Könyv

A magyar irodalom egyik legellentmondásosabb múzsája - Boncza Berta

2019.06.06. 15:55
Ajánlom
A csucsai várkisasszony, híres férfiakra vadászó számító nőszemély, múzsa vagy a nemzet özvegye. Százhuszonöt éve, 1894. június 7-én született Boncza Berta, az irodalomórákról családiasan csak Csinszka.

Boncza-kastely_maradvanya_Csucsan-152143.jpg

A régi Boncza-kastély maradványa Csucsán (Fotó/Forrás: wikipedia)

A Kolozs megyei Csucsán született. Apja, Boncza Miklós országgyűlési képviselő, ügyvéd, földbirtokos saját nővére nála majdnem három évtizeddel fiatalabb lányát vette el, aki belehalt a szülésbe. Boncza első indulatában árvaházba akarta adni a csecsemőt, de ezt nővére és egyben anyósa megakadályozta, a kislányt nagyanyja nevelte fel. Apja érzelmi helyett anyagi biztonságot nyújtott számára, tízéves korától a fővárosi Erzsébet Nőiskolába, majd egy előkelő svájci intézetbe járt.

A verselgető lány a képzőművészet és a fotográfia iránt is érdeklődött, a svájci intézetben növendéktársairól készített rajzokat, ruhákat tervezett, Münchenben szeretett volna festészetet tanulni.

Rajzaiból néhányat a Petőfi Irodalmi Múzeum őriz, fotóiból egy-egy megmaradt felvétel a Magyar Tudományos Akadémia Kézirattárában található.

Hazatérve a csucsai kastélyban élt, de a magát kereső, ábrándozó és rajongásra hajlamos lány nem találta helyét. Feltett szándéka volt, hogy egy híres költő múzsája lesz, és már svájci évei alatt levelezést kezdeményezett a szintén ott tanuló Tabéry Géza íróval.

1911-ben Ady Endrének küldte el verspróbálkozásait, levelezésük egyre bizalmasabbá vált.

Ady 1914-ben szánta el magát a személyes találkozásra, amikor Berta már Lám Béla mérnök, író jegyese volt, de Ady csucsai látogatása mindent megváltoztatott. Hamarosan jegyesek lettek, majd 1915. március 27-én az esküvőre is sor került. A 21 éves menyasszonynak árvaszéki engedélyre volt szüksége, mert a házasságot hevesen ellenző Boncza Miklós nem adta rájuk atyai áldását, az esküvői tanú Ignotus és Vészi Endre volt.

Szekely_Ady_Csinszka-151951.jpg

Boncza Berta (Csinszka) és Ady Endre (Fotó/Forrás: wikipedia)

A Csinszka becenevet az elterjedt vélekedéssel szemben nem Ady adta feleségének, valójában Berta kezdte férjét Csacsinszkinek becézni, ami Csinszkire rövidült, és női párjaként született meg a Csinszka. (A Boncza-család lengyel felmenőit egyébként Bugacsinszkynek hívták.)

Az esküvő után Ady egyre többet betegeskedett, Csinszka pedig önfeláldozóan ápolta, intézte ügyeit. Boncza Miklós halála után, 1917-ben a házaspár a nagymamával együtt felköltözött Budapestre, a Veres Pálné utcai lakásba. Csinszka volt a múzsája a költő utolsó kötetének, az 1918-ban megjelent a Halottak élén olyan remekműveket tartalmaz, mint az Őrizem a szemed, a De ha mégis?, a Nézz, Drágám kincseimre. A költő 1919. január 27-én bekövetkezett halála után Csinszka egy évtizedig pereskedett az Ady-családdal a hagyaték jogaiért, a méltatlan huzavona kiegyezéssel zárult.

A még csak 25 éves özvegy ezután rajzalbumát ürügyként használva a nála tíz évvel idősebb Babits Mihály figyelmét próbálta felhívni magára, találkozgattak, leveleztek és furcsa viszony szövődött köztük. A költő ellenállt Berta unszolásának, "csak" versekkel válaszolt, köztük a Régi friss reggeleim cíművel. Egy év után szakítottak, Babits kapcsolatuk történetét 1921-ben a Nyugatban megjelent Költészet és valóság című novellájában írta meg.

Marffy_Odon_es_Boncza_Berta_Szekely_Aladar_felvetele-151951.jpg

Márffy Ödön és Boncza Berta (Csinszka) (Fotó/Forrás: wikipedia)

Berta 1920 augusztusában Márffy Ödön festőművész felesége lett, erről nem feledte levélben értesíteni Babitsot.

Az asszony idilli világot teremtett férjének és magának a Svábhegy lábánál, a Szamóca utcában. Személyisége inspirálóan hatott második férjére is, a bubifrizurás, fitos orrú portréktól a műtermi vagy szabadtéri aktokig félszáznál több olaj- és pasztellkép, több tucat akvarell, egyedi vagy sokszorosított grafikai lap őrzi a múzsa és modell feleség emlékét, ezekből rendezett kiállítást 2010-ben a MODEM.

Ő is megpróbálkozott a festéssel, a fotózással, érdekelte a divat, de egyik művészeti ágban sem tudott kiteljesedni, ami egész életében bántotta. Egy levelében így írt:

Az Ady-verseket, mint tudod nem én írtam, a Márffy-képeket, mint tudod nem én festem - de irtózom már mindég olyan várakból tekintgetni a nagyvilágba - ahol legjobb óráimban is csak nemes apród vagyok."

Bizonytalansága, amely elől szerepjátszásba menekült, végigkísérte életét, egyik vallomása szerint: "Nekem olyan volt az életem, hogy már akkor és azóta mindig egy kis szerepet kellett játszanom. Egyik barátnőmnek meghagytam: még a koporsómban is fessenek ki. Az igazi arcom egyedül reám tartozik, senki másra."

fortepan_55335-151904.jpg

Boncza Berta (Csinszka) 1934 (Fotó/Forrás: fortepan)

Halálát agyvérzés okozta negyvenéves korában, 1934. október 24-én, koporsójában kívánsága szerint kisminkelték.

Csinszka-utolso-arckepe-1935-korul-152635.jpg

Márffy Ödön: Csinszka utolsó arcképe (1936 körül) (Fotó/Forrás: MNG)

1931-ben kiadott egy kötetnyi költeményt Csinszka versei címmel, a 2017-ben Mert a csodának nincsen párja című gyűjtemény huszonhéttel több, összesen ötvenhét versét tartalmazza. Memoárjai néhány részlete Vallomás a csodáról - Csinszka naplója címmel 1932-ben a Nagyváradi Naplóban, majd négy évtizeddel később a Magyar Nemzetben jelent meg, önálló kötetben 2017-ben látott napvilágot.

Első levelezőtársa, Tabéry később A csucsai kastély kisasszonya címmel írt róla könyvet, Lám Béla A körön kívül című életrajzi regényében emlékezett rá. Deák Krisztina 1987-ben Csinszka címmel készített filmet rövidre szabott életéről, két éve Rockenbauer Zoltán írt róla monográfiát Csinszka, a halandó múzsa: Ady özvegye, Babits szerelme, Márffy hitvese címmel. A mű szerint Csinszka, színes, sziporkázó egyéniség volt, csak az állhatatos kitartás hiányzott belőle, hogy a magában hordozott sokoldalú tehetséget teljes mértékben kibontakoztathassa.

Mi maradt Ady után? – Örökösödési vita, hamis levelek, vitatott portrék

Kapcsolódó

Mi maradt Ady után? – Örökösödési vita, hamis levelek, vitatott portrék

Ady Endre kultusza - a költő hathatós közreműködésével - már életében kialakult, így 1919 január 27-i halála hosszan tartó betegsége ellenére is megrázta a közvéleményt. Legendák kaptak szárnyra, köteteinek jogaiért pedig a családja perre ment az özveggyel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Erős, makacs és érzékeny - Meryl Streep 70 éves

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, a ma élő legnagyobb színészek egyike, akit 21 alkalommal jelöltek Oscar és 31 alkalommal Golden Globe díjra. Portré.
Színház

„Egy Beethoven-koncert után kisebb a valószínűsége annak, hogy valakit fejbe verjünk”

Az Ördögkatlan két megálmodójával, Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval arról beszélgettünk, miből fakad a fesztivál egyedi hangulata és milyen új fellépőket avatnak idén, de néhány praktikus tanáccsal is ellátják azokat, akik kedvet kapnának ellátogatni a fesztiválra július 30. és augusztus 3. között.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Zenés színház

Aj Vej-vej Turandotot rendez Rómában

A hazájában játszódó Puccini-operának a kínai képzőművész nemcsak a rendezője lesz, hanem ő tervezi a jelmezeket is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv örkény istván

Hallgass egyperceseket Örkény István előadásában!

Színdarabok és interjúk felvételei mellett felolvasások hanganyaga és fotók is elérhetőek az OSZK honlapján, amelyet a ma negyven éve elhunyt író, dramaturg emlékének szenteltek.
Könyv pályázat

Műfordítókat keresnek!

Az idén 14. alkalommal hirdeti meg műfordítás-pályázatát műfordításkötettel nem rendelkező alkotók számára az Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK). A pályaműveket augusztus 20-ig várják.
Könyv dia

Térey János irodalmi életműve az internetre kerül

A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) posztumusz tagjává választotta a június 3-án elhunyt Térey János költőt, írót, drámaírót, műfordítót, így hamarosan hozzáférhetővé válik életműve a DIA honlapján.
Könyv hír

Olvastad már az év legjobb gyerekkönyvét? És a legszebbet?

Gyerekkönyv-írói, ifjúsági írói, illusztrátori, műfordítói, valamint innovációs kategóriában adták át a HUBBY szakmai és diákzsűriének díját.
Könyv lista

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.