Könyv

A groteszk utat nyit, elindít

2012.11.29. 11:30
Ajánlom
Ezernyi egyperces, negyven nagyvárosban közel kétszáz esemény. Élő örökség, kreatív kiállítások, ösztönző összefogás. Az Országos Széchényi Könyvtárban a groteszk jegyében eltelt Örkény-évet értékelték.

Akár szimbolikusnak is mondhatjuk az Örkény-év dramaturgiája által kirajzolt, a Petőfi Irodalmi Múzeumból az Országos Széchényi Könyvtárig tartó ívet. A száz esztendeje született Örkény Istvánra emlékező kulturális programsorozat mintha azt üzenné: az örkényi groteszk nyelve, hagyománya nemcsak az irodalmi nagyjainkat bemutató vitrin mögött mutat jól, hanem olvasóival is élő kapcsolatban áll a szerző. Az emlékév hivatalosan az író születésnapján, 2012. április 5-én, a PIM-ben, a múzeum Örkény-tárlatának megnyitásával kezdődött, a záró rendezvénynek pedig a nemzet könyvtára adott otthont.

Az év során közel kétszáz eseménnyel emlékeztek a hazai abszurd dráma és kispróza legjelentősebb művelőjére - értékelt a sajtótájékoztatón Dóka Tibor Gyula, az emlékévet összefogó Hungarofest Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, majd kiemelte: a centenáriumi programsorozat lelkes összefogásnak köszönhetően valósulhatott meg. A példás együttműködésből jócskán kivette a részét az író özvegye, Radnóti Zsuzsa is - tudtuk meg Dr. Sajó Andreától, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójától -, aki rengeteg segítséget nyújtott az OSZK által elkészített és üzemeltetett Örkény-honlap munkálataiban, de tevékeny részt vállalt az emlékév számos eseményének előkészítésében is.

Örkény világa érdekes és vonzó a mai fiatalság számára - hangsúlyozta Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára, és hozzátette: köszönhetően az OSZK, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a Palatinus Kiadó és a Petőfi Irodalmi Múzeum, valamint civilek és más szakmabeliek együttműködésének, a források szűkössége ellenére is színes programsorozattal emlékezhettek a groteszk hazai mesterére.

Az elmúlt évadot megtöltő rendezvénysorozat azért volt különleges, mert nemcsak az írói életút felidézésére szolgált, hanem új, eddig járatlan utakat is mutatott a groteszk műfaja felé. Az inspiráló örkényi hagyatékot az emlékév alatt nem csak a fővárosban, de vidéken, és a határokon túl is felidézték. A kiállítások, színházi előadások, felolvasóestek, programok fémjelezte programok között gyerekek és idősebbek, civilek és művészek is találhattak kedvükre valót.

Íme, néhány a legjelentősebbek közül: a Hungarofest Nonprofit Kft. kezdő művészek számára inspiráló pályázatot hirdetett Van egy perced? - Alkoss! címmel, a legnívósabb pályaművekből pedig az Akvárium Klubban nyílt kiállítás. A centenárium alkalmából a Magyar Nemzeti Bank ötezer forintos névértékű ezüst emlékérmét adott ki Örkény István arcképével. A Palatinus Kiadó megjelentette Örkény 1934-es, eddig kallódó kisregényét, az Áprilist, valamint újra kiadta az Egyperces levelek bővített változatát, az Arcus Kiadó pedig Kétpercesek - Hommage a Örkény címmel jelentetett meg albumot az író tiszteletére.

Az Országos Széchenyi Könyvtár prózamondóversenyt hirdetett anyaországi és határon túli diákok számára (ez alkalomból országszerte több száz diák tanulta meg Örkény két-két művét) és - a Hungarofest támogatásával - új programpontokkal, mobil alkalmazással és számos tartalommal egészítette ki Örkény István-honlapját (www.orkenyistvan.hu). A színházat kedvelők az Örkény István Színházban és a Vígszínházban Örkény-emlékesteket láthattak, több színpadon is elhangzottak a szerző egypercesei, illetve újra színpadra vitték Tóték című drámáját is.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban Mi mennyi? - Örkény István százéves címmel nyílt kiállítás, ahol az író drámáin keresztül ismerhettük meg Örkény írói filozófiáját és groteszk látásmódját. A Bajor Gizi Színészmúzeum egy hetet szentelt Örkény István emlékének: itt felolvasásokkal, szakmai beszélgetésekkel emlékeztek az íróra. A fiatalabbak Örkény szellemében táborozhattak, az idősebbek pedig akár az íróról szóló műveltségi vetélkedőn is részt vehettek.

A programsorozat rendhagyó elemei közé tartoztak az úgynevezett Örkény-szigetek, amelyeket a Hungarofest Nonprofit Kft. hozott létre az Olvasóligetek mintájára a PIM-ben, illetve kilenc fővárosi kávéházban. Az otthoni kötetek mellett az Örkény-szigetek névre keresztelt kávéházi szegletekben és december végéig a Petőfi Irodalmi Múzeumban és az Országos Széchényi Könyvtárban látható Örkény-kiállításon remélhetőleg még mindig találunk valamit, amit az író a jövőnek üzenhet.

Nos, mindezt elolvasni több volt tán, mint egy perc, mindenesetre nem árt treníroznod magad, Kedves Olvasó, elvégre jövőre Gárdonyi és Rejtő-emlékév várható!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Klasszikus

Nagy zeneszerzők szerelmi életéről szól Bősze Ádám új előadássorozata

Nem a komolyzenét akarja népszerűsíteni, célja csupán, hogy érdekes legyen. Új előadássorozatában a női szemszögre különös figyelmet fordítva beszél nagy zeneszerzők nagy szerelmeiről Bősze Ádám.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Színház

Elhunyt Ababi Csilla, a nagyváradi teátrum fiatal színésznője

A nagyváradi Szigligeti Színház 36 éves színésznője méltósággal és különleges erővel viselt, hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el szeptember 16-án. FRISSÍTVE!
Klasszikus

10 érdekesség a 35 éves Amadeusról

1984 szeptemberében mutatták be az Egyesült Államokban Miloš Forman filmjét, amely ugyan hemzseg a történelmi pontatlanságoktól, mégsem tudjuk megunni. Összeszedtünk tíz érdekességet róla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Kiderült: maga John Milton jegyzetelte tele ezt a Shakespeare-összest

1623-ban megjelent Shakespeare összes művének első gyűjteménye, az egyik másolatban szereplő több száz szellemes megjegyzésről kiderült, hogy John Milton bejegyzései.
Könyv díj

Krasznahorkai László az amerikai Nemzeti Könyvdíjra esélyes

A Báró Wenckheim hazatér című regény is szerepel az Amerikai Egyesült Államok egyik legrangosabb irodalmi díjára, a Nemzeti Könyvdíjra jelölt alkotások között.
Könyv hír

Még az oldalán is könyveket szállít az egri könyvtárbusz

Heves megye 23 települését rendszeresen látogató és ott mobil könyvtári szolgáltatásokat nyújtó, korszerűen felszerelt könyvtárbuszt adtak át pénteken Egerben.
Könyv gyász

„Összeurópai tekintély volt” – Így búcsúztatják Konrád Györgyöt a németek

A német sajtó számos jelentős orgánuma nekrológgal emlékezett meg a hét végén Konrád Györgyről. A Kossuth- és Herder-díjas író, esszéista, szociológus szeptember 13-án, pénteken hunyt el.
Könyv magazin

„Nincs kitől többé megtanulni, hogyan bocsáthatnánk meg egymásnak” – Konrád Györgyre emlékezve

Pályatársakat, kortárs művészeket, barátokat kértünk meg, hogy pár sorban írjanak Konrád Györgyről, Konrád Györgyhöz.