Könyv

A férfi, aki tipográfiailag is vicces – Kőhalmi Zoltán a Kult50-ben

2020.09.23. 17:45
Ajánlom
A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit – avagy 101 hulla Dramfjordban frappáns című kötetével tette meg első lépését Kőhalmi Zoltán az irodalmi életben. A humorát eddig elsősorban a színpadon és a címlapon bizonyító stand-upos formabontó könyvet hozott létre.

Kult50 kategória: Popkultúra

Védnök: Bősze Ádám

Elismert teljesítmény: A férfi, aki megölte a férfit... című kötet

Kőhalmi alaposan megtűzdelte írott és rajzolt humorral a norvégkrimi-paródiát. Mértéktelen mennyiségű kávét és alkoholt fogyasztó nyomozó hőse az sch-val beszélő német és a и-vel beszélő orosz maffiát üldözi a skandináv krimi minden kellékével felszerelt történetben, ahol a fejezetkezdő rajzok is nyomokat rejtenek. Utóbbiak szintén a szerző keze munkáját dicsérik és büszkévé teszik az estjein többször emlegetett édesanyját:

Azt állítja, hogy én alapvetően rajzban vagyok tehetséges, a humorral meg csak foglalkozom

– árulta el Kőhalmi. Szentesen – többek közt Márkus László, Őze Lajos szülővárosában – valami lehet a vízben, mert Kőhalmi Zoltán a fizika-matematika tanár anyuka és a sikeres BME-s felvételi ellenére sem lett építészmérnök. Már elsőéves korában megnyerte a Humorfesztivált, majd a Dumaszínház több tagjához hasonlóan ő is a Rádiókabaréban kezdte. Megfordult Fábry gegcsapatában is, de úgy érezte, sehova sem passzolt teljesen. Amikor azonban megérkezett Magyarországra a stand-up comedy műfaja, hirtelen helyükre kattantak a dolgok: mintha ráöntötték volna ezt a stílust. A Litkai Gergely alapította Dumaszínház egyik legrégebbi és legkedveltebb tagja fanyar, önironikus humorával.

foto_csabai_kristof_Kohalmi2-225010.jpg

Kőhalmi Zoltán (Fotó/Forrás: Csabai Kristóf)

2008-től évekig az ő agyszüleményeiből tájékozódott az utca embere a világ fontosabb eseményeiről – és kapott némi támpontot az értelmezésükhöz is – a HVG ikonikus, általa tervezett címlapjainak hirdetőoszlop-verzióin.

foto_csabai_kristof_Kohalmi5-224638.jpg

Kőhalmi Zoltán (Fotó/Forrás: Csabai Kristóf)

Az évek óta egy közelebbről nem meghatározott karácsonyra ígérgetett könyvét végül 2019-re sikerült megírnia. A kötet a szélsőségesen önreflektív egzisztencialista magyar próza megteremtőjének tekinthető. Norvégkrimi-paródiájából nemcsak az derül ki, hogy keni-vágja a műfaj sablonjait, jellegzetes alakjait és fordulatait, hanem az is:

a betűgyártó emberek sajátos terepén is képes egy csak itt működő, különleges humort létrehozni.

A szerkesztő, a korrektor és a könyvkiadás egyéb résztvevőinek ábrázolásában benne cseng a gyakorló író minden küzdelme és harca, ahogy Lotte, a fésűscsápú korhadékmoly kislány és Kristoffer, a nagyfoltú szegélyeslapbogár fiú felbukkanásában a sokat szenvedett apa tapasztalatai kristályosodnak ki.

A tipográfiai humor eddig feltáratlan vidékeire kalauzolja az olvasóit a saját nyelvükre jellemző karakterekkel, Morse-kóddal vagy éppen fejjel lefelé beszélő szereplőkkel. Emellett a bűntény maga egy irodalomelméleti felvetés gyakorlatba átültetése.

Olyan mértékben tágítja az írott humor határait, hogy az nemcsak képletesen nyúlik túl a regény határain. Ki hitte volna, hogy nyomdatechnikai dolgokon és irodalomelméleti felvetéseken lehet röhögni?

Nekem játék az írás és a poéncsinálás is. Azokkal zsonglőrködöm, amik a kezem ügyébe akadnak, amiket ismerek, vagy amik foglalkoztatnak.”

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Kőhalmi Zoltán Pályatévesztési tanácsadó című előadásának első része szeptember 25-én pénteken 21:00 órától (ismétlés vasárnap 21:00 órától), a második epizód október 2-án 21:00 órától (ismétlés október 4-én 21:00 órától) látható a Comedy Central standupos műsorfolyamában, a Comedy Clubban.

Fejléckép: Kőhalmi Zoltán (fotó: Csabai Kristóf)

Kőhalmi Zoltán tipográfiailag is vicces

Kapcsolódó

Kőhalmi Zoltán tipográfiailag is vicces

A stand-upos norvégkrimi-paródiát tartalmazó kötete írott és rajzolt humorral alaposan megtűzdelve érkezett. Mértéktelen mennyiségű kávét és alkoholt fogyasztó hőse az sch-val beszélő német és a и-vel beszélő orosz maffiát üldözi a skandináv krimi minden kellékével felszerelt történetben, ahol a fejezetkezdő rajzok is nyomokat rejtenek.

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legolvasottabb

Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Színház

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Zenés színház

„Az igazi nőnek mindig titka van” – interjú Fischl Mónikával

Fischl Mónika az operettirodalom csaknem minden jelentős primadonnaszerepét eljátszotta már, az évad végéhez közeledve pedig többek között a Csárdáskirálynőben és a Marica grófnőben lesz látható a Budapesti Operettszínházban. A színésznővel a nemrég átvett Liszt Ferenc-díjáról, tanításról, az operett és musical kapcsolatáról, valamint az előadások egyedi rendezői koncepciójáról beszélgettünk.
Könyv

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Könyv ajánló

Online követhető a Libri 2022-es díjátadó gálája

49 kiadó 150 kiadványa indult 2022-ben a Libri irodalmi díjért. A pályaművekről egy 189 tagú, művészekből és közéleti személyiségekből álló bizottság végezte az előválogatást, s szavazataik alapján állt össze a döntős magyar irodalmi alkotások tízes listája. Az online díjátadó 2022. május 19-én, 19 órakor kezdődik.
Könyv hír

Magyarul is olvasható lesz a Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regénye

A 2021-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett zanzibári író műve, az Utóéletek az Európa Könyvkiadó gondozásában, Neset Adrienn fordításában jelenik meg.
Könyv hír

Nádas Péter nyitja meg a Könyvhetet

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése idén 93. alkalommal rendezi meg a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri eseményét, az Ünnepi Könyvhetet 2022. június 9-12. között a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. 
Könyv magazin

Leszünk barátok? – Neil Gaiman egyetlen szóval oldotta meg egy rajongója házi feladatát

A kortárs angol fantasy és sci-fi egyik legnépszerűbb írója, Neil Gaiman híres a közvetlenségéről. Emellett a közösségi médiában is igen aktív, ezt használta ki az egyik rajongója.