Könyv

A filmgyártás nehézségeiről és szépségeiről írt regényt Tom Hanks

2022.09.29. 09:05
Ajánlom
Novelláskötet után ezúttal egy nagyregénnyel rukkolt elő a kétszeres Oscar-díjas színész. A The Making of Another Motion Picture című könyve várhatóan 2023 májusában jelenik meg az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában.

Nyolcvan évet fog át Tom Hanks új regénye, amelyben egy sztárszereposztással készülő szuperhősös akciófilm forgatásáról ír az Oscar-díjas amerikai színész. A The Making of Another Motion Picture (Egy újabb filmes remekmű elkészítése) című könyve a szóban forgó film bemutatójával éri el a csúcspontját.

A regény szereplői között van háborúból visszatért veterán, egy tehetséges fiatal fiú, egy lelkes, excentrikus rendező, egy nagyképű, feltörekvő filmszínész és egy fáradhatatlan produkciós asszisztens is.

ID22-300062-150609.jfif

Tom Hanks Uncommon Type című novelláskötete (Fotó/Forrás: Bookline)

A könyvet a Penguin Random House adja ki, és egyszerre jelenik meg 2023 májusában Nagy-Britanniában, illetve az Egyesült Államokban. Tom Hanksnek egyébként nem ez az első kalandozása az irodalomban: 2017-ben már Uncommon Type címmel jelent meg novelláskötete, amely különleges, mechanikus írógépgyűjteményének egy-egy darabját állította az elbeszélések középpontjába. A kötetből 230 ezer példány fogyott el Nagy-Britanniában.

Mostani regényével kapcsolatban a szerző a filmszakma ellentmondásosságáról beszélt, mondván, hosszú időt felemésztő, kemény munka, amely mégis tartogat örömteli pillanatokat.

Ez a legnagyszerűbb munka a világon, és egyben a leginkább összezavaró is

– fogalmazott. A Hamletből idézve hozzátette: „remélem, hogy a könyv minél többet mutat a »véletlen végzetről, vak gyilkosságról«, amely egy filmben »tükröt tart mintegy a természetnek«, aminek tanúja (és okozója) voltam, mióta beléptem a színészek céhébe.”

Tom Hanks napjaink egyik legismertebb amerikai színésze.

Karrierje során hat alkalommal jelölték Oscar-díjra, amelyet kétszer is sikerült elhódítania a legjobb férfi főszereplőként.

Először a Philadelphia, majd a Forrest Gump című filmjéért ismerte el az amerikai filmakadémia. Karrierje során olyan filmekben szerepelt, mint például a Számkivetett, a Ryan közlegény megmentése, a Sully – Csoda a Hudson folyón, a Felhőatlasz vagy a Terminál. Legutóbb Baz Luhrmann Elvis-filmjében nyújtott emlékezetes alakítást, Guillermo Del Toro decemberben megjelenő Pinokkió-feldolgozásában pedig Geppettónak kölcsönözte a hangját. 

Fejléckép: Tom Hanks a 2022-es Cannes-i Filmfesztiválon (Fotó/Forrás: Lionel Hahn/Getty Images Hungary)

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Kapcsolódó

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Új kiadásban jelent meg a Sorstalanság

Az élet alkalmazkodás – ezt üzeni élete fő művében, a Sorstalanságban Kertész Imre, aki húsz évvel ezelőtt, 2002. december 10-én vehette át az irodalmi Nobel-díjat. Ez alkalomból legnépszerűbb regénye új kiadásban jelent meg, immáron 33. alkalommal.
Könyv hír

A CEU megnyitja budapesti könyvtárát

Közép-Európa legnagyobb angol nyelvű humán- és társadalomtudományi könyvtára a téli hónapokban sem zárja be kapuit. A gyűjtemény szombatonként is látogatható.
Könyv hír

Először olvashatjuk magyarul Hemingway egyik novelláját

A boldogság hajszolása című szövegre a Nobel-díjas író unokája bukkant  rá néhány évvel ezelőtt. A Hemingway életében publikálatlan mű Totth Benedek fordításában lesz olvasható a 21. Század Kiadó Magazin21 című kiadványában.
Könyv hír

Írók és költők is kiállnak a tiltakozó tanárok mellett

Számos író, költő, irodalmár csatlakozott már ahhoz a petícióhoz, amit Erdős Virág indított a tiltakozó tanárok és diákok mellett. Az aláírók között szerepel Závada Pál, Kiss Judit Ágnes, Schein Gábor és Berg Judit is.
Könyv podcast

„Nem akarom elszpoilerezni a saját könyvemet!” – Mészáros Dorka a Lírástudók vendége

A fiatal író ifjúsági regények szerzőjeként kezdte karrierjét, most már felnőtteknek ír. Lendületes, vérfagyasztó krimije megjelenése alkalmából látogatott el a Lírástudók stúdiójába, ahol Grisnik Petra kérdezte.