Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

2024.04.17. 09:30
Ajánlom
Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.

Idehaza elsőként vállalkozott a generációk közötti kommunikációs különbségek bemutatására, és bár két évtizede kutatta ezt a szakterületet, csak most, az utóbbi két évben került igazán a figyelem középpontjába Steigervald Krisztián. De megjelent már két könyve is:

Generációk ​harca a figyelemért – Hogyan tanuljunk egymástól, egymásért? személyes példák és kutatások alapján, kommunikációs, pszichológiai, mentálhigiénés, valamint pedagógiai szempontokat egyaránt figyelembe véve vizsgálja a generációk tartalomfogyasztását, értékrendjét és emberi kapcsolatait közvetlen, érthető stílusban.

Másik könyvének, a Generációk ​harca – Hogyan értsük meg egymást? célja, hogy letisztítsa a generációkról az igaztalan sztereotípiákat, valamint feltárja értékeiket. Így mindenki felismerheti a saját generációs korlátait, és a nemzedékek között dúló csatározások helyett képesek leszünk magunkat kívülről szemlélni, másokat megérteni - vagy akár nevetni is azokon a szituációkon, amikor csupán a generációnk beszélt belőlünk. Minkét kötetet a Partvonal Kiadó közölte.

A szerző szerint meg kell értenünk, hogy mennyire más gyerekkora és élete van egy mai fiatalnak, mint egy idősebbnek, de a hosszú várható élettartam miatt nagyon sokáig élünk együtt. Épp ezért fontos, hogy hidat tudjunk építeni egymás között.

„Szeretnék egy üzenetet képviselni, ami a megértésről szól”

– hangsúlyozta a beszélgetésben.

ajanlo-2-191055.jpg

Steigervald Krisztián könyvei (Fotó/Forrás: lira.hu)

Az adásban szó esik arról is, hogy milyen fejlődési-lélektani hatása van a szemkontaktusnak, a beszélgetések hiányának is, miért fontos unatkozni a gyereknek és a felnőttnek, és miért nem érdemes olyan babakocsit venni, amiben van táblagéptartó.

„Lehet, hogy a jövőben a gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés”

– tette hozzá. Saját példáját is felidézte: amikor a gyerekeinek mesét olvasott, a zsebében maradt az okostelefon vagy kitette az éjjeliszekrényre, csak később ébredt rá, hogy ezzel vannak problémák. „A könyvet tulajdonképpen magamnak írtam.” Steigervald Krisztián azt is vállalja, hogy ő az ismeretterjesztés „bulvárosabb, népszerűbb” formáját választotta, de szükségesnek érzi, hogy minél többeknek eljuttassa a felismeréseit.

 

A beszélgetés után öt friss könyvmegjelenést ajánlunk

ajanlo-190705.jpg

- (Fotó/Forrás: fidelio.hu)

Podcastjaink elérhetők az Apple, a Spotify, a Simplecast, a Google Podcasts és egyéb felületeken is.

A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>> 

Beleolvasó – Steigervald Krisztián: Generációk harca a figyelemért

Kapcsolódó

Beleolvasó – Steigervald Krisztián: Generációk harca a figyelemért

A közgazdászként és coachként egyaránt aktív szerző legújabb, érzékeny témákat is érintő könyve személyes példák és kutatások alapján vizsgálja a generációk tartalomfogyasztását, értékrendjét és emberi kapcsolatait.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Tizenketten részesülnek Babits Mihály-ösztöndíjban

A Babits Mihályról elnevezett pályázattal tehetséges fiatal műfordítók munkáját támogatják. Az ösztöndíj kuratóriuma meghozta döntését a 2024. évi díjazottakkal kapcsolatban. 
Könyv kritika

Szellem a befőttesüvegben – kritika Marcin Wicha új regényéről

A lengyel szerző, Marcin Wicha új, Hogyan szerettem ki a dizájnból című kötetében továbbviszi a korábbi regényéből ismert személyes és családi szálat. Mesterkéletlenül könnyed, ironikus, már-már csevegő hangneme mögött igazi filozófiai mélység rejlik.
Könyv hír

Átadták a Méhes György-díjakat, Oravecz Imre életműdíjban részesült

A kitüntetettek személyéről a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ajánlása alapján a Méhes György–Nagy Elek Alapítvány kuratóriuma dönt.
Könyv gyász

Elhunyt Alice Munro Nobel-díjas író

A világhírű kanadai szerző 2013-ban nyerte el a legrangosabb irodalmi elismerést, a Svéd Akadémia indoklásában a kortárs novella mesterének nevezte.
Könyv podcast

Minden határhelyzet izgalmas az irodalomban – Rostás Eni a Lírástudók vendége

A Magvető Kiadó Határhelyzetek-sorozatában a kortárs, friss világirodalom legszebb kötetei kerülnek a magyar olvasók elé. Ezekről beszélgettünk a kiadó szerkesztőjével, Rostás Enivel, akivel felemlegettük Irene Solà fantasztikus sikereit is.