Könyv

97 éves korában elhunyt Fahidi Éva

2023.09.11. 15:35
Ajánlom
A holokauszt-túlélő szeptember 11-én, Budapesten hunyt el. A haláltáborokban szerzett élményeit 2005-ben könyvben is megörökítette.

Fahidi Éva halálhíréről a Nemzetközi Auschwitz Bizottság számolt be honlapján. Fahidi Éva 1925-ben született Debrecenben egy nagypolgári zsidó családba. 18 éves korában, 1944 májusában családjával együtt Auschwitzba deportálták, ahol édesanyját és kishúgát, Gilikét a táborba érkezés után azonnal megölték. Édesapja, Dezső néhány hónappal később belehalt az embertelen tábori körülményekbe.

Családjának összesen negyvenkilenc tagja vesztette életét a holokauszt során.

Fahidi Évát 1944. augusztus 13-án a buchenwaldi koncentrációs táborhoz tartozó allendorfi Münchmühle táborba szállították, ahol a robbanóanyaggyárban kellett dolgoznia. Eredetileg zongoraművésznek készült, az embertelen kényszermunka azonban tönkretette a hátát. Később egy halálmenetből sikerült megszöknie, csak 1945 augusztusában sikerült hazatérnie Magyarországra.

Fahidi Éva több mint negyven évig, egészen a rendszerváltásig nem beszélt a holokausztról, emlékiratait végül 2005-ben írta meg Anima Rerum – A Dolgok Lelke címmel.

2019-ben újabb kötetet adott ki A szerelem alanya és tárgya címmel, amelyben ezúttal a szocializmus időszakát örökítette meg.

Fahidi Éva idős korában is rendkívül aktív volt: kortárs szemtanúként számos rendezvényen vett részt, valamint rendszeresen szót emelt a rasszizmus és az antiszemitizmus ellen.

2015-ben Szabó Réka felkérésére főszerepet vállalt a Tünet együttes Sóvirág – avagy A létezés eufóriája című modern táncprodukciójában, Cuhorka Emesével. A nagy feltűnést keltő darab Fahidi életét elevenítette meg a tánc nemzetközi nyelvére lefordítva. A darabot 2019 márciusáig több mint nyolcvanszor adták elő a Vígszínházban, de külföldön is.

Lapunk az előadás kapcsán interjút is készített Fahidi Évával, aki úgy fogalmazott: „A szakértők azt állítják, hogy az ember idővel kigyógyul a traumáiból, de ilyet csak az mond, akinek semmilyen nagyobb traumát nem kellett feldolgoznia.

Én azt gondolom, hogy jó esetben az ember sok évtized munkájával megtanulja, hogyan lehet együtt élni a traumáival. Nekem ehhez közel hatvan évre volt szükségem.

Akkora jutottam el oda, hogy a legeslegmélyebb tudatalatti rétegemből, ahol addig lenyomva tartottam az emlékeimet, engedjem felszínre jönni a saját történetemet.”

„Jó esetben megtanulunk együtt élni a traumával”

Kapcsolódó

„Jó esetben megtanulunk együtt élni a traumával”

Egy éve sikerrel fut a Vígszínházban a Tünet Együttes Sóvirág című darabja Szabó Réka rendezésében, amely a Színikritikusok Különdíját is elnyerte. A vallomásos-táncos duett a 91 éves Auschwitz-Birkenau-túlélő, Fahidi Éva és a fiatal táncosnő, Cuhorka Emese párbeszéde mozgásba foglalva. De lehet-e egy Holokauszt-darabról sikerként beszélni? Van-e terápiás hatása a színpadi táncnak? Többek közt ezekről is kérdeztük Fahidi Évát.

Az előadásból később dokumentumfilm is készült. Szabó Réka  rendező lapunknak adott interjújában azt mondta:

Éva lénye olyan, hogy abban minél több embernek meg kéne mártóznia, biztos vagyok benne, hogy jobb lesz tőle a világ.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg reklámokat.

Fejléckép: Fahidi Éva Birkenauban egy csokor ott felejtett sóvirággal (Fotó/Forrás: Madácsi Zoltán)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Könyv

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Színház

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.
Jazz/World

„A zene lényege a töltekezés” – beszélgetés Weisz Gábor jazzszaxofonossal

A koronavírus idején asztalosnak állt, de az állandóan zsongó kereskedelmi rádió elkergette a műhelyből. Szerencsére Weisz Gábor ismét a szaxofonjával keresi a kenyerét. Számos formációban játszik, egyre sikeresebb, és már pontosan tudja, hogy a zene nem csak technikai tudásból áll.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Könyv ajánló

Interaktív térbejárás, felolvasóest, zenei performansz – experimentális irodalmi programok várnak a PIM-ben

Idén nyáron kísérleti kerti programokkal is várja a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ – Petőfi Irodalmi Múzeum a látogatókat, alternatív olvasatokat kínálva olyan művekhez, mint Madách Imre Az ember tragédiája vagy Hamvas Béla novellái.
Könyv magazin

Aki az irodalommal csalta meg az orvostudományt – 120 éve hunyt el Anton Pavlovics Csehov

1904. július 15-én hunyt el az egyik legnagyobb orosz író, Anton Pavlovics Csehov, aki drámáival és más prózai szövegeivel egyaránt megújította a modern irodalmat. A művész életéről tíz pontban emlékezünk meg.
Könyv hír

Ismét nagy színészek tolmácsolásában hallgathatunk verseket a kisföldalattin

Július 15. és július 21. között ismét klasszikus és kortárs versek szólalnak meg a Millenniumi Földalatti Vasút állomásain a Vers a peronon programsorozatban.
Könyv ajánló

Orvos-Tóth Noémi nyitja meg a 29. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése szeptember 26. és 29. között rendezi meg a 29. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. Idén is a Millenáris ad majd otthont a legnagyobb magyarországi nemzetközi könyves rendezvénynek.