Könyv

A fehér király

2010.03.24. 13:37
Ajánlom
Dragomán György regényét Juhász Gábor gitáros, zeneszerző ajánlja.

Dragomán György könyve fáj, nagyon fáj és gyönyörű. Olyan mint Jónás Tamás barátom költészete. Miért van ez? Miért kell, hogy fájjon? Nem vagyok mazochista, nem kínzom magam, mégis így van; fáj és egyben gyönyörködtet. Persze, ha igazán szép zenére gondolok, mindig valami mélyen szomorú jut eszembe. Ha olyan zenét írok vagy improvizálok, amit igaznak érzek, akkor az legtöbbször fájdalmas valamennyire. Mindig félek, hogy ezzel szomorúságot okozok, de többnyire az ellenkezője történik. Talán a „nem vagyok egyedül" felemelő érzése ez. Nem tudom, túl van ez az ember kompetenciáján, talán Isten érti mindezt, de az Ő nyelvén sajnos nem beszélek.

Dragomán György könyvének főhőse erdélyi kisfiú, elvesztette az apját, akit a Duna-csatornához deportáltak, gyakorlatilag munkatáborba. A kis srác vagány, életrevaló, de az apja értrelmetlen elvesztése feldolgozhatatlan fájdalom számára. Anyukám apját Észtországban megölték az orosz katonák, amikor anyukám tíz éves volt. Eltemették élve. Anyukám talán soha nem heverte ezt ki. Apukámat a rák vitte el, amikor tizenhét voltam. A stresszt akarta csökkenteni a napi öt csomag Fecske cigarettával. Jónás Tamást kisgyerekként szakították el a szüleitől és dobták intézetbe. Szörnyű, megemészthetetlen életet élünk, ennek feldolgozásában segít a művészet, ebben az esetben A fehér király. Fájdalmával leveszi a vállunkról egy kicsit a terhet. Művész vagyok, tudom, hogy a forma mennyire sokat számít. Értem, vagy még inkább érzem Dragomán György és Jónás Tamás művészetében a formai kifinomultságot, a bravúrt. Mégis a fájdalomból kisarjadó gyönyörű mondatok jutnak eszembe amikor a nagyszerűségükre gondolok. Ezek a gyönyörű mondatok adnak erőt a valóban nehéz élethez. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Színház

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv kult50

"A boldogságkeresés nem függ össze az életkorral" - Pallai Mara és Krusovszky Dénes a Kult50-ben

Pallai Mara Budapest Bábszínház művésze az egyik legfelkészültebb és legérzékenyebb bábszínész, akire az elmúlt években több fővárosi színház is felfigyelt. Krusovszky Dénes első regénye
Könyv galéria

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Könyv magazin

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Könyv hír

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv interjú

Nem menekül a valóságtól – megírja

Kvázi-elsőkönyves író: verses-, novellás- és esszékötetet már írt, regényből ez az első. Ezt viszont a kritika és az olvasók egyformán szeretik, ő idén a Libri irodalmi közönségdíjas, februárban pedig már az utánnyomás is megérkezett. Az Akik már nem leszünk sosemet és szerzőjét beválogatták az idei Kult50-be.