Könyv

A gyaloglás felhívás, hogy állva haljunk meg

2024.07.08. 14:10
Ajánlom
„A gyaloglás varázsa abban áll, hogy a lépések meddő ismételgetésében megtaláljuk az ok nélküli okot a folytatásra” – állítja Frédéric Gros. És azt hiszem, igaza van.

Gyorsan elszelelt fél évszázadom alatt mindig fontos – néha egyenesen életmentő! – volt a gyaloglás. A séta, a kószálás, a bóklászás, a túra… Konkrét és jól artikulált tapasztalatom van arról, miként változtatja meg a gyaloglás az éppen fennálló állapotaimat, miként teremt lehetőséget arra, hogy az engem körülvevő – valós vagy képzelt – falak közül kilépve kicsit távolabbról pillantsak a problémára, azaz önmagamra. Az viszont ez ideig nem jutott eszembe, hogy a gyaloglásnak van/lehet filozófiája. Persze, miért ne lehetne?! Sőt, legyen!

Éppen ezért, ilyen „előélettel” nem is csoda, hogy a francia filozófus, Frédéric Gros könyve, A gyaloglás filozófiája magába szippantott, s nem is engedett el, amíg a végére nem értem. Lenyűgözött a kötet, s miközben – itt-ott vitatkozva szerzővel – faltam a szöveget, a folytonos rácsodálkozás állapotában időztem.

A gyaloglás filozófiája majdnem olyan jó, mint egy igazán jól sikerült gyaloglás!

Frédéric Gros műve lángoló vallomás, melyben a személyes megélések, tapasztalatok és következtetések – nem ütköznek, hanem – összesimulnak, egymásra találnak a kultúrtörténet gyaloglási megtapasztalásaival.

Ki gondolta volna, hogy a – látszólag egysíkú – gyaloglásnak ennyi féle aspektusa lehet, s ki az, aki szembesült azzal, hogy ezekből összefüggő és szisztematikus szintézis teremthető? De nem ám azon a száraz bikkfanyelven, amitől sokan megriadnak! Frédéric Gros számára a filozófia, legalábbis a gyaloglás filozófiája és maga a gyaloglás is elevenbe vágó létkérdés, s így túl is terjed azon, amit filozófiaként ismerünk:

Mintha a filozófia erről szólna: könyveket írni. Ez éppoly nevetséges, mint azok, akik egy táj láttán egy digitális képpel állnak elő, és így kiáltanak fel: »Nézd csak, voltam ott!«

IMG_9403-135837.jpg

Frédéric Gros: A gyaloglás filozófiája (Fotó/Forrás: Typotex Kiadó)

A görög filozófusoktól napjainkig számos gondolkodót ránt elő a kortárs francia filozófus, hatalmas apparátust megmozgatva beszél a gyaloglás fontosságáról, s a gyaloglásból magából nyerhető megtapasztalásokról:

A filozófus viszonya ugyanaz a fogalmaihoz, mint a gyaloglóé a tájhoz.

– állítja Gros, és ez a szövegösszefüggésből kiragadott, merésznek tűnő kijelentés valósággá válik a könyv lapjain feltárulkozó gondolatok által. S mindez úgy, hogy előkerülnek Rousseau sétái (ugyanazok a séták, mint amelyek Peter Sloterdijk Stressz és szabadság című kötetében), Nietzsche bolyongásai, Gandhi politikai célú menetelései, vagy éppen Kant óramű pontosságú napi rutinja, s felbukkan Thoreau, aki elvként szögezte le, hogy annyit fog írni, amennyit gyalogolt (és nem fordítva!).

A könyvben magyarázatra lel a gyalogos zarándoklat, s annak ritualitása, de szó esik a katonai menetelésről is, mint a gyaloglás szellemiségével ellenkező gyaloglásról (bár az itt felbukkanó hatalom-definícióval bizonyára vitatkozna Byung-Chul Han a Mi a hatalom? című kötetben), s az katonai fegyelem szigorát felülíró közös ünnepi menetről is ír a szerző.

Frédéric Gros könyve tényleg lenyűgöző, s összességében arra sarkallja olvasóit, hogy tegyék le a könyvet, s induljanak el, gyalogoljanak. Legalább annyit, hogy ne csak értsék, de érezzék is, hogy miről szó ez a könyv, s miről szól a gyaloglás.

Szerző: Grozdits Hahó

Frédéric Gros: A gyaloglás filozófiája

Kiadó: Typotex Kiadó
Megjelenés: 2024
Fordította: Mihancsik Zsófia
Oldalak száma: 236

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Frédéric Gros (fotó/forrás: Constant Formé-BècheratHans Lucas / AFP / Typotex Kiadó)

Typotex Kiadó

A Typotex Kiadó története 1989-ben, éppen a berlini fal leomlásának napján vette kezdetét, és az azóta eltelt évtizedek során a kiadó neve a tudományos ismeretterjesztés és szakkönyvkiadás megbecsült brandjévé vált. Ismertségünket elsősorban a minőségi ismeretterjesztés iránti elkötelezettséggel szereztük:

ma is fáradhatatlanul kutatjuk azokat a szerzőket, akiknek műveiben a kiemelkedő szaktudás ötvöződik a tudás átadásának tehetségével és a fáradhatatlan mesélőkedvvel.

Az utóbbi tíz év újdonsága, hogy kiadónk kortárs világirodalommal is foglalkozik; Typotex Világirodalom sorozatunkban 2024 őszén immár a századik kötet lát napvilágot. Olyan fontos szerzőket vezettünk be a magyar piacra, mint az izlandi Jón Kalman Stefánsson, az örmény származású Narine Abgarjan, a norvég Cecilie Enger és a francia Nicolas Mathieu.

Különösen büszkék vagyunk arra az alkotói, baráti és szakmai közösségre, amely az elmúlt évtizedek során a Typotex körül kialakult. Ez az intellektuális háló és a benne felhalmozott rengeteg tapasztalat, tudás és kreativitás olyan szellemi műhellyé teszi a kiadót, amely gyorsan változó világunk kihívásai mellett is képes megőrizni függetlenségét és nyitottságát.

www.typotex.hu

Legolvasottabb

Könyv

Aki az irodalommal csalta meg az orvostudományt – 120 éve hunyt el Anton Pavlovics Csehov

1904. július 15-én hunyt el az egyik legnagyobb orosz író, Anton Pavlovics Csehov, aki drámáival és más prózai szövegeivel egyaránt megújította a modern irodalmat. A művész életéről tíz pontban emlékezünk meg.
Könyv

Ismét nagy színészek tolmácsolásában hallgathatunk verseket a kisföldalattin

Július 15. és július 21. között ismét klasszikus és kortárs versek szólalnak meg a Millenniumi Földalatti Vasút állomásain a Vers a peronon programsorozatban.
Színház

Kálid Artúr kapta idén a Kőszegi Várszínház Hollósi Frigyes-díját

A színművész a Hyppolit, a lakáj címszerepében nyújtott teljesítményéért érdemelte ki az elismerést, amelyről a közönség szavazatai döntöttek. Az előadás ősztől a dunaújvárosi Bartók Színház műsorán lesz látható.
Színház

Egyeztetést sürget a Színházi Dolgozók Szakszervezete a kiözelmúltbeli balesetek miatt

A szakszervezet közleményt bocsátott ki, amelyben leírták, csak azokban az esetekben tudnak aktívan fellépni, ha szakszervezeti tag az érintett, ugyanakkor kezdeményezik, hogy más színházi szervezetekkel közösen dolgozzanak ki protokollt a hasonló esetekre.
Vizuál

Játéktól a mesterségig – népi kézműves kiállítás nyílt a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza egyedülálló tárlattal várja a látogatókat Játéktól a mesterségig címmel, amely a népi kézműves szakképzések végzős hallgatóinak vizsgaremekeit mutatja be, szeptember 25-éig.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Interaktív térbejárás, felolvasóest, zenei performansz – experimentális irodalmi programok várnak a PIM-ben

Idén nyáron kísérleti kerti programokkal is várja a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ – Petőfi Irodalmi Múzeum a látogatókat, alternatív olvasatokat kínálva olyan művekhez, mint Madách Imre Az ember tragédiája vagy Hamvas Béla novellái.
Könyv magazin

Aki az irodalommal csalta meg az orvostudományt – 120 éve hunyt el Anton Pavlovics Csehov

1904. július 15-én hunyt el az egyik legnagyobb orosz író, Anton Pavlovics Csehov, aki drámáival és más prózai szövegeivel egyaránt megújította a modern irodalmat. A művész életéről tíz pontban emlékezünk meg.
Könyv hír

Ismét nagy színészek tolmácsolásában hallgathatunk verseket a kisföldalattin

Július 15. és július 21. között ismét klasszikus és kortárs versek szólalnak meg a Millenniumi Földalatti Vasút állomásain a Vers a peronon programsorozatban.
Könyv ajánló

Orvos-Tóth Noémi nyitja meg a 29. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése szeptember 26. és 29. között rendezi meg a 29. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. Idén is a Millenáris ad majd otthont a legnagyobb magyarországi nemzetközi könyves rendezvénynek.
Könyv magazin

Vámos Miklós: Szívbe markoló az írói padlások posztumusz lesöprése

Vámos Miklós állandó rovatában hónapról hónapra megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Gabriel García Márquez posztumusz kiadású, Találkozunk augusztusban című kisregényével foglalkozik. Gondolataira a Magvetőnél megjelent kötet kontrollfordítója, Kutasy Mercédesz reagál.