Könyv

7 kedvenc idézetünk a ma 70 éves Vámos Miklóstól

2020.01.29. 16:00
Ajánlom
Házi szerzőnk előzékenyen kollégái alkotásait ajánlja az olvasók figyelmébe hónapról hónapra a Fidelio hasábjain. Ezúttal ő kerül reflektorfénybe.

Vámos Miklós a Fidelio lapjain minden hónapban segít, mit olvassunk, sőt kérdez is az adott kötet kapcsán szerzőtől, kiadótól, fordítótól, ahogy adódik. Most fordul a kocka! Mi ajánljuk születésnapos szerzőnket, helyesebben kedvet csinálunk műveihez – saját szavaival.

Vallásosan hiszem, hogy aki olvas, bármit – ismétlem bármit, azt még nem veszítettük el véglegesen."

– Az isten szerelmére című kötet

"Az igazán nagy játékosok mindig méltányolják Vetélytársaikat. A francia muskétásokról a korabeli szemtanúk följegyezték, hogy az ellenfél sikeres ütéseit hangos "oui!" /igen!/ kiáltással ünnepelték!

Igen az ellenfél erényeit kár tagadni, azzal nem őt kisebbítjük, hanem magunkat. Mit ér a győzelem egy gyenge játékossal szemben?

– Húrok című kötet

"Tépkedte a hüvelykujjáról a bőrt, míg rá nem szóltam. Magyarázni kezdte,hogy ott található az izgatottság pontja, a hüvelykujj belső oldalán, a körömágy vonalának meghosszabbításában, és az akupunktúra keleti mesterei oda szúrják be a hosszú tűt, ha az cél, hogy a páciens megnyugodjon, de ha tű nincs megteszi a köröm is, amikor izgulok a felelés előtt, vájjam abba a pontba a mutatóujjam körmét...."
– Tiszta tűz című kötet

40750 151653754874023 280074 n

Vámos Miklós (Fotó/Forrás: Az író hivatalos Facebookja)

"Ezzel teljesítetted keresztény kötelességedet, mert jó tanáccsal szolgálsz rosszakaródnak: én pedig boldognak és szerencsésnek mondom magamat, hogy én voltam az első aki az ő irkafirkájának a gyümölcsét is élveztem, amint csak óhajtottam, mert nem volt semmi egyéb kívánságom."
– A hattyúk dala című kötet

 

"Olvasta valahol, talán egy versben, hogy a zene olyan, mintha az élet bocsánatot kérne azért, amilyen egyébként a hétköznapokban."

– Legközelebb majd sikerül című kötet 

 

"Jó könyv csodát tesz. Olyan módon működik tehát, akár a próféták. Nem vizet változtat borrá vagy néhány cipót sok kenyérré, hanem az értő olvasót varázsolja regénybéli alakká. (Színdarabra, versre, egyéb igényes szövegre is áll a párhuzam.) Úgy tartom, legalább olyan jó olvasó vagyok, mint amilyen író (föltéve, hogy… értik). Sokszor jártam ilyen alapon például a tizenhetedik századi Angliában és Spanyolországban, a tizenkilencedik századi Oroszországban vagy Franciaországban, hogy Magyarországot bármely időkben ne említsem. Ahány jó könyvet olvastam, annyi életet élhettem a sajátomon kívül. Ilyen alapon az olvasás sokéletűvé teszi az embert, ami szinte már halhatatlanság.
További jó hír, hogy ahányan elolvasnak egy regényt, az annyiféle művé válik, hiszen mindenki hozzáteszi a maga emlékeit, egyéniségét, képzeletét.

Az olvasók társszerzők – szerencsére a honoráriumból nem kérnek, sőt, pénzt adnak a könyvekért. Isten, jól találtad ezt ki, köszönöm szépen.

– Töredelmes vallomás című kötet

"Sokszor úgy érzem, okos tollforgató, ha elér egy bizonyos kerek születésnapot (talán a hetvenediket), szépen átnézi mindazt, amit valamely okból nem publikált, és azokat a szövegeit, amelyeknek nyilvánosságra hozatalát nem is óhajtja, ügyesen eltüzeli. (Törli a számítógép memóriájából.)"
– Az isten szerelmére című kötet

(az idézetek kiválasztásában Gyürke Ildikó volt a segítségünkre)

Vámos Miklós Hetvenkedő című kötete január 29-én jelent meg az Athenaeum Kiadó gondozásában a szerző hetvenedik születésnapjára.

A limerickek vallomások,
ötsornovellák. Aj, elég sok.
Kötet lesz. Ahogyan szokott.
Pedig maradhatna titok,
hogy mennyi mindent szánok-bánok.

Vámos Miklós

Nemcsak mi, hanem kiadója és kollégái is köszöntik a szülinapos szerzőt. Előbbi egy friss kötettel, utóbbiak közül Szabó T. Anna pedig egy neki címzett verssel:

konyv-141352.jpg

Vámos Miklós: Hetvenkedő (Fotó/Forrás: Líra)

Volt egy úr, úgy hívták, Miklós.
Rádörrent magára: „Mit lógsz?
Verset kéne írni!”
Meg is írta. „Így ni!
Nem is rossz. Na, világ, mit szólsz?”

Miklós úr, Vámos, az író,
írt, mert az írónak így jó.
Dehogy jó: jó nehéz,
munkál az ész s a kéz,
az író: jó munkabíró.

Van egy úr, úgy hívják, Vámos.
Olvasója is van, számos.
Könyveit úgy őrzi
Madrid és New Jersey,
mint Márquezt. Mondhatni: famous.

Vámos úr – jól ismert név ez –
kereken épp hetvenéves.
Az Isten éltesse,
életét élvezze,
maradjon fényes és éles.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Könyv

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.
Klasszikus

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.
Vizuál

Szabó István filmje nyitja a ma kezdődő Magyar Mozgókép Szemlét

A szombatig tartó rendezvényen 59, Magyar Filmdíjra jelölt művet, valamint számos versenyen kívüli filmet vetítenek a Corvin moziban.
Zenés színház

A milánói Scala is bezár a koronavírus miatt

Pánikhangulat van Olaszországban, miután száz fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. Operaházak is bezárnak, a velencei karnevált félbeszakították.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Kovács András Ferenc az Artisjus Irodalmi Nagydíj kitüntetettje

Requiem Tzimbalomra című verskötetéért Kovács András Ferenc nyerte el nagydíjat, mellette Cselényi Béla, Kováts Judit, Szajbély Mihály és Mártonffy Marcell vehet át elismerést a március 2-i díjátadó ünnepségen.
Könyv ajánló

Láttad már Ady vasúti bérletét vagy az önéletrajzát?

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az Országos Széchényi Könyvtárban micsoda kincsek rejtőznek. Az OSZK kamarakiállításokkal igyekszik ezeket a kuriózumokat látogatóival is megosztani.
Könyv hír

Feleannyi könyv az idei Aegon-díj döntőjében

Gumicsizma, kiskocsma és magadra ismerés – mi fér bele egy igazán személyes könyvajánlóba? Az Aegon Irodalmi Díj idei zsűrije szerint mindezek és még sok más érdekesség…
Könyv magazin

Lehetséges, hogy Agatha Christie kortársa volt Mark Twainnek és J. K. Rowlingnak is?

Teázhatott együtt Mary Shelley, Charlotte Bronte és A kisasszonyok szerzője, Louisa May Alcott? Tudtad, hogy két éven belül jelent meg a Zabhegyező, az 1984, illetve Asimov Alapítvány-sorozatának, és a Narnia Krónikáinak első része?
Könyv gyász

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.