Zita, Mariann

Utazzon egy életen át Háy János idegenvezetésével!

2017.04.11. 17:27

Programkereső

Mindehhez csak be kell szereznie a költő legújabb, Az öregtó felé című verseskötetét, ami egy elképzelt utazáson vezeti végig az olvasót. Az Európa Könyvkiadó gondozásában megjelent kötet bemutatója április 22-én lesz a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

Háy János ebben a kötetben az emberi élet mérföldköveinek mentén utaztatja az olvasót. A ciklusok címei is erre utalnak: Készülődés, indulás; Első pihenő, víz; Második pihenő, alma; Harmadik pihenő, víz, kenyér; Negyedik pihenő, víz, keksz; Utolsó pihenő, maradék víz. Minden útszakasz egy-egy életprobléma feldolgozására vállalkozik, öregedés, párkapcsolatok, szerelmek, csalódások, vesztések, örömök és fájdalmak. Ahogy Háy János mondta egy interjúban: 

"Nagy, vallomásos és retorikus versekkel indul a hét állomásos túra, amiket kemény, de felemelő volt írni".

Háy János

Szabadságra legjobb kúra,

egy kiadós diktatúra.

- reflektál a jelenlegi társadalmi-politikai helyzetre az egyik kötetben szereplő versben Háy. Majd pedig az öregedés és az idő észrevétlen múlását fogalmazza meg frappánsan:

ÖREGEK

Az öregek akkor születtek, amikor nagyapa.

Az öregek akkor születtek, amikor apa.

Az öregek akkor születtek, amikor én.

Olyan költészet ez, amiben nem absztrakt gondolatok jelennek meg, hanem nagyon is aktuális, húsba vágó kérdések. Nemcsak a versek erőteljesek és lendületesek, hanem a kötet egésze is, szinte kényszeríti az olvasót az olvasásra még akkor is, ha korántsem könnyű érzelmeket kavar fel. Barna Imre, a kötet szerkesztője így ír Háy János művéről:

"Halálárnyék, éles fény. Indulás és érkezés, víz, alma, kenyér, keksz. Egy nagyszerű életmű fontos állomása: Háy János új versei”

A 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon április 22-én, szombaton 18 órától a Supka Géza teremben kötetbemutató koncertre várja az érdeklődőket Háy János és Barna Imre, az Európa Könyvkiadó főmunkatársa. Az eseményen Mogyoró Kornél és Juhász Gábor zenél.