Könyv

5+1 izgalmas könyvbemutató a hamarosan kezdődő Könyvfesztiválon

2022.09.27. 09:40
Ajánlom
Kortárs olasz regény, kisiskolásoknak szóló mesék az igazán nehéz kérdésekről, verses antológia a társadalom és az erőszak kapcsolatáról vagy épp történelmi elemzés Trianonról szlovák szemmel: mutatjuk, mire érdemes odafigyelni a hamarosan kezdődő 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

Szeptember 29-én kezdődik a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A nemzetközi könyves világ jegyzett eseményén 130 kiállítóval, több mint 40 külföldi szerzővel, 200 dedikálási lehetőséggel, illetve 150 programmal várják az érdeklődőket hat helyszínen, egészen október 2. estéig.

Már elérhető a rendezvény programfüzete is, amelyben izgalmasabbnál izgalmasabb előadások közül válogathatunk. Mi is átböngésztük a beszélgetéseket, és kiválasztottunk 5+1 könyvbemutatót, amelyet semmiképpen sem hagynánk ki.

1. David Schalko: Nehéz csontok

Bűneposzában az osztrák szerző a második világháború utáni bécsi társadalom velejéig romlott, színes tablóját festi meg bőséges fekete humorral és kellő empátiával. Regénye – amelyet valós események és személyek hiteles története inspirált – a nácizmus által megtépázott emberi lélekről ad lenyűgöző képet. Az Athenaeum Kiadó gondozásában megjelent könyv ajánlója szerint Schalko művét olvasni olyan, mintha Guy Ritchie könyvet írna.

Szeptember 30., péntek, 18:00-19:00, Európa Pont Előadó terem
A szerzővel Dragomán György beszélget

2. Tóth Krisztina: Világpuszi

A szerző óvodás és kisiskolás korosztálynak szóló legújabb meséi olyan jelenségeket mutatnak meg, amelyekre a gyerekek nehezen tudnak rákérdezni, illetve a felnőttek nehezen tudnak mit mondani róluk. A Világpuszi lapjain feltűnnek sérült gyerekek, ágybavizelés, öregség, szegénység, az állatokkal való törődés, a házi kedvencek halála és meggyászolása. Tóth Krisztina meséiben ahhoz nyújt segítséget, hogy megismerjük a világot, megértsük a nehéz helyzetben lévőket, és olyan, minden didaktikusság nélküli válaszlehetőségeket mutat meg, amelyek a gyerekek nyitottságát és segítőkészségét erősítik. A Magvető Kiadónál megjelent kötetet Szalma Edit illusztrációi színesítik.

Október 1., szombat, 17:00-17:45, Nemzeti Táncszínház, Kis Színpad
A szerzővel Lovász Andrea beszélget 

1koll-112634.jpg

David Schalko: Nehéz csontok; Tóth Krisztina: Világpuszi (Fotó/Forrás: Lira.hu)

3. Nem lövöm fejbe magam (Kortárs amerikai költők antológiája)

A Petőfi Kulturális Ügynökség kötetének 11 szerzője a maga módján reagál a társadalmat a mindennapjaiban átitató, a hírcsatornákat és a közösségi oldalakat elárasztó ezerarcú brutalitásra, akár közvetlenül, akár metaforikusan. Hiszen a gyarmatosított kontinens őslakosságának sorsától a rabszolgatartás kegyetlenségén át a New York-i ikertornyok lerombolásáig az elnyomás és pusztítás markánsan jelen van mentális térképünkön. A könyv címéül szolgáló idézet Jericho Brown verséből származik.

Október 1., szombat, 14:00-14:45, Európa Pont Előadó terem
Közreműködik Ferencz Mónika, Gerevich András és Závada Péter

2koll-112633.jpg

Nem lövöm fejbe magam; Fehér Béla: Miriam Rosenblum és a Kozma-kvintett (Fotó/Forrás: Lira.hu)

4. Fehér Béla: Miriam Rosenblum és a Kozma-kvintett

Mozgalmas és melankolikus történelmi regény a 13. század végéről. A Magvető Kiadó gondozásában megjelent mű elbeszélője a Kozma-kvintett egyetlen életben maradt tagjaként emlékezik vissza eseménydús életére, melynek hátterében felsejlenek a kaotikus és vad hatalmi játszmák, a történelemnek kiszolgáltatott kisember küzdelmei. Az eldugott falvakban és a királyi lakomákon egyaránt otthonosan mozgó zenekar Kun László eljegyzésén ismeri meg Anjou Izabella nevelőnőjét, Miriam Rosenblumot, és ez a találkozás egy életre megrendíti a férfiakat.

Október 1., szombat, 12:00-12:45, Nemzeti Táncszínház Kamaraterem
A szerzővel Turi Tímea beszélget

5. Viola Ardone: Oliva Denaro

Az olasz szerző Gyerekvonat című regénye a 2018-as frankfurti könyvvásár egyik sikerszerzeménye volt, huszonöt nyelvre fordították le, magyarul 2020-ban jelent meg. Legújabb, az Athenaeum Kiadónál megjelent művében 1960-ban járunk, a főhős, Oliva Denaro tizenöt éves, egy szicíliai faluban él. Nem szeret viszont arra gondolni, hogy nagylánnyá cseperedik, mert attól kezdve óvakodnia kell a fiúktól, hogy érintetlenül mehessen férjhez. A regény igaz történeten alapul, és a társadalmi szerepekben rejlő erőszakot kutatja, amelynek valamilyen formában mindenki az áldozata. Oliva Denaro felejthetetlen karakter, hallgatag apja pedig a kortárs olasz irodalom egyik legmegindítóbb férfialakja.

Szeptember 30., péntek, 17:00-18:00, Kner Imre terem,  Millenáris D épület
A szerzővel Czakó Zsófia beszélget a PesText programjainak részeként

3koll-112633.jpg

Viola Ardone: Oliva Denaro; Roman Holec: Diadal és katasztrófa (Fotó/Forrás: Lira.hu)

+1. Roman Holec: Diadal és katasztrófa – Trianon egy szlovák történész szemével

Napjaink egyik legismertebb és legtöbbet publikáló szlovák történésze a Lábnyom Kiadónál megjelent könyvében megpróbálja kikerülni a történelmi sorsfordulókat általában nemzeti szembenállásokra leegyszerűsítő értelmezés csapdáit. Trianont egyszerre tartja békeszerződésnek és a győztes nagyhatalmak diktátumának. Elismeri: az 1920-as magyar békeszerződés, „eltekintve a háború kirobbantásában és vezetésében játszott magyar szereptől, túlságosan kíméletlen büntetés" volt. A magyar értékelések szerinte okkal minősítik igazságtalannak, mert a magyarságra nézve „rendkívül kemény feltételeinek tragikus volt a hatásuk".

Szeptember 30., péntek, 17:00-17:45, Nemzeti Táncszínház Kis Színpad
A szerzővel Simon Attila és Ablonczy Balázs beszélget Szarka László moderálásával

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

Kapcsolódó

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

„Bármikor, ha a világ jelentősen változik, azt legelőször az irodalomban lehet észrevenni” – fejtette ki lapunknak adott interjújában Sjón. A PesText Fesztiválon vendégeskedő író-költővel az irodalom jelentőségén túl az izlandi nyelv történetéről, a jó regény ismérveiről és filmes munkáiról beszélgettünk, de elárulta azt is, mire a legbüszkébb.

„Nem Magyarországról akartam beszélni. Vagy nem csak róla” – Tóth Krisztina a Lírástudók vendége

„Nem Magyarországról akartam beszélni. Vagy nem csak róla” – Tóth Krisztina a Lírástudók vendége

Nyáron jelent meg második regénye, A majom szeme, amiben nem országunk kórképét, hanem a világ riasztó közeljövőjét kívánta megírni Tóth Krisztina. Grisnik Petra, a Lírástudók műsorvezetője arról is kérdezte az írót, milyen érzés „lefordítva lenni”, miért készül évekig egy regény, és milyen olvasói visszajelzéseknek örül leginkább.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Vizuál

KÉP-regény: Sztalker Óbudán

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt eleveníti fel, amikor 1992-ben úgy döntött, besurran az Óbudai hajógyár területére, és megörökíti a csendben rothadozó épületeket. 
Klasszikus

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 
Színház

Már elérhető a Pintér Béla és Társulata januári és februári műsora

Az idén 25. jubileumát ünneplő Pintér Béla és Társulata januárban és februárban összesen harminchat estén várja nézőit az újpesti UP Rendezvénytérbe. Az előadásokra már elindult a jegyértékesítés.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Beleolvasó – Riley Black: Dinoszauruszok

A dinoszauruszok jó ideje foglalkoztatják az emberiséget. Évmilliókon át ők uralták a történelem előtti világot, és most, több millió évvel tömeges kihalásuk után a mi képzeletünket uralják. Olvasson bele ön is Riley Black új kötetébe!
Könyv hír

Kovács András Ferenc és Láng Orsolya is Bertók László Költészeti Díjat kapott

Az elismeréseket december 6-án, Bertók László születésnapján adták át Pécsett. A nagydíjjal Kovács András Ferenc életművét ismerték el, míg Láng Orsolya kisdíjat vehetett át. 
Könyv magazin

Vámos Miklós: Remek megragadása annak, mi is a szépirodalom

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Sasha Marianna Salzmann Az emberben legyen szép minden című kötetével foglalkozik.
Könyv hír

Füst Milán-díjat kapott Szvoren Edina és Kukorelly Endre

A Füst Milán özvegye által alapított elismerést december 5-én adták át az Írók Boltjában, a művészeket Deczki Sarolta és Garaczi László laudálta. 
Könyv ajánló

Újabb Tolsztoj-regény jelent meg Gy. Horváth László fordításában

Az Anna Karenyina, valamint a Háború és béke után a műfordító Tolsztoj harmadik nagyregényét, a Feltámadást is átültette magyarra. A kötet díszdobozos ünnepi kiadásban jelent meg a 21. Század Kiadó gondozásában.