Könyv

A két macska az önreflexiót jelenti – Kepes András a Lírástudók vendége

2024.02.21. 09:40
Ajánlom
A Két macska voltam berobbant a sikerlisták élére, így nem is volt kérdés, hogy Kepes Andrást is meghívjuk podcastunkba. A 75 éves tévés, újságíró most már szinte csak regényírással foglalkozik, és már a következő könyvét tervezi.

„Azt szokták mondani, hogy a történelem ismétli magát. Én azt gondolom, nem a történelem ismétli magát, mi ismételjük a történelmet, mert nem tanultunk belőle”

– mondja Kepes András új könyve kapcsán, amely egy különös sorsot tár elénk. Egy örökbe fogadott fiú történetét, aki a hetvenes években nő fel, majd a rendszerváltás után a saját útját keresi. Rendőrként családja és a maga élete után is nyomoz, a bűn és a tisztesség között ingadozik.

377269779_854094842741536_8418580857907119495_n-205248.jpg

Kepes András: Két macska voltam (Fotó/Forrás: Open Books)

A Két macska voltam az Open Books kiadónál jelent meg a szerző 75. születésnapjára. A fülszöveg szerint „lélektani krimiket idéző sorsregény egy olyan korban, amelyben a történelmi és emberi traumák nyomán kiveszőben van a mindennapokból az erkölcs és az emberség.” De Kepes András nem szereti annyira a műfaji címkéket, ő egyszerűen regényt írt, és gyakran csak hagyta, hogy merre vezeti az írói képzelete.

Grisnik Petrával való beszélgetése során az is kiderült, hogy a regény főhősét egy riportalanyáról mintázta, akivel még újságíró-dokumentumfilmesként készített anyagot. Aztán azt tapasztalta, hogy munkájában nem mindig tudja kibontani a kívánt részletességgel az elé táruló sorsokat.

Ez hajtotta végülis az irodalom felé, amiben már igazán otthon érzi magát, akkor is, ha a szakma gyakran gyanakodva figyeli a médiából érkezőket.

A beszélgetés során mindvégig a könyvnél maradunk, de nem kevés kiderül a szerzőről is. Például az, miként viszonyult a mestereihez, kiknek vált ő a mesterévé, és mit jelent a címben megidézett „két macska”, amit természetesen Karinthy Frigyestől kölcsönzött. „Álmomban két macska voltam és játszottam egymással” – szól a híres képtelenség.

A beszélgetés után öt friss könyvmegjelenést ajánlunk

konyvajanlo-210421.jpg

- (Fotó/Forrás: Líra)

A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>> 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Április 18-án búcsúztatják Eötvös Pétert

A megemlékezésre a Budapest Music Centerben kerül sor, délután négy órai kezdéssel. Az eseményen Kurtág György, Káel Csaba és Kovács Géza mond búcsúbeszédet.
Klasszikus

„A zenét nem interpretálni, hanem megtestesíteni kell” – interjú Barbara Hannigannel

A kanadai születésű szoprán határokat feszegető produkcióval érkezik a Müpába, április 10-én este, a Bartók Tavasz fellépőjeként. A közelgő előadás mellett a magyar kortárs zenéhez fűződő kapcsolatáról is beszélgettünk vele.
Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Kortárs költők a köztereken – költészet napi játékra invitál a Libri

Mások mellett Závada Péter, Kemény Zsófi, Simon Márton és Varró Dani köteteivel gazdagodhatnak a szemfüles irodalomrajongók a fővárosban. A Libri a rendszeres, napi versolvasásra szeretné felhívni a figyelmet.
Könyv magazin

Még a matematikai képességeket is fejleszti a versolvasás

Önismeret, kreativitás, kritikai gondolkodás, nyelvi fejlődés – a magyar költészet napja alkalmából Nyáry Krisztián gyűjtötte össze, milyen pozitív hatásokkal lehet a gyerekekre a versolvasás. 
Könyv ajánló

Min lehet együtt kuncogni a filozófusokkal?

Thomas Cathcart és Daniel Klein könyvéről nem könnyű eldönteni, hogy egy filozofikus viccgyűjtemény vagy egy vicces filozófiai alkotás. Annyi bizonyos, hogy két alkotóeleme van, a vicc és a filozófia.
Könyv hír

Idén is van magyar stand a Bolognai Gyermekkönyvvásáron

Önálló standon népszerűsíti a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) a hazai gyermekkönyveket az április 8. és 11. között zajló Bolognai Gyermekkönyvvásáron – tette közzé az intézmény.
Könyv ajánló

A bezzeggyerek után most Erika nénié a főszerep – júniusban jön Rényi Ádám új kötete

Az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg Erika néni és további felnőttmesék címmel Rényi Ádám harmadik novelláskötete, amelyben ezúttal is a tőle megszokott, meghökkentő humorral mesél a közelmúlt és a jelen Magyarországáról.