Könyv

A globális fölmelegedéssel kapcsolatos harcot elvesztettük

Vámos Miklós: Választék
2020.04.20. 09:50
Ajánlom
Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja mit olvassunk: áprilisban Jonathan Franzen A világ végének a vége című könyvét ajánlja.
5211909_5-094229.jpg

Jonathan Franzen A világ végének a vége

Jonathan Franzen az egyik kedvenc amerikai íróm. Viszonylag rövid idő alatt hódította meg a világot, vastag regényekkel, ezeknek kábé a fele magyarul is megjelent: Szabadság, Erős rengés, Tisztaság, Javítások, Diszkomfortzóna. Aki most ismerkedne vele, utóbbival kezdje, az egy önéletrajzféle, kiderül belőle, hogy a szerző milyen közeli rokona némelyikünknek: fél a pókoktól, ügyesen elszúrta a házasságát, olykor a madarakat jobban szereti az embereknél. Az Európa adta ki nálunk. Most mintha átkerült volna a 21. Század Kiadóhoz, új könyve A világ végének a vége.

Elméletileg esszéket tartalmaz, valójában azonban jól összeszerkesztett vallomásokat. Lehetne az a címe: A világ és én. „Ha az esszé csakugyan olyasvalami, ami leginkább afféle kísérletnek tekintendő, és egyáltalán nem végleges és kész, befejezett írásműnek, mert inkább csak amolyan próbálkozás a szerző részéről, mondhatni merőben magánügy, és kizárólag az ő személyes tapasztalatait tükrözi – nos, akkor bízvást elmondhatjuk, hogy napjainkban az esszéírás aranykorát éljük.” (Fordította Bart István.)

Franzen két alaptémája a klímaválság és a madarak megfigyelése.

Szervesen összekapcsolódnak. Előbbi miatt a madarak is kihalnak, pedig ők voltak e bolygó őslakosai, nagyon sok idővel az emberek előtt jelentek meg, már csak ezért is kéne komolyabban vennünk őket. Leszögezi, hogy a globális fölmelegedéssel kapcsolatos harcot elvesztettük. Az, amit az egyén megtehet, majdnem semmi, a kormányok hathatós összműködése kéne, ám egyelőre még abban sem tudnak megegyezni, hogy ha már nem csökkentik, legalább ne növeljék a szén-dioxid-kibocsátást. Mindezt személyes történetekkel illusztrálja. Az utolsó szöveg címe azonos a kötetével: abban igenis az Antarktiszra látogat. Lát császár- és királypingvint, ez majdnem annyira képtelenség, mint a világ megmentése. Amit azért mégis meg kéne próbálnunk. Üdv a fedélzeten, Jon.

Maradok őszinte:

Vámos Miklós

 

Vámos Miklós kérdése Jonathan Franzenhez:

Jonathan_Franzen_2011_Shankbone_2-094638.jpg

Jonathan Franzen (Fotó/Forrás: David Shankbone / Wikipédia)

Mit tehetnénk mégis, hogy unokáinknak élhetőbb bolygót hagyjunk, mint amilyenné tettük?

A válasz pedig:

Kedves Miklós!

A teljes válaszom erre a kérdésre megtalálható a legutóbbi kis esszémben, a Mi lenne, ha nem színlelnénk többé? (What If We Stopped Pretending?) címűben, amely online is olvasható. 

A sokkal tömörebb válaszom: Reálisan felmérve a helyzetet nagyon keveset tehetünk azért, hogy (a közmondás szerinti) unokáinkra ne egy radikálisan destabilizált bolygót hagyjunk örökül. Továbbra is lépéseket kell tennünk azért, hogy lassítsuk a klímaváltozás sebességét, de ami még ennél is fontosabb – mivel a katasztrófa többé már nem elkerülhető –, az az, hogy növeljük az összes többi olyan rendszer alkalmazkodóképességét, amely a bolygó lakhatóságát biztosítja. Ez magában foglalja a természeti rendszereket, mint a működő ökoszisztéma és az egészséges talaj, valamint a társadalmi rendszereket is.

A legjobb védekezés az egyre növekvő bizonytalanság ellen a kedvesség és az összefogás minden formája.

Civil diskurzusra és nemzetközi együttműködésre van szükségünk, valamint a törvények tiszteletére, illetve arra, hogy együttérzéssel forduljunk a menekültek felé. Áldoznunk kell arra, hogy meg tudjunk birkózni a tüzekkel és az emelkedő tengerszinttel, a mezőgazdaság működését kevésbé rombolóvá kell tenni, és elkötelezetten ki kell állni a biodiverzitás fenntartásáért és növeléséért.

Köszönöm a kérdést!

A kötet megvásárolható a Líra.hu webáruházában ide kattintva>>>

Az eredeti fejléckép Erdélyi Gábor munkája.

Vámos szemérmetlenebb új kötetében, mint megszokhattuk

Kapcsolódó

Vámos szemérmetlenebb új kötetében, mint megszokhattuk

Hetvenedik születésnapja apropóján Vámos Miklós tőle szokatlan műfajjal lepte meg olvasóit: a Hetvenkedő kötetben limerickjeit gyűjtötte össze. Ahelyett, hogy mit olvassunk, házi szerzőnket most az ötsorosokba szedett vallomásokról, a regénnyé váló lakóhelyéről és az összegzésről kérdeztük.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.
Klasszikus

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

„Csak a magammal vitt pálinka mentett meg a fagyhaláltól” – Ata Kandó fotókiállítása az 1956-ban elmenekült gyerekekről

„Azoknak az embereknek, különösen a gyerekeknek a sorsát akartam megmutatni, akik nagyobb szabadságért harcoltak a kommunista Magyarországon” – mondta a 103 évet élt Ata Kandó fotóművész egy korábbi interjújában az 1956-os menekülthullám idején készített gyerekportréi kapcsán. Ezekből a képekből láthatunk most egy válogatást a PaperLab Galériában, Messzemenők címmel. 
Vizuál

Több ezer műtárggyal várja a látogatókat az Art Market Budapest

Több mint ötszáz kiállító művésszel és több ezer alkotással várja az Art Market Budapest az érdeklődőket október 6-9. között a Bálnában. Közép- és Kelet-Európa vezető művészeti vásárát a Duna-parti épület négy emeletén összesen mintegy 8.000 négyzetméteren építik fel. A vásár idei díszvendége Szerbia.
Színház

Elmerülés az álhírek világában – A Velencei Biennálén díjazott társulat érkezik a Trafóba

A spanyol Agrupación Señor Serrano társulat, amely 2015-ben elnyerte a Velencei Biennálé Ezüst Oroszlán Díját, szeptember 29-én másodszor szerepel a Trafóban, ezúttal A hegy című produkcióval. Az előadásban egy műfajokon átívelő kísérlet részévé válik a néző.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Tóth Krisztina: Ne húzzuk be a nyakunkat!

Az írók szerepéről, a múlt borzalmainak lejegyzéséről, a populizmus terjedéséről, valamint a társadalmak szélsőséges megosztottságáról beszélt Tóth Krisztina a Könyvfesztivál megnyitóeseményén. Az idei díszvendéget, Szvetlana Alekszijevicset Háy Hános laudálta.
Könyv ajánló

Őszi Irodalmi Gála a Vigadóban

Az MMA Irodalmi Tagozatának Őszi Irodalmi Gáláján a Pesti Vigadóban vers- és próza-összeállítások hangzanak el neves művészek előadásában. Az október 28-án, 18 órakor kezdőd programra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.
Könyv hír

A filmgyártás nehézségeiről és szépségeiről írt regényt Tom Hanks

Novelláskötet után ezúttal egy nagyregénnyel rukkolt elő a kétszeres Oscar-díjas színész. A The Making of Another Motion Picture című könyve várhatóan 2023 májusában jelenik meg az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában.
Könyv ajánló

Könyvfesztivál gyerekszemmel – ezekkel az újdonságokkal készül a Pagony

Hamarosan újra megnyitja kapuit a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison, ahol kedvünkre böngészhetünk a gyerekkönyvkiadók gazdag kínálatában. A Pagony legfrissebb kötetei között az egészen piciktől a kamasz korosztályig mindenkinek találunk izgalmas olvasnivalót – ebből hoztunk most egy válogatást.
Könyv hír

Mutatjuk, kik az irodalmi Nobel-díj legnagyobb esélyesei

Michel Houellebecq és Salman Rushdie a két fő várományosa a 2022-es irodalmi Nobel-díjnak, de ezúttal is szoríthatunk Nádas Péterért, illetve Krasznahorkai Lászlóért. Cikkünkben mutatjuk, hogy látják a leghíresebb kortárs írók esélyeit a fogadóirodák.