Béla

Az OSZK-ban marad a Himnusz

2017.07.08. 15:56

Programkereső

Az évtizedekig lappangó kéziratot a háború elől menekítették Kölcsey leszármazottai az Országos Széchényi Könyvtárba.

Megújították a Himnusz kéziratának letéti szerződését, amelynek értelmében továbbra is az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) marad Kölcsey Ferenc költeményének kézirata.

Az OSZK sokmilliós gyűjteményében alig kétszáz olyan okmány található, amely nem a könyvtár tulajdonát képezi.

 Ezek közül a legkiemelkedőbb és legértékesebb kézirata, a Hymnus, a Magyar nép zivataros századaiból című költemény - mondta Földesi Ferenc, a könyvtár különgyűjteményi igazgatója, a szerződés aláírásakor.

Kölcsey Ferenc Hymnus, a Magyar nép zivataros századéiból című költeményének kézirata
Kölcsey Ferenc Hymnus, a Magyar nép zivataros századéiból című költeményének kézirata
Fotó: OSZK

Kölcsey Ferenc kéziratait és könyvtárát végrendeletében unokaöccsére, Kölcsey Kálmánra hagyta. Mivel halálakor, 1838-ban a fiú még kiskorú volt, a kéziratok további sorsáról édesanyja, Kölcsey Ádámné, Szuhányi Josephine gondoskodott. A hagyaték a következő évtizedekben több részre szakadt: kerültek okmányok a Magyar Tudományos Akadémia és a Széchényi Könyvtár tulajdonába, ám az értékes verskéziratok egy kötege, köztük a Hymnus is, a család tulajdonában maradt. 

Ez utóbbi sorsáról azonban a XX. század közepéig semmit sem tudott az irodalomtudomány.

1944 nyarán, a háború pusztításától félve helyezte el letétként Kölcsey oldalági leszármazottja, László Magda a pótolhatatlan kéziratot az Országos Széchényi Könyvtárban, ahol azóta is őrizik.

A családnak kezdettől fogva a legfontosabb szempontja volt, hogy a kézirat biztonságban és méltó körülmények között legyen - emelte ki az örökösök képviseletében Fáy Péter, László Magda unokája. Hozzátette: ezért döntött úgy a család, hogy a nemzeti könyvtárban helyezi letétbe a dokumentumot, amelynek az intézmény azóta is gondos őrzője, illetve évente egyszer a közönség számár is láthatóvá teszi. A letéti szerződést határozatlan időre írta alá a két fél.