Könyv

A globális fölmelegedéssel kapcsolatos harcot elvesztettük

Vámos Miklós: Választék
2020.04.20. 09:50
Ajánlom
Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja mit olvassunk: áprilisban Jonathan Franzen A világ végének a vége című könyvét ajánlja.
5211909_5-094229.jpg

Jonathan Franzen A világ végének a vége

Jonathan Franzen az egyik kedvenc amerikai íróm. Viszonylag rövid idő alatt hódította meg a világot, vastag regényekkel, ezeknek kábé a fele magyarul is megjelent: Szabadság, Erős rengés, Tisztaság, Javítások, Diszkomfortzóna. Aki most ismerkedne vele, utóbbival kezdje, az egy önéletrajzféle, kiderül belőle, hogy a szerző milyen közeli rokona némelyikünknek: fél a pókoktól, ügyesen elszúrta a házasságát, olykor a madarakat jobban szereti az embereknél. Az Európa adta ki nálunk. Most mintha átkerült volna a 21. Század Kiadóhoz, új könyve A világ végének a vége.

Elméletileg esszéket tartalmaz, valójában azonban jól összeszerkesztett vallomásokat. Lehetne az a címe: A világ és én. „Ha az esszé csakugyan olyasvalami, ami leginkább afféle kísérletnek tekintendő, és egyáltalán nem végleges és kész, befejezett írásműnek, mert inkább csak amolyan próbálkozás a szerző részéről, mondhatni merőben magánügy, és kizárólag az ő személyes tapasztalatait tükrözi – nos, akkor bízvást elmondhatjuk, hogy napjainkban az esszéírás aranykorát éljük.” (Fordította Bart István.)

Franzen két alaptémája a klímaválság és a madarak megfigyelése.

Szervesen összekapcsolódnak. Előbbi miatt a madarak is kihalnak, pedig ők voltak e bolygó őslakosai, nagyon sok idővel az emberek előtt jelentek meg, már csak ezért is kéne komolyabban vennünk őket. Leszögezi, hogy a globális fölmelegedéssel kapcsolatos harcot elvesztettük. Az, amit az egyén megtehet, majdnem semmi, a kormányok hathatós összműködése kéne, ám egyelőre még abban sem tudnak megegyezni, hogy ha már nem csökkentik, legalább ne növeljék a szén-dioxid-kibocsátást. Mindezt személyes történetekkel illusztrálja. Az utolsó szöveg címe azonos a kötetével: abban igenis az Antarktiszra látogat. Lát császár- és királypingvint, ez majdnem annyira képtelenség, mint a világ megmentése. Amit azért mégis meg kéne próbálnunk. Üdv a fedélzeten, Jon.

Maradok őszinte:

Vámos Miklós

 

Vámos Miklós kérdése Jonathan Franzenhez:

Jonathan_Franzen_2011_Shankbone_2-094638.jpg

Jonathan Franzen (Fotó/Forrás: David Shankbone / Wikipédia)

Mit tehetnénk mégis, hogy unokáinknak élhetőbb bolygót hagyjunk, mint amilyenné tettük?

A válasz pedig:

Kedves Miklós!

A teljes válaszom erre a kérdésre megtalálható a legutóbbi kis esszémben, a Mi lenne, ha nem színlelnénk többé? (What If We Stopped Pretending?) címűben, amely online is olvasható. 

A sokkal tömörebb válaszom: Reálisan felmérve a helyzetet nagyon keveset tehetünk azért, hogy (a közmondás szerinti) unokáinkra ne egy radikálisan destabilizált bolygót hagyjunk örökül. Továbbra is lépéseket kell tennünk azért, hogy lassítsuk a klímaváltozás sebességét, de ami még ennél is fontosabb – mivel a katasztrófa többé már nem elkerülhető –, az az, hogy növeljük az összes többi olyan rendszer alkalmazkodóképességét, amely a bolygó lakhatóságát biztosítja. Ez magában foglalja a természeti rendszereket, mint a működő ökoszisztéma és az egészséges talaj, valamint a társadalmi rendszereket is.

A legjobb védekezés az egyre növekvő bizonytalanság ellen a kedvesség és az összefogás minden formája.

Civil diskurzusra és nemzetközi együttműködésre van szükségünk, valamint a törvények tiszteletére, illetve arra, hogy együttérzéssel forduljunk a menekültek felé. Áldoznunk kell arra, hogy meg tudjunk birkózni a tüzekkel és az emelkedő tengerszinttel, a mezőgazdaság működését kevésbé rombolóvá kell tenni, és elkötelezetten ki kell állni a biodiverzitás fenntartásáért és növeléséért.

Köszönöm a kérdést!

A kötet megvásárolható a Líra.hu webáruházában ide kattintva>>>

Az eredeti fejléckép Erdélyi Gábor munkája.

Vámos szemérmetlenebb új kötetében, mint megszokhattuk

Kapcsolódó

Vámos szemérmetlenebb új kötetében, mint megszokhattuk

Hetvenedik születésnapja apropóján Vámos Miklós tőle szokatlan műfajjal lepte meg olvasóit: a Hetvenkedő kötetben limerickjeit gyűjtötte össze. Ahelyett, hogy mit olvassunk, házi szerzőnket most az ötsorosokba szedett vallomásokról, a regénnyé váló lakóhelyéről és az összegzésről kérdeztük.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Fel kell találni magunkat” – Interjú Bretz Gáborral

Bretz Gábor az Opera állandó művésze, aki az elsők között kapta meg a Kamaraénekesi címet, egy-egy évad során több szerepet is alakít. Legutóbb a – címlapfotót is inspiráló – Don Carlos online premierjén láthattuk. A világhírű basszbaritonnal a pandémia teremtette kihívásokról, az énektanítás rejtelmeiről és arról is beszélgettünk, mit kívánna egy jótündértől.
Színház

Új bemutatókkal kezdi jubileumi évadát a Vígszínház

Több mint 90 éves hagyományát követve a Vígszínház május 1-jén megkezdte a következő évad bérleteinek értékesítését. Bár egyelőre csak decemberig hirdettek műsort, az elmúlt időszak közönség előtt be nem mutatott előadásai mellett újdonságokat is tartogat a 2021/2022-es szezon.
Klasszikus

„Újraéled a karanténba zárt kultúra”- kihirdette a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadát

Fischer Iván rendezte új operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadjában.
Klasszikus

A Liszt Ferenc Kamarazenekar Juliane Banse operaénekessel és Várdai Istvánnal búcsúztatja az évadot

Nemcsak különleges vendégekkel, hanem izgalmas átiratokkal is készül a 2020/21-es zeneakadémiai évad online szezonzáró koncertjére a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Az együttes május 14-én először Várdai Istvánnal Bach-szonátát játszik kamarazenekari felállásban, ezt követően a világhírű Juliane Banse közreműködésével Mendelssohn jól ismert dalai csendülnek fel új köntösbe bújtatva.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Alföldi Róbert dedikálja közelmúltban megjelent hangoskönyveit

Személyre szóló üzenettel viszi házhoz a Wolt május 14-én, péntek délután azokat Hungaroton gondozásában megjelent lemezeket, amelyeken Alföldi Róbert olvassa fel a magyar és világirodalom három klasszikusát.
Könyv hír

Bereményi Gézáé és Grecsó Krisztiáné a Libri irodalmi díj

A díjátadó a Libri Könyvesboltok Facebook-oldalán zajlott le, a Libri irodalmi díj nyertese 2021-ben Bereményi Géza Magyar Copperfield című regénye, a közönségdíjat Grecsó Krisztián Magamról többet című verseskötete kapta.
Könyv hír

Összművészeti albummal jelentkezik drMáriás

A festő-író-zenész idén ünnepli 55. születésnapját, zenekara, a Tudósok pedig 35 éve van jelen a magyar zenei életben. A dupla évforduló alkalmából Művészeti konzultáció címmel album jelenik a Magyar Műhely Kiadó gondozásában.
Könyv hír

Irodalmi kvízkötetet jelentetett meg a POKET

A Zsebkvízzel a szerkesztők az offline, kézzel fogható játék élményét szeretnék elősegíteni a hosszú, korlátozásokkal és online jelenléttel teli időszak után.
Könyv videó

Heti groteszk: Nagy riporter volt

A Fidelio videósorozatában vasárnaponként Koltai Róbert olvas fel egyet Gellért András napjaink problémáit optimista derűvel és tűpontosan megragadó, groteszk novellái közül.