Könyv

A könyv öröme – Az első fogtól az utolsóig

2020.11.29. 11:40
Ajánlom
Az olvasóvá nevelést már csecsemőknél el lehet kezdeni, főleg ha Marék Veronika rajzolja a Babaolvasó-füzetet és az olvasójegyet. Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség és a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár igazgatója mesélt arról, hogy milyen nagy szerepe van a lelkes könyvtárosoknak egy település életében, de kiderült az is, mit szeretnek tanulni az önszerveződő nagyik.

Mi az a baba- és kölyökolvasójegy?

A könyvtárak folyamatosan próbálkoznak új szolgáltatások bevezetésével. Az elmúlt években ezek közül az egyik legsikeresebb a bababarát könyvtárak elindítása, ami az egyik Országos Könyvtári Napok-programból nőtte ki magát. Itt a három év alatti kisgyerekekről van szó, akik szülőkkel, nagyszülőkkel látogatják a könyvtárat. A gyerekeknek csúszni-mászni alkalmas szőnyegpadlós, párnás környezetet alakítottunk ki képeskönyvekkel és természetesen a szülőknek megfelelő szakirodalommal.

A foglalkozásokon höcögtetőket, dúdolókat, ritmusos mozgást tanítunk, ezeket gyakorolják a fiatal anyukák a babákkal, míg a következő héten újakat ismerhetnek meg.

A járvány miatt tavasszal a foglalkozások is abbamaradtak, azonban a kollégáim videóra vették két könyvtáros közreműködésével az új programokat, amik meglepően népszerűek lettek a neten. Míg a foglalkozásokon csak tizenöt szülő lehet jelen, addig a videók virtuálisan több száz emberhez elértek. A babák a saját maguk jogán iratkoznak be a könyvtárba. Kifejezetten az ő számukra alkottuk meg Marék Veronikával a babaolvasójegyet, amit 3 éves korukig használhatnak. Sokan közülük óvodásként is maradnak, ezt követően a kölyökolvasójegynek lesznek a tulajdonosai nagyjából 10 éves korukig, és bízunk benne, hogy sokan felnőttként is maradnak.

child-684583_1920-225306.jpg

Kislány könyvtárban (Fotó/Forrás: Pixabay)

A legfiatalabb mellett a legidősebb generációra is gondoltak, hiszen elindult a Nagyi.net program is.

A célunk az, hogy aki babakorban elindul a könyvtárba, az egészen idős koráig látogassa az intézményt. Ez szerencsére a valóságban is sokszor így van. Kiemelt figyelmet fordítunk az idős emberekre. Nő a lakosság átlagéletkora, s az idősebb korosztály tagjai közül sokan tele vannak ambícióval, tanulásra készek. Itt kiemelt terület a digitális írás-olvasás, amelyet évtizedek óta tanfolyamokon oktatunk számukra a könyvtárakban.

Az időseknél is olyan könyvtáros kell, aki ért hozzájuk. Tudja, milyen gondjaik merülnek fel, hogyan kell nekik megmutatni a dolgokat, miképp fogják megérteni az újdonságokat, és aki nem mellesleg motiválni is képes őket. A nagyik nagyon speciális foglalkozást igényelnek, olyan tematikát kell összeállítani, amely felkelti az érdeklődésüket. A témák között első helyen a családtagokkal való kapcsolattartás áll, de megtanulnak például keresni is az interneten. Ma már nagyon sok nagyi a netről főz, de szabás-varrás mintákat is gyakran töltenek le. Amellett, hogy a rokonaikkal tudják tartani a kapcsolatot az itt megszerzett képességekkel,

közösségre is találnak a könyvtárban.

Ennek a legmagasabb szintje, amikor önszerveződnek. Megalapították például Kecskeméten is a Nagyi.Net Plusz klubjukat. Csetelnek, facebookoznak egymással. Minden hónapban egyszer eljönnek a könyvtárba, ahol az ő kérésüknek megfelelően tanítunk nekik valami újat. Ezek a kérések néha egészen meglepő tájékozottságot árulnak el, például szeretnének képeket letölteni, vágni, szerkeszteni.

Nagyon fontos, hogy a könyvtárosok értsenek az adott korosztály nyelvén, tudják, hogy szóljanak hozzájuk, mi foglalkoztatja őket.

Éppen ezért jellemző a könyvtáros végzettség mellett a több diploma, gyakorlat. Van óvónő, pedagógus, szociológus, zenész, nyelvész, informatikus végzettségű könyvtárosunk, akik az iskolásokkal és olyan is, akik a kamaszokkal vagy az idősekkel foglalkoznak. A kamaszokat a legnehezebb megszólítani és bevonni a könyvtár életébe. Fontos, hogy befogadó közeget hozzon létre a könyvtár, mindenkinek legyen meg a maga zuga.

_DSC7557-144103.jpg

Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség és a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár igazgatója (Fotó/Forrás: Informatikai és Könyvtári Szövetség)

Míg egy nagyobb városban válogatni lehet a programok közül, egy néhány száz fős településen a könyvtár lehet a kevés kulturális program központja. Hogyan tudnak segíteni abban, hogy a kis intézmények is ugyanolyan lehetőségekkel induljanak, mint nagyobb társaik?

Nagy különbség van egy akármilyen kicsi, de élő, „valóságos” könyvtár és egy félig alvó között. Tudok példát hozni olyan kistelepülési könyvtárra, ahol hihetetlen nyüzsgés van. Ha rendbe hoztunk egy könyvtárat, akkor ezután azon múlik a dolog, hogy van-e olyan könyvtáros, aki ismeri a helyi körülményeket, ott él a településen.

A lelkes könyvtárosok a mozgatórugói, motorjai a könyvtáraknak – így gyakran a település életének is.

Az IKSZ nemcsak szakmai érdekképviseletet lát el, hanem szolgáltatásokat nyújt minden típusú könyvtárnak, elsősorban országos programok koordinálásával. Ilyen például az Országos Könyvtári Napok, vagy az Internet Fiesta, amelyhez 5-6 ezer programmal csatlakozik egy hét alatt 1500 könyvtár. Ezek megvalósítását pályázati forrásból közös portál működtetéssel, promóciós anyagokkal, szakmai napokkal segíti a szervezet. Igy fejlődnek egyre szélesebb körben a könyvtárak szolgáltatásai, hiszen arra kell törekednünk, hogy egy gyerek amiatt ne szenvedjen végletes hátrányt, hogy hova született. A könyvtárnak mindenhol az esély megadására kell törekednie szolgáltatásaival.

Rendelj házhoz könyvtári könyvet!

Kapcsolódó

Rendelj házhoz könyvtári könyvet!

Házhoz viszi a könyveket az időseknek és a mozgásukban korlátozottaknak az ország több bibliotékája. Lelkes könyvtárosok mesét olvasnak fel online a négy fal közé szorult gyerekeknek, az otthon maradt felnőtteknek pedig könyvtári podcastokat ajánl az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézete a koronavírus-járvány ideje alatt.

10 kép, ami bizonyítja: a könyvtárosoknak is van humoruk

10 kép, ami bizonyítja: a könyvtárosoknak is van humoruk

A könyvtárban dolgozók élete is tartogat kihívásokat, ahogy az ebből a gyűjtésből is látszik. A képek alapján arra következtetünk, hogy az olvasókon kívül főleg a különféle állatok okoznak gondot a könyvtárakban.

Olvasót hamisított két könyvtáros

Olvasót hamisított két könyvtáros

Az East Lake Megyei Könyvtár alkalmazottai kétségbeesetten próbálták megmenteni kedvenc könyveiket a selejtezéstől.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Senki sem pótolható – Maxim Jemeljanyicsev és az Európai Kamarazenekar koncertje Kismartonban

Bravúros beugrással tartották meg a kismartoni Herbstgold Fesztivál koncertjét. A fiatal és igen impulzív karmester, Maxim Jemeljanyicsev sikeresen elterelte a közönség figyelmét arról, hogy igazából valaki helyett áll a színpadon.
Színház

Öt fiatal művész kapott Junior Prima Díjat a színház-, film- és táncművészet területén

Szeptember 21-én tartották az átadóünnepséget, amely során öt harminc év alatti művész eddigi teljesítményét ismerték el Junior Prima Díjjal. A kitüntetettek között színész, rendező, illetve díszlet- és jelmeztervező is van.
Zenés színház

Elhunyt Stephen Gould

A világhírű hőstenor néhány hete jelentette be, hogy gyógyíthatatlan betegsége miatt visszavonul a színpadtól. Halálát a Bayreuthi Ünnepi Játékok tette közzé.
Könyv

„A krimi reneszánszát éli” – Patkó Ágnes és Hidas Bence a Lírástudók vendégei

A napokban jelentek meg első könyveik: a két bűnügyi regényről, a műfaj újjáéledéséről és a lehetséges folytatásokról is beszélgettek a Lírástudók legújabb adásában, amiben a könyvesboltok újdonságai között is segítünk eligazodni.
Színház

Ó kapitány, kapitányom – utolsó bemutatójára készül az Átriumban a Kultúrbrigád

A Holt költők társasága színpadi adaptációjával a társulat a mai oktatási rendszer alapvetői kérdéseire keresi a választ. Az előadás október 14-én debütál Vidovszky György rendezésében. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Ők a 2023-as irodalmi Nobel-díj esélyesei

A fogadóirodák szerint a kínai Can Xue lehet a befutó októberben. Nádas Péter idén nem szerepel az esélyesek közt, Krasznahorkai László neve azonban megtalálható a listán.
Könyv interjú

Kemény István a Budapest Nagyregényről: Megtetszett a feladat majdnem-lehetetlensége

Kemény Istvánt, a Budapest Nagyregény egyik szerzőjét kérdeztük egyebek közt arról, miért vállalta el a felkérést, hogyan lehet megőrizni az alkotói szabadságot egy ilyen projektben, illetve mely másik szerzők fejezetei inspirálták a leginkább. Villáminterjú.
Könyv ajánló

Minden eddiginél több külföldi szerzővel rendezik meg az őszi Margót

Jón Kalman Stefánssonnal és Sigríður Hagalín Björnsdóttirrel is találkozhatunk októberben a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron. A négynapos eseményen mutatja be új könyvét mások mellett Parti Nagy Lajos, Bödőcs Tibor és Varró Dániel is. 
Könyv hír

A Német Könyvdíj rövidlistájára is felkerült Terézia Mora regénye

Öt másik könyv mellett a magyar származású művész Muna oder Die Hälfte des Lebens című kötete is esélyes a rangos irodalmi elismerésre. Terézia Mora korábban már elhódította a díjat. 
Könyv podcast

„A krimi reneszánszát éli” – Patkó Ágnes és Hidas Bence a Lírástudók vendégei

A napokban jelentek meg első könyveik: a két bűnügyi regényről, a műfaj újjáéledéséről és a lehetséges folytatásokról is beszélgettek a Lírástudók legújabb adásában, amiben a könyvesboltok újdonságai között is segítünk eligazodni.