Konrád, Tivadar

Így készül a kézműves könyv

2017.05.02. 14:51

Programkereső

Röviden összefoglalva: lassan és kézzel. Az Atlas Obscura videójában az ólombetűk kiszedésétől a kész könyvig az egész folyamatot végigkövetheti.

Az alábbi videóban - a látszat ellenére - egy forradalmi újítás látható működés közben. A feltaláló Johann Gutenberg nemcsak megkönnyítette és meggyorsította a könyvek elkészítésének folyamatát, de ezzel az árukat is leszorította. A kézzel másolt kódexek a gazdagok kiváltságai voltak, amik gyakran hónapokig vagy évekig készültek. Bár azóta többen vitatják, hogy a módszert ő dolgozta ki, a hatása ettől még ugyanaz: a korábbiakhoz képest tömegek számára tette elérhetővé a könyveket. 

Az ennek tükrében villámsebes munkafolyamat  összes munkafázisát követhetjük az alábbi videón a betűk kiszedése után a tinta felvitelén át, a papír nyomdagépbe helyezésén és a prés kézi erővel történő mozgatásán át. A lapokat ezt követően kézzel hajtogatták, kalapálták, összevarrták, kötötték és a szélüket egyenletesre vágták. 

A könyvnyomtatás az 1450-es évek óta számos újítással gazdagodott,  ma is művészetnek számít a könyvkötés - szögezi le az Atlas Obscura.