Könyv

A Frankfurti Könyvvásár szervezői is kiállnak Ukrajna mellett

2022.10.19. 15:50
Ajánlom
Volodomir Zelenszkij ukrán elnök is beszédet mond a világ legnagyobb könyvszakmai találkozóján, amelyen 95 országból 4000 vállalkozás vesz részt, illetve több száz szerző mutatkozik be. A megnyitó előtt átadták a Német Könyvdíjat is.

Október 18-án este megnyitott a világ legnagyobb könyvszakmai találkozója, a Frankfurti Könyvvásár. Az eseményt két év kihagyás után tartják meg újra hagyományos módon, vagyis jelenléti rendezvényként. A megnyitón Jürgen Boos, a vásár igazgatója egyebek közt a személyes találkozás fontosságát hangsúlyozta, mondán, a közvetlen párbeszéd enyhíti a polarizációt, a megosztottságot. Az ünnepség díszvendége Spanyolország uralkodója, VI. Fülöp és felesége, Letizia királyné volt. 

Az október 23-ig tartó rendezvényen 95 országból 4000 vállalkozás vesz részt kiállítóként,

főként könyvkiadók, terjesztők és irodalmi ügynökségek. Emellett több száz szerző mutatkozhat be a közönségnek. A rendezvény az első három szakmai nap után irodalmi fesztivállá alakul, amelynek részeként több ezer könyvbemutatót, felolvasást, pódiumbeszélgetést, illetve író-olvasó találkozót szerveznek.

Magyarországról egyebek közt a Petőfi Kulturális Ügynökség, a Scolar Kiadó és a Libri is képviselteti magát.

8XXSI5WAN0L6GSBIZ7MW_prvw_75302-145728.jpg

Letizia királyné és VI. Fülöp spanyol király (középen), illetve Frank-Walter Steinmer (jobbra) a 2022-es Frankfurti Könyvvásár megnyitóján (Fotó/Forrás: Frankfurti Könyvvásár honlapja)

A könyvvásár meghívott vendégei között szerepel idén Volodomir Zelenszkij ukrán államfő, aki online szólal fel az Európai Könyvkiadók Szövetségének közgyűlésén, míg felesége, Olena Zelenszka a Brigitte német magazin pódiumbeszélgetésének vendége lesz.

Az orosz-ukrán háború már a megnyitón kiemelt téma volt, a fő szónok, Frank-Walter Steinmeier német államfő beszédében egyebek közt azt emelte ki, hogy

az ukrajnai könyvkiadás újjáépítéséhez segítséget nyújtani nem csupán egy kulturális ágazat újraindítását jelenti, hanem az igazság szolgálatát is.

A vásár előestéjén adták át a német nyelvterület egyik legrangosabb irodalmi elismerésének számító Német Könyvdíjat. Az elismerést – és a vele járó 25 ezer eurós pénzjutalmat – idén az első könyves svájci szerző, Kim de l’Horizon kapta Blutbuch című művéért, amelyen tíz éven keresztül dolgozott.

Fejléckép: Résztvevő a 2018-as Frankfurti Könyvvásáron (Fotó/Forrás: Frankfurti Könyvvásár honlapja)

Nádas Péter: Ami ma Ukrajnában történik, azt Európa tovább fogja cipelni

Kapcsolódó

Nádas Péter: Ami ma Ukrajnában történik, azt Európa tovább fogja cipelni

„Az idővel a munka lett az otthonom. Más otthonom nincs, és nem is lesz" – jelentette ki Nádas Péter a születésnapja alkalmából rendezett háromnapos programsorozat záróeseményén. Az íróval egyebek közt Budapest dinamikájáról, írásról és emlékezésről beszélgettek.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar származású festő, akinek a képe a francia elnök dolgozószobájában lóg – Kamaratárlat nyílt Hantai Simon munkáiból

A Hantai, Klee és más absztrakciók című kiállítás a világhírű, magyar származású festő munkái mellett az őt inspiráló alkotók műveit is bemutatja a Szépművészeti Múzeum.
Vizuál

Elhunyt Jan Nowicki, A temetetlen halott című Nagy Imre-film főszereplője

A nyolcvanhárom éves korában elhunyt lengyel színész több évtizeden keresztül Mészáros Márta magyar rendező élettársa volt.
Színház

Bosch világát idézi a Vígszínház új bemutatója – jön a Szeget szeggel Rudolf Péter rendezésében

Shakespeare utolsó, cseppet sem felhőtlen vígjátékát tűzi műsorra a Vígszínház Rudolf Péter rendezésében. A főbb szerepekben Kőszegi Ákos, Stohl András, Seress Zoltán, Balázsovits Edit, Wunderlich József és Márkus Luca lép színpadra.
Színház

Újramesélt Találkozás – Fullajtár Andreával a főszerepben érkezik Nádas darabja az eSzínházra

December 8-ától láthatjuk az eSzínház felületén a Katona új előadását, amely Nádas Péter és Vidovszky László Találkozás című darabjából született. A készítők a film nyelvén mutatják be az ötvenes évek diktatúrájában játszódó történetet, amelyben a zene és a dráma elválaszthatatlan egységet alkot.
Tánc

Lábujjhegyen – az ország három pontján is látható lesz Megyeri Léna és Bősze Ádám zene- és tánctörténeti sorozata

Az idei évadban a Nemzeti Táncszínház ad otthont Megyeri Léna tánckritikus és Bősze Ádám zenetörténész, műsorvezető közös előadás-sorozatának, amely most vidékre is ellátogat.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv interjú

Béranyák, meddő párok és a babaturizmus – Interjú Durica Katarinával

Hogyan keresnek a fiatal, egészséges lányok petesejt donorként pénzt? Kiből lesz a jó spermadonor? Mit él át egy béranya, amikor oda kell adnia a gyereket a „megrendelő” szülőnek? – többek között ezekről is beszélgettünk Mennyit adtál érte? című, új könyve kapcsán Durica Katarina íróval.
Könyv magazin

Stephen King, Margaret Atwood és Neil Gaiman is megvigasztalt egy kezdő írót

Ideális esetben a könyvbemutató ünnep az írók számára, pláne az első kötetek esetében. Nem így járt azonban Chelsea Banning, akinek a dedikálásán mindössze két barátja jelent meg. Hamarosan azonban Twitter-bejegyzések tucatjaiból megtudhatta, koránt sincs egyedül ezzel.
Könyv ajánló

Új kiadásban jelent meg a Sorstalanság

Az élet alkalmazkodás – ezt üzeni élete fő művében, a Sorstalanságban Kertész Imre, aki húsz évvel ezelőtt, 2002. december 10-én vehette át az irodalmi Nobel-díjat. Ez alkalomból legnépszerűbb regénye új kiadásban jelent meg, immáron 33. alkalommal.
Könyv hír

A CEU megnyitja budapesti könyvtárát

Közép-Európa legnagyobb angol nyelvű humán- és társadalomtudományi könyvtára a téli hónapokban sem zárja be kapuit. A gyűjtemény szombatonként is látogatható.
Könyv hír

Először olvashatjuk magyarul Hemingway egyik novelláját

A boldogság hajszolása című szövegre a Nobel-díjas író unokája bukkant  rá néhány évvel ezelőtt. A Hemingway életében publikálatlan mű Totth Benedek fordításában lesz olvasható a 21. Század Kiadó Magazin21 című kiadványában.