Könyv

A fél magyar irodalom apafigurája volt – pályatársai, barátai búcsúznak Morcsányi Gézától

2023.01.05. 11:00
Ajánlom
Mások mellett Grecsó Krisztián, Nyáry Krisztián, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina és Veiszer Alinda is megemlékezett a nemrég elhunyt Morcsányi Gézáról. A Magvető Kiadó korábbi igazgatójáért barátai, munkatársai és olvasói virrasztást tartanak január 6-án a Magvető Caféban.

Az egész magyar kulturális életet megrázta Morcsányi Géza műfordító, dramaturg és szerkesztő halálhíre. A Magvető Kiadó egykori igazgatója 2023. január 4-én hunyt el, a Líra Kiadói Csoport, a Magvető Kiadó és a Radnóti Miklós Színház saját halottjának tekinti.

Szabó T. Anna költő

Szabó T. Anna megrendítő bejegyzésben számolt be arról, hogyan fogadta egykori mentorának halálhírét: a művész versben örökítette meg Morcsányi Géza alakját.

„lezuhanni és végre elnyugodni, / mint kisimuló körök a vízen, / visszahúzódni egyetlenegy ponttá, / majd befortt sebként átgyógyulni újra / vízzé, egésszé, várni csak, pihenni, / teljes lenni, mint tükörben a csend."

 

„Köszönöm, kedves Géza. Hálás vagyok mindenért. És mélyen együttérzek a gyászoló családdal” – búcsúzott Szabó T. Anna.

Grecsó Krisztián író, költő

Grecsó Krisztián egy korábbi beszédét osztotta meg, amelyet Morcsányi Géza hetvenedik születésnapára írt az Élet és Irodalom hasábjaira. „Kategorizálhatatlan, nagy entellektüel. Sármos és szorongós, tudatos és metszően okos. Depresszióra hajlamos. Vérlázítóan ösztönös ember, és a zsigerekig természetes, bájos, udvarias és figyelmes. Gyöngéd. Abban a közegben, ahol ő alkot, ezen utóbbiak kérészéletű, ritka tulajdonságok. Suhancban látni ilyen tisztaságot, esetleg” – kezdte a köszöntőjét a művész, aki szövegében Morcsányi-paradoxonokról ír.

 

Az egyik ilyen például, hogy Grecsó számára „egyszerűen érthetetlen, hogy van erre ereje, ideje, ennyire sokaknak ilyen fontos lenni. Férj, apa, nagyapa maradni, valahol a száz százalék környékén, miközben imádja és akarja a Radnóti Színházat mindenestül, belehal minden premierbe,

a fél magyar irodalom apafigurája, dédelgeti, szereti, olvassa az íróit, javítja a sok széteső kéziratot,

és mintegy mellesleg lerak egy feszítően szép, egységes színpadi szerzői, dramaturgi és műfordítói (!) életművet. És ha ez nem elég, figyel. Talán a már emlegetett Esterházy Péter figyelmének volt ilyen tágas terjedelme” – írta.

Nyáry Krisztián irodalomtörténész, író

„Fájdalomtól félig felocsúdva” olvasta a halálhírt Nyáry Krisztián, aki felhívta a figyelmet,

az ezredforduló környéki két évtized magyar irodalma teljesen máshogy alakult volna Morcsányi Géza nélkül.

 

„Ha lesznek hazai irodalomtörténészek ötven év múlva is, akkor Magvető-korszakról vagy Morcsányi-időszakról fognak értekezéseket írni” – fogalmazott. Nyáry Krisztián Kazinczy Ferenchez, Toldy Ferenchez, Bajza Józsefhez, Gyulai Pálhoz, Kiss Józsefhez, Osvát Ernőhöz, Sárközi Györgyhöz vagy Réz Pálhoz hasonlította az elhunyt életművét. Egyúttal kitért rá, „az általa vezetett Magvető azért élte túl a rendszerváltást követő nehéz éveket, mert szilárdan hitt benne, hogy az irodalmi minőség és a piaci környezet összeegyeztethetőek. Több száz szerző több ezer művének impresszumában a minőség védjegyeként szerepel a neve."

Tóth Krisztina költő, író

Tóth Krisztina szűkszavúan búcsúzott: „Kedves Géza! Köszönöm, hogy ismerhettelek. Örökre hiányozni fog a mosolyod, az iróniád, a hangod. A végtelen, szerény okosságod. Szerettünk, szeretünk.”

 

Veiszer Alinda újságíró

Veiszer Alinda egy korábbi interjú felidézésével búcsúzott el Morcsányi Gézától, akivel még a Hír TV műsorvezetőjeként a Testről és lélekről című film apropóján beszélgetett. Mint írta, Morcsányinak mindig „megbízható volt az ízlése” és „ iránytű volt a véleménye”.

 

„Én nagyon szerettem ezt az embert, és alig vártam, hogy újra találkozzunk, a rossz hírek ellenére. És már nem fogunk találkozni. Köszönöm, hogy kritizált akkor is, ha fájt, hogy tanácsot adott, hogy segített, hogy ismerhettem” – írta, bejegyzését pedig azzal zárta, reméli, hogy van mennyország, „mert még egy csomó mindent szeretnék megkérdezni.”

Január 6-án 18 órakor a Magvető Caféban virrasztást tartanak Morcsányi Gézáért.

További reakciókról ITT olvashatnak. 

Fejléckép: Morcsányi Géza (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás / Fidelio)

Elhunyt Morcsányi Géza

Kapcsolódó

Elhunyt Morcsányi Géza

A Magvető Kiadó egykori igazgatója, Morcsányi Géza műfordító, dramaturg és szerkesztő életének 71. évében, január 4-én hunyt el – tudatta a Magvető.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.
Vizuál

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.
Plusz

A Balatonnál sem kell nélkülöznünk a kulturális programokat – itt a Kultkikötő idei műsora

Mintegy kétszáz program, többek között színházi előadás, koncert, kiállítás, templomséta és családi program várja az érdeklődőket a Kultkikötőben a Balaton négy településén május végétől augusztus végéig.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Herendi Gábor új filmjéhez

A magyar színjátszás számos kiválóságával készül a Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, közvetlen állami támogatás nélkül megvalósuló romantikus komédiája. Cikkünkben már látható a film első hivatalos előzetese!
Klasszikus

Száz év muzsikája szólal meg a magyar klasszikus zene napján

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok a magyar klasszikus zene napján Kocsis Zoltán emléke, valamint a hazai komolyzene és annak alkotói előtt tisztelegnek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv podcast

Aki az életéről faggatta Benedek Miklóst – Vajda Katalin a Lírástudók vendége

Benedek Miklós élete végén még megbirkózott a legnagyobb kihívással: saját magáról, a saját életéről vallott Vajda Katalinnak, aki a Lírástudók podcastban elmondta, mivel kapcsolatban nyílt meg a legnehezebben az ország egyik legnépszerűbb színésze.
Könyv hír

Visszatér a Libri Irodalmi Díj – mostantól az eladási listákat vezető könyveket ismerik el

A 2023-ban megszüntetett elismerést új formában adják át idén, méghozzá a legnépszerűbb szerzőknek, a korábbinál jóval több, tizenegy kategóriában. A Libri azzal indokolta döntését, szeretnék, ha a díj odaítélésében nagyobb szerepet kaphatnának az olvasók. 
Könyv hír

Mohácsi Balázs és Puskás Panni kapta a Mastercard – Alkotótárs ösztöndíjat

Mohácsi Balázs hibrid műfajú pályaművében az élet, halál, költészet, család és írás témáiról beszél, míg Puskás Panni készülő regénye az időskori önrendelkezés témáját dolgozza fel. 
Könyv hír

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Könyv hír

Tizenketten részesülnek Babits Mihály-ösztöndíjban

A Babits Mihályról elnevezett pályázattal tehetséges fiatal műfordítók munkáját támogatják. Az ösztöndíj kuratóriuma meghozta döntését a 2024. évi díjazottakkal kapcsolatban.