Eszter, Eliza

Ezért is érdemes könyvet adni a gyerek kezébe

2016.06.12. 15:31

Programkereső

Ha könyvek között nő fel valaki, később, kereső évei alatt magasabb lesz a jövedelme - állapította meg egy kilenc európai országban végzett kutatás.

Az Economic Journal című szaklapban közzétett tanulmány készítői majdnem 6 ezer, 60-96 éves férfi adatait elemezték. Eredetileg arra kerestek választ, hogyan befolyásolja a kötelező oktatásban eltöltött egy-egy plusz év a későbbi fizetést. 

1940 és 1960 között az összes vizsgált országban meghosszabbították vagy megrövidítették a kötelező iskolai oktatás idejét. A kutatók a befejezett tanítási évek számáról, a tízévesen a szülői házban rendelkezésre álló könyvek számáról, az alany származási helyéről, valamint a későbbi, munkával töltött évek jövedelméről gyűjtöttek adatokat.

972E2E2D-4E00-4AD5-A353-579C2A831C4E

Egy plusz iskolai év átlagosan kilenc százalékos jövedelemnövekedést jelentett az egész karrier folyamán, viszont meglepte a kutatókat egy "mellékeredmény": ha tízévesen tíznél több könyv volt a szülői házban - a tankönyveket nem számolták bele -, akkor a gyerekek jövedelmi előnye felnőttként több mint duplájára nőtt.

Nem befolyásolta az eredményt, hogy volt-e például folyó víz a szülői házban, de az sem, hogy 25, 50 vagy száz könyv állt a polcokon. Azt sem vizsgálták, hogy elolvasták-e azokat a könyveket, és arról sem számoltak be a kutatók, hogy a könyvek száma és a későbbi jövedelem között létezik-e oksági kapcsolat. Kérdésesnek tartják, vajon az internet korában érvényes-e az összefüggés a könyvek száma és a jövő generációinak jövedelme között.