Könyv

A közönség szavazatait is várják a Zsoldos Péter-díjra

2023.02.24. 11:10
Ajánlom
A magyar sci-fi egyik atyjáról, Zsoldos Péterről elnevezett elismerés közönségdíjára március 31-ig adhatjuk le a szavazatainkat a regény kategóriában.

A magyar fantasztikus irodalom egyik legmeghatározóbb szerzőjéről elnevezett díj a hazai alkotókat és a magyar fantasztikus könyvkiadást kívánja díjazni – közölték a szervezők, hozzátéve, hogy idén először lesz közönségdíj:

az olvasók a regény kategória jelöltjei közül szavazhatják meg, mely művet ítélik a legjobbnak.

Mint írták, a jelölési folyamat két körben zajlott le, az így összeállt, magyar szerzős műveket listázó két kategóriában egy héttagú zsűri dönt, amelynek Benczik Vera irodalmár, H. Nagy Péter irodalomtörténész, Hegedűs Orsolya irodalmár, Keserű József irodalomtudós, Makai Péter Kristóf irodalomtudós, Szilárdi Réka irodalmár, Takács Bogi író a tagja. 

Emellett idén első alkalommal a legjobb fordításban megjelent regénynek járó elismerést egy háromtagú zsűri ítéli oda, erről Lapis József irodalomtörténész, Orosz Anna műfordító és szerkesztő, valamint O. Réti Zsófia irodalom- és kultúrakutató dönt majd.

A 2023-as év jelöltjei

Regény kategória

 • Kondor Vilmos: Második magyar köztársaság
 • Lőrinczy Judit: Az utolsó tanú
 • Moskát Anita: Szerződéses szabadság

Novella kategória

 • Gaura Ágnes: Ha elég mélyre nyúlsz
 • Kiss Gabriella: Hétszerte
 • László Zoltán: Ördöglakat
 • Moskát Anita: Fekete monitor
 • Veres Attila: Tranzisztor

Fordításban megjelent regény kategória

 • Kim Stanley Robinson: A Jövő Minisztériuma (fordította Farkas Veronika)
 • John Scalzi: A Kaidzsú Állatvédő Társaság (fordította Rusznyák Csaba)
 • Jeff VanderMeer: Kolibri szalamandra (fordította Kleinheincz Csilla)

A Zsoldos Péter-díjat névadójának születésnapján, április 20-án adják át a Cinema MOM-ban. A közönségszavazásban részt vevők között egy teljes Zsoldos Péter-életműsorozatot sorsolnak ki, a zsűri által díjazott művek pedig a Zsoldos-díj együttműködőpartnere, a Libri támogatását nyerik meg.

Szavazni a díj honlapján lehet.

Fejléckép: Zsoldos Péter (Fotó/Forrás: Zsoldos Péter-díj)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Beleolvasó – Prieger Zsolt: Kedves Teréz!

„Szentek leszünk, makulátlanok, szeplőtelenek, mint az állatok” – írja az Anima Sound System vezetője, aki új könyvében Martonvásárhely leghíresebb grófnőjéhez címzett leveleiben írja meg a gondolatait. Olvasson bele ön is a kötetbe!
Könyv hír

Jane Goodall Magyarországon népszerűsíti új könyvét

A világhírű főemlőskutató és környezetvédő május 9-én mutatja be A remény könyve című új kötetét, és előadást is tart az ELTE Lágymányosi Campusán.
Könyv világirodalom

Megvan, kik közül kerül ki 2023-ban a Nemzetközi Booker-díj győztese

Ukrajna egyik legnépszerűbb szerzője, egy halálból visszatért író, illetve olyan művész is szerepel a 2023-as Nemzetközi Booker-díj jelöltjei között, aki lediktálta a regényét – adta hírül a The Guardian online felületén.
Könyv podcast

„Szerelmes vagyok Martonvásárba” - Prieger Zsolt a Lírástudók vendége

Az Anima Sound System tagját első könyvéről, lokálpatrióta lelkesedésről, a férfilélek női oldaláról és jövőbeli terveiről kérdezte a Lírástudók műsorvezetője, Grisnik Petra.
Könyv magazin

Beleolvasó – Boldizsár Ildikó: „Hogyan segítsek én terajtad?”  

„A világmindenség globális kérdései helyére a szűkebb közösségek, családok problémái kerültek, így váltották fel a mítoszokat a mesék” – írja a meseterápia meghonosítója legújabb könyvében. Olvasson bele ön is a kötetbe!