Könyv

A groteszk utat nyit, elindít

2012.11.29. 11:30
Ajánlom
Ezernyi egyperces, negyven nagyvárosban közel kétszáz esemény. Élő örökség, kreatív kiállítások, ösztönző összefogás. Az Országos Széchényi Könyvtárban a groteszk jegyében eltelt Örkény-évet értékelték.

Akár szimbolikusnak is mondhatjuk az Örkény-év dramaturgiája által kirajzolt, a Petőfi Irodalmi Múzeumból az Országos Széchényi Könyvtárig tartó ívet. A száz esztendeje született Örkény Istvánra emlékező kulturális programsorozat mintha azt üzenné: az örkényi groteszk nyelve, hagyománya nemcsak az irodalmi nagyjainkat bemutató vitrin mögött mutat jól, hanem olvasóival is élő kapcsolatban áll a szerző. Az emlékév hivatalosan az író születésnapján, 2012. április 5-én, a PIM-ben, a múzeum Örkény-tárlatának megnyitásával kezdődött, a záró rendezvénynek pedig a nemzet könyvtára adott otthont.

Az év során közel kétszáz eseménnyel emlékeztek a hazai abszurd dráma és kispróza legjelentősebb művelőjére - értékelt a sajtótájékoztatón Dóka Tibor Gyula, az emlékévet összefogó Hungarofest Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, majd kiemelte: a centenáriumi programsorozat lelkes összefogásnak köszönhetően valósulhatott meg. A példás együttműködésből jócskán kivette a részét az író özvegye, Radnóti Zsuzsa is - tudtuk meg Dr. Sajó Andreától, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójától -, aki rengeteg segítséget nyújtott az OSZK által elkészített és üzemeltetett Örkény-honlap munkálataiban, de tevékeny részt vállalt az emlékév számos eseményének előkészítésében is.

Örkény világa érdekes és vonzó a mai fiatalság számára - hangsúlyozta Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára, és hozzátette: köszönhetően az OSZK, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a Palatinus Kiadó és a Petőfi Irodalmi Múzeum, valamint civilek és más szakmabeliek együttműködésének, a források szűkössége ellenére is színes programsorozattal emlékezhettek a groteszk hazai mesterére.

Az elmúlt évadot megtöltő rendezvénysorozat azért volt különleges, mert nemcsak az írói életút felidézésére szolgált, hanem új, eddig járatlan utakat is mutatott a groteszk műfaja felé. Az inspiráló örkényi hagyatékot az emlékév alatt nem csak a fővárosban, de vidéken, és a határokon túl is felidézték. A kiállítások, színházi előadások, felolvasóestek, programok fémjelezte programok között gyerekek és idősebbek, civilek és művészek is találhattak kedvükre valót.

Íme, néhány a legjelentősebbek közül: a Hungarofest Nonprofit Kft. kezdő művészek számára inspiráló pályázatot hirdetett Van egy perced? - Alkoss! címmel, a legnívósabb pályaművekből pedig az Akvárium Klubban nyílt kiállítás. A centenárium alkalmából a Magyar Nemzeti Bank ötezer forintos névértékű ezüst emlékérmét adott ki Örkény István arcképével. A Palatinus Kiadó megjelentette Örkény 1934-es, eddig kallódó kisregényét, az Áprilist, valamint újra kiadta az Egyperces levelek bővített változatát, az Arcus Kiadó pedig Kétpercesek - Hommage a Örkény címmel jelentetett meg albumot az író tiszteletére.

Az Országos Széchenyi Könyvtár prózamondóversenyt hirdetett anyaországi és határon túli diákok számára (ez alkalomból országszerte több száz diák tanulta meg Örkény két-két művét) és - a Hungarofest támogatásával - új programpontokkal, mobil alkalmazással és számos tartalommal egészítette ki Örkény István-honlapját (www.orkenyistvan.hu). A színházat kedvelők az Örkény István Színházban és a Vígszínházban Örkény-emlékesteket láthattak, több színpadon is elhangzottak a szerző egypercesei, illetve újra színpadra vitték Tóték című drámáját is.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban Mi mennyi? - Örkény István százéves címmel nyílt kiállítás, ahol az író drámáin keresztül ismerhettük meg Örkény írói filozófiáját és groteszk látásmódját. A Bajor Gizi Színészmúzeum egy hetet szentelt Örkény István emlékének: itt felolvasásokkal, szakmai beszélgetésekkel emlékeztek az íróra. A fiatalabbak Örkény szellemében táborozhattak, az idősebbek pedig akár az íróról szóló műveltségi vetélkedőn is részt vehettek.

A programsorozat rendhagyó elemei közé tartoztak az úgynevezett Örkény-szigetek, amelyeket a Hungarofest Nonprofit Kft. hozott létre az Olvasóligetek mintájára a PIM-ben, illetve kilenc fővárosi kávéházban. Az otthoni kötetek mellett az Örkény-szigetek névre keresztelt kávéházi szegletekben és december végéig a Petőfi Irodalmi Múzeumban és az Országos Széchényi Könyvtárban látható Örkény-kiállításon remélhetőleg még mindig találunk valamit, amit az író a jövőnek üzenhet.

Nos, mindezt elolvasni több volt tán, mint egy perc, mindenesetre nem árt treníroznod magad, Kedves Olvasó, elvégre jövőre Gárdonyi és Rejtő-emlékév várható!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Vizuál

Tíz új európai filmet kínál az ArteKino Filmfesztivál az interneten

December 31-ig tart az ArteKino Filmfesztivál, amely tíz új európai filmhez biztosít ingyenes, online hozzáférést. A filmbarátok kényeztetésére minden filmet magyar felirattal láttak el, sőt rendezői nyilatkozatot, szinopszist és filmajánlót is mellékeltek hozzájuk. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

"12 perces" rövidített könyveket kínálnak azoknak, akiknek nincs idejük olvasni

A mikrokönyvnek (mármint kicsi, nem mikrohullámú) nevezett formátumot elsősorban telefonos vagy e-bookos olvasásra szánják. A cél nem az olvasásélmény háttérbe szorítása, hanem a könyvek tartalmának ismerete.
Könyv oszk

Miniatűr rekorderek: Ötezer kötet, amely dióhéjban is elfér

Miért készültek minikönyvek? Ki és miért akart tenyérnyi vagy ujjhegynyi könyvecskéket kiadni? Ki olvasta ezeket? A hónap műtárgya sorozat első alkalmával egy igazi „könyves Liliputba” utazunk és megmutatjuk az ország legkisebb rekordereit.
Könyv hír

Rangos német irodalmi díjat kap Földényi F. László

A melankólia dicsérete című kötetéért veheti majd át a Lipcsei Könyvdíjat jövő márciusban.
Könyv hír

Harag Anita az egyik legfontosabb hazai irodalmi ösztöndíj győztese

Harag Anita lett a hetedik alkalommal átadott Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei győztese. Az író a Évszakhoz képest hűvösebb című kötetéért részesült az elismerésben.
Könyv galéria

Régi idők karácsonyai az Országos Széchényi Könyvtárban

Múlt századi képeslapokkal, plakátokkal, régi ajándékokkal, játékokkal, korra jellemző érdekességekkel idézi fel az OSZK tárlata az ünnepek hangulatát.