Könyv

„A költészet maga a titokzatos zene” – Tóth Krisztina a Lírástudók vendége

2021.06.09. 17:50
Ajánlom
A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio június 9-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Tóth Krisztina, költő, író, műfordító.
2591247-115802.jpg

Tóth Krisztina: Bálnadal (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Tóth Krisztinával legújabb verseskötete, a Bálnadal megjelenése kapcsán beszélgetett Szabó T. Anna, aki egy hajós füzettel és egy bálnás maszkkal ajándékozta meg vendégét a stúdióban. A kékszínű füzet kapcsán Tóth Krisztina felidézte régi vonzódását a vízhez, a tengerhez, az óceánhoz, és mesélt arról is, hogy az utóbbi években hol és mivel tölti a szabadidejét. A címadó vers, a Bálnadal és a víz kapcsolatáról elmondta: 

Vannak kínálkozó allegorikus megfejtések, de valójában azt gondolom, hogy a költészet maga a titokzatos zene.”

Tóth Krisztina felidézte, hogy a bálna milyen ősi motívum a költészetben, régóta a titok metaforájává vált, és utalt Kálnoky László és Rába György verseire. A youtube-on meghallgatható bálnaénekek kapcsán rámutatott arra, hogy milyen keveset is tudunk a környező világról, a bálnák mélytengeri énekét például a mai napig nem értjük:

Gőg azt gondolni, hogy értjük és uraljuk a világot” - tette hozzá.

Szabó T. Anna a tudatosságról és az alkotás folyamatáról is kérdezte vendégét, aki szerint az érvényes verset mindig ki kell várni, annak érkezési ideje van. Sürgetni nem lehet, ám ha megszületik, mindig belekerül valami, amiről előzetesen sejtelme sem lehetett. 

A hiteles műalkotás sokkal többet tud a világról és a szerzőről, mint maga az írója. Mintha rések nyílnának az időben és a vers előre is látna.”

A beszélgetésben szó esett még a költészet céljáról és feladatáról, a dolgok mögötti láthatatlan struktúrákról, Tandori Dezső hatásáról, az albatroszok pusztulásáról, a haikuk rejtőzködő időrétegeiről. Az adás vendége volt Szántó Marcell, Tóth Krisztina fia, a Folksteps zenekar tagja, aki édesanyja megzenésített verseit adta elő.

IMG_20210510_120930b-193600.jpg

Tóth Krisztina, Szántó Marcell, Szabó T-. Anna, Gyürke Kata (Fotó/Forrás: Fidelio)

 

Könyvajánló

A műsor könyvajánló rovatában ezúttal is öt újonnan megjelent kiadványt mutatunk be, elsőként Dragomán György Főzőskönyvét, amely rövid idő alatt már a második kiadását érte el. "Örüljetek!" - időnként így fejezi be főzős-evős történeteit és receptjeit az író, aki maga is szenvedélyes szakács, az otthoni kenyérsütés és a nagy családi főzések propagátora, régi és új ételek őrzője és megalkotója, receptek lelkes egyszerűsítője és kíváncsi bonyolítója. A laktobacilusok és a vadélesztőtörzsek szimbiózisa éppúgy tárgya e könyvnek, mint a karamell változatai, a különleges konyhai eszközök leírása, vagy a szakértői, baráti és családi viták a "legjobb" megoldásokról, és persze az éhes tizenévesek is szóba kerülnek a sült krumpli, a rántott hús és a pizza hatékony elkészítésének módszereinél. Dragomán György mindezeket családi történetekbe ágyazva, vicces és komoly novellákkal, érzékletes regényrészletekkel körítve rakja elénk, hogy boldog órákat szerezzen az ínyenc olvasónak. Az olvasó pedig gyönyörködik, majd főzni meg enni kezd - tehát egészen biztosan örülni fog.

A műsorban érintett könyvek:

Finy Petra új könyve, a Kerti szonáta felnőttekhez szól. A regény nem egy kortárs visszaemlékezése a késő szocializmusról, inkább a következő generáció tisztelgése az örökségként kapott mítosz előtt, egyfajta emberi, lelki rekonstrukciója a nyolcvanas évek végének. 1987-ben járunk, Magyarországon, Budapesten. A korábbi politikai struktúra már működési zavarokkal küzd. A besúgói rendszer még aktívan működik, az ellenzék is egyre több akciót szervez: a kötetben mindkét oldalról megismerhetünk embereket. A fiktív szereplőkkel dolgozó kötet a történelem alig emlegetett női hőseinek állít emléket, az árulás és lázadás pszichológiájával foglalkozik: azzal, milyen apróságokon, rejtett családi kódokon, lelki töréseken múlik az, hogy valaki a rendszerrel való tudatos konfrontáció útját választja, vagy éppen aktívan segédkezik annak fenntartásában.  A regény mintha egy szövegből szőtt szonáta lenne a lelkierőről és a bátorságról.

A Manó Könyvek kiadásában megjelent 20 rendkívüli feltaláló, aki megváltoztatta a világot c. kötet húsz kivételes ember történetét mutatja be Gutenbergtől Zuckerbergig és még azon is túl.  Ezek az emberek felfedezéseikkel vagy újításaikkal maradandó értéket hoztak létre, de vajon miért döntöttek úgy, hogy egész életüket (többnyire) egyetlen találmánynak szentelik? Ez a késztetés minden bizonnyal belülről jön, a többi ember szeretetéből és elhivatottságból fakad, legyen szó akár egy gyógyszerről, közlekedésről, világításról vagy éppen az internetről. A kötet gazdag áttekintéséből a női tudósok, feltalálók sem maradtak ki.

Csiffáry Gabriella legújabb kultúrtörténeti kötete, a Magyar politikusok az iskolapadban, ezúttal a neveléstörténettel foglalkozik: négy évszázad magyar politikusainak iskolai előmenetelét mutatja be. Kormányfők, miniszterek, vezető szerepet betöltő államférfiak mesélik el, milyen iskolákba jártak, melyek voltak a kedvenc tantárgyaik, hogyan élték meg diákkorukat. Köztük olyan nevek szerepelnek, mint Thököly Imre, II. Rákóczi Ferenc, Széchenyi István, Kossuth Lajos, Tisza István, Horthy Miklós, Teleki Pál, Hóman Bálint, Slachta Margit, Gömbös Gyula, Kun Béla, Lukács György, Rákosi Mátyás, Kádár János, Nagy Imre és Göncz Árpád. Nyilvánvaló, hogy a magyar történelemnek voltak olyan korszakai, melyekre nem szívesen emlékezik az utókor, e korszakok politikusai mégis döntő szerepet játszottak az ország életében; ezért találkozhatunk a kötetben mind a magasztos, mind az ordas eszméket követőkkel egyaránt.

lir1-115802.jpg

Az adásban érintett könyvek (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Lucinda Riley Az olasz lány című könyve a nyári pihenések, strandok kedvelt olvasmánya lehet. A kulturális utalásokkal dolgozó szerelmi történet az opera világában játszódik. A történet szerint Rosanna Menici még csak tizenegy éves, amikor megismerkedik Roberto Rossinivel, a férfival, aki örökre megváltoztatja az életét. A fiatal tenor ekkor már ismert sztár a szülővárosában, Nápolyban, és alig figyel a félszeg lányra. Ám amikor a családi ünnepségen az első énekhangok megtöltik a szobát, már nem tudja levenni a tekintetét Rosannáról. Hat évvel később Rosanna és Roberto újra találkoznak a milánói operaházban, és a két művész közös útra indul, hogy tehetségükkel meghódítsák az egész világot. Egymás iránti szenvedélyes szerelmük megszállottsággá válik, nem törődnek a múlt árnyaival sem, ami a boldogságukat fenyegeti…

Az új adás itt hallgatható meg:

 

Lírástudók minden második szerdán este fél 8-kor jelentkezik új részekkel.

Fejléckép: Tóth Krisztina, Szabó T. Anna, Szántó Marcell (fotó: Fidelio)

Milyen is egy hegy? – Fullajtár Andrea a Lírástudók vendége

Kapcsolódó

Milyen is egy hegy? – Fullajtár Andrea a Lírástudók vendége

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastjának legújabb része. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Fullajtár Andrea színésznő.

Lírástudók

A Líra Könyv és a Fidelio kéthetente szerdán jelentkező irodalmi podcastja változatos könyvajánlókkal és elmélyült beszélgetésekkel.

Segítünk eligazodni a könyvesboltok újdonságai között.

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Klasszikus

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Színház

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjével egyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Ismét keresik az év legjobb első prózakötetét

Tizedik alkalommal hirdetik meg a legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díjat. A győztes az elismerés mellé egymillió forintot kap, illetve tizenötmillió forint értékű médiakampánnyal segítik könyve népszerűsítését.
Könyv hír

Kihirdették az Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíj nyerteseit

Bíró Kriszta, G. István László, Kiss Tibor Noé, Péntek Orsolya és Tompa Andrea számára hat hónapon keresztül biztosít támogatást a kerület a független, szabad alkotáshoz. A különdíjat Miklya Zsolt nyerte el. 
Könyv hír

Sikerlistás szerzőket díjazott a Libri

Mások mellett Náray Tamás, Frei Tamás, Karikó Katalin és Orvos-Tóth Noémi is Libri Irodalmi Díjban részesült. Az elismerést egy év kihagyást követően, új elv szerint, tizenkét kategóriában adták át. 
Könyv hír

Tarolt a Semmelweis a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Huszonkét kategóriában hirdettek nyertest hazánk legnagyobb filmes szemléjén. Koltai Lajos Semmelweis című történelmi drámája összesen hat – köztük a legjobb film és a legjobb rendező – kategóriában diadalmaskodott.
Könyv hír

Rangos nemzetközi díjjal ismerték el Bartis Attilát

Első alkalommal érdemelte ki magyar szerző az Európai Újjáépítési Bank elismerését. A EBRD Literature Prize szűkített listáján egy másik magyar művész, Tóth Krisztina is szerepelt novelláskötetével.