Könyv

A férfi, aki Jakartában közelebb volt Budapesthez, mint valaha – Interjú Barnás Ferenccel

2020.05.01. 10:40
Ajánlom
Az Aegon-díj shortlistjén szerepelt regénye, az Életünk végéig kapcsán egymástól tizenkétezer kilométerre, hatórányi időeltolódással beszélgettünk Barnás Ferenccel Indonéziáról, családról és vallásról.

A beszélgetés még az Aegon-díj eredményhirdetése és a veszélyhelyzet életbelépése előtt készült.

1749188-155903.jpg

Barnás Ferenc: Életünk végéig (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Jelenleg Jakartában él. Hogyan vetődött oda, és ragadt ott?

Jó öt évvel ezelőtt a feleségem itt kapott munkát, én pedig jöttem vele. Ő hivatalban dolgozik. Eddig a most megjelent regényen dolgoztam, illetve a korábbi regényeim idegen nyelvű megjelenéseivel voltam elfoglalva. Izgat, hogy a különféle nyelvekben a nyelv működése milyen irányba viszi el a tartalmat ahhoz képest, amit magyarul leírtam. Érdekes felfedezésekre jut az ember.

Például?

Hogy nem tud magyarul! Hogy milyen sok minden befolyásolja a nyelv gravitációját, működését. Hogy a franciában vagy a németben, angolban ugyanazt a nyelvi problémát hogyan oldják meg. Az ember sokat töpreng azon, hogyan lehetne még tisztábban, érzékletesebben fogalmazni magyarul.

Nemcsak ön került Jakartába, hanem a város is bekerült a könyvébe, részben itt játszódik a regény. Ez a költözés eredménye?

Soha nem írtam volna Jakartáról, ha nem költözünk ide. Úgy éreztem, hogy ennek a világnak helyet kell adnom a regényben, és nem azért, mert valami egzotikumot akartam megjeleníteni. Törekedtem is arra, hogy a könyvben a Jakartában játszódó rész minél kevesebb kuriózummal bírjon.

Számomra ez nem az egzotikumról szól, hanem egy másfajta gondolkodásról, látásmódról, az emberi voltunkhoz, a mindenséghez való viszonyról.

foto_OlahGergelyMate_Barnas_Ferenc-155851.jpg

Barnás Ferenc (Fotó/Forrás: Oláh Gergely Máté)

Esetleg a vallásról?

A valláshoz való viszony mindig is érdekelt. A huszonhárom évvel ezelőtt megjelent első könyvemben is foglalkoztam vele. Indonéziában a vallás a hétköznapokban erőteljesen jelen van. Az utca embere napi szinten él spirituális életet, ami számomra elementáris élmény volt. Nem csak heti egyszer mennek templomba, hogy lelki életet éljenek, hanem gyakorlatilag mindent áthat a vallásosság. Megszokott, hogy az, akivel beszélgettem, ellép mellőlem, imádkozik, aztán visszajön, és folytatódik az élete, de emelkedettebb lesz a jelenléte. Ez az emelkedettség nem csupán az ő lelki üdvössége, saját vallási békéje szempontjából érdekes, hanem hatása van a társadalom egészének működésére is.

Ez miben nyilvánul meg?

Az ideköltözésünk után három évig tömegközlekedéssel jártam. A buszok rettenetesen zsúfoltak, iszonyú dugókban araszolnak, nemritkán 40 perc alatt tesznek meg egy-két kilométert. Ezalatt – akár hiszi, akár nem – egyszer sem hallottam veszekedést. Ez a kultúrának, az emocionális intelligenciának az egyik fokmérője.

Mégis innen vágyik vissza a regény elbeszélője Magyarországra…

Elbeszélő hősömnek Jakartában nagyon fontossá válik Budapest és Magyarország, amiben első hallásra nincs semmi érdekes, csakhogy a hőseimre ez korábban nem volt jellemző. Ez nem a távolság miatt változott. A Másik halálban is beszélek arról, hogy a helynek megvan a szelleme. Minden egyes helynek – nekem ez a tapasztalatom – más erősségű kisugárzása van: a történelem, az ott élő emberek története beépül a földbe.

Ez nem ideológia, hanem egyfajta archaikus gondolkodásmód.

Jakartában, miközben egy világváros, 365 nyelven beszélnek, különféle etnikumok élnek egymás mellett. A szigetvilág még ennél is változatosabb. Ezek az emberek magukkal hozzák a saját kultúrájukat, hiedelemvilágukat, rengeteg elem érződik a régi gondolkodásmódokból. Ez hatással van az egész város atmoszférájára. Én most egy negyvenvalahány emeletes felhőkarcolóból beszélek önnel, de ha lesétálnék a sarokra, akkor egy száz évvel ezelőtti Jakartát találnék. Engem mint írót izgatnak az ilyen szélsőségek.

Barnás Ferenc: Életünk végéig

Kiadó: Pesti Kalligram

Megjelenés: 2019. szeptember 23.

A kötet megvásárolható a Líra.hu webáruházában ide kattintva>>>

Csak még egy oldalt

Ismered az érzést, amikor már rég aludnod kéne, vagy el kellett volna indulnod, de nem tudod letenni a könyvet, amit olvasol? Csak még egy oldalt! Aztán tényleg abbahagyom... Mivel mi is ilyen lelkes könyvmolyok vagyunk és hiszünk abban – Emma Thompson szavaival –, hogy a könyvek a megfelelő pillanatban találnak meg bennünket. Ezért a Líra Könyv Zrt.-vel együttműködve igyekszünk pótolni a fesztiválokat és könyvbemutatókat, hírt adunk a friss megjelenésekről, sőt bele is olvashattok a kötetekbe. Csak még egy oldalt...

A sorozat részei ide kattintva érhetők el!

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Színház

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Könyv Líra könyv

Pilinszky János: Beszélgetések Sheryl Suttonnal

Június 2-án, Bende Józseffel Szegő János beszélget a kultikus könyvről.
Könyv ajánló

5 kulisszatitok az új Jóbarátok-könyvből

Bobby zuhanyzós feltámadása, a Szomszédok vége-szentenciái vagy az órájához beszélő / piros fürdőgatyában rohangáló David Hasselhoff örökre beépültek a popkultúrába, A Jóbarátokkal azonban valami olyasmi történt, amiről a legtöbb sorozat csak álmodik: húsz évvel a befejezése után még mindig új nézők tömegeit vonzza.
Könyv gyász

Elhunyt Kéri Piroska, a Szépírók Társasága alelnöke

Az irodalom- és művelődésszervezőt, egykori könyvkiadót május 29-én, életének 69. évében érte  halál – adta hírül a Litera.hu a család közlése alapján.
Könyv ajánló

Líra Könyvhét: Beszélgetés Erdős Virággal, Király Leventével és Ann Napolitanóval

Május 29-én 16 órától Erdős Virággal beszélgetnek a Hősöm című új kötetéről, 17 órától az Ezüst madarak szerzőjét, Ann Napolitanót kérdezik, majd 18 órától Király Levente, a Nem kötelező című kötet szerkesztője mesél a frissen megjelent szöveggyűjteményről a Líra Könyv Facebook oldalán.