Könyv

A groteszk utat nyit, elindít

2012.11.29. 11:30
Ajánlom
Ezernyi egyperces, negyven nagyvárosban közel kétszáz esemény. Élő örökség, kreatív kiállítások, ösztönző összefogás. Az Országos Széchényi Könyvtárban a groteszk jegyében eltelt Örkény-évet értékelték.

Akár szimbolikusnak is mondhatjuk az Örkény-év dramaturgiája által kirajzolt, a Petőfi Irodalmi Múzeumból az Országos Széchényi Könyvtárig tartó ívet. A száz esztendeje született Örkény Istvánra emlékező kulturális programsorozat mintha azt üzenné: az örkényi groteszk nyelve, hagyománya nemcsak az irodalmi nagyjainkat bemutató vitrin mögött mutat jól, hanem olvasóival is élő kapcsolatban áll a szerző. Az emlékév hivatalosan az író születésnapján, 2012. április 5-én, a PIM-ben, a múzeum Örkény-tárlatának megnyitásával kezdődött, a záró rendezvénynek pedig a nemzet könyvtára adott otthont.

Az év során közel kétszáz eseménnyel emlékeztek a hazai abszurd dráma és kispróza legjelentősebb művelőjére - értékelt a sajtótájékoztatón Dóka Tibor Gyula, az emlékévet összefogó Hungarofest Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, majd kiemelte: a centenáriumi programsorozat lelkes összefogásnak köszönhetően valósulhatott meg. A példás együttműködésből jócskán kivette a részét az író özvegye, Radnóti Zsuzsa is - tudtuk meg Dr. Sajó Andreától, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójától -, aki rengeteg segítséget nyújtott az OSZK által elkészített és üzemeltetett Örkény-honlap munkálataiban, de tevékeny részt vállalt az emlékév számos eseményének előkészítésében is.

Örkény világa érdekes és vonzó a mai fiatalság számára - hangsúlyozta Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára, és hozzátette: köszönhetően az OSZK, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a Palatinus Kiadó és a Petőfi Irodalmi Múzeum, valamint civilek és más szakmabeliek együttműködésének, a források szűkössége ellenére is színes programsorozattal emlékezhettek a groteszk hazai mesterére.

Az elmúlt évadot megtöltő rendezvénysorozat azért volt különleges, mert nemcsak az írói életút felidézésére szolgált, hanem új, eddig járatlan utakat is mutatott a groteszk műfaja felé. Az inspiráló örkényi hagyatékot az emlékév alatt nem csak a fővárosban, de vidéken, és a határokon túl is felidézték. A kiállítások, színházi előadások, felolvasóestek, programok fémjelezte programok között gyerekek és idősebbek, civilek és művészek is találhattak kedvükre valót.

Íme, néhány a legjelentősebbek közül: a Hungarofest Nonprofit Kft. kezdő művészek számára inspiráló pályázatot hirdetett Van egy perced? - Alkoss! címmel, a legnívósabb pályaművekből pedig az Akvárium Klubban nyílt kiállítás. A centenárium alkalmából a Magyar Nemzeti Bank ötezer forintos névértékű ezüst emlékérmét adott ki Örkény István arcképével. A Palatinus Kiadó megjelentette Örkény 1934-es, eddig kallódó kisregényét, az Áprilist, valamint újra kiadta az Egyperces levelek bővített változatát, az Arcus Kiadó pedig Kétpercesek - Hommage a Örkény címmel jelentetett meg albumot az író tiszteletére.

Az Országos Széchenyi Könyvtár prózamondóversenyt hirdetett anyaországi és határon túli diákok számára (ez alkalomból országszerte több száz diák tanulta meg Örkény két-két művét) és - a Hungarofest támogatásával - új programpontokkal, mobil alkalmazással és számos tartalommal egészítette ki Örkény István-honlapját (www.orkenyistvan.hu). A színházat kedvelők az Örkény István Színházban és a Vígszínházban Örkény-emlékesteket láthattak, több színpadon is elhangzottak a szerző egypercesei, illetve újra színpadra vitték Tóték című drámáját is.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban Mi mennyi? - Örkény István százéves címmel nyílt kiállítás, ahol az író drámáin keresztül ismerhettük meg Örkény írói filozófiáját és groteszk látásmódját. A Bajor Gizi Színészmúzeum egy hetet szentelt Örkény István emlékének: itt felolvasásokkal, szakmai beszélgetésekkel emlékeztek az íróra. A fiatalabbak Örkény szellemében táborozhattak, az idősebbek pedig akár az íróról szóló műveltségi vetélkedőn is részt vehettek.

A programsorozat rendhagyó elemei közé tartoztak az úgynevezett Örkény-szigetek, amelyeket a Hungarofest Nonprofit Kft. hozott létre az Olvasóligetek mintájára a PIM-ben, illetve kilenc fővárosi kávéházban. Az otthoni kötetek mellett az Örkény-szigetek névre keresztelt kávéházi szegletekben és december végéig a Petőfi Irodalmi Múzeumban és az Országos Széchényi Könyvtárban látható Örkény-kiállításon remélhetőleg még mindig találunk valamit, amit az író a jövőnek üzenhet.

Nos, mindezt elolvasni több volt tán, mint egy perc, mindenesetre nem árt treníroznod magad, Kedves Olvasó, elvégre jövőre Gárdonyi és Rejtő-emlékév várható!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Könyv olvasás

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Könyv interjú

"A csokornyakkendős szépfiú sztereotípia elvesz Kosztolányi súlyából"

Kosztolányi Dezső emlékezete több mint 80 évvel halála után is élénk - igaz, az író-költőről monográfiát író Arany Zsuzsanna szerint finomításra szorul. A könyv elkészültéről és magáról Kosztolányiról beszélgettünk a szerzővel.
Könyv interjú

"Élvezem, ha vita zajlik arról, amit írtam"

Dragomán Györggyel az írói lét online vetületeiről beszélgettünk. Szóba kerültek a Qubiten megjelenő sci-fi-novellái, az internetes közösségépítés és az is, hogy akarják-e tudni az írók, mit csinálnak a barátaik.
Könyv hírek

Lakáséttermet találhat a buszmegállókban

Ecsédi Orsolya Lakásétterem című művével nyerte meg az idei Álljon meg egy novellára! című pályázat fődíját.