Könyv

A Londoni Könyvvásáron népszerűsíti a magyar irodalmat a PKÜ

2023.04.19. 11:30
Ajánlom
Női szerzőinket helyezi fókuszba a Petőfi Kulturális Ügynökség: a Londoni Könyvvásáron mások mellett Tóth Krisztina, Kulin Borbála, Molnár Krisztina Rita és Izsó Zita is bemutatkozhat a közönségnek.

A London BOOK Fair a világ egyik legnagyobb és legfontosabb könyvkereskedelmi és kiadói rendezvénye, amely 2023. április 18-20. között zajlik az Olympia London csarnokaiban. Az idén 35. alkalommal megrendezett vásárra a világ minden tájáról érkeznek kiadók, könyvügynökök, jogkereskedők, a könyvszakma, az irodalmi és az egyetemi-tudományos élet prominens képviselői. Magyarországot a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) képviseli saját standdal, a kortárs magyar irodalmat bemutató kiadványsorozatával és három bemutatóval.

A PKÜ közleménye szerint április 20-án a londoni Liszt Intézetben mutatják be a Shelter under the Sun című kortárs versantológiát, amelyben három magyar költő verseinek angol fordítása szerepel.

Kulin Borbála, Molnár Krisztina Rita és Izsó Zita izgalmas női hangok a mai magyar lírában, a három különböző karakter más-más módon közelíti meg a nőiséget:

Molnár játékosan, Kulin a női test és a szerelem kapcsolatát vizsgálva, míg Izsó a traumák felől. Az esten mindhárom költő, valamint a kötet szerkesztője és fordítója, Gyukics Gábor is részt vesz.

Közvetlenül a versantológia bemutatója után lép színpadra a magyar származású, 1993-ban Man Booker-díjra jelölt Tibor Fischer és a magyar avantgárd költő és performanszművész, a LennonOno-békedíjas Ladik Katalin. Mindketten a The Continental Literary Magazine szerzői, akik a főszerkesztő, Jászberényi Sándor társaságában a jövőről és a fiatalság és szépség témájáról beszélgetnek.

„Hát miért ne lehetnék én is bátor?” – Interjú Ladik Katalinnal

Kapcsolódó

„Hát miért ne lehetnék én is bátor?” – Interjú Ladik Katalinnal

„Ha nem bántottak volna annyira, lehet, hogy megragadok a középszernél” – mondja lapunknak Ladik Katalin. A József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjas költővel új verseskötete és közelgő, nyolcvanadik születésnapja alkalmából beszélgettünk, többek között sikerekről, kudarcokról, belső emigrációról és arról, mi vagy ki az a Homo galacticus.

Április 22-én, szombat este Tóth Krisztina Vonalkód (Barcode) című novelláskötetének bemutatójára kerül sor, szintén a londoni Liszt Intézetben. A 15 novella mindegyike egy-egy történet egy fiatal, névtelen női elbeszélőtől. Akár gyermekkori ismeretségekről, iskolai táborokról és kirándulásokról, akár szerelemről és szerelmi csalódásról szólnak, mindegyik Magyarország hanyatlófélben lévő szocialista korszakának közegében játszódik. A kötet fordítója, Peter Sherwood e könyvvel tavaly elnyerte az angol PEN kiemelt fordítási ösztöndíját.

A PKÜ London BOOK Fair 2023 programjai a londoni Liszt Intézettel együttműködésben valósulnak meg:

  • április 20. 17:30 – Women’s Poetry Night – a Shelter under the Sun című antológia bemutatója, résztvevők: Izsó Zita, Kulin Borbála, Molnár Krisztina Rita, Gyukics Gábor, Owen Good
  • április 20. 19:00 – A The Continental Literary Magazine angol nyelvű irodalmi magazin YOUNG & BEAUTIFUL és FUTURE tematikus számairól a folyóirat főszerkesztője, Jászberényi Sándor, valamint Tibor Fischer és Ladik Katalin szerzők beszélgetnek.
  • április 22. 18:00 – Tóth Krisztina Barcode című könyvének bemutatója, résztvevők: Tóth Krisztina, Peter Sherwood, Tarsoly Eszter

A Petőfi Kulturális Ügynökség munkatársai London után Lipcse felé veszik az irányt, 2023. április 27-30. között a Lipcsei Könyvvásáron népszerűsítik a kortárs magyar irodalmat és a német nyelven megjelent magyar irodalmi köteteket, többek között Barnás Ferenc, Böszörményi Zoltán, Kiss Noémi, Kukorelly Endre, Tompa Andrea, Varga Melinda, valamint fordítóik jelenlétében.

Fejléckép: Tóth Krisztina, Kulin Borbála, Molnár Krisztina Rita, Izsó Zita (Fotók forrása: Petőfi Kulturális Ügynökség)

„Nem Magyarországról akartam beszélni. Vagy nem csak róla” – Tóth Krisztina a Lírástudók vendége

Kapcsolódó

„Nem Magyarországról akartam beszélni. Vagy nem csak róla” – Tóth Krisztina a Lírástudók vendége

Nyáron jelent meg második regénye, A majom szeme, amiben nem országunk kórképét, hanem a világ riasztó közeljövőjét kívánta megírni Tóth Krisztina. Grisnik Petra, a Lírástudók műsorvezetője arról is kérdezte az írót, milyen érzés „lefordítva lenni”, miért készül évekig egy regény, és milyen olvasói visszajelzéseknek örül leginkább.

Földhözragadtak égi ügyei – interjú Barnás Ferenccel

Földhözragadtak égi ügyei – interjú Barnás Ferenccel

„Én az íróasztalnál szeretnék professzionális lenni” – fogalmazott lapunknak Barnás Ferenc. Az íróval egyebek közt írói programjáról, kívülállásáról, irodalmi hatásáról, a műveiben folyton változó hangvételéről beszélgettünk.

Fájó űrt hagyott maga után a Libri irodalmi díj

Fájó űrt hagyott maga után a Libri irodalmi díj

Grecsó Krisztián, Krusovszky Dénes, Láng Zsolt, Tompa Andrea és Török András is aggodalmát fejezte ki a Libri irodalmi díjak megszüntetése kapcsán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Vizuál

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.
Klasszikus

Igényes zene, stílustól függetlenül – új koncertsorozatot indít az MVM

A klasszikus zenét és a minőségi könnyűzenét a középpontba állító új eseménysorozat indul az MVM támogatásával. Az MVM Classic&Club koncertjei a két műfaj kiemelkedő hazai tehetségeinek egyedi produkcióit vonultatják fel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Élet és halál, születés és veszteség kéz a kézben jár Kjersti Annesdatter Skomsvold regényében

Az anyává válás, valamint a társra találás története rajzolódik ki a norvég írónő A gyerek című regényéből, amelyet Petrikovics Edit ültetett át magyar nyelvre.
Könyv hír

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.
Könyv podcast

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Könyv ajánló

Összművészeti nappal ünneplik az irodalmat

Április 21-én a budapesti Akvárium Klubban egész napos összművészeti programot tartanak a Poket Zsebkönyvek alapításának hatodik évfordulója alkalmából.
Könyv ajánló

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.