Ervin

Digitalizálták a világ legnagyobb könyvét

2017.05.19. 09:45

Programkereső

Megmutatjuk az atlasz ingyenesen hozzáférhető térképeit és azt is, hogy lehet egy ekkora könyvet befényképezni. Videó!

The Klencke Atlas-t 1660-ban készítették és egészen öt évvel ezelőttig

ez volt a világ legnagyobb könyve, kinyitva 176 cm magas és 231 cm széles.

 A nevét arról a holland cukor kereskedőről kapta, akinek a megrendelésére elkészítették. Johannes Klencke (1620?–1672) a brit uralkodó jóindulatát szerette volna elnyerni a neki szánt ajándékkal, amitől kedvezőbb üzleti megállapodásokat remélt a Brit Birodalommal. A trónra visszatérő II. Károlynak feltehetőleg tetszett a térképgyűjtemény, mert a legértékesebb javai közt tartotta. A hatalmas könyv ezt követően 150 évig volt az uralkodók tulajdonában, majd 1828-ban a British Múzeumnak ajándékozták III. György geográfiai gyűjteményének többi darabjával. 

maps k a r 10 resized
Fotó: British Library

A kötetet nemrég a British Library Királyi Topográfiai gyűjteményének programja keretében katalogizálták és digitalizálták, így online is hozzáférhetőek a nyilvánosság számára, az eddig a könyvtár Térképolvasó termében elzárva őrzött dokumentum.

A Klencke atlasz 41 rézmetszet falitérképet tartalmaz, a XVII. század közepi holland térképészet legszebb példáit. Valamennyi ritkaság számba megy, ugyanis a hasonló falitérképektől eltérően ezeket megvédték a borítók. A térképeken a hivatalos térképeken is szokásos jelöléseket alkalmazták. 

A föld két féltekéjének rajzai mellett Európa, Ázsia, Afrika, Dél-Ázsia, Észak- és Dél-Amerika térképei is megtalálhatóak holland, latin és francia feliratokkal ellátva. A regionális térképek közül elsősorban II. Károly érdeklődési körébe vágó területeket válogattak az atlaszba.

Britanniáról két térkép is szerepel, az egyik sérülései arra utalnak, hogy ezt használhatták a leggyakrabban, az is előfordulhat, hogy itt volt kinyitva a könyv.

Különös gondot fordítottak Hollandia kidolgozására is, ahol II. Károly kilenc éves száműzetését töltötte. Olaszország, Ukrajna, Franciaország térképei mellett az Európán kívüli területeket szinte csak Brazília, Kína és a Szentföld képviseli.

Egy ekkora és ilyen értékes könyv szállítása és befényképezése egy egész csapatnyi szakértőt kívánt.

Nyilvánvalóan az atlaszt elég bonyolult olvasni, bár vannak rajta beépített kerekek, hogy könnyebben mozgatható legyen!"

- mesélte Tom Harper, a British Library antik térképészeti részlegének vezető kurátora. "Azzal, hogy ingyenesen online elérhetővé tesszük a térképeket, a kutatók hozzáférhetnek és a holland térképészet remekei tovább gazdagítják a reneszánszról és a XVII. században elinduló tudományos forradalomról kialakított képünket.