György

Dragomán György saját diszlexiájáról írt

2017.06.01. 10:32

Programkereső

A héten elfogadott, a tanulási nehézségekkel küzdő diákoknál bizonyos tantárgyak esetén az osztályzás alóli felmentést eltörlő jogszabály ellen írt személyes hangvételű Facebook-bejegyzést az író.

"Hányszor mondták nekem, figyelj oda jobban, írjál szebben. Hogy emlékszem az érzésre, ahogy szorítom a ceruzát, próbálom kanyarítani a betűket, egyik se olyan lesz, a ceruza mintha vasból volna húzza a kezem, fáj az egész karom, a vállam és a gerincem." - kezdődik Dragomán György csütörtök reggeli Facebook-posztja.

Olvasni se tudok, nem értem mik a betűk, inkább megtanulom fejből az olvasmányokat hallás után,

 mikor rám kerül a sor csak tolom az ujjam az oldalon és mondom fejből a szavakat. Az első két év az iskolában totális szenvedés, rettegek, hogy ne kapjak körmöst, hogy nehogy kiderüljön."

dragomán1

"Aztán egyszer annyira félek, hogy nem fog menni, annyira kínlódom, hogy tudjak valahogy mégiscsak olvasni, hogy átprogramozódik valami az agyamban, egész bekezdéseket egyszerre látok és értek meg, innen visszafele haladva valahogy megtalálom a szavakat és betűket. Onnan kezdve falom a könyveket, de tudom, más vagyok mint a többiek, másként írok, másként olvasok. Ha a betűk megvannak, a sorrend nem számít, pokoli figyelem kell hozzá, hogy egyenként lássam őket. (Ez kicsit máig így van, minden korrektúrázás szenvedés.)" - a teljes bejegyzés itt tekinthető meg.

A saját példám talán megmutat valamit abból, hogy meddig juthat az ember, ha segítik és elfogadják, és nem megnehezítik az életét"

- fakadt ki a Fehér király írója a közösségi oldalon egy terjedelmes posztban. A "Taigetosz-törvény"-nek is nevezett jogszabály több, a közoktatással kapcsolatos változást is tartalmazott. A legnagyobb visszhangot azonban az a változás keltette, amelynek értelmében 2018-tól megszünteti annak a lehetőségét, hogy a tanulási nehézséggel - diszkalkuliával, diszlexia enyhébb formáival - küzdő gyerekek bizonyos tantárgyak esetén felmentést kapjanak az osztályzás alól. 

"Tudom, hogy a tanárok többsége ezután is emberségesen mindent meg fog tenni azért, hogy a diákjaik teljes emberként élhessék túl az iskolát, kár, hogy ezután néha ki kell majd játszaniuk a szabályokat ehhez, úgy, ahogy régen. 

Nem tudom, kinek jó ez, és azt sem, hogy mi szükség van rá."