Könyv

A magyar irodalom egyik legellentmondásosabb múzsája - Boncza Berta

2019.06.06. 15:55
Ajánlom
A csucsai várkisasszony, híres férfiakra vadászó számító nőszemély, múzsa vagy a nemzet özvegye. Százhuszonöt éve, 1894. június 7-én született Boncza Berta, az irodalomórákról családiasan csak Csinszka.

Boncza-kastely_maradvanya_Csucsan-152143.jpg

A régi Boncza-kastély maradványa Csucsán (Fotó/Forrás: wikipedia)

A Kolozs megyei Csucsán született. Apja, Boncza Miklós országgyűlési képviselő, ügyvéd, földbirtokos saját nővére nála majdnem három évtizeddel fiatalabb lányát vette el, aki belehalt a szülésbe. Boncza első indulatában árvaházba akarta adni a csecsemőt, de ezt nővére és egyben anyósa megakadályozta, a kislányt nagyanyja nevelte fel. Apja érzelmi helyett anyagi biztonságot nyújtott számára, tízéves korától a fővárosi Erzsébet Nőiskolába, majd egy előkelő svájci intézetbe járt.

A verselgető lány a képzőművészet és a fotográfia iránt is érdeklődött, a svájci intézetben növendéktársairól készített rajzokat, ruhákat tervezett, Münchenben szeretett volna festészetet tanulni.

Rajzaiból néhányat a Petőfi Irodalmi Múzeum őriz, fotóiból egy-egy megmaradt felvétel a Magyar Tudományos Akadémia Kézirattárában található.

Hazatérve a csucsai kastélyban élt, de a magát kereső, ábrándozó és rajongásra hajlamos lány nem találta helyét. Feltett szándéka volt, hogy egy híres költő múzsája lesz, és már svájci évei alatt levelezést kezdeményezett a szintén ott tanuló Tabéry Géza íróval.

1911-ben Ady Endrének küldte el verspróbálkozásait, levelezésük egyre bizalmasabbá vált.

Ady 1914-ben szánta el magát a személyes találkozásra, amikor Berta már Lám Béla mérnök, író jegyese volt, de Ady csucsai látogatása mindent megváltoztatott. Hamarosan jegyesek lettek, majd 1915. március 27-én az esküvőre is sor került. A 21 éves menyasszonynak árvaszéki engedélyre volt szüksége, mert a házasságot hevesen ellenző Boncza Miklós nem adta rájuk atyai áldását, az esküvői tanú Ignotus és Vészi Endre volt.

Szekely_Ady_Csinszka-151951.jpg

Boncza Berta (Csinszka) és Ady Endre (Fotó/Forrás: wikipedia)

A Csinszka becenevet az elterjedt vélekedéssel szemben nem Ady adta feleségének, valójában Berta kezdte férjét Csacsinszkinek becézni, ami Csinszkire rövidült, és női párjaként született meg a Csinszka. (A Boncza-család lengyel felmenőit egyébként Bugacsinszkynek hívták.)

Az esküvő után Ady egyre többet betegeskedett, Csinszka pedig önfeláldozóan ápolta, intézte ügyeit. Boncza Miklós halála után, 1917-ben a házaspár a nagymamával együtt felköltözött Budapestre, a Veres Pálné utcai lakásba. Csinszka volt a múzsája a költő utolsó kötetének, az 1918-ban megjelent a Halottak élén olyan remekműveket tartalmaz, mint az Őrizem a szemed, a De ha mégis?, a Nézz, Drágám kincseimre. A költő 1919. január 27-én bekövetkezett halála után Csinszka egy évtizedig pereskedett az Ady-családdal a hagyaték jogaiért, a méltatlan huzavona kiegyezéssel zárult.

A még csak 25 éves özvegy ezután rajzalbumát ürügyként használva a nála tíz évvel idősebb Babits Mihály figyelmét próbálta felhívni magára, találkozgattak, leveleztek és furcsa viszony szövődött köztük. A költő ellenállt Berta unszolásának, "csak" versekkel válaszolt, köztük a Régi friss reggeleim cíművel. Egy év után szakítottak, Babits kapcsolatuk történetét 1921-ben a Nyugatban megjelent Költészet és valóság című novellájában írta meg.

Marffy_Odon_es_Boncza_Berta_Szekely_Aladar_felvetele-151951.jpg

Márffy Ödön és Boncza Berta (Csinszka) (Fotó/Forrás: wikipedia)

Berta 1920 augusztusában Márffy Ödön festőművész felesége lett, erről nem feledte levélben értesíteni Babitsot.

Az asszony idilli világot teremtett férjének és magának a Svábhegy lábánál, a Szamóca utcában. Személyisége inspirálóan hatott második férjére is, a bubifrizurás, fitos orrú portréktól a műtermi vagy szabadtéri aktokig félszáznál több olaj- és pasztellkép, több tucat akvarell, egyedi vagy sokszorosított grafikai lap őrzi a múzsa és modell feleség emlékét, ezekből rendezett kiállítást 2010-ben a MODEM.

Ő is megpróbálkozott a festéssel, a fotózással, érdekelte a divat, de egyik művészeti ágban sem tudott kiteljesedni, ami egész életében bántotta. Egy levelében így írt:

Az Ady-verseket, mint tudod nem én írtam, a Márffy-képeket, mint tudod nem én festem - de irtózom már mindég olyan várakból tekintgetni a nagyvilágba - ahol legjobb óráimban is csak nemes apród vagyok."

Bizonytalansága, amely elől szerepjátszásba menekült, végigkísérte életét, egyik vallomása szerint: "Nekem olyan volt az életem, hogy már akkor és azóta mindig egy kis szerepet kellett játszanom. Egyik barátnőmnek meghagytam: még a koporsómban is fessenek ki. Az igazi arcom egyedül reám tartozik, senki másra."

fortepan_55335-151904.jpg

Boncza Berta (Csinszka) 1934 (Fotó/Forrás: fortepan)

Halálát agyvérzés okozta negyvenéves korában, 1934. október 24-én, koporsójában kívánsága szerint kisminkelték.

Csinszka-utolso-arckepe-1935-korul-152635.jpg

Márffy Ödön: Csinszka utolsó arcképe (1936 körül) (Fotó/Forrás: MNG)

1931-ben kiadott egy kötetnyi költeményt Csinszka versei címmel, a 2017-ben Mert a csodának nincsen párja című gyűjtemény huszonhéttel több, összesen ötvenhét versét tartalmazza. Memoárjai néhány részlete Vallomás a csodáról - Csinszka naplója címmel 1932-ben a Nagyváradi Naplóban, majd négy évtizeddel később a Magyar Nemzetben jelent meg, önálló kötetben 2017-ben látott napvilágot.

Első levelezőtársa, Tabéry később A csucsai kastély kisasszonya címmel írt róla könyvet, Lám Béla A körön kívül című életrajzi regényében emlékezett rá. Deák Krisztina 1987-ben Csinszka címmel készített filmet rövidre szabott életéről, két éve Rockenbauer Zoltán írt róla monográfiát Csinszka, a halandó múzsa: Ady özvegye, Babits szerelme, Márffy hitvese címmel. A mű szerint Csinszka, színes, sziporkázó egyéniség volt, csak az állhatatos kitartás hiányzott belőle, hogy a magában hordozott sokoldalú tehetséget teljes mértékben kibontakoztathassa.

Mi maradt Ady után? – Örökösödési vita, hamis levelek, vitatott portrék

Kapcsolódó

Mi maradt Ady után? – Örökösödési vita, hamis levelek, vitatott portrék

Ady Endre kultusza - a költő hathatós közreműködésével - már életében kialakult, így 1919 január 27-i halála hosszan tartó betegsége ellenére is megrázta a közvéleményt. Legendák kaptak szárnyra, köteteinek jogaiért pedig a családja perre ment az özveggyel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Schiff András összerúgta a port a Montréali Szimfonikusokkal

A Montréali Szimfonikus Zenekar állítja: nem gondolják, hogy Schiff András tud vezényelni. A magyar muzsikus október végén dirigálta a kanadai zenekart, akkor történt az összetűzés.
Klasszikus

Ők azok az „amatőr karmesterek”, akik vezényelhetik a Fesztiválzenekart

Először hirdettek amatőröknek karmesterpályázatot, melynek eredményeként egy jogász, egy aneszteziológus, egy korrepetitor és egy csellóművész vezényelheti a Budapesti Fesztiválzenekart.
Vizuál

10 film, amit novemberben látni kell

Méghozzá moziban, nagyvásznon, amíg csak lehet! Szubjektív összeállításunkban a hazai mozipremierek novemberi kínálatából válogattunk Juliette Binoche új filmjétől kezdve Mika Kaurismäkin át Scorseséig, sőt egészen Woody Allenig.
Vizuál

„Ne azon botránkozzunk meg, hogy meztelen gyerektesteket mutogatok, hanem a valóságon!”

A karizmatikus hatvanas zenetanár és az újonnan érkezett tinédzserlány közötti furcsa viszonyt igyekszik kibogozni a zenekar tehetséges szólistája, Dávid. Nagy Zoltán bemutatkozó filmjében főhős és néző egyaránt a rejtett jelek és a sorok közt rejlő lényeg felkutatására van ítélve.
Vizuál

Vasárnap megdőlhet a magyar árverési rekord

Mérföldkő és korszakváltás a magyar műtárgypiacon. Száznál is több 1945 és 2000 között készült műalkotás látható a Virág Judit Galéria tematikus aukciós kiállításán, melynek anyagából vasárnap rendeznek árverést a Budapest Kongresszusi Központban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Különleges kiadás a Harry Potter megjelenésének 20. évfordulójára

Harry Potter és a tűz serlege illusztrált kiadása, illetve a Griffendél, a Mardekár, a Hugrabug és a Hollóhát, vagyis a Roxfort varázslóházainak színeit viselő, csíkos élfestett kötetek a Harry Potter és a bölcsek kövéből.
Könyv hír

Jo Nesbø Magyarországra látogat

Jövő év áprilisában a Könyvfesztiválon teszi tiszteletét a skandináv krimik koronázatlan királya – jelentette be Facebook-oldalán a könyvei magyar megjelenéséért felelős Animus Kiadó.
Könyv gyász

Elhunyt Tarbay Ede, a Varjúdombi mesék szerzője

A József Attila-díjas író, költő, műfordító, dramaturg életének 88. évében, november 9-én hunyt el.
Könyv galéria

Meghitt pillanatok Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni fényképalbumából - Galéria

A fényképek között akadnak ismerős fotók és eddig soha nem látott képek is. Kapcsolatuk szívet melengető közös portréi mellett helyet kapott mindkettejük gyerekkora és családja, számos kirándulás, strandon töltött nap vagy némi síelés is. 1944. november 9-én halt meg Radnóti Miklós költő, műfordító, a 20. századi magyar líra egyik meghatározó alakja. 
Könyv magazin

A gumifalú könyvesbolt, amely garancia a minőségre

Az aprócska újlipótvárosi üzlet igazi irodalmi központ: nemcsak az olvasók, de az írók is szívesen járnak ide, mert tudják, itt mindenkivel törődnek. Rédei Éva kemény munkával és odaadással, sokszor zseniális üzleti fogásokkal építette fel a Láng Tékát és azt, ami mögötte van.