Könyv

„A költészet maga a titokzatos zene” – Tóth Krisztina a Lírástudók vendége

2021.06.09. 17:50
Ajánlom
A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio június 9-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Tóth Krisztina, költő, író, műfordító.
2591247-115802.jpg

Tóth Krisztina: Bálnadal (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Tóth Krisztinával legújabb verseskötete, a Bálnadal megjelenése kapcsán beszélgetett Szabó T. Anna, aki egy hajós füzettel és egy bálnás maszkkal ajándékozta meg vendégét a stúdióban. A kékszínű füzet kapcsán Tóth Krisztina felidézte régi vonzódását a vízhez, a tengerhez, az óceánhoz, és mesélt arról is, hogy az utóbbi években hol és mivel tölti a szabadidejét. A címadó vers, a Bálnadal és a víz kapcsolatáról elmondta: 

Vannak kínálkozó allegorikus megfejtések, de valójában azt gondolom, hogy a költészet maga a titokzatos zene.”

Tóth Krisztina felidézte, hogy a bálna milyen ősi motívum a költészetben, régóta a titok metaforájává vált, és utalt Kálnoky László és Rába György verseire. A youtube-on meghallgatható bálnaénekek kapcsán rámutatott arra, hogy milyen keveset is tudunk a környező világról, a bálnák mélytengeri énekét például a mai napig nem értjük:

Gőg azt gondolni, hogy értjük és uraljuk a világot” - tette hozzá.

Szabó T. Anna a tudatosságról és az alkotás folyamatáról is kérdezte vendégét, aki szerint az érvényes verset mindig ki kell várni, annak érkezési ideje van. Sürgetni nem lehet, ám ha megszületik, mindig belekerül valami, amiről előzetesen sejtelme sem lehetett. 

A hiteles műalkotás sokkal többet tud a világról és a szerzőről, mint maga az írója. Mintha rések nyílnának az időben és a vers előre is látna.”

A beszélgetésben szó esett még a költészet céljáról és feladatáról, a dolgok mögötti láthatatlan struktúrákról, Tandori Dezső hatásáról, az albatroszok pusztulásáról, a haikuk rejtőzködő időrétegeiről. Az adás vendége volt Szántó Marcell, Tóth Krisztina fia, a Folksteps zenekar tagja, aki édesanyja megzenésített verseit adta elő.

IMG_20210510_120930b-193600.jpg

Tóth Krisztina, Szántó Marcell, Szabó T-. Anna, Gyürke Kata (Fotó/Forrás: Fidelio)

 

Könyvajánló

A műsor könyvajánló rovatában ezúttal is öt újonnan megjelent kiadványt mutatunk be, elsőként Dragomán György Főzőskönyvét, amely rövid idő alatt már a második kiadását érte el. "Örüljetek!" - időnként így fejezi be főzős-evős történeteit és receptjeit az író, aki maga is szenvedélyes szakács, az otthoni kenyérsütés és a nagy családi főzések propagátora, régi és új ételek őrzője és megalkotója, receptek lelkes egyszerűsítője és kíváncsi bonyolítója. A laktobacilusok és a vadélesztőtörzsek szimbiózisa éppúgy tárgya e könyvnek, mint a karamell változatai, a különleges konyhai eszközök leírása, vagy a szakértői, baráti és családi viták a "legjobb" megoldásokról, és persze az éhes tizenévesek is szóba kerülnek a sült krumpli, a rántott hús és a pizza hatékony elkészítésének módszereinél. Dragomán György mindezeket családi történetekbe ágyazva, vicces és komoly novellákkal, érzékletes regényrészletekkel körítve rakja elénk, hogy boldog órákat szerezzen az ínyenc olvasónak. Az olvasó pedig gyönyörködik, majd főzni meg enni kezd - tehát egészen biztosan örülni fog.

A műsorban érintett könyvek:

Finy Petra új könyve, a Kerti szonáta felnőttekhez szól. A regény nem egy kortárs visszaemlékezése a késő szocializmusról, inkább a következő generáció tisztelgése az örökségként kapott mítosz előtt, egyfajta emberi, lelki rekonstrukciója a nyolcvanas évek végének. 1987-ben járunk, Magyarországon, Budapesten. A korábbi politikai struktúra már működési zavarokkal küzd. A besúgói rendszer még aktívan működik, az ellenzék is egyre több akciót szervez: a kötetben mindkét oldalról megismerhetünk embereket. A fiktív szereplőkkel dolgozó kötet a történelem alig emlegetett női hőseinek állít emléket, az árulás és lázadás pszichológiájával foglalkozik: azzal, milyen apróságokon, rejtett családi kódokon, lelki töréseken múlik az, hogy valaki a rendszerrel való tudatos konfrontáció útját választja, vagy éppen aktívan segédkezik annak fenntartásában.  A regény mintha egy szövegből szőtt szonáta lenne a lelkierőről és a bátorságról.

A Manó Könyvek kiadásában megjelent 20 rendkívüli feltaláló, aki megváltoztatta a világot c. kötet húsz kivételes ember történetét mutatja be Gutenbergtől Zuckerbergig és még azon is túl.  Ezek az emberek felfedezéseikkel vagy újításaikkal maradandó értéket hoztak létre, de vajon miért döntöttek úgy, hogy egész életüket (többnyire) egyetlen találmánynak szentelik? Ez a késztetés minden bizonnyal belülről jön, a többi ember szeretetéből és elhivatottságból fakad, legyen szó akár egy gyógyszerről, közlekedésről, világításról vagy éppen az internetről. A kötet gazdag áttekintéséből a női tudósok, feltalálók sem maradtak ki.

Csiffáry Gabriella legújabb kultúrtörténeti kötete, a Magyar politikusok az iskolapadban, ezúttal a neveléstörténettel foglalkozik: négy évszázad magyar politikusainak iskolai előmenetelét mutatja be. Kormányfők, miniszterek, vezető szerepet betöltő államférfiak mesélik el, milyen iskolákba jártak, melyek voltak a kedvenc tantárgyaik, hogyan élték meg diákkorukat. Köztük olyan nevek szerepelnek, mint Thököly Imre, II. Rákóczi Ferenc, Széchenyi István, Kossuth Lajos, Tisza István, Horthy Miklós, Teleki Pál, Hóman Bálint, Slachta Margit, Gömbös Gyula, Kun Béla, Lukács György, Rákosi Mátyás, Kádár János, Nagy Imre és Göncz Árpád. Nyilvánvaló, hogy a magyar történelemnek voltak olyan korszakai, melyekre nem szívesen emlékezik az utókor, e korszakok politikusai mégis döntő szerepet játszottak az ország életében; ezért találkozhatunk a kötetben mind a magasztos, mind az ordas eszméket követőkkel egyaránt.

lir1-115802.jpg

Az adásban érintett könyvek (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Lucinda Riley Az olasz lány című könyve a nyári pihenések, strandok kedvelt olvasmánya lehet. A kulturális utalásokkal dolgozó szerelmi történet az opera világában játszódik. A történet szerint Rosanna Menici még csak tizenegy éves, amikor megismerkedik Roberto Rossinivel, a férfival, aki örökre megváltoztatja az életét. A fiatal tenor ekkor már ismert sztár a szülővárosában, Nápolyban, és alig figyel a félszeg lányra. Ám amikor a családi ünnepségen az első énekhangok megtöltik a szobát, már nem tudja levenni a tekintetét Rosannáról. Hat évvel később Rosanna és Roberto újra találkoznak a milánói operaházban, és a két művész közös útra indul, hogy tehetségükkel meghódítsák az egész világot. Egymás iránti szenvedélyes szerelmük megszállottsággá válik, nem törődnek a múlt árnyaival sem, ami a boldogságukat fenyegeti…

Az új adás itt hallgatható meg:

 

Lírástudók minden második szerdán este fél 8-kor jelentkezik új részekkel.

Fejléckép: Tóth Krisztina, Szabó T. Anna, Szántó Marcell (fotó: Fidelio)

Milyen is egy hegy? – Fullajtár Andrea a Lírástudók vendége

Kapcsolódó

Milyen is egy hegy? – Fullajtár Andrea a Lírástudók vendége

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastjának legújabb része. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Fullajtár Andrea színésznő.

Lírástudók

A Líra Könyv és a Fidelio kéthetente szerdán jelentkező irodalmi podcastja változatos könyvajánlókkal és elmélyült beszélgetésekkel.

Segítünk eligazodni a könyvesboltok újdonságai között.

Legolvasottabb

Zenés színház

Rost Andrea beadta pályázatát a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

Az énekesnő közösségi oldalán erősítette meg a hírt: indul a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatán, amelynek március 28-án jár le a határideje.
Zenés színház

„El kell kezdeni az Operaház értékének visszaállítását” – Miklósa Erika is beadta pályázatát az Opera élére

Március 28-án van a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt pályázat beadási határideje. Miklósa Erika opera-énekesnő a közösségi médiában tette közzé, hogy indul a pályázaton.
Klasszikus

Keller András pályázik a Zeneakadémia rektori posztjára

Az idei évben jár le Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektorának megbízatása. Keller András hegedűművész, karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója egy interjúban megerősítette: ő is indul a pályázaton.
Színház

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.
Zenés színház

Alpaslan Ertüngealp zongoraművész-karmester is pályázik az Opera élére

A Magyarországon élő, törökországi görög származású művész a közösségi oldalán osztott meg egy fényképet a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára beadott pályázatáról.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

23 kortárs író dolgozik Budapest nagyregényén

A projektben részt vevő művészek már kiválasztották a lakosság által beküldött történeteket legjobbjait, és hozzá is láttak a fejezetek megírásához. A könyvet novemberben vehetjük kézbe.
Könyv hír

Nem adják át idén a Libri irodalmi díjakat

A Libri az olvasás népszerűsítését célzó programok létrehozását tervezi, amelynek részeként egy interaktív kampányt is elindítanak a honlapjukon.
Könyv podcast

„Senki sem látja magát a mese végén” – Boldizsár Ildikó a Lírástudók vendége

Őt hallgatva úgy tűnhet, mindent tud a mesékről, de azt állítja, mindent a mesékből tanult. Akárhogy is, mindig talál újat az ősi és modern történetekben, munkája nyomán pedig a mese a terápia élvezetes és hasznos kellékévé – lényegévé – vált.
Könyv hír

Kiss Noémi és Péntek Orsolya kapta a Békés Pál-díjat

Az elismerést olyan prózaírók kaphatják meg, akik műveikben a történetmondás hagyományának megőrzésére és megújítására tesznek kísérletet.
Könyv ajánló

Irodalom az egész családnak – Idén is megrendezik az IRKÁT

Második alkalommal rendezik meg az Irodalmi Kavalkád (IRKA) elnevezésű egynapos irodalmi és összművészeti programot, amelynek fókuszában ezúttal Petőfi Sándor költészete áll.