Könyv

A könyv öröme – Az első fogtól az utolsóig

2020.11.29. 11:40
Ajánlom
Az olvasóvá nevelést már csecsemőknél el lehet kezdeni, főleg ha Marék Veronika rajzolja a Babaolvasó-füzetet és az olvasójegyet. Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség és a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár igazgatója mesélt arról, hogy milyen nagy szerepe van a lelkes könyvtárosoknak egy település életében, de kiderült az is, mit szeretnek tanulni az önszerveződő nagyik.

Mi az a baba- és kölyökolvasójegy?

A könyvtárak folyamatosan próbálkoznak új szolgáltatások bevezetésével. Az elmúlt években ezek közül az egyik legsikeresebb a bababarát könyvtárak elindítása, ami az egyik Országos Könyvtári Napok-programból nőtte ki magát. Itt a három év alatti kisgyerekekről van szó, akik szülőkkel, nagyszülőkkel látogatják a könyvtárat. A gyerekeknek csúszni-mászni alkalmas szőnyegpadlós, párnás környezetet alakítottunk ki képeskönyvekkel és természetesen a szülőknek megfelelő szakirodalommal.

A foglalkozásokon höcögtetőket, dúdolókat, ritmusos mozgást tanítunk, ezeket gyakorolják a fiatal anyukák a babákkal, míg a következő héten újakat ismerhetnek meg.

A járvány miatt tavasszal a foglalkozások is abbamaradtak, azonban a kollégáim videóra vették két könyvtáros közreműködésével az új programokat, amik meglepően népszerűek lettek a neten. Míg a foglalkozásokon csak tizenöt szülő lehet jelen, addig a videók virtuálisan több száz emberhez elértek. A babák a saját maguk jogán iratkoznak be a könyvtárba. Kifejezetten az ő számukra alkottuk meg Marék Veronikával a babaolvasójegyet, amit 3 éves korukig használhatnak. Sokan közülük óvodásként is maradnak, ezt követően a kölyökolvasójegynek lesznek a tulajdonosai nagyjából 10 éves korukig, és bízunk benne, hogy sokan felnőttként is maradnak.

child-684583_1920-225306.jpg

Kislány könyvtárban (Fotó/Forrás: Pixabay)

A legfiatalabb mellett a legidősebb generációra is gondoltak, hiszen elindult a Nagyi.net program is.

A célunk az, hogy aki babakorban elindul a könyvtárba, az egészen idős koráig látogassa az intézményt. Ez szerencsére a valóságban is sokszor így van. Kiemelt figyelmet fordítunk az idős emberekre. Nő a lakosság átlagéletkora, s az idősebb korosztály tagjai közül sokan tele vannak ambícióval, tanulásra készek. Itt kiemelt terület a digitális írás-olvasás, amelyet évtizedek óta tanfolyamokon oktatunk számukra a könyvtárakban.

Az időseknél is olyan könyvtáros kell, aki ért hozzájuk. Tudja, milyen gondjaik merülnek fel, hogyan kell nekik megmutatni a dolgokat, miképp fogják megérteni az újdonságokat, és aki nem mellesleg motiválni is képes őket. A nagyik nagyon speciális foglalkozást igényelnek, olyan tematikát kell összeállítani, amely felkelti az érdeklődésüket. A témák között első helyen a családtagokkal való kapcsolattartás áll, de megtanulnak például keresni is az interneten. Ma már nagyon sok nagyi a netről főz, de szabás-varrás mintákat is gyakran töltenek le. Amellett, hogy a rokonaikkal tudják tartani a kapcsolatot az itt megszerzett képességekkel,

közösségre is találnak a könyvtárban.

Ennek a legmagasabb szintje, amikor önszerveződnek. Megalapították például Kecskeméten is a Nagyi.Net Plusz klubjukat. Csetelnek, facebookoznak egymással. Minden hónapban egyszer eljönnek a könyvtárba, ahol az ő kérésüknek megfelelően tanítunk nekik valami újat. Ezek a kérések néha egészen meglepő tájékozottságot árulnak el, például szeretnének képeket letölteni, vágni, szerkeszteni.

Nagyon fontos, hogy a könyvtárosok értsenek az adott korosztály nyelvén, tudják, hogy szóljanak hozzájuk, mi foglalkoztatja őket.

Éppen ezért jellemző a könyvtáros végzettség mellett a több diploma, gyakorlat. Van óvónő, pedagógus, szociológus, zenész, nyelvész, informatikus végzettségű könyvtárosunk, akik az iskolásokkal és olyan is, akik a kamaszokkal vagy az idősekkel foglalkoznak. A kamaszokat a legnehezebb megszólítani és bevonni a könyvtár életébe. Fontos, hogy befogadó közeget hozzon létre a könyvtár, mindenkinek legyen meg a maga zuga.

_DSC7557-144103.jpg

Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség és a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár igazgatója (Fotó/Forrás: Informatikai és Könyvtári Szövetség)

Míg egy nagyobb városban válogatni lehet a programok közül, egy néhány száz fős településen a könyvtár lehet a kevés kulturális program központja. Hogyan tudnak segíteni abban, hogy a kis intézmények is ugyanolyan lehetőségekkel induljanak, mint nagyobb társaik?

Nagy különbség van egy akármilyen kicsi, de élő, „valóságos” könyvtár és egy félig alvó között. Tudok példát hozni olyan kistelepülési könyvtárra, ahol hihetetlen nyüzsgés van. Ha rendbe hoztunk egy könyvtárat, akkor ezután azon múlik a dolog, hogy van-e olyan könyvtáros, aki ismeri a helyi körülményeket, ott él a településen.

A lelkes könyvtárosok a mozgatórugói, motorjai a könyvtáraknak – így gyakran a település életének is.

Az IKSZ nemcsak szakmai érdekképviseletet lát el, hanem szolgáltatásokat nyújt minden típusú könyvtárnak, elsősorban országos programok koordinálásával. Ilyen például az Országos Könyvtári Napok, vagy az Internet Fiesta, amelyhez 5-6 ezer programmal csatlakozik egy hét alatt 1500 könyvtár. Ezek megvalósítását pályázati forrásból közös portál működtetéssel, promóciós anyagokkal, szakmai napokkal segíti a szervezet. Igy fejlődnek egyre szélesebb körben a könyvtárak szolgáltatásai, hiszen arra kell törekednünk, hogy egy gyerek amiatt ne szenvedjen végletes hátrányt, hogy hova született. A könyvtárnak mindenhol az esély megadására kell törekednie szolgáltatásaival.

Rendelj házhoz könyvtári könyvet!

Kapcsolódó

Rendelj házhoz könyvtári könyvet!

Házhoz viszi a könyveket az időseknek és a mozgásukban korlátozottaknak az ország több bibliotékája. Lelkes könyvtárosok mesét olvasnak fel online a négy fal közé szorult gyerekeknek, az otthon maradt felnőtteknek pedig könyvtári podcastokat ajánl az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézete a koronavírus-járvány ideje alatt.

10 kép, ami bizonyítja: a könyvtárosoknak is van humoruk

10 kép, ami bizonyítja: a könyvtárosoknak is van humoruk

A könyvtárban dolgozók élete is tartogat kihívásokat, ahogy az ebből a gyűjtésből is látszik. A képek alapján arra következtetünk, hogy az olvasókon kívül főleg a különféle állatok okoznak gondot a könyvtárakban.

Olvasót hamisított két könyvtáros

Olvasót hamisított két könyvtáros

Az East Lake Megyei Könyvtár alkalmazottai kétségbeesetten próbálták megmenteni kedvenc könyveiket a selejtezéstől.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Bellini-operát énekelnek az erdő állatai egy cuki videoklipben

Az olasz bel canto-stílus egyik alapművének részletéből, Vincenzo Bellini Norma című operájának egyik számából készült bájos animációs film.
Színház

Megvan, hová költözik az SZFE a Vas utcából

Közleményt adott ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése, amelyben az új oktatási helyszíneken túl az átalakuló intézeteket is bemutatják. A három helyszínen folyó képzés megújult, modern struktúrát ígér.
Klasszikus

Megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar

Egy december 23-i hivatalos értesítést szerint legkésőbb 2021. május 31-én megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar – tudta meg a Zene-Kar.hu. A levél szerint az ügy mögött Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének döntése áll, aki Alapítói Határozatában ezt a dátumot jelölte meg.
Vizuál

9+1 műalkotás az amszterdami Rijksmuseumból, amit egyszer újra látni akarunk

Rembrandt, Vermeer és Avercamp festményei, több korszak fajanszkerámiái, babaházak és csendéletek sajttal, gyümölccsel. Szabadon böngészhető az amszterdami Rijksmuseum gyűjteménye az interneten. Tíz must-see műalkotást válogattunk össze az alábbi cikkben, amiket látni akarunk az újranyitás után.
Színház

Szarka Gábor az SZFE-ről: „Egészen megdöbbentő állapotokat találtunk”

Péntek este Szarka Gábor a Hír TV Magyarország élőben című műsorában reagált az elmúlt napok SZFE-vel kapcsolatos híreire és vádjaira, hangsúlyozva, hogy minden intézkedés a hallgatók érdekeit szolgálja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Vámos Miklós: Prűd lelkűek legyenek óvatosak ezzel a könyvvel

Az új évben is folytatódik a Fidelio.hu-n Vámos Miklós sorozata, amelyben a népszerű író megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Bakos Gyöngyi Nyolcszáz utca gyalog című első kötetét ajánlja. Gondolataira a könyv szerzője reagál.
Könyv magazin

Mindent a mi Budapestünkről – Így éled újjá a Városháza Kiadó

Ha hiányozna Budapest, ideje könyvekbe menekülni. Schiffer Jánossal, a Városháza Kiadó vezetőjével a főváros saját könyvkiadójáról beszélgettünk.
Könyv magazin

Az „igazi” Lúdas Matyi – kiről mintázta Fazekas Mihály a legnagyobb hősét?

Fazekas Mihály legismertebb művének, a Lúdas Matyinak keletkezéséről alig tudunk valamit. Vargha Balázs irodalomtörténész szerint az író Csokonai Vitéz Mihály Dorottyájából vette át az alapmotívumokat, de arról, hogy kit is rejt Matyi és Döbrögi figurája, megoszlanak a vélemények.
Könyv magazin

Marilyn Monroe nemcsak falánk könyvmoly volt, hanem versírással is próbálkozott

Marilyn Monroe nevét hallva az emberek fejében bizonyára azonnal bevillan a fellibbenő fehér szoknyája után kapó szőke szexszimbólum, aki J. F. Kennedy amerikai elnök ágyában kereste a boldogságot, és akin a stúdiók ott nyerészkedtek, ahol csak tudtak. De vajon eszébe jut-e bárkinek, hogy Marilyn könyvtára több mint 400 kötetből állt, ő maga pedig előszeretettel írt verseket?
Könyv magazin

A Ricsárdgír szintise megmenti a karácsonyt, de nem úgy!

A Ricsárdgír zenekar vagány mesekönyvvel jelentkezett a karácsonyi időszakban. A mű fontos személyiségfejlődési krízishelyzeteket boncolgat, de olyan aktuális eseményekre is reagál, mint a világunkat már egy éve sújtó koronavírus.