József, Bánk

Vajon mi lehet egy 35 kilós könyvben?

2016.10.11. 08:17

Programkereső

David Hockney, Nagy-Britannia egyik legfontosabb kortárs művésze a Taschen könyvkiadóval együttműködve létrehozta A Bigger Splash című óriás könyvét, melyben saját művészetét mutatja be. A könyv olyan hatalmas, hogy külön könyvállvány kell neki, és olyan nehéz, mint egy karosszék - írja a theguardian.com.

Hockney a könyv kiadásának minden szakaszában részt vett; ő válogatta ki azt a 450 alkotást, melyek helyet kaptak az albumban, továbbá a színhelyesség ellenőrzésében, a fotók elrendezésében, a szerkesztésben és a próbanyomat ellenőrzésében is szerepet vállalt.

Ez egy önéletrajz képekben egy olyan ember által, aki imádja a képeket, és aki létre is hozza azokat

- mondta.

David Hockney
David Hockney
Fotó: Dan Kitwood / Getty Images Hungary

Ami különösen foglalkoztatta a könyv létrehozásánál, az volt, hogy szinte egyáltalán nem tartalmaz szöveget, nincsenek művészettörténészek, akik mindenféle esszékben elemzik a művészetét. Itt csak a képek vannak, melyek összefoglalják Hockney stílusát, munkásságát.

A könyvben egyetlen oldalon van szöveg; 15 saját kezűleg írt mondat, melyet Hockney vetett papírra ezzel a felütéssel; „Egy ilyen könyvnek nem kellene sok szöveget tartalmaznia...”

A szöveg hiánya miatt az „olvasónak” saját szemeire kell hagyatkoznia. „Azt hiszem, hogy a képek magukért kell, hogy beszéljenek.” Hockney a könyvet úgy látja, mint egy kiállítást, amit bármikor meg lehet nézni.

A könyv a Taschen Books együttműködésével valósult meg; október 18-án Hockney Németországba utazik, a frankfurti könyvvásáron mutatja majd be új könyvét.

Hockney: A Bigger Splash
Hockney: A Bigger Splash

A könyv limitált kiadásban jelenik meg; 10.000 darabot adnak ki, az ára elég borsos, 1.750 font lesz, ami majdnem 600.000 forint; minden egyes példány Hockney kézjegyével lesz ellátva, és a vásárló a könyvhöz kap egy állványt is, melyet Marc Newson tervezett. Kell is az állvány, mivel a 200x70 centis album 35 kilót nyom (ebben az állvány nincs benne). A külön e könyv tárolására tervezett állvány egyébként szálcsiszolt alumíniumlábakkal, melyek Hockney kedvenc színeiben, pirosban, sárgában és kékben pompáznak. Az albumóriás mellé jár egy másik könyv is, mely 1000 képet tartalmaz, köztük sohasem látott rajzokkal és fotókkal, szintén Hockney-tól, természetesen.

„Úgy gondolom, hogy a két könyv 62 év munkáját foglalja össze nagyon jól. Nagyon örülök.” A két könyv és az állvány mozgatásához valószínűleg két ember kell.

2017-ig kell várni David Hockney retrospektív kiállítására

Nagyszabású retrospektív tárlattal tiszteleg jövőre a britek egyik leghíresebb kortárs művészeként számon tartott David Hockney munkássága előtt a londoni Tate Britain.

Az album 1953-mal kezdődik, amikor Hockney 16 éves volt, és a Bradford School of Artban tanult. Aztán jönnek az 1960-as évek, amikor Hockney igazán befutott Londonban, majd az 1970-es évek, melyek Los Angeles-ben érték a művészt. Az úszómedencés művek, az iPad rajzok és a Yorkshire-i tájképek mellett bekerült az albumba több fotókompozíció és kollázs is.