Könyv

A mesterséges intelligencia illusztrálta Vámos Miklós új mesekönyvét

2023.05.23. 13:30
Ajánlom
A szerző szerint a történet is indokolta, hogy új utakat keressenek, novemberben megjelenő kötetében ugyanis a szervezetbe juttatott apró robotok próbálják meggyógyítani az emberek szívét és lelkét.

Szív és Lélek címmel készül lapunk állandó szerzője, Vámos Miklós új mesekönyve, amely várhatóan novemberben jelenik meg az Athenaeum Kiadó gondozásában. A kötetről először mesélt a szerző, méghozzá a Jazzy Rádió reggeli műsorában, ahol úttörőnek nevezte a könyvet, mivel annak illusztrációit a Midjourney nevű mesterséges intelligencia tervezte.

Ez egy kísérlet, a kíváncsiság hajtott. Viszont a mesekönyv története is indokolta, hogy új utakat keressünk. A Szív és Lélek arról is szól, mennyire hasznos tud lenni, ha valaki innovatív. Ha elhagyja a szokványost

– fogalmazott az író a kiadó közleménye szerint. A könyv főszereplői ugyanis nanorobotok, akiket egy orvos gyógyító célzattal juttat az emberi szervezetbe. Az apró mesehősök pedig beszélnek, mozognak, haladnak a véráramban, és teljesíteni szeretnék a feladatot, amit beléjük programoztak.

unnamed3-112921.jpg

Vámos Miklós Szív és Lélek című könyvének borítója (Fotó/Forrás: Athenaeum Kiadó)

Vámos szerint az orvostechnológiai téma miatt adta magát, hogy a mesterséges intelligenciát használják, de emellett hangsúlyozta, a Szív és Lélek arra is keresi a választ, hogy vajon mi tesz minket emberré.

A mesekönyvben két történetet olvashatunk: a Szív gyógyításának és a Lélek gyógyításának történetét. A szerző ikermesének nevezi őket. Mindkét mesében egy idős professzor nanorobotokat helyez egy-egy beteg ember testébe. Az első alkalommal egy idős, a második alkalommal egy kislány vérerébe kerülnek a robotkapszulák. Az első mesében a szív, a másodikban az agy gyógyítása a feladatuk.

A szív és az agy két szinten jelenik meg a mesékben: emberi szervként és az érzelmek, a gondolatok hordozóiként. Míg a fizikai valóság nagyon könnyen bemutatható és leírható, addig az érzelmek kialakulása, a lélek fogalma és működése már sokkal nehezebben érthető meg.

Vámos Miklós kérdez, és kérdéseit szép szimbólumokkal, a gyerekek nyelvén teszi fel.

Közös gondolkodásra hív, amelyben sokat segítenek az illusztrációk.

Az illusztrációkhoz használt szoftverről Kiss Viktor, az Athenaeum Kiadó munkatársa nyilatkozott, elmondva, hogy a Midjourney MI egy mesterséges intelligencia alapú képalkotó szoftver, amely a felhasználók által megadott angol szövegből és néhány paraméterből, illetve feltöltött képből képes nagyon rövid időn belül nagyfelbontású képeket generálni. „A technológia nem csupán létező fotókat ollóz össze, hanem képes olyan képi tartalmat alkotni, amely a valóságban nem is létezik. Ismer művészeket, stílusokat és korszakok, ismer híres embereket, és ismeri a fotózási szakkifejezéseket is. A Midjourney MI és a hozzá nagyon hasonló megoldások rendkívüli sebességgel fejlődnek, jellemzőjük, hogy minél többen és többet használják a felhasználók, annál ügyesebb lesz maga a program is” – fogalmazott. Utalt arra is, hogy a szoftver hátránya az, hogy nem képes ugyanazt a karaktert képről-képre ugyanolyan formában megjeleníteni, újra előhívni és más jelenetekbe belehelyezni, ezért elkerülhetetlen volt, hogy a program által megalkotott illusztrációkat utólag szerkesszék és egységesítsék.

Fejléckép: Illusztrációk Vámos Miklós Szív és Lélek című könyvéből (Fotó/Forrás: Athenaeum Kiadó)

KÉP-regény: AI Budapest 150

Kapcsolódó

KÉP-regény: AI Budapest 150

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a mesterséges intelligencia által készített fotókról osztotta meg a gondolatait.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Zenés színház

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.
Klasszikus

A világhírű Chamber Orchestra of Europe koncertjével indul április 29-én a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Magyarország EU-s csatlakozásának 20. évfordulóját ünnepli az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertje, amit a világhírű Chamber Orchestra of Europe ad Perényi Miklós gordonkaművész közreműködésével.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Kortárs költők a köztereken – költészet napi játékra invitál a Libri

Mások mellett Závada Péter, Kemény Zsófi, Simon Márton és Varró Dani köteteivel gazdagodhatnak a szemfüles irodalomrajongók a fővárosban. A Libri a rendszeres, napi versolvasásra szeretné felhívni a figyelmet.
Könyv magazin

Még a matematikai képességeket is fejleszti a versolvasás

Önismeret, kreativitás, kritikai gondolkodás, nyelvi fejlődés – a magyar költészet napja alkalmából Nyáry Krisztián gyűjtötte össze, milyen pozitív hatásokkal lehet a gyerekekre a versolvasás. 
Könyv ajánló

Min lehet együtt kuncogni a filozófusokkal?

Thomas Cathcart és Daniel Klein könyvéről nem könnyű eldönteni, hogy egy filozofikus viccgyűjtemény vagy egy vicces filozófiai alkotás. Annyi bizonyos, hogy két alkotóeleme van, a vicc és a filozófia.
Könyv hír

Idén is van magyar stand a Bolognai Gyermekkönyvvásáron

Önálló standon népszerűsíti a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) a hazai gyermekkönyveket az április 8. és 11. között zajló Bolognai Gyermekkönyvvásáron – tette közzé az intézmény.
Könyv ajánló

A bezzeggyerek után most Erika nénié a főszerep – júniusban jön Rényi Ádám új kötete

Az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg Erika néni és további felnőttmesék címmel Rényi Ádám harmadik novelláskötete, amelyben ezúttal is a tőle megszokott, meghökkentő humorral mesél a közelmúlt és a jelen Magyarországáról.