Könyv

A húszas évek Angliája egy magyar kislány leveleiben

2020.01.03. 09:55
Ajánlom
A 12 éves Petrich Kató leveleiből egy gyerek mindennapjai mellett az 1920-as évek Angliája és Magyarországa is kibontakozik. A kislány a gyermekvonat-segélyprogrammal tölthetett egy évet a szigetországban, amiről szorgalmasan beszámolt a szüleinek. A levelek alapján mutatja be a kort most megjelent könyvében a lánya, Petneki Katalin.

Mik voltak a gyermekvonatok?

Itthon ez egy kevéssé ismert téma, más néven gyermektranszportnak vagy gyermeküdültetésnek is hívták. A háború utáni áruhiány sújtotta Magyarországról Hollandiába, Svájcba vagy Belgiumba vitték a gyerekeket.

Itt pár hónapig etették, ruhákkal látták el őket, és megerősödve küldték őket vissza. Hollandiában, Belgiumban kutatják főleg, jellemzően akiknek a felmenői olyan magyar gyerekek, akik később végleg letelepedtek egykori „üdülőhelyükön”.

Az első ilyen vonat 1920 februárjában indult Hollandiába. Ez a szerelvény és a további svájci utazások vallási alapon szerveződtek. Ragaszkodtak ahhoz, hogy a befogadó családokkal egyező vallású, vagyis főleg református gyerekek menjenek. Kezdetben az is feltétel volt, hogy a gyerekek valamennyire beszéljenek németül. Eleinte csak 6–13 éves lányok és 6–10 éves fiúk vehettek részt a segélyakcióban. Kató 1920 augusztusában utazott az egyetlen, Angliába tartó vonattal.

DSC_06041-131928.jpg

Petneki Katalin (Fotó/Forrás: magántulajdon)

A gyerekek néhány hétre karanténtáborba kerültek. Innen mi alapján választották ki őket a családok?

Pontos adatok nincsenek, de úgy tűnik, azt nézték, milyen családból jöttek, mi az apa foglalkozása. Kató az egyik levelében kéri is, hogy írják meg angolul, mivel foglalkozik az édesapja. Ő csak azt tudta, hogy üzletben dolgozik. (Petrich Gyula akkor a Calderoni cég üzletvezetője volt.)

Angliában az látszott fontosnak, hogy a gyerek eredeti körülményei egyezzenek a fogadó család hátterével és anyagi helyzetével.

Azt hinnénk, hogy jótékonysági akcióban inkább tehetős emberek vesznek részt, de Kató egy viszonylag szerény körülmények között élő házaspárhoz került.

Édesanyám meglehetősen szegény családhoz került, egy boltoshoz, aki valószínűleg csak bérelte az üzletet. Nehezen jöttek ki anyagilag, de ennivalójuk volt, mert volt egy kis kertjük. A kislány heti egy levelet írhatott, mert nagyon spóroltak a bélyeggel. Azonban mélyen vallásosak voltak, és komolyan vették azt, hogy segítsenek az embertársaikon. A levelekben szereplő többi család sem igazán gazdag, amelynél Kató barátnői laktak.

Jól mutatja a különbséget a kinti és az otthoni anyagi helyzet között, hogy édesanyámról kisebb korából is voltak fényképek – jó minőségben.  A nagyapámnak volt fényképezőgépe, ami luxustárgynak számított. Az angol család nem tudott Katóról fényképet küldeni, egy másik környékbeli házaspár készíttetett róla képet, ez sajnos elveszett. A kinti családjáról is csak egy tíz évvel későbbi, gyenge minőségű fotó van.

Nagyon kevés holmit, ruhából például csak egy váltást vihettek magukkal a gyerekek. A ruha is az adomány része volt?

A szervezés gyakorlati oldalát az Országos Gyermekvédelmi Liga bonyolította.

A hagyatékban meg is találtam a tájékoztatójukat arról, hogy mit kell/lehet/szabad vagy épp nem szabad az utazásra vinni.

Ez a holland útra volt szabva, ahol a gyerekek három nap után rögtön családokhoz kerültek. Nem kalkulálták bele a szigetországban kötelező, többhetes karantént. Szerencsére Kató szülei nem tartották be az előírást. A nagymamám egy noteszba felírta, mi mindent csomagolt be neki. Szegény gyerek, mit cipelhetett! Egy hátizsákba kellett mindennek beférni, plusz egy pokróc kispárnával.

Hogy bukkant a levelekre?

Édesanyám hagyatéka nagyrészt hozzám került. Mivel festőművész és rajztanár volt, rengeteg kép is maradt utána. Amikor néhány alkotását beadtam egy aukcióra, azt tanácsolták, hogy dolgozzam fel a hagyatékot.

A testvérem egyik unokája épp akkoriban töltötte be a tizenkettedik évét, és mivel anyukám pont ennyi idősen járt Angliában, így először neki állítottam össze egy kis kötetet a levelekből és a naplóiból.

Begépelve, bizonyos kifejezéseket megmagyarázva. Édesanyám mikor már beteg volt, akkor maga is elkezdte rendszerezni a leveleket. Ehhez jött a családi tudás, de véletlenül is bukkantak fel dolgok. 

Petneki Katalin – Petrich Kató
Gyermekvonat Angliába – Egy budai kislány levelei (1920–1921)
Európa Kiadó, Megjelenés: 2019. október 10.

(A címlapképen Petrich Kató elutazása előtt - magántulajdon)

Kapcsolódó

"Furcsa meglepetéseket tartogathat családunk múltja" - A 19. századi budapesti úrinők titkai

Rémregénnyel indított, de a kommunista hentes története mellett az életműbe belefért gyerekkönyv és baba-mama napló is. Szécsi Noémi tavaly zárta le Egyformák vagytok című kötetével az 1850-es évektől napjainkig tartó trilógiáját, A modern budapesti úrinővel pedig visszakalauzolta olvasóit a két háború asszonyainak magánéletébe.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Klasszikus

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Klasszikus

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.
Könyv

A Tüskevár írója volt gazdatiszt, de uszálykísérő, patkányirtó és napszámos is

Bár elsősorban ifjúsági és "állatregényíróként" emlegetik, még utóbbi köteteiben is - csak úgy mellékes könnyedséggel - zseniális emberábrázoló. 1900. január 25-én született Fekete István író.
Jazz/World

Visszakapta az ellopott hegedűjét Lajkó Félix

Sajtónyilvánosság előtt kapta vissza ellopott hegedűjét Lajkó Félix január 23-án, csütörtökön, Újvidéken.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv portré

75 éve verték halálra az Utas és holdvilág szerzőjét

Hetvenöt éve, 1945. január 27-én halt meg Szerb Antal. 1968-ban Balfon emlékművet avattak, amelyen az író szavai olvashatók: „A szabadság nemcsak egy nemzet magánügye, hanem az egész emberiségé is.”
Könyv gyerekirodalom

Astrid Lindgren mesehőse segít a háború elől menekülő gyerekeknek

A mai Harisnyás Pippi címmel indít kampányt a gyerekekért Astrid Lindgren lánya és unokái, hogy "a világ legerősebb kislánya" erejével segítsék többek között a Save the Children nevű szervezet munkáját.
Könyv fekete istván

A Tüskevár írója volt gazdatiszt, de uszálykísérő, patkányirtó és napszámos is

Bár elsősorban ifjúsági és "állatregényíróként" emlegetik, még utóbbi köteteiben is - csak úgy mellékes könnyedséggel - zseniális emberábrázoló. 1900. január 25-én született Fekete István író.
Könyv hír

Bartis Attilának adják a Bartók Imre által visszautasított Térey-díjat

Ezzel az író lesz a 45. Térey-ösztöndíjas, miután Bartók nem kívánt élni az ösztöndíj kínálta lehetőséggel - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szerdán.
Könyv hír

Íme az Aegon Művészeti Díj idei jelöltjei!

A 15. átadóra átalakul a kiválasztás menete. Mutatjuk a rövidlista húsz jelöltjét!