Könyv

A közönség szavazatait is várják a Zsoldos Péter-díjra

2023.02.24. 11:10
Ajánlom
A magyar sci-fi egyik atyjáról, Zsoldos Péterről elnevezett elismerés közönségdíjára március 31-ig adhatjuk le a szavazatainkat a regény kategóriában.

A magyar fantasztikus irodalom egyik legmeghatározóbb szerzőjéről elnevezett díj a hazai alkotókat és a magyar fantasztikus könyvkiadást kívánja díjazni – közölték a szervezők, hozzátéve, hogy idén először lesz közönségdíj:

az olvasók a regény kategória jelöltjei közül szavazhatják meg, mely művet ítélik a legjobbnak.

Mint írták, a jelölési folyamat két körben zajlott le, az így összeállt, magyar szerzős műveket listázó két kategóriában egy héttagú zsűri dönt, amelynek Benczik Vera irodalmár, H. Nagy Péter irodalomtörténész, Hegedűs Orsolya irodalmár, Keserű József irodalomtudós, Makai Péter Kristóf irodalomtudós, Szilárdi Réka irodalmár, Takács Bogi író a tagja. 

Emellett idén első alkalommal a legjobb fordításban megjelent regénynek járó elismerést egy háromtagú zsűri ítéli oda, erről Lapis József irodalomtörténész, Orosz Anna műfordító és szerkesztő, valamint O. Réti Zsófia irodalom- és kultúrakutató dönt majd.

A 2023-as év jelöltjei

Regény kategória

 • Kondor Vilmos: Második magyar köztársaság
 • Lőrinczy Judit: Az utolsó tanú
 • Moskát Anita: Szerződéses szabadság

Novella kategória

 • Gaura Ágnes: Ha elég mélyre nyúlsz
 • Kiss Gabriella: Hétszerte
 • László Zoltán: Ördöglakat
 • Moskát Anita: Fekete monitor
 • Veres Attila: Tranzisztor

Fordításban megjelent regény kategória

 • Kim Stanley Robinson: A Jövő Minisztériuma (fordította Farkas Veronika)
 • John Scalzi: A Kaidzsú Állatvédő Társaság (fordította Rusznyák Csaba)
 • Jeff VanderMeer: Kolibri szalamandra (fordította Kleinheincz Csilla)

A Zsoldos Péter-díjat névadójának születésnapján, április 20-án adják át a Cinema MOM-ban. A közönségszavazásban részt vevők között egy teljes Zsoldos Péter-életműsorozatot sorsolnak ki, a zsűri által díjazott művek pedig a Zsoldos-díj együttműködőpartnere, a Libri támogatását nyerik meg.

Szavazni a díj honlapján lehet.

Fejléckép: Zsoldos Péter (Fotó/Forrás: Zsoldos Péter-díj)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.
Vizuál

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.
Plusz

A Balatonnál sem kell nélkülöznünk a kulturális programokat – itt a Kultkikötő idei műsora

Mintegy kétszáz program, többek között színházi előadás, koncert, kiállítás, templomséta és családi program várja az érdeklődőket a Kultkikötőben a Balaton négy településén május végétől augusztus végéig.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Herendi Gábor új filmjéhez

A magyar színjátszás számos kiválóságával készül a Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, közvetlen állami támogatás nélkül megvalósuló romantikus komédiája. Cikkünkben már látható a film első hivatalos előzetese!
Klasszikus

Száz év muzsikája szólal meg a magyar klasszikus zene napján

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok a magyar klasszikus zene napján Kocsis Zoltán emléke, valamint a hazai komolyzene és annak alkotói előtt tisztelegnek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv podcast

Aki az életéről faggatta Benedek Miklóst – Vajda Katalin a Lírástudók vendége

Benedek Miklós élete végén még megbirkózott a legnagyobb kihívással: saját magáról, a saját életéről vallott Vajda Katalinnak, aki a Lírástudók podcastban elmondta, mivel kapcsolatban nyílt meg a legnehezebben az ország egyik legnépszerűbb színésze.
Könyv hír

Visszatér a Libri Irodalmi Díj – mostantól az eladási listákat vezető könyveket ismerik el

A 2023-ban megszüntetett elismerést új formában adják át idén, méghozzá a legnépszerűbb szerzőknek, a korábbinál jóval több, tizenegy kategóriában. A Libri azzal indokolta döntését, szeretnék, ha a díj odaítélésében nagyobb szerepet kaphatnának az olvasók. 
Könyv hír

Mohácsi Balázs és Puskás Panni kapta a Mastercard – Alkotótárs ösztöndíjat

Mohácsi Balázs hibrid műfajú pályaművében az élet, halál, költészet, család és írás témáiról beszél, míg Puskás Panni készülő regénye az időskori önrendelkezés témáját dolgozza fel. 
Könyv hír

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Könyv hír

Tizenketten részesülnek Babits Mihály-ösztöndíjban

A Babits Mihályról elnevezett pályázattal tehetséges fiatal műfordítók munkáját támogatják. Az ösztöndíj kuratóriuma meghozta döntését a 2024. évi díjazottakkal kapcsolatban.