Könyv

A globális fölmelegedéssel kapcsolatos harcot elvesztettük

Vámos Miklós: Választék
2020.04.20. 09:50
Ajánlom
Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja mit olvassunk: áprilisban Jonathan Franzen A világ végének a vége című könyvét ajánlja.
5211909_5-094229.jpg

Jonathan Franzen A világ végének a vége

Jonathan Franzen az egyik kedvenc amerikai íróm. Viszonylag rövid idő alatt hódította meg a világot, vastag regényekkel, ezeknek kábé a fele magyarul is megjelent: Szabadság, Erős rengés, Tisztaság, Javítások, Diszkomfortzóna. Aki most ismerkedne vele, utóbbival kezdje, az egy önéletrajzféle, kiderül belőle, hogy a szerző milyen közeli rokona némelyikünknek: fél a pókoktól, ügyesen elszúrta a házasságát, olykor a madarakat jobban szereti az embereknél. Az Európa adta ki nálunk. Most mintha átkerült volna a 21. Század Kiadóhoz, új könyve A világ végének a vége.

Elméletileg esszéket tartalmaz, valójában azonban jól összeszerkesztett vallomásokat. Lehetne az a címe: A világ és én. „Ha az esszé csakugyan olyasvalami, ami leginkább afféle kísérletnek tekintendő, és egyáltalán nem végleges és kész, befejezett írásműnek, mert inkább csak amolyan próbálkozás a szerző részéről, mondhatni merőben magánügy, és kizárólag az ő személyes tapasztalatait tükrözi – nos, akkor bízvást elmondhatjuk, hogy napjainkban az esszéírás aranykorát éljük.” (Fordította Bart István.)

Franzen két alaptémája a klímaválság és a madarak megfigyelése.

Szervesen összekapcsolódnak. Előbbi miatt a madarak is kihalnak, pedig ők voltak e bolygó őslakosai, nagyon sok idővel az emberek előtt jelentek meg, már csak ezért is kéne komolyabban vennünk őket. Leszögezi, hogy a globális fölmelegedéssel kapcsolatos harcot elvesztettük. Az, amit az egyén megtehet, majdnem semmi, a kormányok hathatós összműködése kéne, ám egyelőre még abban sem tudnak megegyezni, hogy ha már nem csökkentik, legalább ne növeljék a szén-dioxid-kibocsátást. Mindezt személyes történetekkel illusztrálja. Az utolsó szöveg címe azonos a kötetével: abban igenis az Antarktiszra látogat. Lát császár- és királypingvint, ez majdnem annyira képtelenség, mint a világ megmentése. Amit azért mégis meg kéne próbálnunk. Üdv a fedélzeten, Jon.

Maradok őszinte:

Vámos Miklós

 

Vámos Miklós kérdése Jonathan Franzenhez:

Jonathan_Franzen_2011_Shankbone_2-094638.jpg

Jonathan Franzen (Fotó/Forrás: David Shankbone / Wikipédia)

Mit tehetnénk mégis, hogy unokáinknak élhetőbb bolygót hagyjunk, mint amilyenné tettük?

A válasz pedig:

Kedves Miklós!

A teljes válaszom erre a kérdésre megtalálható a legutóbbi kis esszémben, a Mi lenne, ha nem színlelnénk többé? (What If We Stopped Pretending?) címűben, amely online is olvasható. 

A sokkal tömörebb válaszom: Reálisan felmérve a helyzetet nagyon keveset tehetünk azért, hogy (a közmondás szerinti) unokáinkra ne egy radikálisan destabilizált bolygót hagyjunk örökül. Továbbra is lépéseket kell tennünk azért, hogy lassítsuk a klímaváltozás sebességét, de ami még ennél is fontosabb – mivel a katasztrófa többé már nem elkerülhető –, az az, hogy növeljük az összes többi olyan rendszer alkalmazkodóképességét, amely a bolygó lakhatóságát biztosítja. Ez magában foglalja a természeti rendszereket, mint a működő ökoszisztéma és az egészséges talaj, valamint a társadalmi rendszereket is.

A legjobb védekezés az egyre növekvő bizonytalanság ellen a kedvesség és az összefogás minden formája.

Civil diskurzusra és nemzetközi együttműködésre van szükségünk, valamint a törvények tiszteletére, illetve arra, hogy együttérzéssel forduljunk a menekültek felé. Áldoznunk kell arra, hogy meg tudjunk birkózni a tüzekkel és az emelkedő tengerszinttel, a mezőgazdaság működését kevésbé rombolóvá kell tenni, és elkötelezetten ki kell állni a biodiverzitás fenntartásáért és növeléséért.

Köszönöm a kérdést!

A kötet megvásárolható a Líra.hu webáruházában ide kattintva>>>

Az eredeti fejléckép Erdélyi Gábor munkája.

Vámos szemérmetlenebb új kötetében, mint megszokhattuk

Kapcsolódó

Vámos szemérmetlenebb új kötetében, mint megszokhattuk

Hetvenedik születésnapja apropóján Vámos Miklós tőle szokatlan műfajjal lepte meg olvasóit: a Hetvenkedő kötetben limerickjeit gyűjtötte össze. Ahelyett, hogy mit olvassunk, házi szerzőnket most az ötsorosokba szedett vallomásokról, a regénnyé váló lakóhelyéről és az összegzésről kérdeztük.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Vizuál

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.
Klasszikus

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Plusz

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Kihirdették az Év Gyerekkönyve-díjasokat

Zalka Csenge Virág, Huszti Gergely, Paulovkin Boglárka, Havasi Attila és Varró Dániel tevékenységét is elismerték.
Könyv hír

Fiatal irodalmároknak szóló alkotói pályázatokat írtak ki

A Petőfi Irodalmi Múzeum által meghirdetett Móricz Zsigmond-, Örkény István- és Babits Mihály-ösztöndíj beadási határideje július elseje.
Könyv ajánló

Online rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált és Könyvvásárt

Szerdától vasárnapig, június 7-ig öt napon át ötven programmal várják a szervezők az irodalom, olvasás és kultúra iránt érdeklődőket. Tematikus napon, a témához kapcsolódó kötetekkel emlékeznek meg Trianonról. A Margó Extrában délutánonként művészek beszélnek az olvasáshoz fűződő viszonyukról.
Könyv magazin

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Könyv Líra könyv

Pilinszky János: Beszélgetések Sheryl Suttonnal

Június 2-án, Bende Józseffel Szegő János beszélget a kultikus könyvről.