Könyv

A Frankfurti Könyvvásár szervezői is kiállnak Ukrajna mellett

2022.10.19. 15:50
Ajánlom
Volodomir Zelenszkij ukrán elnök is beszédet mond a világ legnagyobb könyvszakmai találkozóján, amelyen 95 országból 4000 vállalkozás vesz részt, illetve több száz szerző mutatkozik be. A megnyitó előtt átadták a Német Könyvdíjat is.

Október 18-án este megnyitott a világ legnagyobb könyvszakmai találkozója, a Frankfurti Könyvvásár. Az eseményt két év kihagyás után tartják meg újra hagyományos módon, vagyis jelenléti rendezvényként. A megnyitón Jürgen Boos, a vásár igazgatója egyebek közt a személyes találkozás fontosságát hangsúlyozta, mondán, a közvetlen párbeszéd enyhíti a polarizációt, a megosztottságot. Az ünnepség díszvendége Spanyolország uralkodója, VI. Fülöp és felesége, Letizia királyné volt. 

Az október 23-ig tartó rendezvényen 95 országból 4000 vállalkozás vesz részt kiállítóként,

főként könyvkiadók, terjesztők és irodalmi ügynökségek. Emellett több száz szerző mutatkozhat be a közönségnek. A rendezvény az első három szakmai nap után irodalmi fesztivállá alakul, amelynek részeként több ezer könyvbemutatót, felolvasást, pódiumbeszélgetést, illetve író-olvasó találkozót szerveznek.

Magyarországról egyebek közt a Petőfi Kulturális Ügynökség, a Scolar Kiadó és a Libri is képviselteti magát.

8XXSI5WAN0L6GSBIZ7MW_prvw_75302-145728.jpg

Letizia királyné és VI. Fülöp spanyol király (középen), illetve Frank-Walter Steinmer (jobbra) a 2022-es Frankfurti Könyvvásár megnyitóján (Fotó/Forrás: Frankfurti Könyvvásár honlapja)

A könyvvásár meghívott vendégei között szerepel idén Volodomir Zelenszkij ukrán államfő, aki online szólal fel az Európai Könyvkiadók Szövetségének közgyűlésén, míg felesége, Olena Zelenszka a Brigitte német magazin pódiumbeszélgetésének vendége lesz.

Az orosz-ukrán háború már a megnyitón kiemelt téma volt, a fő szónok, Frank-Walter Steinmeier német államfő beszédében egyebek közt azt emelte ki, hogy

az ukrajnai könyvkiadás újjáépítéséhez segítséget nyújtani nem csupán egy kulturális ágazat újraindítását jelenti, hanem az igazság szolgálatát is.

A vásár előestéjén adták át a német nyelvterület egyik legrangosabb irodalmi elismerésének számító Német Könyvdíjat. Az elismerést – és a vele járó 25 ezer eurós pénzjutalmat – idén az első könyves svájci szerző, Kim de l’Horizon kapta Blutbuch című művéért, amelyen tíz éven keresztül dolgozott.

Fejléckép: Résztvevő a 2018-as Frankfurti Könyvvásáron (Fotó/Forrás: Frankfurti Könyvvásár honlapja)

Nádas Péter: Ami ma Ukrajnában történik, azt Európa tovább fogja cipelni

Kapcsolódó

Nádas Péter: Ami ma Ukrajnában történik, azt Európa tovább fogja cipelni

„Az idővel a munka lett az otthonom. Más otthonom nincs, és nem is lesz" – jelentette ki Nádas Péter a születésnapja alkalmából rendezett háromnapos programsorozat záróeseményén. Az íróval egyebek közt Budapest dinamikájáról, írásról és emlékezésről beszélgettek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Klasszikus

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Színház

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjévelegyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Ismét keresik az év legjobb első prózakötetét

Tizedik alkalommal hirdetik meg a legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díjat. A győztes az elismerés mellé egymillió forintot kap, illetve tizenötmillió forint értékű médiakampánnyal segítik könyve népszerűsítését.
Könyv hír

Kihirdették az Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíj nyerteseit

Bíró Kriszta, G. István László, Kiss Tibor Noé, Péntek Orsolya és Tompa Andrea számára hat hónapon keresztül biztosít támogatást a kerület a független, szabad alkotáshoz. A különdíjat Miklya Zsolt nyerte el. 
Könyv hír

Sikerlistás szerzőket díjazott a Libri

Mások mellett Náray Tamás, Frei Tamás, Karikó Katalin és Orvos-Tóth Noémi is Libri Irodalmi Díjban részesült. Az elismerést egy év kihagyást követően, új elv szerint, tizenkét kategóriában adták át. 
Könyv hír

Tarolt a Semmelweis a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Huszonkét kategóriában hirdettek nyertest hazánk legnagyobb filmes szemléjén. Koltai Lajos Semmelweis című történelmi drámája összesen hat – köztük a legjobb film és a legjobb rendező – kategóriában diadalmaskodott.
Könyv hír

Rangos nemzetközi díjjal ismerték el Bartis Attilát

Első alkalommal érdemelte ki magyar szerző az Európai Újjáépítési Bank elismerését. A EBRD Literature Prize szűkített listáján egy másik magyar művész, Tóth Krisztina is szerepelt novelláskötetével.