József, Bánk

Ezt a könyvet még senki nem tudta elolvasni

2016.09.24. 10:24 Módosítva: 2016-09-24 10:24:20

Programkereső

Hosszú idő után teszik szélesebb körben is elérhetővé a Voynich-kézirat néven ismert dokumentumot, amelynek tartalmát a mai napig homály fedi. Az ismeretlen írásjelekkel és nyelven írt könyvet eddig szigorúan őrizték, most azonban közel ezer másolatot készítenek belőle.

Az észak-spanyolországi Siloe kiadó már tíz éve próbálja elérni, hogy megkapja a jogot a különleges szöveg sokszorosítására. A cél, hogy amivel eddig a brit és az amerikai haditengerészet kódfejtői nem jártak sikerrel, hátha a civil lakosságnak nagyobb szerencséje lesz.

Voynich-kézirat
Voynich-kézirat
Fotó: BBC

Juan José Garcia a kiadó vezetője arról beszélt, hogy már a szöveg tapintása is különleges. Mint mondja: „megmagyarázhatatlan aurája van az iratnak, ami energiákkal tölti fel az embert.” A burgosi székhelyű kiadó, amely régi kéziratok sokszorosítására specializálódott, 898 darab másolat elkészítésére vette meg a jogokat - írja a The Guardian. Ígéretük szerint nem csak az írás, de a képek, illusztrációk és skiccek is az eredetivel megegyező állapotban láthatók majd a másolatokon. A kópiák viszonteladására közel 300 előrendelést vett már fel a cég, egyenként 7000-8000 euró között.

A kézirat egykori tulajdonosáról, Wilfrid Michael Voynich amerikai könyvkereskedőről kapta a nevét, akihez 1912-ben került. A szöveg a becslések szerint a 15-16. század fordulóján íródhatott, de egyes vizsgálatok az 1400-as évek elejére teszik a keletkezését.

A szöveg több mint 170 000 különálló írásjelből áll, általában keskeny közökkel elválasztva. Bár még mindig vita tárgyát képezi, mely írásjelek különbözőek és melyek nem, egy 20–30 betűből álló ábécé alapján felírható szinte az egész szöveg, a kivétel néhány tucat különleges karakter, amelyek egyszer vagy kétszer fordulnak csak elő. A mű 234 darab 15 cm széles és 23 cm magas velumlapból áll, amelyből az oldalszámozás szerint negyvenkét lap hiányzik. A szöveg megírásához és az ábrák körvonalazásához valószínűleg lúdtollat használtak. A rajzok alapján a mű a korabeli tudományok és filozófiák szubjektív összefüggéseinek és más sajátságos tudománytalan elméletek megörökítésének tűnik.

Az eredeti iratot jelenleg a Yale Egyetem Beinecke Könyvtárában őrzik. Eddig egyetlen kópiát készítettek 2005-ben a régiségből.