Könyv

A fehér király

2010.03.24. 13:37
Ajánlom
Dragomán György regényét Juhász Gábor gitáros, zeneszerző ajánlja.

Dragomán György könyve fáj, nagyon fáj és gyönyörű. Olyan mint Jónás Tamás barátom költészete. Miért van ez? Miért kell, hogy fájjon? Nem vagyok mazochista, nem kínzom magam, mégis így van; fáj és egyben gyönyörködtet. Persze, ha igazán szép zenére gondolok, mindig valami mélyen szomorú jut eszembe. Ha olyan zenét írok vagy improvizálok, amit igaznak érzek, akkor az legtöbbször fájdalmas valamennyire. Mindig félek, hogy ezzel szomorúságot okozok, de többnyire az ellenkezője történik. Talán a „nem vagyok egyedül" felemelő érzése ez. Nem tudom, túl van ez az ember kompetenciáján, talán Isten érti mindezt, de az Ő nyelvén sajnos nem beszélek.

Dragomán György könyvének főhőse erdélyi kisfiú, elvesztette az apját, akit a Duna-csatornához deportáltak, gyakorlatilag munkatáborba. A kis srác vagány, életrevaló, de az apja értrelmetlen elvesztése feldolgozhatatlan fájdalom számára. Anyukám apját Észtországban megölték az orosz katonák, amikor anyukám tíz éves volt. Eltemették élve. Anyukám talán soha nem heverte ezt ki. Apukámat a rák vitte el, amikor tizenhét voltam. A stresszt akarta csökkenteni a napi öt csomag Fecske cigarettával. Jónás Tamást kisgyerekként szakították el a szüleitől és dobták intézetbe. Szörnyű, megemészthetetlen életet élünk, ennek feldolgozásában segít a művészet, ebben az esetben A fehér király. Fájdalmával leveszi a vállunkról egy kicsit a terhet. Művész vagyok, tudom, hogy a forma mennyire sokat számít. Értem, vagy még inkább érzem Dragomán György és Jónás Tamás művészetében a formai kifinomultságot, a bravúrt. Mégis a fájdalomból kisarjadó gyönyörű mondatok jutnak eszembe amikor a nagyszerűségükre gondolok. Ezek a gyönyörű mondatok adnak erőt a valóban nehéz élethez. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A pápa szeretőjét, a rettegett feministát ábrázolja Velázquez elveszettnek hitt festménye

Majdnem 300 évig azt hitték, elveszett vagy megsemmisült az a portré, ami a történelem egyik legbefolyásosabb nőjét, Donna Olimpiát ábrázolja a világ egyik legnagyobb hatású festőjének ecsetvonásain keresztül.
Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.
Könyv

Hallgass egyperceseket Örkény István előadásában!

Színdarabok és interjúk felvételei mellett felolvasások hanganyaga és fotók is elérhetőek az OSZK honlapján, amelyet a ma negyven éve elhunyt író, dramaturg emlékének szenteltek.
Klasszikus

Egy hét a kamarazene izzó bűvöletében

Több mint tíz országból érkeznek világsztárok az idei Fesztivál Akadémiára. A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagykoncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus

Idén is eloszlatták a felhőket a TérTáncKoncert hősei

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar ötödik alkalommal rendezte meg ingyenes szabadtéri programját, a TérTáncKoncertet, ahol idén is több száz hátrányos helyzetű térségből érkező fiatal táncolt együtt, ezúttal Beethoven VII. szimfóniájára.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

 Janikovszky-szobrot avattak Erzsébetvárosban

Új közparkot nyitottak hétfőn a Kazinczy utca, a Dob utca és a Nagy Diófa utca által határolt területen, ahol felavatták a 2003-ban elhunyt Janikovszky Éva írónő szobrát is.
Könyv örkény istván

Hallgass egyperceseket Örkény István előadásában!

Színdarabok és interjúk felvételei mellett felolvasások hanganyaga és fotók is elérhetőek az OSZK honlapján, amelyet a ma negyven éve elhunyt író, dramaturg emlékének szenteltek.
Könyv pályázat

Műfordítókat keresnek!

Az idén 14. alkalommal hirdeti meg műfordítás-pályázatát műfordításkötettel nem rendelkező alkotók számára az Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK). A pályaműveket augusztus 20-ig várják.
Könyv dia

Térey János irodalmi életműve az internetre kerül

A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) posztumusz tagjává választotta a június 3-án elhunyt Térey János költőt, írót, drámaírót, műfordítót, így hamarosan hozzáférhetővé válik életműve a DIA honlapján.
Könyv hír

Olvastad már az év legjobb gyerekkönyvét? És a legszebbet?

Gyerekkönyv-írói, ifjúsági írói, illusztrátori, műfordítói, valamint innovációs kategóriában adták át a HUBBY szakmai és diákzsűriének díját.