Könyv

A csodafa

2008.12.03. 00:00
Ajánlom
Ki ne örülne annak, ha létezne egy csodanövény, mely a környezetét boldoggá teszi. Csakhogy a boldogság sem jelenti mindenkinek feltétlenül ugyanazt! Képzeljünk el egy érdekes mesét, mely tanít, örömmel tölt el, elgondolkoztat, s még a komolyzenét is közelebb viszi az emberekhez. Marianne Poncelet A csodafa című meséje pontosan ilyen.

A történet okítja és szórakoztatja a gyermekeket, ugyanakkor morális tartalmával, s olykor igen mélyreható gondolataival szól a felnőttekhez is. Talán pont ezért nagyszerű a választott műfaj, hiszen egyszerű módon hihetetlen igaz és örökérvényű gondolatokat juttat el hozzánk.

A történet főszereplője egy kertész, aki egész életét egyetlen fának szenteli. Csakhogy a fa másoknak is örömet okoz, amit a kertész megirigyel, s ezzel veszi kezdetét a fordulatokban gazdag cselekmény. Hősünk megismer gonoszságot, hiteltelenséget, jóakaratot, önzetlenséget, de ami a legfontosabb, megismeri önmagát: mentálisan nagy utat jár be, mire megérti a fa üzenetét. Mert bizony a Csodafa üzen, s akinek van füle, meg is hallja. S nem ám szavakkal teszi mindezt, hanem zenével.

A könyv gazdagon illusztrált, ezért puszta lapozgatása is élményt nyújt. Takács Mari modern rajzai kifejezőek és igen egyediek – olykor stilizál, felülnézetből mutat be szereplőket, különös részleteket emel ki. E színes rajzok képesek megragadni a pillanatokat, s átérezhető hangulatot sugároznak. E mesét nemcsak a rajzok illusztrálják, hanem érdekes módon a betűk is. A normál szedésű betűk mellett találunk színnel, jóval nagyobb mérettel, illetve ferde sorokkal kiemelt szövegrészleteket.

A harmadik típusú díszítés befogadásához már nem a szemünket kell használnunk. "Amikor egy zeneszerző behunyja a szemét és képzeletben felmászik a csodafára…nemcsak hallja belül a különleges muzsikát, hanem arra is képes, hogy ezt a zenét mindenki számára hallhatóvá tegye." – írja Molnár Szabolcs zenekritikus az utószóban, melyben egy-két gondolattal megpendíti, hogy mi lesz hallható a könyvhöz tartozó CD-mellékleten. Ily módon a könyv utószava egyben egy átvezető, s a CD-előszavaként is értelmezhetjük.

A korong tartalmazza a teljes mesét Mácsai Pál előadásában, aki hihetetlen játékossággal, mély átéléssel interpretálja a művet. Egy személyben jeleníti meg a történet összes szereplőjét, színes és természetes hangjátéka, hangsúlya az olvasott élményt, új távlatokba emeli.

Mindezt klasszikus zene kíséri: a meséhez írt szimfonikus darab Orbán György zeneszerzőt dicséri, mely mű megbízója és előadója a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. A művészek Antal Mátyás vezénylésével hihetetlen érzékletességgel elevenítik meg a történet minden részletét, kitűnő játékuk a változó érzelmi töltéseket képes hangokba önteni, zenéjük árad, s a mesét teljes valójában tárják elénk.

A CD anyagának második felében a "Csodafa portrét" hallhatjuk, melyhez szintén Mácsai kölcsönzi hangját. E bemutató szavakba önti a klasszikus zenét, mintegy szöveggel kísérve a muzsikát. Mindenkit beavat a hangszerek bűvös birodalmába, miközben verbálisan is érzékelteti a hangszerek kifejezőképességének tárházát. Mácsai segítségével újra végigkövethetjük – zenei szemszögből – a történet legváltozékonyabb pontjait, elmesélve, hogy mely hangszerek, s mily módon szólaltatják meg az adott műrészleteket, szereplőket. Ráadásul a könyv készítői azokra is gondoltak, akik most kezdenek megismerkedni a komolyzenével; hiszen a függelékben látható a szimfonikus zenekar szólam- és ülésrendje, ezenkívül a gondosan felsorolt hangszerek, fajtájuk szerint csoportokba osztva.

E történet, minden mese- és (komoly)zeneszerető emberhez szól, sőt azokhoz is akik nem szeretik e műfajokat, mert lehet, hogy e mű elolvasása, meghallgatása után másképp vélekednek majd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Könyv

Dragomán György Máglya című regényét méltatja a New York Times

Elbűvölőnek nevezi a rangos amerikai napilap kritikusa Dragomán György regényét. Ottilie Mulzet fordításában angolul is megjelent a Máglya, és máris dicsérő recenziót kapott.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Könyv vélemény

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Könyv gyász

Elhunyt Lawrence Ferlinghetti, aki a hátát tartotta Ginsberg Üvöltéséért

Épp ellenkezője volt a beatkorszak feltűnősködő rosszfiúinak, akik az ötvenes években a szárnyai alatt nőttek. Jack Kerouackal és Allen Ginsberggel ellentétben Lawrence Ferlinghetti nem okozott botrányokat. Minden nap kerékpárral indult abba a könyvesboltba, amelyet társával közösen alapított, és amely beatnemzedék íróinak és költőinek törzshelyévé vált.
Könyv szemle

Dragomán György Máglya című regényét méltatja a New York Times

Elbűvölőnek nevezi a rangos amerikai napilap kritikusa Dragomán György regényét. Ottilie Mulzet fordításában angolul is megjelent a Máglya, és máris dicsérő recenziót kapott.
Könyv hír

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.