Ervin

Belefulladnak a jótékonysági könyvesboltok a Da Vinci-kódba

2017.05.18. 10:13

Programkereső

Egy Dan Brown köteteiből épített toronyra írt üzenetben kérik az Oxfam jótékonysági szervezet swamsea-i üzletében, hogy ne adományozzanak többet a bestsellerből. Néhány éve a Szürke ötven árnyalatából volt dömping.

Három évvel ezelőtt, E.L. James sikerének csúcsán hasonló akcióval hívták fel a figyelmet arra, hogy a fenekelős könyvekből nincs szükségük többre. Addigra a probléma annyira elharapódzott, hogy egy raktárban kellett elhelyezni a több száz eladatlan példányt. 

3923745546 25a97e8b3d o
Fotó: Jorge Quinteros / flickr

Ekkoriban a szállodaiparban is túlkínálat mutatkozott a Szürke ötven árnyalata trilógiából. A Travelogde angol középkategóriás szállodalánc elkészítette a  20 leggyakrabban a hotelszobában felejtett - hagyott - könyv listáját. Ezt szintén Christian Grey kalandjainak befejező része vezeti (1209 példány hevert parlagon), de a többi kötet is felkerült a listára olyan sikerregények társaságában, mint a Holtodiglan -Gillian Flynntől (4.), vagy J.K. Rowling krimije, az Átmeneti üresedés (5.). Ami a klasszikusokat illeti az épp akkoriban megfilmesített A nagy Gatsby még épphogy befért a 20. helyen. Az vakációzók összesen 22,648 kötetet hagytak maguk után - számolt be a The Guardian összefoglaló cikke. 

Az eredeti tulajdonosok bevallása szerint főleg azért, mert elolvasták és otthagyták másoknak, elfelejtették, vagy elvesztették, illetve egyszerűen megunták.

A jótékonysági üzleteknek ajándékozott vagy épp a nyaralás után hátrahagyott könyvek remekül mutatják azt, hogy milyen változékony egy könyv státusza: a bestsellerek hamar kifutnak és néhány éven belül el is tűnnek a könyvesboltokból és átkerülnek az antikváriumokéra, vagy elárasztják a jótékonysági szervezeteket, ahol képtelenség túladni rajtuk. Így járt 2015-ben a Csillagainkban a hiba, amit abban az évben a legeladhatatlanabb könyv lett, a idén pedig a Da Vinci-kód. Vannak azonban olyanok is, amelyek bár bekerülnek, hamar el is fogynak, ilyen Helen Fielding Bridget Jones naplója, ami máig keresett 20 évvel ezelőtti első kiadása óta.