Könyv

7 kedvenc idézetünk a ma 70 éves Vámos Miklóstól

2020.01.29. 16:00
Ajánlom
Házi szerzőnk előzékenyen kollégái alkotásait ajánlja az olvasók figyelmébe hónapról hónapra a Fidelio hasábjain. Ezúttal ő kerül reflektorfénybe.

Vámos Miklós a Fidelio lapjain minden hónapban segít, mit olvassunk, sőt kérdez is az adott kötet kapcsán szerzőtől, kiadótól, fordítótól, ahogy adódik. Most fordul a kocka! Mi ajánljuk születésnapos szerzőnket, helyesebben kedvet csinálunk műveihez – saját szavaival.

Vallásosan hiszem, hogy aki olvas, bármit – ismétlem bármit, azt még nem veszítettük el véglegesen."

– Az isten szerelmére című kötet

"Az igazán nagy játékosok mindig méltányolják Vetélytársaikat. A francia muskétásokról a korabeli szemtanúk följegyezték, hogy az ellenfél sikeres ütéseit hangos "oui!" /igen!/ kiáltással ünnepelték!

Igen az ellenfél erényeit kár tagadni, azzal nem őt kisebbítjük, hanem magunkat. Mit ér a győzelem egy gyenge játékossal szemben?

– Húrok című kötet

"Tépkedte a hüvelykujjáról a bőrt, míg rá nem szóltam. Magyarázni kezdte,hogy ott található az izgatottság pontja, a hüvelykujj belső oldalán, a körömágy vonalának meghosszabbításában, és az akupunktúra keleti mesterei oda szúrják be a hosszú tűt, ha az cél, hogy a páciens megnyugodjon, de ha tű nincs megteszi a köröm is, amikor izgulok a felelés előtt, vájjam abba a pontba a mutatóujjam körmét...."
– Tiszta tűz című kötet

40750 151653754874023 280074 n

Vámos Miklós (Fotó/Forrás: Az író hivatalos Facebookja)

"Ezzel teljesítetted keresztény kötelességedet, mert jó tanáccsal szolgálsz rosszakaródnak: én pedig boldognak és szerencsésnek mondom magamat, hogy én voltam az első aki az ő irkafirkájának a gyümölcsét is élveztem, amint csak óhajtottam, mert nem volt semmi egyéb kívánságom."
– A hattyúk dala című kötet

 

"Olvasta valahol, talán egy versben, hogy a zene olyan, mintha az élet bocsánatot kérne azért, amilyen egyébként a hétköznapokban."

– Legközelebb majd sikerül című kötet 

 

"Jó könyv csodát tesz. Olyan módon működik tehát, akár a próféták. Nem vizet változtat borrá vagy néhány cipót sok kenyérré, hanem az értő olvasót varázsolja regénybéli alakká. (Színdarabra, versre, egyéb igényes szövegre is áll a párhuzam.) Úgy tartom, legalább olyan jó olvasó vagyok, mint amilyen író (föltéve, hogy… értik). Sokszor jártam ilyen alapon például a tizenhetedik századi Angliában és Spanyolországban, a tizenkilencedik századi Oroszországban vagy Franciaországban, hogy Magyarországot bármely időkben ne említsem. Ahány jó könyvet olvastam, annyi életet élhettem a sajátomon kívül. Ilyen alapon az olvasás sokéletűvé teszi az embert, ami szinte már halhatatlanság.
További jó hír, hogy ahányan elolvasnak egy regényt, az annyiféle művé válik, hiszen mindenki hozzáteszi a maga emlékeit, egyéniségét, képzeletét.

Az olvasók társszerzők – szerencsére a honoráriumból nem kérnek, sőt, pénzt adnak a könyvekért. Isten, jól találtad ezt ki, köszönöm szépen.

– Töredelmes vallomás című kötet

"Sokszor úgy érzem, okos tollforgató, ha elér egy bizonyos kerek születésnapot (talán a hetvenediket), szépen átnézi mindazt, amit valamely okból nem publikált, és azokat a szövegeit, amelyeknek nyilvánosságra hozatalát nem is óhajtja, ügyesen eltüzeli. (Törli a számítógép memóriájából.)"
– Az isten szerelmére című kötet

(az idézetek kiválasztásában Gyürke Ildikó volt a segítségünkre)

Vámos Miklós Hetvenkedő című kötete január 29-én jelent meg az Athenaeum Kiadó gondozásában a szerző hetvenedik születésnapjára.

A limerickek vallomások,
ötsornovellák. Aj, elég sok.
Kötet lesz. Ahogyan szokott.
Pedig maradhatna titok,
hogy mennyi mindent szánok-bánok.

Vámos Miklós

Nemcsak mi, hanem kiadója és kollégái is köszöntik a szülinapos szerzőt. Előbbi egy friss kötettel, utóbbiak közül Szabó T. Anna pedig egy neki címzett verssel:

konyv-141352.jpg

Vámos Miklós: Hetvenkedő (Fotó/Forrás: Líra)

Volt egy úr, úgy hívták, Miklós.
Rádörrent magára: „Mit lógsz?
Verset kéne írni!”
Meg is írta. „Így ni!
Nem is rossz. Na, világ, mit szólsz?”

Miklós úr, Vámos, az író,
írt, mert az írónak így jó.
Dehogy jó: jó nehéz,
munkál az ész s a kéz,
az író: jó munkabíró.

Van egy úr, úgy hívják, Vámos.
Olvasója is van, számos.
Könyveit úgy őrzi
Madrid és New Jersey,
mint Márquezt. Mondhatni: famous.

Vámos úr – jól ismert név ez –
kereken épp hetvenéves.
Az Isten éltesse,
életét élvezze,
maradjon fényes és éles.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Veszélyben van a szimfonikus zenekar intézménye?

Számos veszély fenyegeti a szimfonikus zenekarokat, de ha túlélik, az biztos, hogy a jövő zenekara nem olyan lesz, mint a mai. Fischer Iván szerint ideje megreformálni a zenekarok működését, hogy megfeleljen a következő generációk korszakának.
Klasszikus

Rácz Ödön nagybőgős rekordot döntött A dongóval

Rimszkij-Korszakov eredetileg hegedűre és zongorára írt darabját már majd' minden hangszercsoport képviselői eljátszották, most egy extra gyors nagybőgő verziót mutatunk. Videó!
Vizuál

Sikerfilmek unalmas leírásai

Kitalálod, melyik filmet foglalták össze a netezők egyetlen mondatban? A jellemzésekben csak valós információk szerepelnek - abból viszont a lehető legérdektelenebbek.
Zenés színház

Élő közvetítések sorozata New York-i Metropolitan Operából

Tizenkét élő közvetítésből álló sorozatot indít a New York-i Metropolitan Opera (MET) festői európai és amerikai helyszínekről olyan világsztárok szereplésével, mint Anna Netrebko, Diana Damrau vagy Jonas Kaufmann.
Jazz/World

Az augusztus végi tömegrendezvények is elmaradhatnak

Elsodorhatja a járvány második hulláma a nyár végére halasztott rendezvényeket és az augusztus 20-i ünnepségeket - mondta Palkovics László.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv interjú

Ausztrália kedvenc krimiírója a természetet is szereplővé emelte

Jane Harper Ausztrália talán legsikeresebb krimiírója, aki magyarul a Gabo Kiadónál megjelent három regényében (Aszály, A természet ereje, Az elveszett férfi) úgy mutatja be a könyörtelen ausztrál környezetet, ahogyan korábban senki; zűrös családokról és kisközösségekről szóló történetei a hazai olvasókat is lebilincselték. A szerzőt fordítója, Roboz Gábor kérdezte.
Könyv

Nyerd meg a nyári könyvtáradat!

Egy könyvcsomag hat szóért vagy ötven kötet egyetlen vásárlásért. Júliusban több kiadó is segít, hogy akár egész évre elég olvasnivalónk legyen.
Könyv Tolnai Ottó

80 éves Tolnai Ottó

A költő, író, színműíró, műfordító, a vajdasági magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja július 5-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját.
Könyv gyász

Elhunyt Charles Webb, a Diploma előtt írója

A 81 éves amerikai regényíró június 16-án hunyt el az angliai Eastbourne-ban vérképzőszervi betegségben – közölte barátja, Jack Malvern újságíró.
Könyv gyász

Elhunyt Najmányi László

74 éves korában elhunyt Najmányi László, a '70-es évek avantgárd művészvilágának jelentős alakja. Nemzetközi hírű író, képzőművész, színház- és filmrendező, performer, theremin művész, díszlettervező és zenész; a kommunista blokk első punkegyüttese, a Spions egyik alapítója - számolt be a Wanted magazin nyomán a 444.hu.