Könyv

A könyv öröme – Az első fogtól az utolsóig

2020.11.29. 11:40
Ajánlom
Az olvasóvá nevelést már csecsemőknél el lehet kezdeni, főleg ha Marék Veronika rajzolja a Babaolvasó-füzetet és az olvasójegyet. Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség és a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár igazgatója mesélt arról, hogy milyen nagy szerepe van a lelkes könyvtárosoknak egy település életében, de kiderült az is, mit szeretnek tanulni az önszerveződő nagyik.

Mi az a baba- és kölyökolvasójegy?

A könyvtárak folyamatosan próbálkoznak új szolgáltatások bevezetésével. Az elmúlt években ezek közül az egyik legsikeresebb a bababarát könyvtárak elindítása, ami az egyik Országos Könyvtári Napok-programból nőtte ki magát. Itt a három év alatti kisgyerekekről van szó, akik szülőkkel, nagyszülőkkel látogatják a könyvtárat. A gyerekeknek csúszni-mászni alkalmas szőnyegpadlós, párnás környezetet alakítottunk ki képeskönyvekkel és természetesen a szülőknek megfelelő szakirodalommal.

A foglalkozásokon höcögtetőket, dúdolókat, ritmusos mozgást tanítunk, ezeket gyakorolják a fiatal anyukák a babákkal, míg a következő héten újakat ismerhetnek meg.

A járvány miatt tavasszal a foglalkozások is abbamaradtak, azonban a kollégáim videóra vették két könyvtáros közreműködésével az új programokat, amik meglepően népszerűek lettek a neten. Míg a foglalkozásokon csak tizenöt szülő lehet jelen, addig a videók virtuálisan több száz emberhez elértek. A babák a saját maguk jogán iratkoznak be a könyvtárba. Kifejezetten az ő számukra alkottuk meg Marék Veronikával a babaolvasójegyet, amit 3 éves korukig használhatnak. Sokan közülük óvodásként is maradnak, ezt követően a kölyökolvasójegynek lesznek a tulajdonosai nagyjából 10 éves korukig, és bízunk benne, hogy sokan felnőttként is maradnak.

child-684583_1920-225306.jpg

Kislány könyvtárban (Fotó/Forrás: Pixabay)

A legfiatalabb mellett a legidősebb generációra is gondoltak, hiszen elindult a Nagyi.net program is.

A célunk az, hogy aki babakorban elindul a könyvtárba, az egészen idős koráig látogassa az intézményt. Ez szerencsére a valóságban is sokszor így van. Kiemelt figyelmet fordítunk az idős emberekre. Nő a lakosság átlagéletkora, s az idősebb korosztály tagjai közül sokan tele vannak ambícióval, tanulásra készek. Itt kiemelt terület a digitális írás-olvasás, amelyet évtizedek óta tanfolyamokon oktatunk számukra a könyvtárakban.

Az időseknél is olyan könyvtáros kell, aki ért hozzájuk. Tudja, milyen gondjaik merülnek fel, hogyan kell nekik megmutatni a dolgokat, miképp fogják megérteni az újdonságokat, és aki nem mellesleg motiválni is képes őket. A nagyik nagyon speciális foglalkozást igényelnek, olyan tematikát kell összeállítani, amely felkelti az érdeklődésüket. A témák között első helyen a családtagokkal való kapcsolattartás áll, de megtanulnak például keresni is az interneten. Ma már nagyon sok nagyi a netről főz, de szabás-varrás mintákat is gyakran töltenek le. Amellett, hogy a rokonaikkal tudják tartani a kapcsolatot az itt megszerzett képességekkel,

közösségre is találnak a könyvtárban.

Ennek a legmagasabb szintje, amikor önszerveződnek. Megalapították például Kecskeméten is a Nagyi.Net Plusz klubjukat. Csetelnek, facebookoznak egymással. Minden hónapban egyszer eljönnek a könyvtárba, ahol az ő kérésüknek megfelelően tanítunk nekik valami újat. Ezek a kérések néha egészen meglepő tájékozottságot árulnak el, például szeretnének képeket letölteni, vágni, szerkeszteni.

Nagyon fontos, hogy a könyvtárosok értsenek az adott korosztály nyelvén, tudják, hogy szóljanak hozzájuk, mi foglalkoztatja őket.

Éppen ezért jellemző a könyvtáros végzettség mellett a több diploma, gyakorlat. Van óvónő, pedagógus, szociológus, zenész, nyelvész, informatikus végzettségű könyvtárosunk, akik az iskolásokkal és olyan is, akik a kamaszokkal vagy az idősekkel foglalkoznak. A kamaszokat a legnehezebb megszólítani és bevonni a könyvtár életébe. Fontos, hogy befogadó közeget hozzon létre a könyvtár, mindenkinek legyen meg a maga zuga.

_DSC7557-144103.jpg

Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség és a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár igazgatója (Fotó/Forrás: Informatikai és Könyvtári Szövetség)

Míg egy nagyobb városban válogatni lehet a programok közül, egy néhány száz fős településen a könyvtár lehet a kevés kulturális program központja. Hogyan tudnak segíteni abban, hogy a kis intézmények is ugyanolyan lehetőségekkel induljanak, mint nagyobb társaik?

Nagy különbség van egy akármilyen kicsi, de élő, „valóságos” könyvtár és egy félig alvó között. Tudok példát hozni olyan kistelepülési könyvtárra, ahol hihetetlen nyüzsgés van. Ha rendbe hoztunk egy könyvtárat, akkor ezután azon múlik a dolog, hogy van-e olyan könyvtáros, aki ismeri a helyi körülményeket, ott él a településen.

A lelkes könyvtárosok a mozgatórugói, motorjai a könyvtáraknak – így gyakran a település életének is.

Az IKSZ nemcsak szakmai érdekképviseletet lát el, hanem szolgáltatásokat nyújt minden típusú könyvtárnak, elsősorban országos programok koordinálásával. Ilyen például az Országos Könyvtári Napok, vagy az Internet Fiesta, amelyhez 5-6 ezer programmal csatlakozik egy hét alatt 1500 könyvtár. Ezek megvalósítását pályázati forrásból közös portál működtetéssel, promóciós anyagokkal, szakmai napokkal segíti a szervezet. Igy fejlődnek egyre szélesebb körben a könyvtárak szolgáltatásai, hiszen arra kell törekednünk, hogy egy gyerek amiatt ne szenvedjen végletes hátrányt, hogy hova született. A könyvtárnak mindenhol az esély megadására kell törekednie szolgáltatásaival.

Rendelj házhoz könyvtári könyvet!

Kapcsolódó

Rendelj házhoz könyvtári könyvet!

Házhoz viszi a könyveket az időseknek és a mozgásukban korlátozottaknak az ország több bibliotékája. Lelkes könyvtárosok mesét olvasnak fel online a négy fal közé szorult gyerekeknek, az otthon maradt felnőtteknek pedig könyvtári podcastokat ajánl az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézete a koronavírus-járvány ideje alatt.

10 kép, ami bizonyítja: a könyvtárosoknak is van humoruk

10 kép, ami bizonyítja: a könyvtárosoknak is van humoruk

A könyvtárban dolgozók élete is tartogat kihívásokat, ahogy az ebből a gyűjtésből is látszik. A képek alapján arra következtetünk, hogy az olvasókon kívül főleg a különféle állatok okoznak gondot a könyvtárakban.

Olvasót hamisított két könyvtáros

Olvasót hamisított két könyvtáros

Az East Lake Megyei Könyvtár alkalmazottai kétségbeesetten próbálták megmenteni kedvenc könyveiket a selejtezéstől.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„A hagyományos koncerteknek egyszer csak vége lesz” – Beszélgetés Tihanyi László és Horváth Balázs zeneszerzőkkel

Mindketten régóta részt vesznek az UMZE Kamaraegyüttes és Egyesület munkájában, a jövő évadban ismét játssza is darabjaikat a zenekar. Tihanyi László és Horváth Balázs a jövő évi koncertek mellett a kortárs zene népszerűsítéséről is mesélt, és arról, hogyan vezényli egy komponista a saját művét.
Színház

Bezárja kapuit az Átrium

A színház a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a támogatások hiánya olyan helyzetbe sodorta őket, amelyben az intézmény fenntartását nem tudják megoldani.
Színház

Feminista tragikomédiából a náci Németországba

A kisvárdai tartózkodásom harmadik napjára elárasztottak az olyan „elintézésre váró”, kulturális tevékenységhez csak lazán kapcsolódó ügyek, mint a másnap hajnali taxi intézése, vagy a megfelelő mennyiségű és hőmérsékletű víz beszerzése. Erőfeszítéseimet ugyan csak részben koronázta siker, de legalább maradt időm lélekben felkészülni az esti két előadásra.
Plusz

Több mint 440 ezer látogató után újabb különleges koncertekkel vár a Magyar Zene Háza

Januári megnyitása óta nagy érdeklődés kísérte a Magyar Zene Háza programjait, koncertjeit, műfaji korlátokat lebontó zenei eseményeit. Ősszel újabb látványos kiállítással, határokat feszegető koncertekkel, valamint különleges programokkal várja a látogatókat a Ház.
Vizuál

Gondolán érkezik Kolodko Mihály legújabb miniszobra

Nem példanélküli, hogy a gerillaszobrász miniatűr alkotásai külföldön bukkannak fel – ezúttal egészen az olaszországi Velencéig kell utaznunk az új szoborért.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv gyász

Elhunyt Böszörményi Gyula

A József Attila-díjas sci-fi- és fantasyírót, a Gergő-, valamint az Ambrózy báró esetei-sorozat szerzőjét 57 éves korában, június 29-én érte a halál.
Könyv interjú

„Minden regényemmel egy tartozást rovok le” – Beszélgetés Vámos Miklóssal

Nekünk, íróknak nincs más teendőnk, mint hogy igazat mondjunk – állítja Vámos Miklós, akivel Ötvenhét lépés című kisregénye kapcsán női sorsokról és a férfiak helytelen viselkedéséről beszélgettünk. Az író lapunknak azt is elárulta, mi a leghőbb vágya, és mit kellene kihúznia Thomas Mann-nak A varázshegyből.
Könyv magazin

E. T. A. Hoffmann Mozarttól kölcsönözte a nevét

1776. január 24-én született a német romantika kiemelkedő írója, Az arany virágcserép, valamint a Diótörő és Egérkirály szerzője, aki annyira tisztelte Wolfgang Amadeus Mozartot, hogy még a nevét is felvette.
Könyv podcast

A nagyüzemi sörnek marketingje van, nem egyénisége – Bart Dániel a Lírástudókban

Évekig sörblogot írt, aztán kézműves sörbárt nyitott Budapesten és Berlinben, végül könyvben is megírta, mit gondol a sörről, annak eredetéről, kultúrájáról és legutóbbi reneszánszáról. A Lírástudók podcastban Grisnik Petra Bart Dániellel beszélgetett.
Könyv interjú

Játék a lehetséges világokkal – Pléh Csabával a Pszichológia kézikönyv ürügyén

Megjelent a Pszichológia kézikönyv. Nyolc év munkája, harminc szerzőtől, 1198 oldalon. Barátságtalan méret, bensőséges tartalom. A kötet a pszichológiát új megközelítésekben kínálja, főként laikusoknak. Főszerkesztője Pléh Csaba pszichológus-nyelvész, akadémikus, egyetemi tanár, vele beszélgettünk társas kapcsolatainkról, kritikai attitűdről és az olvasás fontosságáról.