Könyv

A csodafa

2008.12.03. 00:00
Ajánlom
Ki ne örülne annak, ha létezne egy csodanövény, mely a környezetét boldoggá teszi. Csakhogy a boldogság sem jelenti mindenkinek feltétlenül ugyanazt! Képzeljünk el egy érdekes mesét, mely tanít, örömmel tölt el, elgondolkoztat, s még a komolyzenét is közelebb viszi az emberekhez. Marianne Poncelet A csodafa című meséje pontosan ilyen.

A történet okítja és szórakoztatja a gyermekeket, ugyanakkor morális tartalmával, s olykor igen mélyreható gondolataival szól a felnőttekhez is. Talán pont ezért nagyszerű a választott műfaj, hiszen egyszerű módon hihetetlen igaz és örökérvényű gondolatokat juttat el hozzánk.

A történet főszereplője egy kertész, aki egész életét egyetlen fának szenteli. Csakhogy a fa másoknak is örömet okoz, amit a kertész megirigyel, s ezzel veszi kezdetét a fordulatokban gazdag cselekmény. Hősünk megismer gonoszságot, hiteltelenséget, jóakaratot, önzetlenséget, de ami a legfontosabb, megismeri önmagát: mentálisan nagy utat jár be, mire megérti a fa üzenetét. Mert bizony a Csodafa üzen, s akinek van füle, meg is hallja. S nem ám szavakkal teszi mindezt, hanem zenével.

A könyv gazdagon illusztrált, ezért puszta lapozgatása is élményt nyújt. Takács Mari modern rajzai kifejezőek és igen egyediek – olykor stilizál, felülnézetből mutat be szereplőket, különös részleteket emel ki. E színes rajzok képesek megragadni a pillanatokat, s átérezhető hangulatot sugároznak. E mesét nemcsak a rajzok illusztrálják, hanem érdekes módon a betűk is. A normál szedésű betűk mellett találunk színnel, jóval nagyobb mérettel, illetve ferde sorokkal kiemelt szövegrészleteket.

A harmadik típusú díszítés befogadásához már nem a szemünket kell használnunk. "Amikor egy zeneszerző behunyja a szemét és képzeletben felmászik a csodafára…nemcsak hallja belül a különleges muzsikát, hanem arra is képes, hogy ezt a zenét mindenki számára hallhatóvá tegye." – írja Molnár Szabolcs zenekritikus az utószóban, melyben egy-két gondolattal megpendíti, hogy mi lesz hallható a könyvhöz tartozó CD-mellékleten. Ily módon a könyv utószava egyben egy átvezető, s a CD-előszavaként is értelmezhetjük.

A korong tartalmazza a teljes mesét Mácsai Pál előadásában, aki hihetetlen játékossággal, mély átéléssel interpretálja a művet. Egy személyben jeleníti meg a történet összes szereplőjét, színes és természetes hangjátéka, hangsúlya az olvasott élményt, új távlatokba emeli.

Mindezt klasszikus zene kíséri: a meséhez írt szimfonikus darab Orbán György zeneszerzőt dicséri, mely mű megbízója és előadója a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. A művészek Antal Mátyás vezénylésével hihetetlen érzékletességgel elevenítik meg a történet minden részletét, kitűnő játékuk a változó érzelmi töltéseket képes hangokba önteni, zenéjük árad, s a mesét teljes valójában tárják elénk.

A CD anyagának második felében a "Csodafa portrét" hallhatjuk, melyhez szintén Mácsai kölcsönzi hangját. E bemutató szavakba önti a klasszikus zenét, mintegy szöveggel kísérve a muzsikát. Mindenkit beavat a hangszerek bűvös birodalmába, miközben verbálisan is érzékelteti a hangszerek kifejezőképességének tárházát. Mácsai segítségével újra végigkövethetjük – zenei szemszögből – a történet legváltozékonyabb pontjait, elmesélve, hogy mely hangszerek, s mily módon szólaltatják meg az adott műrészleteket, szereplőket. Ráadásul a könyv készítői azokra is gondoltak, akik most kezdenek megismerkedni a komolyzenével; hiszen a függelékben látható a szimfonikus zenekar szólam- és ülésrendje, ezenkívül a gondosan felsorolt hangszerek, fajtájuk szerint csoportokba osztva.

E történet, minden mese- és (komoly)zeneszerető emberhez szól, sőt azokhoz is akik nem szeretik e műfajokat, mert lehet, hogy e mű elolvasása, meghallgatása után másképp vélekednek majd.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

„Azért élek, mert valamit el akarok mondani” – interjú Mészáros Mártával

Mészáros Márta szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját. Ebből az alkalomból kerestük fel a rendezőt, akivel a film lényegéről, filmtörténeti csókjeleneteiről, a valósághoz vezető lépésekről és új filmtervéről is beszélgettünk. 
Színház

Kováts Adél egy mázsás jégtömböt tolt keresztül Budapesten

A Radnóti Színház igazgatója a nyár legforróbb hetére időzítette performanszát, a Margit hídtól a Radnóti Tesla Laborig tolta jeget, míg a melegben az teljesen semmivé nem vált.
Színház

Vidnyánszky válasza Wilsonnak: „Sajnálom, hogy egyoldalúan tájékozódott”

A Nemzeti Színház igazgatója azután reagált, hogy a MITEM fesztiválra meghívott rendező, Robert Wilson közleményben tudatta, előadása után járó honoráriuma felét a FreeSZFE egyesületnek ajánlja fel.
Színház

Híd, ami összeköt: a tehetség – új tagokat avatott a Halhatatlanok Társulata

„Jó egészséget kívánok mindenkinek, pályatársaimnak remek előadásokat és boldogságot, boldogságot, boldogságot” – tolmácsolta Lázár Kati szavait Jordán Tamás szeptember 18-án a Budapesti Operettszínház előtti Halhatatlanok sétányán, ahol nyolc művész csatlakozott a Halhatatlanok Társulatához.
Klasszikus

„Szeretnék ajtóstul rontani a házba” – beszélgetés Rajna Martinnal

Mindössze huszonöt évesen lett a Győri Filharmonikus Zenekar vezető karmestere, az évadnyitó koncerten Kodály és Bartók művei mellett Balogh Máté új kompozícióját is vezényli, amelyet a zeneszerző számukra írt. Rajna Martinnal győri tervei mellett a modern zene fontosságáról is beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv oszk

Az első összefüggő magyar nyelvemlék, a Pray-kódex díszmásolatát kapja ajándékba Ferenc pápa

A Halotti beszéd és könyörgés szövegét is tartalmazó, a 12. század végén keletkezett Pray-kódex díszmásolatát készítették el az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szakemberei Magyarország Kormányának ajándékaként az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra hazánkba látogató Ferenc pápa számára.
Könyv hír

Van 100 szavad Budapestről?

Nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Mindspace a 100 szóban Budapest történetíró pályázatot, amelyre bárki beküldheti Budapestről szóló történetét – legfeljebb 100 szóban.
Könyv hír

Rekordáron kelhet el egy első kiadású Frankenstein-kötet

Mary Shelley regényének leütési ára akár 300 ezer dollár, átszámítva körülbelül 90 millió forint is lehet.
Könyv ajánló

"Mindenkinek van egy szívszakadása" – Vecsei H. Miklós József Attiláról mesél

Zoltán Áron Junior Príma díjas színművész VerShaker című költészet témájú YouTube-csatornájának élő közönség előtt felvett első epizódjában, Vecsei H. Miklós Nagy László József Attila! című versét mondja el, valamint a költőről és a hozzá fűződő viszonyáról beszél.
Könyv könyvhét

Tíz könyvheti dedikálás, amiért érdemes sorban állni

Segítünk eligazodni a 92. Ünnepi Könyvhét gazdag kínálatában, ezúttal a meghirdetett 1038 dedikálás közül válogattunk, és állítottuk össze szubjektív ajánlónkat.