Könyv

7 kedvenc idézetünk a ma 70 éves Vámos Miklóstól

2020.01.29. 16:00
Ajánlom
Házi szerzőnk előzékenyen kollégái alkotásait ajánlja az olvasók figyelmébe hónapról hónapra a Fidelio hasábjain. Ezúttal ő kerül reflektorfénybe.

Vámos Miklós a Fidelio lapjain minden hónapban segít, mit olvassunk, sőt kérdez is az adott kötet kapcsán szerzőtől, kiadótól, fordítótól, ahogy adódik. Most fordul a kocka! Mi ajánljuk születésnapos szerzőnket, helyesebben kedvet csinálunk műveihez – saját szavaival.

Vallásosan hiszem, hogy aki olvas, bármit – ismétlem bármit, azt még nem veszítettük el véglegesen."

– Az isten szerelmére című kötet

"Az igazán nagy játékosok mindig méltányolják Vetélytársaikat. A francia muskétásokról a korabeli szemtanúk följegyezték, hogy az ellenfél sikeres ütéseit hangos "oui!" /igen!/ kiáltással ünnepelték!

Igen az ellenfél erényeit kár tagadni, azzal nem őt kisebbítjük, hanem magunkat. Mit ér a győzelem egy gyenge játékossal szemben?

– Húrok című kötet

"Tépkedte a hüvelykujjáról a bőrt, míg rá nem szóltam. Magyarázni kezdte,hogy ott található az izgatottság pontja, a hüvelykujj belső oldalán, a körömágy vonalának meghosszabbításában, és az akupunktúra keleti mesterei oda szúrják be a hosszú tűt, ha az cél, hogy a páciens megnyugodjon, de ha tű nincs megteszi a köröm is, amikor izgulok a felelés előtt, vájjam abba a pontba a mutatóujjam körmét...."
– Tiszta tűz című kötet

40750 151653754874023 280074 n

Vámos Miklós (Fotó/Forrás: Az író hivatalos Facebookja)

"Ezzel teljesítetted keresztény kötelességedet, mert jó tanáccsal szolgálsz rosszakaródnak: én pedig boldognak és szerencsésnek mondom magamat, hogy én voltam az első aki az ő irkafirkájának a gyümölcsét is élveztem, amint csak óhajtottam, mert nem volt semmi egyéb kívánságom."
– A hattyúk dala című kötet

 

"Olvasta valahol, talán egy versben, hogy a zene olyan, mintha az élet bocsánatot kérne azért, amilyen egyébként a hétköznapokban."

– Legközelebb majd sikerül című kötet 

 

"Jó könyv csodát tesz. Olyan módon működik tehát, akár a próféták. Nem vizet változtat borrá vagy néhány cipót sok kenyérré, hanem az értő olvasót varázsolja regénybéli alakká. (Színdarabra, versre, egyéb igényes szövegre is áll a párhuzam.) Úgy tartom, legalább olyan jó olvasó vagyok, mint amilyen író (föltéve, hogy… értik). Sokszor jártam ilyen alapon például a tizenhetedik századi Angliában és Spanyolországban, a tizenkilencedik századi Oroszországban vagy Franciaországban, hogy Magyarországot bármely időkben ne említsem. Ahány jó könyvet olvastam, annyi életet élhettem a sajátomon kívül. Ilyen alapon az olvasás sokéletűvé teszi az embert, ami szinte már halhatatlanság.
További jó hír, hogy ahányan elolvasnak egy regényt, az annyiféle művé válik, hiszen mindenki hozzáteszi a maga emlékeit, egyéniségét, képzeletét.

Az olvasók társszerzők – szerencsére a honoráriumból nem kérnek, sőt, pénzt adnak a könyvekért. Isten, jól találtad ezt ki, köszönöm szépen.

– Töredelmes vallomás című kötet

"Sokszor úgy érzem, okos tollforgató, ha elér egy bizonyos kerek születésnapot (talán a hetvenediket), szépen átnézi mindazt, amit valamely okból nem publikált, és azokat a szövegeit, amelyeknek nyilvánosságra hozatalát nem is óhajtja, ügyesen eltüzeli. (Törli a számítógép memóriájából.)"
– Az isten szerelmére című kötet

(az idézetek kiválasztásában Gyürke Ildikó volt a segítségünkre)

Vámos Miklós Hetvenkedő című kötete január 29-én jelent meg az Athenaeum Kiadó gondozásában a szerző hetvenedik születésnapjára.

A limerickek vallomások,
ötsornovellák. Aj, elég sok.
Kötet lesz. Ahogyan szokott.
Pedig maradhatna titok,
hogy mennyi mindent szánok-bánok.

Vámos Miklós

Nemcsak mi, hanem kiadója és kollégái is köszöntik a szülinapos szerzőt. Előbbi egy friss kötettel, utóbbiak közül Szabó T. Anna pedig egy neki címzett verssel:

konyv-141352.jpg

Vámos Miklós: Hetvenkedő (Fotó/Forrás: Líra)

Volt egy úr, úgy hívták, Miklós.
Rádörrent magára: „Mit lógsz?
Verset kéne írni!”
Meg is írta. „Így ni!
Nem is rossz. Na, világ, mit szólsz?”

Miklós úr, Vámos, az író,
írt, mert az írónak így jó.
Dehogy jó: jó nehéz,
munkál az ész s a kéz,
az író: jó munkabíró.

Van egy úr, úgy hívják, Vámos.
Olvasója is van, számos.
Könyveit úgy őrzi
Madrid és New Jersey,
mint Márquezt. Mondhatni: famous.

Vámos úr – jól ismert név ez –
kereken épp hetvenéves.
Az Isten éltesse,
életét élvezze,
maradjon fényes és éles.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Emlékestet szervez a Nemzeti Törőcsik Mari tiszteletére

Amint a járványhelyzet lehetővé teszi. A megemlékező műsort Bérczes László rendezi.
Klasszikus

„A klasszikus zene a feleségem, a jazz a szeretőm” - Gyenyisz Macujev a Müpa Home műsorán

Április 22-én a kivételes tehetségű orosz zongorista Gyenyisz Macujev ad online koncertet a Müpa Home közönségének, de ezúttal nem a klasszikus zenei repertoárjának darabjai lesznek hallhatók, hanem megvillantva könnyedebb oldalát, exkluzív jazz-koncerttel jelentkezik.
Színház

Online színházi közvetítések Shakespeare születésnapja alkalmából

Április 23-án William Shakespeare születésnapjára, és halálának ugyanerre a napra eső évfordulójára emlékezik a színházi világ. A Pannonia Entertainment online csatornáján két legautentikus Shakespeare-színház: a Royal Shakespeare Company és a Globe Színház egy-egy előadásának felvételével tisztelegnek a világhírű drámaíró előtt.
Vizuál

A Downton Abbey visszatér a mozivászonra

Az azonos című, hat évadot megélt, többszörös díjnyertes sorozat alapján készült 2019-es Downton Abbey filmváltozatának érkezik a folytatása, melyet várhatóan 2021. december 22-én mutatnak be - adta hírül a Telex, a Hollywood Reporterre hivatkozva.
Színház

Megható kisfilm a szeretet erejéről és egymás elfogadásáról

Három ország, három nyelv, három sérült társulat találkozott márciusban az online térben, hogy egy négynapos közös workshop keretében együtt játszanak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Rangos osztrák irodalmi díjat kapott Krasznahorkai László

Krasznahorkai László kapja 2021-ben az Osztrák Állami Díjat az Európai Irodalomért (Österreichischer Staatspreis für Europäische Literatur) – adta hírül a k.at. Az elismerés 25 ezer euróval jár.
Könyv hír

Márton László kapja az Artisjus Irodalmi Nagydíjat

A József Attila- és Márai Sándor-díjas író, műfordító a Nibelung-ének fordításáért, valamint írói életműve elismeréseként veheti át a kitüntetést.
Könyv hír

Új gyerekkönyvet írt J. K. Rowling

Az angol írónő legújabb regénye, a The Christmas Pig október 12-én jelenik meg, egyszerre több mint húsz országban.
Könyv óriásplakát

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Könyv hír

Egyedülálló vers- és regényadatbázist hoztak létre az ELTE kutatói

A különleges gyűjtemény a szerzői jogi védelem alatt már nem álló, a Magyar Elektronikus Könyvtár állományában megtalálható magyar műveket listázza és elemzi nyelvi jellemzőik alapján.