Könyv

5 kulisszatitok az új Jóbarátok-könyvből

2020.05.31. 20:00
Ajánlom
Bobby zuhanyzós feltámadása, a Szomszédok vége-szentenciái vagy az órájához beszélő / piros fürdőgatyában rohangáló David Hasselhoff örökre beépültek a popkultúrába, A Jóbarátokkal azonban valami olyasmi történt, amiről a legtöbb sorozat csak álmodik: húsz évvel a befejezése után még mindig új nézők tömegeit vonzza.

Az egykor a tévében hetente leadott egyetlen rész helyett most a streaming szolgáltatók jóvoltából akár egyhuzamban megnézhető a teljes széria.

A mostani tízen-huszonévesek pedig épp olyan lelkesedéssel vetik bele magukat a hat New York-i fiatal életének fordulataiba, ahogyan a 90-es évek végén tették a kortársaik.

Bizonyíték erre, hogy a Netflix hajlandó volt példátlanul magas összeget, 100 millió dollárt fizetni a gyártó Warner Bros. stúdiónak, hogy meghosszabbíthassa az eredeti szerződést és továbbra is a csatorna kínálatában tarthassa Monica, Rachel, Pheobe, Chandler, Joey és Ross történetét.

20200519_170017-174716.jpg

A Jóbarátok-generáció (Fotó/Forrás: Borbély Zsuzsa/Fidelio)

A sokakban felmerülő kérdés pedig az, mi köti le még mindig az embereket ebben a kritikusai szerint butácska és a való élet problémáitól meglehetősen távol álló sorozatban? Nos, pont ez.

A boldog és gondtalan buborék, amit a Jóbarátok jelent.

A 2000-es években óriási átalakuláson ment át a sorozatok világa. Mára nem a tévés vetélkedők és a híradó a versenytársaik, hanem a mozifilmek. Releváns problémákat körüljáró, gondolatébresztő szériák születnek, a műfajt megújító, a történetmeséléssel és a vizualitással kísérletező sorozatokban már a neves sztároknak sem derogál szerepelni, sőt. 

De mi van, ha az ember nem szeretné egy atomerőmű katasztrófájának szörnyű következményeit nézni vacsora közben, sem mögé pillantani a médiát/politikát működtető mocskos machinációknak. Ha szeretne munka után 20 percre - vagy akár egy egész hétvégére - kiszakadni abból, hogy a globális felmelegedés, a nagyhatalmi játszmák, vagy a munkahelye elvesztése, a lakhatási válság és ezer más dolog miatt aggódjon. 

joey1-180042.png

Joey (Fotó/Forrás: 21. század kiadó)

Szükség van egy szusszanásnyi eszképizmusra, hogy kibírjuk a mindennapokat.

Új nézőinek a 90-es évek közepének optimista, gazdasági fellendülésben élő világa egyfajta idilli mesevilág, ahol az ember foglalkozhatott csak a barátaival, a szerelmi életével és a karrierjével. Régi rajongóinak pedig egyfajta vizuális comfortfood, vagyis az otthont felidéző, megnyugtató étel, ami ugyanolyan hatékonysággal alkalmazható, ha hónapokra külföldre költözöl távol minden ismerősödtől, vagy ha szörnyű heted volt a munkahelyeden.

Mindezek után érthető, miért épp most született könyv a sorozat készítéséről. Saul Austerlitz újságíró vígjátéktörténetet tanít a New York-i egyetemen, így nem meglepő, hogy

a kötet nem a sztárokról szóló bulvárérdekességekkel van tele, hanem a 90-es évek tévés sorozatainak világába kalauzolja az olvasóit.

Elsősorban a széria kitalálói, Marta Kaufmann és David Crane valamint az írószoba perspektívájából nézhetjük végig a sorozat születését, majd felfutását. Főleg azok találják majd érdekesnek a könyvet, akiket érdekel a tévés műsorkészítés, illetve akik szívesen tudnak meg többet a 90-es évek tévéműsorainak működéséről, a műsorpolitikáról, a forgatásokról és a tévés alkotók mindennapjairól. 

GettyImages-1174555392-173657.jpg

Kevin Bright, Marta Kauffman és David Crane Executive producerek a Jóbarátok 25. évfordulóján 2019-ben (Fotó/Forrás: John Lamparski/Getty Images for Tribeca TV Festival)

A könyv végigköveti a sorozatot az ötlettől a castingon és az írók bevonásán át a jelmezek és a díszlet felépítésén keresztül a sikerekig és a sztárok szerepeltetéséig, hogy a lezárás körüli huzavona után annak is szenteljen egy fejezetet: kinek hogy alakult az élete a Jóbarátok után. 

Az ígért kulisszatitkok:

 1. Kivégeztek egy másik sorozatot, hogy megtarthassák Jennifer Anistont 
  Rachel szerepét eredetileg Courtney Coxnak szánták, de ő Monica karakterét szerette volna megkapni, így egy sikere meghallgatás után át is igazolt a rendmániás Gellerre. Amikor Jennifer Anistont beválogatták, a színésznőt már szerződés kötötte egy másik sorozathoz, a CBS-en készülő Muddling Through című szériához. Innen azzal a feltétellel engedték ki a másik produkcióba, hogy ők élveznek elsőbbséget, vagyis ha a sorozat sikeres lesz, otthagyja a Jóbarátokat. A készítők ennek ellenére ragaszkodtak a színésznőhöz, ami azzal járt, hogy bevállalják, ha a CBS produkciója jól teljesít, a Jóbarátok összes addigi epizódját újra kell forgatni egy másik színésznővel. Az NBC azonban nem bízott mindent a véletlenre: amikor kiderült, hogy Aniston másik sorozata mikor kerül adásba, ugyanabba az idősávba Danielle Steel-adaptációkat időzítettek, tudva, hogy az elszippantja a célközönséget. A trükk bejött: A CBS sorozatát elkaszálták, Aniston maradt a Jóbarátoknál.
 2. Charlie Sheen úgy izgult a felvételen, hogy remegett a lába 
  A sorozatban rendszeresen tűntek fel hollywoodi sztárok, akik azonban nem voltak hozzászokva, hogy a forgatáson közönségük is van. Az első vendégszereplők egyike, Julia Roberts is elbizonytalanodott a stúdióban ülő nézők miatt, de végül sikerült legyőznie a félelmét. A Phoebe tengerész pasiját alakító Charlie Sheen azonban annyira bepánikolt, hogy az első pár másodperc után le kellett állniuk a felvétellel, mert látszott, ahogy remeg a lába. A közönségnek azt mondták, hogy technikai hiba merült fel az egyik kamerával, majd a kulisszák mögé hívták Sheen nézők közt ülő testvérét, Emilio Estevezt, akinek sikerült megnyugtatnia annyira, hogy megcsinálják a felvételt.

  jobaratok_fb_cover-180043.png

  A Jóbarátok-generáció (Fotó/Forrás: 21. század kiadó)

 3. Az ötödik évad fele majdnem Minnesotában játszódott
  Volt egy olyan terv, hogy nemcsak Chandler megy munkaügyben Tulsába, hanem az összes barát Minnesotába költözik vele és az évad egy részét más helyszínen forgatnák. A viccnek induló felvetésnek végül elkezdték kidolgozni a részleteit a fagyott szökőkút előtti új főcímig. "A tervek szerint az állandó New York-i hajtás után a jóbarátok felfedezték volna, hogy a varázslatos Közép-Nyugat igazán pihentető, olcsó a lakbér, az emberek kedvesek, és kellemesen hűvös van. (...) Amikor azonban izgatottan felkeresték a tervvel (David) Crane-t, az csak ennyit mondott: Elment az eszetek?"
 4. Az egyik asszisztens beperelte a produkciót az írószobában röpködő durva poénok miatt
  Amaani Lylet írói asszisztensi munkára vettek fel a sorozathoz, vagyis az volt a feladata, hogy jegyzeteljen az írószobában zajló megbeszélések idején, hogy később is visszakereshetőek legyenek az ötletek. Ez a pozíció az íróvá válás előszobája volt, Lyle is ebben reménykedett. Négy hónap után azonban a produkció megvált tőle arra hivatkozva, hogy túl lassan gépel, ami miatt többször is figyelmeztették korábban. Lyle kérte, hogy indokolják meg pontosan a kirúgása okát, azonban erre egyik felettese sem válaszolt.
  A nő végül ellenséges munkahelyi környezet miatt beperelte a Jóbarátokat. Arra hivatkozott, hogy a késő estébe nyúló ötletelések közben az írószobában gyakran durva, sértő poénok hangzottak el. Szexuális tartalmú, rasszista vagy egyéb módon sértő kifejezések. A produkció azzal védekezett, hogy az ilyesfajta szabad ötletelés gyakran átlép egy határt, de ez soha nem irányult egy meghatározott személyre. Álláspontjuk szerint ez az írói munka természetes velejárója volt és ezt a nézetett osztotta Hollywood számos neves alakja, akik levélben álltak ki a sorozat készítői mellett végleg kigolyózva a szakmából Lylet. Az elmúlt évek botrányai, a #metoo mozgalom után talán érdemes lenne újraértékelni, hogy valóban az írói munka szabadságát védték-e meg ezzel a kiállással...
 5. Monica és Chandler kapcsolatáról a közönség reakciója döntött
  A rendmániás lány és a szarkasztikus pasi összeboronálását már a második évadban fontolgatták az írók, de akkor még annyira a Rachel-Ross románc volt a fókuszban, hogy úgy érezték, nem fér bele még egy szerelmi szál. Aztán a negyedik évad végén ismét szóba került az ötlet és az írócsapat két táborra szakadt. Az egyik szerint ez a sztori tönkre teszi a sorozatot, a másik szerint Ross esküvője tökéletes pillanat, hogy Chandler és az önsajnálatba merült Monica kihasználják az utazást. Végül rábólintottak a liezonra azzal a feltétellel, hogy a nézők számára teljes meglepetés kell, hogy legyen, tesztközönségnek pedig a londoni forgatás nézőit használták, az ő reakciójuk alapján következtettek arra, hogy fogadják majd a rajongók a fordulatot. A siker pedig elsöprő volt. A közönség reakciójából egy teljes percet ki kellett vágni a végső verzióban, mert nem akart elülni az ujjongás.

 

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció - Mi zajlott a színfalak mögött?
21. Század Kiadó, 2020
Fordító: Magyari Andrea

 

Ültem a Jóbarátok kanapéján, fogtam Oscar-szobrot és még a Teszlek Süveg is beosztott

Kapcsolódó

Ültem a Jóbarátok kanapéján, fogtam Oscar-szobrot és még a Teszlek Süveg is beosztott

Az egyik legpatinásabb amerikai filmstúdió programja egyszerre ad betekintést a filmkészítés kulisszatitkaiba, és reklámozza szenvtelenül a saját termékeit. Nemcsak azt tudhatjuk meg az ilyen programokon, miért néz ki minden amerikai utca ugyanúgy a filmeken, de akár a klasszikus filmekből származó kincsekre is bukkanhatunk.

Ha tetszett a Jóbarátok, ezeket a sorozatokat is szeretni fogod!

Ha tetszett a Jóbarátok, ezeket a sorozatokat is szeretni fogod!

Bár Chandler és barátai a legtöbb rajongó számára pótolhatatlanok, a Jóbarátok hatására egy rakás hasonló sorozat született – és nem szabad megfeledkeznünk az elődökről sem.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Könyv

Egyedülálló vers- és regényadatbázist hoztak létre az ELTE kutatói

A különleges gyűjtemény a szerzői jogi védelem alatt már nem álló, a Magyar Elektronikus Könyvtár állományában megtalálható magyar műveket listázza és elemzi nyelvi jellemzőik alapján.
Vizuál

Dokumentumfilm-sorozat készül Fekete István életéről

A film alkotói az író szülőfalujából indulva mutatják be Fekete István életének legfontosabb színhelyeit, történészek, kutatók és szakértők segítségével elevenítve fel egy kivételes írói pálya legfontosabb és legérdekesebb mozzanatait.
Vizuál

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv óriásplakát

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Könyv hír

Egyedülálló vers- és regényadatbázist hoztak létre az ELTE kutatói

A különleges gyűjtemény a szerzői jogi védelem alatt már nem álló, a Magyar Elektronikus Könyvtár állományában megtalálható magyar műveket listázza és elemzi nyelvi jellemzőik alapján.
Könyv hír

Könyvkerítéssel csal mosolyt a gyerekek arcára a Bethesda Gyermekkórház

A kórház robosztus betonkerítéseit varázsolta hetvenkötetes óriás könyvespolccá némi kreativitás és egy nagy adag lelkesedés.
Könyv magazin

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.
Könyv újranyitás

Szerte az országban újra nyitnak a könyvesboltok

A járványügyi szabályoknak megfelelően a maszkviselés és a négyzetméter-alapú távolságtartás továbbra is kötelező. Az üzletek átvevőhelyként is működnek és a bankkártyás fizetést preferálják.