Konrád
18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Arany János elveszett, pajzán versét rekonstruálta Varró Dániel

2017.11.02. 14:56

Programkereső

A legenda szerint létezett Arany költészetének egy pikánsabb vetülete is. Nézze meg, milyen is lehetett egy erotikus Arany-vers!

A tankönyvekben igen decens, szerény és visszahúzódó figurának ábrázolt Arany Jánosról nehéz elképzelni, hogy

pikáns, sőt erotikus versek is kerültek ki a keze alól.

Így érezhették ezt az örökösök is, akik a feltételezések szerint az ebbe a műfajba tartozó költeményeket egy ideig kiadatlan rejtegették, majd egy kapóra jött pincebeázás után a megrongálódott paksamétát egyszerűen kidobták. Több forrás is utal a versek létezésére és megsemmisülésére, az utókor azonban csak találgathat, mi is lehetett az eltűnt művekben.

A Litera Szerelmes Arany című meghívásos pályázata ezeknek az erotikus vagy elveszett költeményeknek a rekonstruálására kért fel kilenc kortárs költőt.

Köztük van Varró Dániel is, aki az alábbi videóban saját szerzeményét olvassa:

Mindenki a nyomába eredt Arany libidójának, ez kétségtelen

- számoltak be az eredményekről az értékelők.

"Voltak, akik hiánytalanul akartak rekonstruálni valamilyen szemérmes, többszörösen eltávolított szexuális tapogatódzást, Arany feltételezett közeledését saját erotikájához, és voltak, akik fel akarták forgatni a költő erkölcsi és ábrázolásmódbeli viszonylatainak minden összefüggését, hogy a pályázatban kétségtelenül megbúvó groteszkség felszínre hozásával valami igazán, önmagába roskadóan humorosat tárjanak elénk."

Közülük végül Kukorelly Endre pályaművét ítélték a legjobbnak.

Az indoklás szerint: "Díjazásra mégis egy olyan szöveget választottunk, amely nem elsőrangú stratégiai húzásként kezeli a fasz vagy a baszás szó versbéli szerepeltetését, valamint Arany vélt magatartását a téma iránt nem célként határozza meg, hanem pont hogy leküzdendő akadálynak látja és láttatja, keresztülverekedve magát rajta pedig valamiféle mélyebb, Aranyon már túlmutató magyar költészeti igazságot sejtet."

A nyertes verset ebben a videóban olvassa fel a szerző.