Könyv

A csodafa

2008.12.03. 00:00
Ajánlom
Ki ne örülne annak, ha létezne egy csodanövény, mely a környezetét boldoggá teszi. Csakhogy a boldogság sem jelenti mindenkinek feltétlenül ugyanazt! Képzeljünk el egy érdekes mesét, mely tanít, örömmel tölt el, elgondolkoztat, s még a komolyzenét is közelebb viszi az emberekhez. Marianne Poncelet A csodafa című meséje pontosan ilyen.

A történet okítja és szórakoztatja a gyermekeket, ugyanakkor morális tartalmával, s olykor igen mélyreható gondolataival szól a felnőttekhez is. Talán pont ezért nagyszerű a választott műfaj, hiszen egyszerű módon hihetetlen igaz és örökérvényű gondolatokat juttat el hozzánk.

A történet főszereplője egy kertész, aki egész életét egyetlen fának szenteli. Csakhogy a fa másoknak is örömet okoz, amit a kertész megirigyel, s ezzel veszi kezdetét a fordulatokban gazdag cselekmény. Hősünk megismer gonoszságot, hiteltelenséget, jóakaratot, önzetlenséget, de ami a legfontosabb, megismeri önmagát: mentálisan nagy utat jár be, mire megérti a fa üzenetét. Mert bizony a Csodafa üzen, s akinek van füle, meg is hallja. S nem ám szavakkal teszi mindezt, hanem zenével.

A könyv gazdagon illusztrált, ezért puszta lapozgatása is élményt nyújt. Takács Mari modern rajzai kifejezőek és igen egyediek – olykor stilizál, felülnézetből mutat be szereplőket, különös részleteket emel ki. E színes rajzok képesek megragadni a pillanatokat, s átérezhető hangulatot sugároznak. E mesét nemcsak a rajzok illusztrálják, hanem érdekes módon a betűk is. A normál szedésű betűk mellett találunk színnel, jóval nagyobb mérettel, illetve ferde sorokkal kiemelt szövegrészleteket.

A harmadik típusú díszítés befogadásához már nem a szemünket kell használnunk. "Amikor egy zeneszerző behunyja a szemét és képzeletben felmászik a csodafára…nemcsak hallja belül a különleges muzsikát, hanem arra is képes, hogy ezt a zenét mindenki számára hallhatóvá tegye." – írja Molnár Szabolcs zenekritikus az utószóban, melyben egy-két gondolattal megpendíti, hogy mi lesz hallható a könyvhöz tartozó CD-mellékleten. Ily módon a könyv utószava egyben egy átvezető, s a CD-előszavaként is értelmezhetjük.

A korong tartalmazza a teljes mesét Mácsai Pál előadásában, aki hihetetlen játékossággal, mély átéléssel interpretálja a művet. Egy személyben jeleníti meg a történet összes szereplőjét, színes és természetes hangjátéka, hangsúlya az olvasott élményt, új távlatokba emeli.

Mindezt klasszikus zene kíséri: a meséhez írt szimfonikus darab Orbán György zeneszerzőt dicséri, mely mű megbízója és előadója a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. A művészek Antal Mátyás vezénylésével hihetetlen érzékletességgel elevenítik meg a történet minden részletét, kitűnő játékuk a változó érzelmi töltéseket képes hangokba önteni, zenéjük árad, s a mesét teljes valójában tárják elénk.

A CD anyagának második felében a "Csodafa portrét" hallhatjuk, melyhez szintén Mácsai kölcsönzi hangját. E bemutató szavakba önti a klasszikus zenét, mintegy szöveggel kísérve a muzsikát. Mindenkit beavat a hangszerek bűvös birodalmába, miközben verbálisan is érzékelteti a hangszerek kifejezőképességének tárházát. Mácsai segítségével újra végigkövethetjük – zenei szemszögből – a történet legváltozékonyabb pontjait, elmesélve, hogy mely hangszerek, s mily módon szólaltatják meg az adott műrészleteket, szereplőket. Ráadásul a könyv készítői azokra is gondoltak, akik most kezdenek megismerkedni a komolyzenével; hiszen a függelékben látható a szimfonikus zenekar szólam- és ülésrendje, ezenkívül a gondosan felsorolt hangszerek, fajtájuk szerint csoportokba osztva.

E történet, minden mese- és (komoly)zeneszerető emberhez szól, sőt azokhoz is akik nem szeretik e műfajokat, mert lehet, hogy e mű elolvasása, meghallgatása után másképp vélekednek majd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Könyv képregény

Lorántffy Zsuzsanna, a képregényhős

A Nyugat + zombik alkotója 1655-be teleportálja magát, hogy beszámoljon Apáczai Csere János és II. Rákóczi összetűzéséről. A képregény csak lazán épít a történelmi tényekre, inkább sajátos humorú kedvcsináló.
Könyv

"Hollywoodban úgy tartották: ezek a közép-európaiak, ezek tudják a szakmát"

Volt idő, amikor referenciának számított Hollywoodban, ha valaki Közép-Európából származott - mondta el Muszatics Péter, akinek a jelenségről írt könyve most, a Könyvhétre jelent meg. A beszélgetésből az is kiderül, hogy a régióból származó filmesek hatása még mindig kézzel tapintható az amerikai filmeken.
Könyv

Ezek voltak a tavalyi év legjobb és legszebb gyerekkönyvei

Átadták az ÉV Gyerekkönyve valamint a 2017-es Szép Magyar Könyv díjakat - elismerést kapott többek között Sepsi László és Péczely Dóra is.
Könyv könyvhét

"Mintha a mese szó eleve azt sugalmazná, nem kell komolyan venni"

Megnyílt a 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok budapesti rendezvénye a Vörösmarty téren. A hétfőig tartó programsorozatot Berg Judit író nyitotta meg, emlékeztetve, hogy a felnőtteknek szóló kiadványok mellett gyerekkönyvekkel is készültek a kiadók.
Könyv ünnepi könyvhét

15+1 könyv, amit meg kell szerezned a Könyvhéten

Mutatjuk, mi melyik köteteket szerezzük meg mindenképpen a június 7. és 11. között megrendezett 89. Ünnepi Könyvhéten. A regények, novellák és versek mellett arra biztatjuk olvasóinkat, hogy egy kicsit bátrabban kalandozzunk az irodalom határterületein is.