Könyv

A férfi, aki tipográfiailag is vicces – Kőhalmi Zoltán a Kult50-ben

2020.09.23. 17:45
Ajánlom
A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit – avagy 101 hulla Dramfjordban frappáns című kötetével tette meg első lépését Kőhalmi Zoltán az irodalmi életben. A humorát eddig elsősorban a színpadon és a címlapon bizonyító stand-upos formabontó könyvet hozott létre.

Kult50 kategória: Popkultúra

Védnök: Bősze Ádám

Elismert teljesítmény: A férfi, aki megölte a férfit... című kötet

Kőhalmi alaposan megtűzdelte írott és rajzolt humorral a norvégkrimi-paródiát. Mértéktelen mennyiségű kávét és alkoholt fogyasztó nyomozó hőse az sch-val beszélő német és a и-vel beszélő orosz maffiát üldözi a skandináv krimi minden kellékével felszerelt történetben, ahol a fejezetkezdő rajzok is nyomokat rejtenek. Utóbbiak szintén a szerző keze munkáját dicsérik és büszkévé teszik az estjein többször emlegetett édesanyját:

Azt állítja, hogy én alapvetően rajzban vagyok tehetséges, a humorral meg csak foglalkozom

– árulta el Kőhalmi. Szentesen – többek közt Márkus László, Őze Lajos szülővárosában – valami lehet a vízben, mert Kőhalmi Zoltán a fizika-matematika tanár anyuka és a sikeres BME-s felvételi ellenére sem lett építészmérnök. Már elsőéves korában megnyerte a Humorfesztivált, majd a Dumaszínház több tagjához hasonlóan ő is a Rádiókabaréban kezdte. Megfordult Fábry gegcsapatában is, de úgy érezte, sehova sem passzolt teljesen. Amikor azonban megérkezett Magyarországra a stand-up comedy műfaja, hirtelen helyükre kattantak a dolgok: mintha ráöntötték volna ezt a stílust. A Litkai Gergely alapította Dumaszínház egyik legrégebbi és legkedveltebb tagja fanyar, önironikus humorával.

foto_csabai_kristof_Kohalmi2-225010.jpg

Kőhalmi Zoltán (Fotó/Forrás: Csabai Kristóf)

2008-től évekig az ő agyszüleményeiből tájékozódott az utca embere a világ fontosabb eseményeiről – és kapott némi támpontot az értelmezésükhöz is – a HVG ikonikus, általa tervezett címlapjainak hirdetőoszlop-verzióin.

foto_csabai_kristof_Kohalmi5-224638.jpg

Kőhalmi Zoltán (Fotó/Forrás: Csabai Kristóf)

Az évek óta egy közelebbről nem meghatározott karácsonyra ígérgetett könyvét végül 2019-re sikerült megírnia. A kötet a szélsőségesen önreflektív egzisztencialista magyar próza megteremtőjének tekinthető. Norvégkrimi-paródiájából nemcsak az derül ki, hogy keni-vágja a műfaj sablonjait, jellegzetes alakjait és fordulatait, hanem az is:

a betűgyártó emberek sajátos terepén is képes egy csak itt működő, különleges humort létrehozni.

A szerkesztő, a korrektor és a könyvkiadás egyéb résztvevőinek ábrázolásában benne cseng a gyakorló író minden küzdelme és harca, ahogy Lotte, a fésűscsápú korhadékmoly kislány és Kristoffer, a nagyfoltú szegélyeslapbogár fiú felbukkanásában a sokat szenvedett apa tapasztalatai kristályosodnak ki.

A tipográfiai humor eddig feltáratlan vidékeire kalauzolja az olvasóit a saját nyelvükre jellemző karakterekkel, Morse-kóddal vagy éppen fejjel lefelé beszélő szereplőkkel. Emellett a bűntény maga egy irodalomelméleti felvetés gyakorlatba átültetése.

Olyan mértékben tágítja az írott humor határait, hogy az nemcsak képletesen nyúlik túl a regény határain. Ki hitte volna, hogy nyomdatechnikai dolgokon és irodalomelméleti felvetéseken lehet röhögni?

Nekem játék az írás és a poéncsinálás is. Azokkal zsonglőrködöm, amik a kezem ügyébe akadnak, amiket ismerek, vagy amik foglalkoztatnak.”

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Kőhalmi Zoltán Pályatévesztési tanácsadó című előadásának első része szeptember 25-én pénteken 21:00 órától (ismétlés vasárnap 21:00 órától), a második epizód október 2-án 21:00 órától (ismétlés október 4-én 21:00 órától) látható a Comedy Central standupos műsorfolyamában, a Comedy Clubban.

Fejléckép: Kőhalmi Zoltán (fotó: Csabai Kristóf)

Kőhalmi Zoltán tipográfiailag is vicces

Kapcsolódó

Kőhalmi Zoltán tipográfiailag is vicces

A stand-upos norvégkrimi-paródiát tartalmazó kötete írott és rajzolt humorral alaposan megtűzdelve érkezett. Mértéktelen mennyiségű kávét és alkoholt fogyasztó hőse az sch-val beszélő német és a и-vel beszélő orosz maffiát üldözi a skandináv krimi minden kellékével felszerelt történetben, ahol a fejezetkezdő rajzok is nyomokat rejtenek.

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legnépszerűbb

Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Színház

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Könyv

Szeressük meg a saját történetünket! – interjú Tompa Andreával

„Tompa Andrea (1971) Kolozsvárott született. Budapesten él” – olvasható a lakonikus életrajz a Haza borítóján. Ez azonban tökéletesen összefoglalja a kötet alapproblémáját. Az írónő térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.
Plusz

Szerkesztő-újságírót keres a Fidelio

A Fidelio Magazint és a fidelio.hu-t kiadó Programmagazin Kiadó Kft. a hazai és nemzetközi kulturális életben jártas munkatársat keres szerkesztő-újságíró pozícióba.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv tompa andrea

Szeressük meg a saját történetünket! – interjú Tompa Andreával

„Tompa Andrea (1971) Kolozsvárott született. Budapesten él” – olvasható a lakonikus életrajz a Haza borítóján. Ez azonban tökéletesen összefoglalja a kötet alapproblémáját. Az írónő térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.
Könyv hangoskönyv

Alföldi Róbert előadásában jelent meg Esterházy Péter Hasnyálmirigynaplója

Esterházy Péter utolsó regénye egy hónappal a halála előtt jelent meg. A fájdalmas mű most Alföldi Róbert hangján hallható.
Könyv Film

Az őszinteség nem egyenlő a szaftos részletekkel

Október elején nálunk is megjelent Woody Allen az Egyesült Államokban nagy port kavart önéletrajza Apropó nélkül címmel a Jaffa Kiadónál. A kiadó kommunikációs vezetőjét, Németh Lucát arról kérdeztük, mennyire számít ellentmondásos lépésnek egy ilyen kötet kiadása vagy akár maga a szöveg.
Könyv Jonathan Swift

Aki annyira szatirikusan írt Angliáról, hogy mesének hitték – Jonathan Swift

Kétszázhetvenöt éve, 1745. október 19-én hunyt el Jonathan Swift ír-angol író, költő, a szatíra mestere, a Gulliver utazásai című regény szerzője. 
Könyv ajánló

Az író, akinél Vámos Miklós sem jön rá a fordulatokra

Ezúttal a méltatlanul előítéletesen kezelt orosz irodalom egy képviselőjét ajánlja Vámos Miklós, aki e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.