Könyv

A fehér király

2010.03.24. 13:37
Ajánlom
Dragomán György regényét Juhász Gábor gitáros, zeneszerző ajánlja.

Dragomán György könyve fáj, nagyon fáj és gyönyörű. Olyan mint Jónás Tamás barátom költészete. Miért van ez? Miért kell, hogy fájjon? Nem vagyok mazochista, nem kínzom magam, mégis így van; fáj és egyben gyönyörködtet. Persze, ha igazán szép zenére gondolok, mindig valami mélyen szomorú jut eszembe. Ha olyan zenét írok vagy improvizálok, amit igaznak érzek, akkor az legtöbbször fájdalmas valamennyire. Mindig félek, hogy ezzel szomorúságot okozok, de többnyire az ellenkezője történik. Talán a „nem vagyok egyedül" felemelő érzése ez. Nem tudom, túl van ez az ember kompetenciáján, talán Isten érti mindezt, de az Ő nyelvén sajnos nem beszélek.

Dragomán György könyvének főhőse erdélyi kisfiú, elvesztette az apját, akit a Duna-csatornához deportáltak, gyakorlatilag munkatáborba. A kis srác vagány, életrevaló, de az apja értrelmetlen elvesztése feldolgozhatatlan fájdalom számára. Anyukám apját Észtországban megölték az orosz katonák, amikor anyukám tíz éves volt. Eltemették élve. Anyukám talán soha nem heverte ezt ki. Apukámat a rák vitte el, amikor tizenhét voltam. A stresszt akarta csökkenteni a napi öt csomag Fecske cigarettával. Jónás Tamást kisgyerekként szakították el a szüleitől és dobták intézetbe. Szörnyű, megemészthetetlen életet élünk, ennek feldolgozásában segít a művészet, ebben az esetben A fehér király. Fájdalmával leveszi a vállunkról egy kicsit a terhet. Művész vagyok, tudom, hogy a forma mennyire sokat számít. Értem, vagy még inkább érzem Dragomán György és Jónás Tamás művészetében a formai kifinomultságot, a bravúrt. Mégis a fájdalomból kisarjadó gyönyörű mondatok jutnak eszembe amikor a nagyszerűségükre gondolok. Ezek a gyönyörű mondatok adnak erőt a valóban nehéz élethez. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól - az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül - utánajártunk a kultregény titkának.
Vizuál

Eredeti művek – hamis kiállítás?

Lehet-e egy punkot klasszikus kiállításon bemutatni? Kifinomult bosszú a művészeti közegtől vagy egyszerű félreértelmezés?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Minden olvasója úgy érzi, róla szól - az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül - utánajártunk a kultregény titkának.
Könyv kiállítás

A fiatal Kertész Imrét mutatja be ez a kiállítás a Szabó Ervin Könyvtárban

Részben eddig kiadatlan fotókon és vallomásokon keresztül, digitális tartalmakkal kiegészülve tekinti át Kertész Imre Nobel-díjas író tanulóéveit a Kertész Imre Intézet utazó kiállítása, amely csütörtökön nyílt meg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) auditóriumában.
Könyv interjú

Vámos szemérmetlenebb új kötetében, mint megszokhattuk

Hetvenedik születésnapja apropóján Vámos Miklós tőle szokatlan műfajjal lepte meg olvasóit: a Hetvenkedő kötetben limerickjeit gyűjtötte össze. Ahelyett, hogy mit olvassunk, házi szerzőnket most az ötsorosokba szedett vallomásokról, a regénnyé váló lakóhelyéről és az összegzésről kérdeztük.
Könyv hír

Százharminc éves Debrecen első nyilvános könyvtára

 A Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtára 130 évvel ezelőtt megnyitotta olvasótermét, ezzel létrejött Debrecen első nyilvános könyvtára.
Könyv magazin

Az irodalom "bonyolult" férfialakjainak társkereső hirdetései

A könyvekben élvezzük a bonyolult jellemmel rendelkező titokzatos férfiakat, akik nehéz sorsot cipelnek, esetleg titkokat is rejtegetnek. Kérdés, hogy ezek a tulajdonságok egy randi esetén is ilyen vonzóak lennének-e.