Könyv

A globális fölmelegedéssel kapcsolatos harcot elvesztettük

Vámos Miklós: Választék
2020.04.20. 09:50
Ajánlom
Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja mit olvassunk: áprilisban Jonathan Franzen A világ végének a vége című könyvét ajánlja.
5211909_5-094229.jpg

Jonathan Franzen A világ végének a vége

Jonathan Franzen az egyik kedvenc amerikai íróm. Viszonylag rövid idő alatt hódította meg a világot, vastag regényekkel, ezeknek kábé a fele magyarul is megjelent: Szabadság, Erős rengés, Tisztaság, Javítások, Diszkomfortzóna. Aki most ismerkedne vele, utóbbival kezdje, az egy önéletrajzféle, kiderül belőle, hogy a szerző milyen közeli rokona némelyikünknek: fél a pókoktól, ügyesen elszúrta a házasságát, olykor a madarakat jobban szereti az embereknél. Az Európa adta ki nálunk. Most mintha átkerült volna a 21. Század Kiadóhoz, új könyve A világ végének a vége.

Elméletileg esszéket tartalmaz, valójában azonban jól összeszerkesztett vallomásokat. Lehetne az a címe: A világ és én. „Ha az esszé csakugyan olyasvalami, ami leginkább afféle kísérletnek tekintendő, és egyáltalán nem végleges és kész, befejezett írásműnek, mert inkább csak amolyan próbálkozás a szerző részéről, mondhatni merőben magánügy, és kizárólag az ő személyes tapasztalatait tükrözi – nos, akkor bízvást elmondhatjuk, hogy napjainkban az esszéírás aranykorát éljük.” (Fordította Bart István.)

Franzen két alaptémája a klímaválság és a madarak megfigyelése.

Szervesen összekapcsolódnak. Előbbi miatt a madarak is kihalnak, pedig ők voltak e bolygó őslakosai, nagyon sok idővel az emberek előtt jelentek meg, már csak ezért is kéne komolyabban vennünk őket. Leszögezi, hogy a globális fölmelegedéssel kapcsolatos harcot elvesztettük. Az, amit az egyén megtehet, majdnem semmi, a kormányok hathatós összműködése kéne, ám egyelőre még abban sem tudnak megegyezni, hogy ha már nem csökkentik, legalább ne növeljék a szén-dioxid-kibocsátást. Mindezt személyes történetekkel illusztrálja. Az utolsó szöveg címe azonos a kötetével: abban igenis az Antarktiszra látogat. Lát császár- és királypingvint, ez majdnem annyira képtelenség, mint a világ megmentése. Amit azért mégis meg kéne próbálnunk. Üdv a fedélzeten, Jon.

Maradok őszinte:

Vámos Miklós

 

Vámos Miklós kérdése Jonathan Franzenhez:

Jonathan_Franzen_2011_Shankbone_2-094638.jpg

Jonathan Franzen (Fotó/Forrás: David Shankbone / Wikipédia)

Mit tehetnénk mégis, hogy unokáinknak élhetőbb bolygót hagyjunk, mint amilyenné tettük?

A válasz pedig:

Kedves Miklós!

A teljes válaszom erre a kérdésre megtalálható a legutóbbi kis esszémben, a Mi lenne, ha nem színlelnénk többé? (What If We Stopped Pretending?) címűben, amely online is olvasható. 

A sokkal tömörebb válaszom: Reálisan felmérve a helyzetet nagyon keveset tehetünk azért, hogy (a közmondás szerinti) unokáinkra ne egy radikálisan destabilizált bolygót hagyjunk örökül. Továbbra is lépéseket kell tennünk azért, hogy lassítsuk a klímaváltozás sebességét, de ami még ennél is fontosabb – mivel a katasztrófa többé már nem elkerülhető –, az az, hogy növeljük az összes többi olyan rendszer alkalmazkodóképességét, amely a bolygó lakhatóságát biztosítja. Ez magában foglalja a természeti rendszereket, mint a működő ökoszisztéma és az egészséges talaj, valamint a társadalmi rendszereket is.

A legjobb védekezés az egyre növekvő bizonytalanság ellen a kedvesség és az összefogás minden formája.

Civil diskurzusra és nemzetközi együttműködésre van szükségünk, valamint a törvények tiszteletére, illetve arra, hogy együttérzéssel forduljunk a menekültek felé. Áldoznunk kell arra, hogy meg tudjunk birkózni a tüzekkel és az emelkedő tengerszinttel, a mezőgazdaság működését kevésbé rombolóvá kell tenni, és elkötelezetten ki kell állni a biodiverzitás fenntartásáért és növeléséért.

Köszönöm a kérdést!

A kötet megvásárolható a Líra.hu webáruházában ide kattintva>>>

Az eredeti fejléckép Erdélyi Gábor munkája.

Vámos szemérmetlenebb új kötetében, mint megszokhattuk

Kapcsolódó

Vámos szemérmetlenebb új kötetében, mint megszokhattuk

Hetvenedik születésnapja apropóján Vámos Miklós tőle szokatlan műfajjal lepte meg olvasóit: a Hetvenkedő kötetben limerickjeit gyűjtötte össze. Ahelyett, hogy mit olvassunk, házi szerzőnket most az ötsorosokba szedett vallomásokról, a regénnyé váló lakóhelyéről és az összegzésről kérdeztük.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Díjat nyert Cserhalmi György és Dunai Tamás Los Angelesben – Nézd meg közös kisfilmjüket!

Az Independent Short Awards online gáláján havi szinten díjazza a fesztiválra beküldött, hazájukban már sikerrel bemutatott alkotásokat. A véletlenszerűen kiválasztott és meghívott szakértők a nagy kitüntetésekhez hasonlóan itt is különböző kategóriákban értékelik a műveket, amikkel a világ minden tájáról lehet pályázni.
Plusz

„Az igazi beszélgetés az, amiben az igazság megmutatja magát” – Feldmár András 80 éves

Úgy véli, szabadságra vagyunk ítélve, és ez nehéz dolog. Hiszen ez nem a saját szabadságunkat jelenti, hanem elsősorban az élet szabadságát. És ha bántanak, akkor szabad arrébb menni. Sőt, kell. Születésnapját ünnepli a Kanadában élő pszichoterapeuta és gondolkodó, Feldmár András.
Színház

Szüleik ellen lázadó fiatalokról szól Vidnyánszky új rendezése a Nemzetiben

Shakespeare Rómeó és Júlia című művét tűzi műsorra a Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila rendezésében; a szerelem mindenhatóságáról szóló darab olvasópróbáját kedden tartotta meg a társulat, a bemutatót december elejére tervezik.
Klasszikus

A Concertgebouw tiszteletbeli karmestere lett Fischer Iván

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere 2021 szeptemberétől az amszterdami Concertgebouw zenekarával is dolgozik.
Plusz

Állami kitüntetéseket kaptak művészeink október 23. alkalmából

Állami kitüntetéseket és egészségügyi díjakat adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Latorcai Csaba, a tárca közigazgatási államtitkára hétfőn Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Polgárnak lenni – Online könyvbemutató Kolosi Tamással és Ferenczi Borbálával

Október 28-án 18 órakor a Tények és Tanúk sorozat új kötetéről beszélget G. Tóth Ilda újságíró Kolosi Tamás Széchenyi-díjas szociológussal és Ferenczi Borbálával a Líra Könyv Facebook oldalán.
Könyv kritika

Zsigerien ismerős történetek Szöllősi Mátyás új könyvében

Feszes, izgalmas és jelenkori próza Szöllősi Mátyás új kötete, amely két elbeszélést tartalmaz. Párdarabok: az egyik kíméletlen gyomros jelenkorunk Magyarországáról. A másik viszont gyönyörű katarzis a figyelmes olvasó számára. Spoilermentes kritika.
Könyv tompa andrea

Szeressük meg a saját történetünket! – interjú Tompa Andreával

„Tompa Andrea (1971) Kolozsvárott született. Budapesten él” – olvasható a lakonikus életrajz a Haza borítóján. Ez azonban tökéletesen összefoglalja a kötet alapproblémáját. Az írónő térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.
Könyv hangoskönyv

Alföldi Róbert előadásában jelent meg Esterházy Péter Hasnyálmirigynaplója

Esterházy Péter utolsó regénye egy hónappal a halála előtt jelent meg. A fájdalmas mű most Alföldi Róbert hangján hallható.
Könyv Film

Az őszinteség nem egyenlő a szaftos részletekkel

Október elején nálunk is megjelent Woody Allen az Egyesült Államokban nagy port kavart önéletrajza Apropó nélkül címmel a Jaffa Kiadónál. A kiadó kommunikációs vezetőjét, Németh Lucát arról kérdeztük, mennyire számít ellentmondásos lépésnek egy ilyen kötet kiadása vagy akár maga a szöveg.