Könyv

5+1 izgalmas könyvbemutató a hamarosan kezdődő Könyvfesztiválon

2022.09.27. 09:40
Ajánlom
Kortárs olasz regény, kisiskolásoknak szóló mesék az igazán nehéz kérdésekről, verses antológia a társadalom és az erőszak kapcsolatáról vagy épp történelmi elemzés Trianonról szlovák szemmel: mutatjuk, mire érdemes odafigyelni a hamarosan kezdődő 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

Szeptember 29-én kezdődik a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A nemzetközi könyves világ jegyzett eseményén 130 kiállítóval, több mint 40 külföldi szerzővel, 200 dedikálási lehetőséggel, illetve 150 programmal várják az érdeklődőket hat helyszínen, egészen október 2. estéig.

Már elérhető a rendezvény programfüzete is, amelyben izgalmasabbnál izgalmasabb előadások közül válogathatunk. Mi is átböngésztük a beszélgetéseket, és kiválasztottunk 5+1 könyvbemutatót, amelyet semmiképpen sem hagynánk ki.

1. David Schalko: Nehéz csontok

Bűneposzában az osztrák szerző a második világháború utáni bécsi társadalom velejéig romlott, színes tablóját festi meg bőséges fekete humorral és kellő empátiával. Regénye – amelyet valós események és személyek hiteles története inspirált – a nácizmus által megtépázott emberi lélekről ad lenyűgöző képet. Az Athenaeum Kiadó gondozásában megjelent könyv ajánlója szerint Schalko művét olvasni olyan, mintha Guy Ritchie könyvet írna.

Szeptember 30., péntek, 18:00-19:00, Európa Pont Előadó terem
A szerzővel Dragomán György beszélget

2. Tóth Krisztina: Világpuszi

A szerző óvodás és kisiskolás korosztálynak szóló legújabb meséi olyan jelenségeket mutatnak meg, amelyekre a gyerekek nehezen tudnak rákérdezni, illetve a felnőttek nehezen tudnak mit mondani róluk. A Világpuszi lapjain feltűnnek sérült gyerekek, ágybavizelés, öregség, szegénység, az állatokkal való törődés, a házi kedvencek halála és meggyászolása. Tóth Krisztina meséiben ahhoz nyújt segítséget, hogy megismerjük a világot, megértsük a nehéz helyzetben lévőket, és olyan, minden didaktikusság nélküli válaszlehetőségeket mutat meg, amelyek a gyerekek nyitottságát és segítőkészségét erősítik. A Magvető Kiadónál megjelent kötetet Szalma Edit illusztrációi színesítik.

Október 1., szombat, 17:00-17:45, Nemzeti Táncszínház, Kis Színpad
A szerzővel Lovász Andrea beszélget 

1koll-112634.jpg

David Schalko: Nehéz csontok; Tóth Krisztina: Világpuszi (Fotó/Forrás: Lira.hu)

3. Nem lövöm fejbe magam (Kortárs amerikai költők antológiája)

A Petőfi Kulturális Ügynökség kötetének 11 szerzője a maga módján reagál a társadalmat a mindennapjaiban átitató, a hírcsatornákat és a közösségi oldalakat elárasztó ezerarcú brutalitásra, akár közvetlenül, akár metaforikusan. Hiszen a gyarmatosított kontinens őslakosságának sorsától a rabszolgatartás kegyetlenségén át a New York-i ikertornyok lerombolásáig az elnyomás és pusztítás markánsan jelen van mentális térképünkön. A könyv címéül szolgáló idézet Jericho Brown verséből származik.

Október 1., szombat, 14:00-14:45, Európa Pont Előadó terem
Közreműködik Ferencz Mónika, Gerevich András és Závada Péter

2koll-112633.jpg

Nem lövöm fejbe magam; Fehér Béla: Miriam Rosenblum és a Kozma-kvintett (Fotó/Forrás: Lira.hu)

4. Fehér Béla: Miriam Rosenblum és a Kozma-kvintett

Mozgalmas és melankolikus történelmi regény a 13. század végéről. A Magvető Kiadó gondozásában megjelent mű elbeszélője a Kozma-kvintett egyetlen életben maradt tagjaként emlékezik vissza eseménydús életére, melynek hátterében felsejlenek a kaotikus és vad hatalmi játszmák, a történelemnek kiszolgáltatott kisember küzdelmei. Az eldugott falvakban és a királyi lakomákon egyaránt otthonosan mozgó zenekar Kun László eljegyzésén ismeri meg Anjou Izabella nevelőnőjét, Miriam Rosenblumot, és ez a találkozás egy életre megrendíti a férfiakat.

Október 1., szombat, 12:00-12:45, Nemzeti Táncszínház Kamaraterem
A szerzővel Turi Tímea beszélget

5. Viola Ardone: Oliva Denaro

Az olasz szerző Gyerekvonat című regénye a 2018-as frankfurti könyvvásár egyik sikerszerzeménye volt, huszonöt nyelvre fordították le, magyarul 2020-ban jelent meg. Legújabb, az Athenaeum Kiadónál megjelent művében 1960-ban járunk, a főhős, Oliva Denaro tizenöt éves, egy szicíliai faluban él. Nem szeret viszont arra gondolni, hogy nagylánnyá cseperedik, mert attól kezdve óvakodnia kell a fiúktól, hogy érintetlenül mehessen férjhez. A regény igaz történeten alapul, és a társadalmi szerepekben rejlő erőszakot kutatja, amelynek valamilyen formában mindenki az áldozata. Oliva Denaro felejthetetlen karakter, hallgatag apja pedig a kortárs olasz irodalom egyik legmegindítóbb férfialakja.

Szeptember 30., péntek, 17:00-18:00, Kner Imre terem,  Millenáris D épület
A szerzővel Czakó Zsófia beszélget a PesText programjainak részeként

3koll-112633.jpg

Viola Ardone: Oliva Denaro; Roman Holec: Diadal és katasztrófa (Fotó/Forrás: Lira.hu)

+1. Roman Holec: Diadal és katasztrófa – Trianon egy szlovák történész szemével

Napjaink egyik legismertebb és legtöbbet publikáló szlovák történésze a Lábnyom Kiadónál megjelent könyvében megpróbálja kikerülni a történelmi sorsfordulókat általában nemzeti szembenállásokra leegyszerűsítő értelmezés csapdáit. Trianont egyszerre tartja békeszerződésnek és a győztes nagyhatalmak diktátumának. Elismeri: az 1920-as magyar békeszerződés, „eltekintve a háború kirobbantásában és vezetésében játszott magyar szereptől, túlságosan kíméletlen büntetés" volt. A magyar értékelések szerinte okkal minősítik igazságtalannak, mert a magyarságra nézve „rendkívül kemény feltételeinek tragikus volt a hatásuk".

Szeptember 30., péntek, 17:00-17:45, Nemzeti Táncszínház Kis Színpad
A szerzővel Simon Attila és Ablonczy Balázs beszélget Szarka László moderálásával

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

Kapcsolódó

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

„Bármikor, ha a világ jelentősen változik, azt legelőször az irodalomban lehet észrevenni” – fejtette ki lapunknak adott interjújában Sjón. A PesText Fesztiválon vendégeskedő író-költővel az irodalom jelentőségén túl az izlandi nyelv történetéről, a jó regény ismérveiről és filmes munkáiról beszélgettünk, de elárulta azt is, mire a legbüszkébb.

„Nem Magyarországról akartam beszélni. Vagy nem csak róla” – Tóth Krisztina a Lírástudók vendége

„Nem Magyarországról akartam beszélni. Vagy nem csak róla” – Tóth Krisztina a Lírástudók vendége

Nyáron jelent meg második regénye, A majom szeme, amiben nem országunk kórképét, hanem a világ riasztó közeljövőjét kívánta megírni Tóth Krisztina. Grisnik Petra, a Lírástudók műsorvezetője arról is kérdezte az írót, milyen érzés „lefordítva lenni”, miért készül évekig egy regény, és milyen olvasói visszajelzéseknek örül leginkább.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Új kiadásban jelent meg a Sorstalanság

Az élet alkalmazkodás – ezt üzeni élete fő művében, a Sorstalanságban Kertész Imre, aki húsz évvel ezelőtt, 2002. december 10-én vehette át az irodalmi Nobel-díjat. Ez alkalomból legnépszerűbb regénye új kiadásban jelent meg, immáron 33. alkalommal.
Könyv hír

A CEU megnyitja budapesti könyvtárát

Közép-Európa legnagyobb angol nyelvű humán- és társadalomtudományi könyvtára a téli hónapokban sem zárja be kapuit. A gyűjtemény szombatonként is látogatható.
Könyv hír

Először olvashatjuk magyarul Hemingway egyik novelláját

A boldogság hajszolása című szövegre a Nobel-díjas író unokája bukkant  rá néhány évvel ezelőtt. A Hemingway életében publikálatlan mű Totth Benedek fordításában lesz olvasható a 21. Század Kiadó Magazin21 című kiadványában.
Könyv hír

Írók és költők is kiállnak a tiltakozó tanárok mellett

Számos író, költő, irodalmár csatlakozott már ahhoz a petícióhoz, amit Erdős Virág indított a tiltakozó tanárok és diákok mellett. Az aláírók között szerepel Závada Pál, Kiss Judit Ágnes, Schein Gábor és Berg Judit is.
Könyv podcast

„Nem akarom elszpoilerezni a saját könyvemet!” – Mészáros Dorka a Lírástudók vendége

A fiatal író ifjúsági regények szerzőjeként kezdte karrierjét, most már felnőtteknek ír. Lendületes, vérfagyasztó krimije megjelenése alkalmából látogatott el a Lírástudók stúdiójába, ahol Grisnik Petra kérdezte.