Csilla, Noémi

Saját szerelmének történetét írta meg J.R.R. Tolkien a jövőre megjelenő könyvében

2016.12.01. 13:54

Programkereső

A Gyűrűk Urában is felbukkanó szerelmespár nevét még saját és felesége sírkövére is rávésette az író. A halandó ember Beren és Lúthien, az elf szerelmi történetét az író fia, Christopher szerkesztette önálló könyvbe.

A Középföldéhez kapcsolódó történet szerint Lúthien apja, Thingol tünde nagyúr nem tartotta méltónak a férfit a lányához, ezért egy teljesíthetetlen feladatot adott Berennek. Azt szabta a házasságuk feltételéül, hogy szerezze vissza az egyik szilmarilt Morgothtól – árulta el a könyvet megjelentető HarperCollins kiadó illetékese a The Guardiannek.

Az író felesége, Edith sírkövére a Lúthien nevet vésette fel, míg Tolkienhez, aki két évvel később, 1973-ban hunyt el, a Beren nevet írták. A könyv pedig 2017. május 4-én jelenik meg, napra pontosan 100 évvel az után, hogy Edith táncolt Tolkiennek egy kis, bürökkel teli erdei tisztáson Kelet-Yorkshire-ben. Az írót ez az élmény ihlette, amikor megírta a halhatatlan Lúthien Tinúviel és a halandó Beren találkozását Esgalduin tisztásain.

GettyImages-687857
Fotó: Graham Barclay / Getty Images Hungary
A történet első változatát 1917-ben vetette papírra Tolkien, amikor visszatért Somme-ból

, ahol híradós beosztású katona volt. A kiadó szerint ez lényeges eleme a Szilmarilok kialakulásának. A májusban megjelenő könyv a szerző fiának, Christopher Tolkiennek a kísérlete arra, hogy „eltávolítsa Beren és Lúthien történetét attól az átfogó műtől, amibe beágyazták.”

"Maga a történet is változott, ahogy új jelentésrétegekkel gazdagodott a nagyobb történeten belül” - magyarázta a kiadó. „Hogy megmutassa azt a folyamatot, ahogy a középföldei legenda alakult az évek folyamán ( Christopher Tolkien) az apja saját szavaival meséli el a történetet előbb megmutatva az első, eredeti változatot, majd a későbbi verses és prózai szövegekkel illusztrálja, hogy alakult a narratíva.”

A legendához kapcsolódó szövegek most először szerepelnek együtt.

Ebben a formában a történet olyan vetületei tárulnak fel az események és az elbeszélés szintjén egyaránt, melyek később elvesztek.

A Christopher Tolkien szerkesztette kötet Alan Lee illusztrációival jelenik meg a Húrin gyermekei című könyv publikálásának tizedik évfordulóján.

Az utóbbi gyűjtemény szövegeit Tolkien 1917-18-ban írta, majd a következő három évtizedben folyamatosan dolgozott rajtuk.

 A szöveget végül a fia rendszerezte és jelentette meg.

A Húrin gyermekei óta nem jelent meg eddig kiadatlan történet a Középföldéhez kapcsolódók közül, azonban a Gyűrűk Ura szerzőjének más, korábban meg nem jelent munkáit publikálták az elmúlt években. Többek közt egy finn legenda, a Kullervo történetének átdolgozását, az Arthur bukása című versét és egy Beowulf-fordítását.