Könyv

A groteszk utat nyit, elindít

2012.11.29. 11:30
Ajánlom
Ezernyi egyperces, negyven nagyvárosban közel kétszáz esemény. Élő örökség, kreatív kiállítások, ösztönző összefogás. Az Országos Széchényi Könyvtárban a groteszk jegyében eltelt Örkény-évet értékelték.

Akár szimbolikusnak is mondhatjuk az Örkény-év dramaturgiája által kirajzolt, a Petőfi Irodalmi Múzeumból az Országos Széchényi Könyvtárig tartó ívet. A száz esztendeje született Örkény Istvánra emlékező kulturális programsorozat mintha azt üzenné: az örkényi groteszk nyelve, hagyománya nemcsak az irodalmi nagyjainkat bemutató vitrin mögött mutat jól, hanem olvasóival is élő kapcsolatban áll a szerző. Az emlékév hivatalosan az író születésnapján, 2012. április 5-én, a PIM-ben, a múzeum Örkény-tárlatának megnyitásával kezdődött, a záró rendezvénynek pedig a nemzet könyvtára adott otthont.

Az év során közel kétszáz eseménnyel emlékeztek a hazai abszurd dráma és kispróza legjelentősebb művelőjére - értékelt a sajtótájékoztatón Dóka Tibor Gyula, az emlékévet összefogó Hungarofest Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, majd kiemelte: a centenáriumi programsorozat lelkes összefogásnak köszönhetően valósulhatott meg. A példás együttműködésből jócskán kivette a részét az író özvegye, Radnóti Zsuzsa is - tudtuk meg Dr. Sajó Andreától, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójától -, aki rengeteg segítséget nyújtott az OSZK által elkészített és üzemeltetett Örkény-honlap munkálataiban, de tevékeny részt vállalt az emlékév számos eseményének előkészítésében is.

Örkény világa érdekes és vonzó a mai fiatalság számára - hangsúlyozta Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára, és hozzátette: köszönhetően az OSZK, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a Palatinus Kiadó és a Petőfi Irodalmi Múzeum, valamint civilek és más szakmabeliek együttműködésének, a források szűkössége ellenére is színes programsorozattal emlékezhettek a groteszk hazai mesterére.

Az elmúlt évadot megtöltő rendezvénysorozat azért volt különleges, mert nemcsak az írói életút felidézésére szolgált, hanem új, eddig járatlan utakat is mutatott a groteszk műfaja felé. Az inspiráló örkényi hagyatékot az emlékév alatt nem csak a fővárosban, de vidéken, és a határokon túl is felidézték. A kiállítások, színházi előadások, felolvasóestek, programok fémjelezte programok között gyerekek és idősebbek, civilek és művészek is találhattak kedvükre valót.

Íme, néhány a legjelentősebbek közül: a Hungarofest Nonprofit Kft. kezdő művészek számára inspiráló pályázatot hirdetett Van egy perced? - Alkoss! címmel, a legnívósabb pályaművekből pedig az Akvárium Klubban nyílt kiállítás. A centenárium alkalmából a Magyar Nemzeti Bank ötezer forintos névértékű ezüst emlékérmét adott ki Örkény István arcképével. A Palatinus Kiadó megjelentette Örkény 1934-es, eddig kallódó kisregényét, az Áprilist, valamint újra kiadta az Egyperces levelek bővített változatát, az Arcus Kiadó pedig Kétpercesek - Hommage a Örkény címmel jelentetett meg albumot az író tiszteletére.

Az Országos Széchenyi Könyvtár prózamondóversenyt hirdetett anyaországi és határon túli diákok számára (ez alkalomból országszerte több száz diák tanulta meg Örkény két-két művét) és - a Hungarofest támogatásával - új programpontokkal, mobil alkalmazással és számos tartalommal egészítette ki Örkény István-honlapját (www.orkenyistvan.hu). A színházat kedvelők az Örkény István Színházban és a Vígszínházban Örkény-emlékesteket láthattak, több színpadon is elhangzottak a szerző egypercesei, illetve újra színpadra vitték Tóték című drámáját is.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban Mi mennyi? - Örkény István százéves címmel nyílt kiállítás, ahol az író drámáin keresztül ismerhettük meg Örkény írói filozófiáját és groteszk látásmódját. A Bajor Gizi Színészmúzeum egy hetet szentelt Örkény István emlékének: itt felolvasásokkal, szakmai beszélgetésekkel emlékeztek az íróra. A fiatalabbak Örkény szellemében táborozhattak, az idősebbek pedig akár az íróról szóló műveltségi vetélkedőn is részt vehettek.

A programsorozat rendhagyó elemei közé tartoztak az úgynevezett Örkény-szigetek, amelyeket a Hungarofest Nonprofit Kft. hozott létre az Olvasóligetek mintájára a PIM-ben, illetve kilenc fővárosi kávéházban. Az otthoni kötetek mellett az Örkény-szigetek névre keresztelt kávéházi szegletekben és december végéig a Petőfi Irodalmi Múzeumban és az Országos Széchényi Könyvtárban látható Örkény-kiállításon remélhetőleg még mindig találunk valamit, amit az író a jövőnek üzenhet.

Nos, mindezt elolvasni több volt tán, mint egy perc, mindenesetre nem árt treníroznod magad, Kedves Olvasó, elvégre jövőre Gárdonyi és Rejtő-emlékév várható!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Nagy neveket rendez Török Ferenc a Vígszínházban

A Bella Figura című darabot mutatja be online a Vígszínház Török Ferenc rendezésében. A 21. századi párkapcsolatokról és emberi viszonyokról szóló előadás premierjét február 27-én, szombaton láthatja a közönség.
Színház

Újabb 26 oktató mondott fel az SZFE-n az őszi félév végén

A Színház- és Filmművészeti Egyetem további 26 oktatója mondott fel, Vidnyánszky Attila pedig interjút adott, és sikertelen liberális támadásról és fájó kijózanodásról beszélt, és állította, hogy többen jelentkeztek az egyetemre, mint tavaly.
Zenés színház

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.
Klasszikus

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.
Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv gyász

Elhunyt Lawrence Ferlinghetti, aki a hátát tartotta Ginsberg Üvöltéséért

Épp ellenkezője volt a beatkorszak feltűnősködő rosszfiúinak, akik az ötvenes években a szárnyai alatt nőttek. Jack Kerouackal és Allen Ginsberggel ellentétben Lawrence Ferlinghetti nem okozott botrányokat. Minden nap kerékpárral indult abba a könyvesboltba, amelyet társával közösen alapított, és amely beatnemzedék íróinak és költőinek törzshelyévé vált.
Könyv szemle

Dragomán György Máglya című regényét méltatja a New York Times

Elbűvölőnek nevezi a rangos amerikai napilap kritikusa Dragomán György regényét. Ottilie Mulzet fordításában angolul is megjelent a Máglya, és máris dicsérő recenziót kapott.
Könyv hír

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.
Könyv hír

Ferenc pápa magyar származású holokauszt-túlélőnél tett látogatást Rómában

Az egyházfő római otthonában kereste fel a nála öt évvel idősebb magyar származású írónőt, Bruck Edith-et, aki a koncentrációs táborokban eltöltött időről beszélt a szentatyának.
Könyv ajánló

Új kiadásban jelenik meg Vámos Miklós legsikeresebb könyve

Az Apák könyve húszéves jubileumi kiadása most vadonatúj borítóval és egy különleges melléklettel jelenik meg az Athenaeum Kiadónál.