Könyv

A férfi, aki tipográfiailag is vicces – Kőhalmi Zoltán a Kult50-ben

2020.09.23. 17:45
Ajánlom
A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit – avagy 101 hulla Dramfjordban frappáns című kötetével tette meg első lépését Kőhalmi Zoltán az irodalmi életben. A humorát eddig elsősorban a színpadon és a címlapon bizonyító stand-upos formabontó könyvet hozott létre.

Kult50 kategória: Popkultúra

Védnök: Bősze Ádám

Elismert teljesítmény: A férfi, aki megölte a férfit... című kötet

Kőhalmi alaposan megtűzdelte írott és rajzolt humorral a norvégkrimi-paródiát. Mértéktelen mennyiségű kávét és alkoholt fogyasztó nyomozó hőse az sch-val beszélő német és a и-vel beszélő orosz maffiát üldözi a skandináv krimi minden kellékével felszerelt történetben, ahol a fejezetkezdő rajzok is nyomokat rejtenek. Utóbbiak szintén a szerző keze munkáját dicsérik és büszkévé teszik az estjein többször emlegetett édesanyját:

Azt állítja, hogy én alapvetően rajzban vagyok tehetséges, a humorral meg csak foglalkozom

– árulta el Kőhalmi. Szentesen – többek közt Márkus László, Őze Lajos szülővárosában – valami lehet a vízben, mert Kőhalmi Zoltán a fizika-matematika tanár anyuka és a sikeres BME-s felvételi ellenére sem lett építészmérnök. Már elsőéves korában megnyerte a Humorfesztivált, majd a Dumaszínház több tagjához hasonlóan ő is a Rádiókabaréban kezdte. Megfordult Fábry gegcsapatában is, de úgy érezte, sehova sem passzolt teljesen. Amikor azonban megérkezett Magyarországra a stand-up comedy műfaja, hirtelen helyükre kattantak a dolgok: mintha ráöntötték volna ezt a stílust. A Litkai Gergely alapította Dumaszínház egyik legrégebbi és legkedveltebb tagja fanyar, önironikus humorával.

foto_csabai_kristof_Kohalmi2-225010.jpg

Kőhalmi Zoltán (Fotó/Forrás: Csabai Kristóf)

2008-től évekig az ő agyszüleményeiből tájékozódott az utca embere a világ fontosabb eseményeiről – és kapott némi támpontot az értelmezésükhöz is – a HVG ikonikus, általa tervezett címlapjainak hirdetőoszlop-verzióin.

foto_csabai_kristof_Kohalmi5-224638.jpg

Kőhalmi Zoltán (Fotó/Forrás: Csabai Kristóf)

Az évek óta egy közelebbről nem meghatározott karácsonyra ígérgetett könyvét végül 2019-re sikerült megírnia. A kötet a szélsőségesen önreflektív egzisztencialista magyar próza megteremtőjének tekinthető. Norvégkrimi-paródiájából nemcsak az derül ki, hogy keni-vágja a műfaj sablonjait, jellegzetes alakjait és fordulatait, hanem az is:

a betűgyártó emberek sajátos terepén is képes egy csak itt működő, különleges humort létrehozni.

A szerkesztő, a korrektor és a könyvkiadás egyéb résztvevőinek ábrázolásában benne cseng a gyakorló író minden küzdelme és harca, ahogy Lotte, a fésűscsápú korhadékmoly kislány és Kristoffer, a nagyfoltú szegélyeslapbogár fiú felbukkanásában a sokat szenvedett apa tapasztalatai kristályosodnak ki.

A tipográfiai humor eddig feltáratlan vidékeire kalauzolja az olvasóit a saját nyelvükre jellemző karakterekkel, Morse-kóddal vagy éppen fejjel lefelé beszélő szereplőkkel. Emellett a bűntény maga egy irodalomelméleti felvetés gyakorlatba átültetése.

Olyan mértékben tágítja az írott humor határait, hogy az nemcsak képletesen nyúlik túl a regény határain. Ki hitte volna, hogy nyomdatechnikai dolgokon és irodalomelméleti felvetéseken lehet röhögni?

Nekem játék az írás és a poéncsinálás is. Azokkal zsonglőrködöm, amik a kezem ügyébe akadnak, amiket ismerek, vagy amik foglalkoztatnak.”

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Kőhalmi Zoltán Pályatévesztési tanácsadó című előadásának első része szeptember 25-én pénteken 21:00 órától (ismétlés vasárnap 21:00 órától), a második epizód október 2-án 21:00 órától (ismétlés október 4-én 21:00 órától) látható a Comedy Central standupos műsorfolyamában, a Comedy Clubban.

Fejléckép: Kőhalmi Zoltán (fotó: Csabai Kristóf)

Kőhalmi Zoltán tipográfiailag is vicces

Kapcsolódó

Kőhalmi Zoltán tipográfiailag is vicces

A stand-upos norvégkrimi-paródiát tartalmazó kötete írott és rajzolt humorral alaposan megtűzdelve érkezett. Mértéktelen mennyiségű kávét és alkoholt fogyasztó hőse az sch-val beszélő német és a и-vel beszélő orosz maffiát üldözi a skandináv krimi minden kellékével felszerelt történetben, ahol a fejezetkezdő rajzok is nyomokat rejtenek.

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Plusz

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Könyv

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Plusz

Itt a teljes program: magyar művészeket jelentett be a VeszprémFest

Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv centenárium

Hozd magaddal a diákod és kapsz egy Mészölyt!

Mészöly Miklós születésének centenáriumát a Libri Könyvesboltok és a Jelenkor Kiadó 10 ezer ajándék könyvvel ünnepli. Az évfordulóra Nem felelt meg neki címmel állítottak össze egy novelláskötetet az író elbeszéléseiből, amely diákigazolvány ellenében a könyvesboltokban átvehető. 
Könyv videó

Heti groteszk: Holt hangok háza

A Fidelio videósorozatában vasárnaponként Koltai Róbert olvas fel egyet Gellért András napjaink problémáit optimista derűvel és tűpontosan megragadó, groteszk novellái közül.
Könyv hír

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Könyv hír

Élőben rendezik meg a jubileumi Margó Fesztivált

Az idén 10 éves Margó Irodalmi Fesztivál a 2020-as online szemle után júniusban újra megnyitja kapuit az irodalomszerető közönség előtt, a korábbi évekhez hasonlóan színes és izgalmas irodalmi-zenei programokat kínálva az érdeklődőknek.
Könyv podcast

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.