Könyv

A Mikulás is a Skálában vásárol?

Gyerekkorunk karácsonya - mesekönyvben
2018.12.22. 17:20
Ajánlom
A Mosó Masa mosodája alkotói megmutatták, hogy nézett ki a karácsony a nyolcvanas években és nem rejtették el a vicces oldalát sem. A Grimm-mesék világában tett látogatás már csak ráadás a könyv második felében. Harminc éve jelent meg a Karácsony hava / Hófehérke karácsonya.

Legyek hókotró? – Inkább szemetes.

A kötet két szereplője, Répa Adri és Bence persze még óvodások, messze vannak a pályaválasztástól, a kötet eredeti olvasóinak többség azonban már felnőtt – de erre a párbeszédre valószínűleg még emlékszik. A Karácsony hava / Hófehérke karácsonya című könyv idén 30 éve, 1988-ban jelent meg az ismert írónő, Varga Katalin tollából. A Gőgös Gúnár Gedeon (1962) és a Mosó Masa könyvek (1968) mellett ő jegyzi többek közt a Barátom, Bonca (1974), a Legyél te is Bonca! (1983) és a Bonca (1997) köteteket és a belőlük készült filmek forgatókönyveit is.

A - feltehetően - budapesti Napkert utca egyik házának három emeletén összesen hat család lakik, plusz Katz Amál és macskája, Kunitzer Szonja, valamint a padláson a galambok. (A cica neve is belsős poén: Kunitzer Szonja Kun Erzsébet író, újságíró álneve volt.) A ház összesen tizenhat, korban meglehetősen vegyes leosztású gyerkőce pont annyira várja a Mikulást és a karácsonyt, mint bármelyik valódi gyerek. Velük együtt követhetik az olvasók a decemberi készülődést a takarítástól a vásárlásig olyan fordulatokkal tarkítva, mint a Mikulás érkezése az óvodába – és az egész városba. Rogán Ágnes és Rogán Miklós rajzai Tesz-vesz városszerűen zsúfoltak és akciódúsak, míg a lakók otthoni életébe Wes Andersonosan pillanthatunk be, szó szerint keresztmetszetet kapva a házról.

Az új évet még a valódi kisgyerekekkel köszönti a könyv, majd a második részében a Grimm-mesék világába vált.

Meseország lakói többségében épp nem saját meséjükben kalandoznak, hanem történeten kívül élik a hétköznapjaikat (kivéve Csipkerózsikát, aki még mindig százéves álmát alussza).

Decemberben például ők is készülődnek az ünnepekre. Télapó Jégpalotájában készülnek a játékok, de a sütés-főzés is megkezdődött. Holle anyó amint abbahagyta a párnák rázását, nekilát az ünnepi lakoma elkészítésének. Némi fennakadást csak a Mostoha ármánykodása okoz, aki kiengedi a vihart a sziklából, de mire a szánnak repülnie kell, ez is megoldódik. A Mosó Masán már Varga Katalinnal együtt dolgozó F. Győrffy Annát a legtöbben talán a Pöttyös Panni kötetekből ismernek, bár Hófehérke rajzolásban is kifejezetten profinak számít. Ő készítette a diafilm verzió illusztrációit és Donászy Magda: Hófehérke születésnapja című könyvének rajzait is.

Az ünnepi hangulat garantált eléréséhez mindenki lapozza fel a könyvet, akinek megvan és aki eddig még nem tette meg! A többieknek galériánk ad ízelítőt.

ADVENT

A Fidelio adventi rovatának kiemelt támogatói:

 

Budapesti Nyári Fesztivál

Feledhetetlen nyáresti élmények várják jövőre is a Szabad Tér Színház látogatóit: romantika, dráma, andalító és vérpezsdítő dallamok a Budapesti Nyári Fesztivál helyszínein.

További információ: www.szabadter.hu

 

Esernyős

Óbuda szívében, a békebeli hangulatot máig őrző Fő téren 2014-ben nyitotta meg kapuit a III. kerület kulturális sokszínűségét egyedi profillal kiegészítő Esernyős. A mára népszerűvé vált multifunkcionális intézményben az egész évben látogatható koncertek, képzőművészeti kiállítások és filmvetítések mellett a helyi közösséget erősítő programok zajlanak, valamint kávézó, bisztró és turisztikai infópont és jegyiroda működik.

További információ: www.esernyos.hu

 

Pesti Vigadó

A Pesti Vigadó minden korban a társasági élet központi helyszíneként működött. 2014 óta az épület fenntartását és üzemeltetését a Magyar Művészeti Akadémia, mint tulajdonos megbízásából a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. biztosítja, amelynek célja továbbra is fenntartani, és megőrizni a közönség számára e kulturális sokféleséget és a magas művészeti színvonalat.

További információ: www.vigado.hu

Legnépszerűbb

Vizuál

Modigliani napi száz rajzot is készített, de ugyanilyen tempóban meg is semmisítette műveit

1920. január 24-én, alig 36 évesen hunyt el Amedeo Modigliani olasz festő, szobrász. A szegénységben élő művész jellegzetes elnyújtott alakjai ma már csillagászati összegekért kelnek el az árveréseken.
Vizuál

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Klasszikus

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.
Könyv

A Tüskevár írója volt gazdatiszt, de uszálykísérő, patkányirtó és napszámos is

Bár elsősorban ifjúsági és "állatregényíróként" emlegetik, még utóbbi köteteiben is - csak úgy mellékes könnyedséggel - zseniális emberábrázoló. 1900. január 25-én született Fekete István író.
Jazz/World

Visszakapta az ellopott hegedűjét Lajkó Félix

Sajtónyilvánosság előtt kapta vissza ellopott hegedűjét Lajkó Félix január 23-án, csütörtökön, Újvidéken.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv portré

75 éve verték halálra az Utas és holdvilág szerzőjét

Hetvenöt éve, 1945. január 27-én halt meg Szerb Antal. 1968-ban Balfon emlékművet avattak, amelyen az író szavai olvashatók: „A szabadság nemcsak egy nemzet magánügye, hanem az egész emberiségé is.”
Könyv gyerekirodalom

Astrid Lindgren mesehőse segít a háború elől menekülő gyerekeknek

A mai Harisnyás Pippi címmel indít kampányt a gyerekekért Astrid Lindgren lánya és unokái, hogy "a világ legerősebb kislánya" erejével segítsék többek között a Save the Children nevű szervezet munkáját.
Könyv fekete istván

A Tüskevár írója volt gazdatiszt, de uszálykísérő, patkányirtó és napszámos is

Bár elsősorban ifjúsági és "állatregényíróként" emlegetik, még utóbbi köteteiben is - csak úgy mellékes könnyedséggel - zseniális emberábrázoló. 1900. január 25-én született Fekete István író.
Könyv hír

Bartis Attilának adják a Bartók Imre által visszautasított Térey-díjat

Ezzel az író lesz a 45. Térey-ösztöndíjas, miután Bartók nem kívánt élni az ösztöndíj kínálta lehetőséggel - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szerdán.
Könyv hír

Íme az Aegon Művészeti Díj idei jelöltjei!

A 15. átadóra átalakul a kiválasztás menete. Mutatjuk a rövidlista húsz jelöltjét!