Eszter, Eliza

Kifogásolt könyvek listája: egy kategóriában a Biblia és A szürke ötven árnyalata

2016.10.03. 09:03

Programkereső

Leggyakrabban a diverzitás, a másság elfogadásáról szóló könyveket igyekeznek betiltatni Amerikában. Ezek mellett a szerzők és könyvek mellett állnak ki a Betiltott Könyvek Hetén az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is.

Az olvasáshoz való jog ünnepe - így nevezik az idén 34. alkalommal megrendezett Betiltott Könyvek Hetét Amerikában, amihez idén szigetországi írók és olvasók is csatlakoztak -írja a The Guardian. A betiltott vagy kifogásolt könyvek általában érzékeny témákat érintenek, mint a transzneműek és a melegek jogai, vagy a diverzitás. Az Amerikai Könyvtárak Egyesülete (ALA) szerint a betiltott könyvek több mint felének szerzője fekete.

Két évvel ezelőtt a tíz legkifogásoltabb könyvből nyolc a mássággal foglalkozott.

"Tavaly ez az arány tízből kilenc volt. Négy könyv az LGBT és transznemű fiatalokról szólt, háromnak a vallási nézőpontját kifogásolták (főleg az iszlám vallású szereplők miatt), kettő könyv pedig valamilyen mentális betegséggel foglalkozott" - mondta James LaRue, az ALA intellektuális szabadsággal foglalkozó irodájának vezetője.

Betiltott vagy kifogásolt?

Az ALA honlapja szerint kifogásolt (challenged) könyveknek nevezzük azokat, amelyeket megpróbálnak korlátozni vagy eltávolítani a könyvtárakból és az iskolákból. Ha ez a próbálkozás sikeres, és a kötetet eltávolítják az intézményből, akkor már betiltott könyvről (banned) beszélünk.

Azzal persze nincs semmi baj, ha egy könyvvel valaki nem ért egyet - a probléma ott kezdődik, ha megpróbáljak megakadályozni, hogy másoknak is hozzáférhető legyen az adott kötet. Leggyakrabban szexuális tartalom, bántó nyelvezet vagy kiskorúaknak nem megfelelő tartalom miatt érkezik panasz a könyvekre. Hasonló címkék szerint kapnak korhatárkarikákat a filmek is.

Főleg szülők emelnek panaszt regények ellen. Ezek a próbálkozások a tanárok, könyvtárosok, diákok, és az olvasáshoz való jog mellett elkötelezett szülők összefogásának köszönhetően legtöbbször nem járnak sikerrel. Az ALA megkapja a kifogásolt könyvek listáját a könyvtáraktól, iskoláktól és egyesületekből - tavaly 275 cím ellen érkezett be panasz.

A könyvtárosok többsége szerint ha felügyelni akarjuk gyermekeink olvasmányait, arra a legjobb mód, ha vele olvasunk, nem pedig ha betiltatjuk a nekünk nem tetsző regényeket.

Főleg, mert a kifogásolt könyvek nagy része a másság elfogadásáról, az elnyomottak és elesettek helyzetéről szól. Ezek pedig, bár sérthetik néhány ember ízlését vagy felfogását, másoknak óriási segítséget nyújthatnak.

"A fiataloknak különösen nagy szükségük van azokra a könyvekre, amelyek rávilágítanak a másság élményére, hátterére, kultúrájára, vagy épp a gender szempontokra és a vallás megélésének problémáira" - mondta Judith Platt, aki az Amerikai Kiadók Egyesületében a szabad véleménynyilvánítás képviseletével foglalkozik. "A könyvek, amelyek szereplői színesbőrűek, fogyatékkal élők, vagy a gender identitással kapcsolatos válaszokat keresők, lehetőséget teremtenek a tanulásra és a nyitottságra. Csak így reménykedhetünk, hogy az 'őket és minket'-ből 'mi' lesz.

A tavalyi év legtöbbet kifogásolt könyvei Amerikában

 • John Green: Alaszka nyomában - A csillagainkban a hiba szerzőjének első, mocskosnak bélyegzett regénye egy Alabamai bentlakásos iskoláról
 • E.L. James: A szürke ötven árnyalata - Világsikerű erotikus bestseller, több mint 125 millió eladott példánnyal.
 • Jazz Hennings és Jessica Herthel: I Am Jazz - Önéletrajzi képeskönyv egy aktivistáról és Youtube-sztárról, aki elfogadta, majd elkezdte örömmel megélni transzneműségét.
 • Susan Kuklin: Beyond Magenta - Fotó- és interjúsorozat hat transznemű tinédzserről.Ellenzői család-ellenesnek és bántó nyelvezetűnek is nevezték .
 • Mark Haddon: A kutya különös esete az éjszakában - A 2003-as nagysikerű könyv egy olyan autista fiú érzékeny portréja, aki a szomszéd kutyájának halála után kezd nyomozni. A vádak szerint mindezt bántó nyelvezettel, profánul és ateista módon.
 • Biblia - Idén először szerepel a listán a Biblia - mi másért, mint vallási nézőpontjáért.
 • Alison Bechdel: Fun Home: A Family Tragicomic - A képregény a szerző memoárja arról, milyen felnőni egy pennsylvaniai kisvárosban. Egyesek nemcsak a nyelvezetét, hanem a képeket is bántónak találták.
 • Craig Thompson: Habibi -Még egy képregény, ezúttal a gyerekrabszolgaságról és a szexuális érésről. A szerző hét évig dolgozott rajta., Meztelenség, szexualitás és fiataloknak nem megfelelő tartalom miatt akarták eltávolíttatni.
 • Jeanette Winter: Nasreen's Secret School  - A könyv Afganisztánban játszódik, emiatt szinte magától értetődően vallási nézőpontja miatt panaszolták be. Pedig csak egy lányról szól, aki, miután szülei eltűntek, beiratkozik egy titkos iskolába.
 • David Levithan: Two Boys Kissing - Említeni sem kell, mit kifogásoltak a Nap nap után sorozat szerzőjének könyvében. Egyébként a világ leghosszabb csókja-rekord megdöntése áll a cselekmény középpontjában.

 A Betiltott Könyvek Hetén a fenti művekhez hasonló köteteket, és az azokban megfogalmazott gondolatokat igyekeznek minél szélesebb közönséghez eljuttatni, változatos programokon keresztül. Washingtonban például könyves kincsvadászatot rendeztek: gyakran kifogásolt könyvek egy-egy fekete-fehér borítós példányát kellett megtalálni a könyvtárakban, könyvesboltokban és kávézókban. A borítón hatalmas betűkkel csak egy jelző szerepelt - az, amelyikkel az adott könyvet illették, mikor be akarták tiltatni. A Zabhegyezőn például ez állt: "FEHÉRELLENES"

 

 

Még a klasszikusok is

Kötelező olvasmányok, időtlen klasszikusok sem ússzák meg az állandó feljelentéseket. Az alábbi lista csak egy rövid ízelítő, milyen itthon is népszerű és olvasott könyveket próbálnak egyesek menetrendszerűen betiltatni.

 • F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby
 • John Steinbeck: Érik a gyümölcs
 • Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót
 • William Golding: A legyek ura
 • George Orwell: 1984
 • Vladimir Nabokov: Lolita
 • Ken Kesey: Száll a kakukk fészkére
 • Joseph Heller: A 22-es csapdája
 • Anthony Burgess: Mechanikus narancs
 • J. R.R. Tolkien: A gyűrűk ura