Könyv

„A költészet maga a titokzatos zene” – Tóth Krisztina a Lírástudók vendége

2021.06.09. 17:50
Ajánlom
A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio június 9-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Tóth Krisztina, költő, író, műfordító.
2591247-115802.jpg

Tóth Krisztina: Bálnadal (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Tóth Krisztinával legújabb verseskötete, a Bálnadal megjelenése kapcsán beszélgetett Szabó T. Anna, aki egy hajós füzettel és egy bálnás maszkkal ajándékozta meg vendégét a stúdióban. A kékszínű füzet kapcsán Tóth Krisztina felidézte régi vonzódását a vízhez, a tengerhez, az óceánhoz, és mesélt arról is, hogy az utóbbi években hol és mivel tölti a szabadidejét. A címadó vers, a Bálnadal és a víz kapcsolatáról elmondta: 

Vannak kínálkozó allegorikus megfejtések, de valójában azt gondolom, hogy a költészet maga a titokzatos zene.”

Tóth Krisztina felidézte, hogy a bálna milyen ősi motívum a költészetben, régóta a titok metaforájává vált, és utalt Kálnoky László és Rába György verseire. A youtube-on meghallgatható bálnaénekek kapcsán rámutatott arra, hogy milyen keveset is tudunk a környező világról, a bálnák mélytengeri énekét például a mai napig nem értjük:

Gőg azt gondolni, hogy értjük és uraljuk a világot” - tette hozzá.

Szabó T. Anna a tudatosságról és az alkotás folyamatáról is kérdezte vendégét, aki szerint az érvényes verset mindig ki kell várni, annak érkezési ideje van. Sürgetni nem lehet, ám ha megszületik, mindig belekerül valami, amiről előzetesen sejtelme sem lehetett. 

A hiteles műalkotás sokkal többet tud a világról és a szerzőről, mint maga az írója. Mintha rések nyílnának az időben és a vers előre is látna.”

A beszélgetésben szó esett még a költészet céljáról és feladatáról, a dolgok mögötti láthatatlan struktúrákról, Tandori Dezső hatásáról, az albatroszok pusztulásáról, a haikuk rejtőzködő időrétegeiről. Az adás vendége volt Szántó Marcell, Tóth Krisztina fia, a Folksteps zenekar tagja, aki édesanyja megzenésített verseit adta elő.

IMG_20210510_120930b-193600.jpg

Tóth Krisztina, Szántó Marcell, Szabó T-. Anna, Gyürke Kata (Fotó/Forrás: Fidelio)

 

Könyvajánló

A műsor könyvajánló rovatában ezúttal is öt újonnan megjelent kiadványt mutatunk be, elsőként Dragomán György Főzőskönyvét, amely rövid idő alatt már a második kiadását érte el. "Örüljetek!" - időnként így fejezi be főzős-evős történeteit és receptjeit az író, aki maga is szenvedélyes szakács, az otthoni kenyérsütés és a nagy családi főzések propagátora, régi és új ételek őrzője és megalkotója, receptek lelkes egyszerűsítője és kíváncsi bonyolítója. A laktobacilusok és a vadélesztőtörzsek szimbiózisa éppúgy tárgya e könyvnek, mint a karamell változatai, a különleges konyhai eszközök leírása, vagy a szakértői, baráti és családi viták a "legjobb" megoldásokról, és persze az éhes tizenévesek is szóba kerülnek a sült krumpli, a rántott hús és a pizza hatékony elkészítésének módszereinél. Dragomán György mindezeket családi történetekbe ágyazva, vicces és komoly novellákkal, érzékletes regényrészletekkel körítve rakja elénk, hogy boldog órákat szerezzen az ínyenc olvasónak. Az olvasó pedig gyönyörködik, majd főzni meg enni kezd - tehát egészen biztosan örülni fog.

A műsorban érintett könyvek:

Finy Petra új könyve, a Kerti szonáta felnőttekhez szól. A regény nem egy kortárs visszaemlékezése a késő szocializmusról, inkább a következő generáció tisztelgése az örökségként kapott mítosz előtt, egyfajta emberi, lelki rekonstrukciója a nyolcvanas évek végének. 1987-ben járunk, Magyarországon, Budapesten. A korábbi politikai struktúra már működési zavarokkal küzd. A besúgói rendszer még aktívan működik, az ellenzék is egyre több akciót szervez: a kötetben mindkét oldalról megismerhetünk embereket. A fiktív szereplőkkel dolgozó kötet a történelem alig emlegetett női hőseinek állít emléket, az árulás és lázadás pszichológiájával foglalkozik: azzal, milyen apróságokon, rejtett családi kódokon, lelki töréseken múlik az, hogy valaki a rendszerrel való tudatos konfrontáció útját választja, vagy éppen aktívan segédkezik annak fenntartásában.  A regény mintha egy szövegből szőtt szonáta lenne a lelkierőről és a bátorságról.

A Manó Könyvek kiadásában megjelent 20 rendkívüli feltaláló, aki megváltoztatta a világot c. kötet húsz kivételes ember történetét mutatja be Gutenbergtől Zuckerbergig és még azon is túl.  Ezek az emberek felfedezéseikkel vagy újításaikkal maradandó értéket hoztak létre, de vajon miért döntöttek úgy, hogy egész életüket (többnyire) egyetlen találmánynak szentelik? Ez a késztetés minden bizonnyal belülről jön, a többi ember szeretetéből és elhivatottságból fakad, legyen szó akár egy gyógyszerről, közlekedésről, világításról vagy éppen az internetről. A kötet gazdag áttekintéséből a női tudósok, feltalálók sem maradtak ki.

Csiffáry Gabriella legújabb kultúrtörténeti kötete, a Magyar politikusok az iskolapadban, ezúttal a neveléstörténettel foglalkozik: négy évszázad magyar politikusainak iskolai előmenetelét mutatja be. Kormányfők, miniszterek, vezető szerepet betöltő államférfiak mesélik el, milyen iskolákba jártak, melyek voltak a kedvenc tantárgyaik, hogyan élték meg diákkorukat. Köztük olyan nevek szerepelnek, mint Thököly Imre, II. Rákóczi Ferenc, Széchenyi István, Kossuth Lajos, Tisza István, Horthy Miklós, Teleki Pál, Hóman Bálint, Slachta Margit, Gömbös Gyula, Kun Béla, Lukács György, Rákosi Mátyás, Kádár János, Nagy Imre és Göncz Árpád. Nyilvánvaló, hogy a magyar történelemnek voltak olyan korszakai, melyekre nem szívesen emlékezik az utókor, e korszakok politikusai mégis döntő szerepet játszottak az ország életében; ezért találkozhatunk a kötetben mind a magasztos, mind az ordas eszméket követőkkel egyaránt.

lir1-115802.jpg

Az adásban érintett könyvek (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Lucinda Riley Az olasz lány című könyve a nyári pihenések, strandok kedvelt olvasmánya lehet. A kulturális utalásokkal dolgozó szerelmi történet az opera világában játszódik. A történet szerint Rosanna Menici még csak tizenegy éves, amikor megismerkedik Roberto Rossinivel, a férfival, aki örökre megváltoztatja az életét. A fiatal tenor ekkor már ismert sztár a szülővárosában, Nápolyban, és alig figyel a félszeg lányra. Ám amikor a családi ünnepségen az első énekhangok megtöltik a szobát, már nem tudja levenni a tekintetét Rosannáról. Hat évvel később Rosanna és Roberto újra találkoznak a milánói operaházban, és a két művész közös útra indul, hogy tehetségükkel meghódítsák az egész világot. Egymás iránti szenvedélyes szerelmük megszállottsággá válik, nem törődnek a múlt árnyaival sem, ami a boldogságukat fenyegeti…

Az új adás itt hallgatható meg:

 

Lírástudók minden második szerdán este fél 8-kor jelentkezik új részekkel.

Fejléckép: Tóth Krisztina, Szabó T. Anna, Szántó Marcell (fotó: Fidelio)

Milyen is egy hegy? – Fullajtár Andrea a Lírástudók vendége

Kapcsolódó

Milyen is egy hegy? – Fullajtár Andrea a Lírástudók vendége

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastjának legújabb része. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Fullajtár Andrea színésznő.

Lírástudók Szabó T. Annával

A Líra Könyv és a Fidelio magazin kéthetente szerdán este fél8-kor jelentkező irodalmi podcastja változatos könyvajánlókkal és elmélyült beszélgetésekkel.

Segítünk eligazodni a könyvesboltok újdonságai között.

Legnépszerűbb

Plusz

Jankovics Marcell előtt tisztelegnek az idei Fiatalok Szabadtéri Fesztiváljának résztvevői

Július 30-án elstartol a FISSZ FESZT, Dunakeszi családi fesztiválja, melyen megemlékeznek a nemrégiben elhunyt Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendezőről is. A szervezők a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is változatos programkínálattal, érdekes táncművészeti és színházi előadásokkal, valamint klasszikus és könnyűzenei koncertekkel várják az érdeklődőket.
Könyv

Pilinszky csendje - Juhász Anna a Lírástudók vendége

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastjának legújabb része. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Juhász Anna, irodalmár.
Vizuál

A nagy Gambrinus-nyomozás – 10 érdekesség az újjászületett biedermeier portréról

Hogyan vészelte át az elmúlt évszázadokat, és ki volt az alkotója annak a 19. századi festménynek, amely a sörkészítők patrónusát, Gambrinus királyt ábrázolja? A különleges alkotás is látható lesz június 26-án, a Múzeumok Éjszakáján a Dreher Sörmúzeumban.
Vizuál

Írjuk újra a magyar vígjátékot – Lakos Nóra filmrendező a Fülbemászóban

A Legjobb játékfilm és a Legjobb elsőfilm kategóriában is jelölt a HAB a Magyar Mozgókép-díjra, amit a magyar film új ünnepén, a Magyar Mozgókép Fesztiválon adnak át. Lakos Nóra rendezővel a minőségi vígjátékokról, az irodalmi adaptációkról és a fesztivál gyerekprogramjairól beszélgettünk.
Színház

Kerekes Évával és Mucsi Zoltánnal készül a Szkéné új előadása

„Mindenki egyedül hal meg” – hangzik el a Szkéné Színház és az Ördögkatlan közös produkciójában, az Elemben. A Háy János novellájából készült előadás két idős ember hétköznapjain keresztül beszél az elmúlásról, illetve arról, hogy miként élheti le az ember jól az élete utolsó harmadát.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv podcast

Pilinszky csendje - Juhász Anna a Lírástudók vendége

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastjának legújabb része. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Juhász Anna, irodalmár.
Könyv videó

Már előrendelhető Quentin Tarantino első fikciós regénye

Az Oscar-díjas rendező, forgatókönyvíró a Volt egyszer egy... Hollywood történetét vetette papírra regényformában, amely már előrendelhető a Harper Collins oldalán – tudatta a kiadó.
Könyv ajánló

Szerdán kezdődik az Irodalom Éjszakája

Összesen 24 ország 25 írójának szövegeit olvassák fel június 23. és 25. között esténként Budapest különböző helyszínein, az Irodalom Éjszakája rendezvényen. Az idei téma a VÉSZKIJÁRAT.
Könyv tiltakozás

A gyerekkönyvszerzők is tiltakoznak a homofób korlátozások ellen

A magyar gyerekirodalom képviselői, több mint kétszáz író, költő, illusztrátor, kiadó közös nyilatkozatban tiltakozik a kedden elfogadott pedofilellenes törvény azon korlátozásai ellen, amelyben a szexuális kisebbségek ábrázolását is tiltják - adta hírül a Könyves Magazin, a Telex nyomán.
Könyv hír

Babits, Weöres és Faludy műveit is betilthatják? – a MKKE reakciója a melegellenes törvényre

Közleményben reagált a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a Parlament által június 15-én elfogadott T/16365. számú törvénymódosító csomagra – számolt be róla a litera.hu.