Konrád

Bill Clinton thrillert ír a Fehér Házról

2017.05.09. 13:23

Programkereső

The President Is Missing (Az elnök eltűnt) című könyvével debütál a fikciós irodalomban az Egyesült Államok volt elnöke golfcimborájával, James Pattersonnal, aki nem mellesleg az egyik legolvasottabb amerikai thriller-szerző - írta meg a Guardian.

A könyv a legmagasabb hatalmi szinteken, a háttérben történő összeesküvésekről, intrikákról fog szólni, és természetesen fikciós mű, bármiféle egyezés a valósággal csak a véletlen műve lehet. Vagy nem.

Bill Clinton
Bill Clinton
Fotó: Imeh Akpanudosen / Getty Images Hungary

A könyv 2018 júniusában jelenik meg – Nagy Britanniában a Penguin Random House kiadó gondozásában, míg az Egyesült Államokban a Knopf és a Little, Brown kiadók adják ki közösen. Az előbbi Clinton kiadója már hosszú évek óta, az utóbbi pedig Patterson könyveit szokta kiadni. Clinton egy közleményt is kiadott a készülő könyvről: „Egy elnökről szóló könyvön dolgozni – leírni mindent, amit tudok a Fehér Ház-beli életről, és arról, hogyan működik Washington – nagyszerű szórakozás.” A volt elnök arról is írt, hogy imádja írótársa eddigi munkáit, és nagyon régóta rajongója az írónak.

Patterson számára is izgalmas a munka, hiszen első kézből tudhat meg információkat pl az Ovális Irodáról. „Egy történetmesélő vagyok, és Clinton bennfentessége lehetővé teszi, hogy egy igazán érdekes sztorit írjunk.” Ritka kombinációnak ígérkezik a mű, amiben az olvasók természetesen kapnak egy krimi-szálat, de de közben betekintést nyerhetnek abba is, hogy milyen lehet elnöknek lenni.

Clinton szenvedélyes thriller-fogyasztó, Pattersont tíz éve ismeri, és golfpartnerek is lettek az idők folyamán. A közös könyv ötlete egy ügyvédtől származik, akit Clinton és Patterson is megbízott ügyeik intézésével. Először ő vetette fel, hogy mi lenne, ha együtt írnának egy könyvet. 2016-ban kezdtek el dolgozni a művön, és eltökélték, hogy minden részletet megtartanak maguknak. Ez valószínűleg nem sikerült, mivel egy meg nem nevezett forrás szerint a sztori az amerikai elnök elrablásáról szól majd.

2004-ben jelent meg Clinton memoárja My Life (Életem) címmel,  amivel 16 millió dollárt keresett. Valószínűleg a most készülő könyv is megdönt majd minden rekordot.