Könyv

„A legklasszabb dolog regényt írni” – Mártonffy András a Lírástudók vendége

2024.06.26. 09:50
Ajánlom
Második kötete mintha egy fejére állított Seherezádé-történet lenne, amely hétköznapi emberek tragédiáin keresztül mutatja be a 20. század sorsfordító eseményeit. A Lírástudók új epizódjában Mártonffy Andrással beszélgetett Grisnik Petra.

„Kicsit író is”, így ír magáról Mártonffy András, aki kétkötetes szerzőként mellette coach, tréner és angoltanár is. Első regénye, az Én, Sándor Erik nyolc éve jelent meg, és szokatlan témát dolgozott fel: egy pszichopata sötét lelkébe férkőzött be, hogy az olvasóknak már ne kelljen.

Idén a Trend Kiadó gondozásában jelent meg a 11 éjszaka, amely már címében is Seherezádé mesegyűjteményére utal. Mártonffy András a Csáth Géza-i világot idézve, hétköznapi emberek tragédiáin keresztül mutatja be a 20. század első felének sorsfordító eseményeit és Budapest kevésbé ismert arcát, egy idős asszony történetén keresztül.

4068474-104006.jpg

Mártonffy András: 11 éjszaka (Fotó/Forrás: Trend Kiadó)

A könyv egyben felnőtteknek szóló mesék gyűjteménye. A fülszöveg így avat be a keretül szolgáló cselekménybe: „A rendszerváltás elbizonytalanító időszakában a Tanácstól kijáró gondozó, Győző elrabolja a kilencvenéves Kamillát, mivel mindennél jobban vágyik egy biztonságot jelentő, »igazi« nagymamára. A sokat látott öregasszony tíz éjszakán keresztül kénytelen mesélni a mentális problémákkal küzdő férfinak, akit lassan maguk alá gyűrnek az egyre riasztóbbá váló történetek.”

A Lírástudók podcastepizódjában Grisnik Petra arról kérdezte a szerzőt, hogy milyen alapélményekből született a könyv.

Hiszen ahogy Mártonffy az életrajzában fogalmaz, 1990-ben érettségizett, így a felnőttkora „szimbolikus értelemben a rendszerváltással egyidős”, ráadásul élete kezdete a Moszkva térhez kötődik.

De arra is kíváncsiak voltunk, hogy mi vezette Mártonffyt Csáth Gézához, valamint a magyarországi vészkorszak sötét témáihoz, köztük Kun páter alakjához. Végül az is szóba kerül, miért szerencsés Stephen King vagy J. K. Rowling.

A beszélgetés után öt friss könyvmegjelenést ajánlunk

konyvajanlok-2-103616.jpg

- (Fotó/Forrás: lira.hu)

A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>> 

 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.
Zenés színház

Szikrák és vízcseppek – Aida a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Tíz év után ismét az Aida került színre az Ausztriában található Szentmargitbányai Kőfejtő hatalmas szabadtéri színpadán. Nem ez volt azonban az egyetlen visszatérés: ismét Thaddeus Strassberger rendező munkáját láthatta a közönség.
Klasszikus

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Plusz

Mintha elkezdtük volna szeretni a saját városainkat – beszélgetés Zubreczki Dávid építészeti mesemondóval

A Kultkikötő szervezésében idén nyáron nyolc helyszínen hallgathatók meg Zubreczki Dávid vetítéssel egybekötött történetmesélős előadásai Templomséták a Balaton körül címmel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv podcast

Arról álmodtam, hogy Pöttyös Könyveket fogok írni – Turbuly Lilla a Lírástudók vendége

Nemcsak a gyerekeket, hanem a szülőket is nevelni szeretné a könyveivel Turbuly Lilla, akinek új ifjúsági regénye, a Kész cirkusz! két tinédzser barátnőről szól. A szerzővel Grisnik Petra beszélgetett a Lírástudók új epizódjában.
Könyv ajánló

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Könyv ajánló

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Könyv ajánló

Interaktív térbejárás, felolvasóest, zenei performansz – experimentális irodalmi programok várnak a PIM-ben

Idén nyáron kísérleti kerti programokkal is várja a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ – Petőfi Irodalmi Múzeum a látogatókat, alternatív olvasatokat kínálva olyan művekhez, mint Madách Imre Az ember tragédiája vagy Hamvas Béla novellái.
Könyv magazin

Aki az irodalommal csalta meg az orvostudományt – 120 éve hunyt el Anton Pavlovics Csehov

1904. július 15-én hunyt el az egyik legnagyobb orosz író, Anton Pavlovics Csehov, aki drámáival és más prózai szövegeivel egyaránt megújította a modern irodalmat. A művész életéről tíz pontban emlékezünk meg.