Könyv

„A gyerek még bölcs, a nagyszülő már bölcs” – Kiss Ottó a Lírástudók vendége

2023.10.18. 09:45
Ajánlom
Alig lehetett hozzájutni a Csillagszedő Márióhoz, most végre megjelent újra, mégpedig folytatásával, az Ég Bolttal együtt. A születésnapos szerzővel Grisnik Petra beszélgetett a Lírástudók legújabb epizódjában.

Idén ünnepli 60. születésnapját Kiss Ottó, akit gyerekkönyves szerzőként ismert meg az ország. A születésnap alkalmából ismét megjelenik a Csillagszedő Márió, és a folytatása is, az Ég Bolt.

A két karcsú verseskötet nemcsak összetéveszthetetlen lírai hangja miatt lesz a kicsik és a nagyok kedvence, hanem Paulovkin Boglárka rajzai miatt is, amelyek most először végre színesben szerepelnek a lapokon.

KissOtto-090847.jpg

Kiss Ottó könyvei (Fotó/Forrás: Móra)

A születésnapos szerző arról beszélt Grisnik Petrának, húsz évvel ezelőtt milyen könyvpiaci változások engedték meg, hogy a Csillagszedő Márió megjelenjen – és nem mellesleg Az év könyve-díjat nyerjen. Korábban gyerekkönyvet csak az írhatott, aki már bizonyított a felnőtteknek szánt irodalomban, komoly regények álltak a háta mögött. A kétezres évek elején azonban megjelentek a gyerekkönyvkiadók, és ők kifejezetten gyerekkönyves szerzőket kerestek. Azért ne felejtsük el, hogy Kiss Ottónak a nagybetűs műfajokban is sikerei vannak: A Kék Oroszlán bezár című novelláskötete például, szakmai és olvasói dicséretekkel övezve, tavaly jelent meg.

A Csillagszedő Márió és az Ég Bolt két korosztálynak szól: az előbbi egy 5-6 éves fiúcska, az utóbbi egy kiskamasz lány gondolatait fogalmazza meg, nem feledkezve meg arról, hogy a gyerekek a komoly témákat – elmúlást, csalódást, szerelmet és öröklétet – is be tudják fogadni. „A gyerek még bölcs, a nagyszülő meg már bölcs” – fogalmazta meg Kiss Ottó. No, de azt is hozzátette: jó esetben.

A beszélgetés után öt friss könyvmegjelenést ajánlunk

konyvajanlo-090129.jpg

konyvajanlo-090129.jpg (Fotó/Forrás: fidelio.hu)

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>> 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Szilágyi Mária színházi dramaturg, producer

Hetvenegy éves korában csütörtökön elhunyt Szilágyi Mária színházi producer, dramaturg, szerkesztő, kortárs német darabok fordítója, a Kortárs Drámafesztivál alapítója és igazgatója, a Színházi Dramaturgok Céhének tagja.
Vizuál

Átadták a 20. Verzió Filmfesztivál díjait

A jubileumi szemlén idén öt kategóriában versenyeztek a filmek. A Nemzetközi versenyben két díjat is osztottak. A fesztivál a nyertes filmekkel a mozikban november 29-ig, online pedig december 10-ig folytatódik.
Vizuál

Hayao Miyazaki új filmjével kezdődik a 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál

A hatnapos budapesti szemlén a közönség a legújabb szórakoztató, illetve művészi animációs alkotások legjavát láthatja. A szervezők emellett kisiskolásoknak és kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat.
Vizuál

Ismét hazánkban láthatóak a holokausztot túlélő Bokor Miklós festményei

November 30-án, a Nemes Galériában nyílik meg a Reflexiók című tárlat, ahol hosszú évtizedek után láthatjuk ismét Magyarországon a 2019-ben elhunyt művész munkáit.
Vizuál

Rangos németországi fesztiválon díjazták az Elfogy a levegő című magyar filmet 

Moldovai Katalin első mozifilm rendezése, az Elfogy a levegő kapta az ifjúsági zsűri díját a 72. alkalommal megrendezett Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztiválon.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv gyász

Elhunyt Vajda Mihály

A Széchenyi-díjas filozófus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja 88 éves volt. Vajda Mihály munkásságát elsősorban a fenomenológia, a 20. századi német filozófia és a totalitariánus társadalmak elmélete terén fejtette ki.
Könyv ajánló

Aki eposzi magaslatokba emelt egy magyar kisközséget

Oravecz Imre idén töltötte be nyolcvanadik életévét. Több mint ötven esztendőt felölelő költői-írói pályájának egyik legfontosabb érdeme, hogy feltette szülőfaluját, Szajlát a magyar irodalom térképére. A Müpa ünnepi estje előtt négy könyvet ajánlunk tőle.
Könyv ajánló

Az operett bécsi-budapesti vonulatának legizgalmasabb alakjait mutatja be László Ferenc új könyve

A Jaffa Kiadónál megjelent Operettország című kötet átfogó képet kínál az operett hazai, illetve monarchiabéli történetéről, amelyen keresztül mintegy másfél évszázad színház-, kultúr- és politikatörténete is feltárul. 
Könyv ajánló

„Nehéz ember, de komoly művész” – új kötet jelent meg Alföldi Róbertről

Csáki Judit színházkritikus faggatja Alföldi Róbertet az Open Books gondozásában megjelent, Alföldi – Nem rajtam múlt című kötetben személyes és szakmai múltjáról és jelenéről, színészi és rendezői énjéről, műhelytitkokról, a kulturális környezetről és a világról, amelyben élünk.
Könyv hír

Még mindig szavazhatunk az idei Prima Primissima-jelöltekre

November 29-én éjfélig harminc jelölt közül választhatunk, ki nyerje 2023-ban a Prima Primissima Közönségdíját. A szavazók között nyereményt is kisorsolnak. A Prima Primissima Alapítvány nemrég közvélemény-kutatásban kereste a választ, hogyan vélekedik a magyar lakosság a sikerről és a példaképek szerepéről.