Könyv

A Mikulás is a Skálában vásárol?

Gyerekkorunk karácsonya - mesekönyvben
2018.12.22. 17:20
Ajánlom
A Mosó Masa mosodája alkotói megmutatták, hogy nézett ki a karácsony a nyolcvanas években és nem rejtették el a vicces oldalát sem. A Grimm-mesék világában tett látogatás már csak ráadás a könyv második felében. Harminc éve jelent meg a Karácsony hava / Hófehérke karácsonya.

Legyek hókotró? – Inkább szemetes.

A kötet két szereplője, Répa Adri és Bence persze még óvodások, messze vannak a pályaválasztástól, a kötet eredeti olvasóinak többség azonban már felnőtt – de erre a párbeszédre valószínűleg még emlékszik. A Karácsony hava / Hófehérke karácsonya című könyv idén 30 éve, 1988-ban jelent meg az ismert írónő, Varga Katalin tollából. A Gőgös Gúnár Gedeon (1962) és a Mosó Masa könyvek (1968) mellett ő jegyzi többek közt a Barátom, Bonca (1974), a Legyél te is Bonca! (1983) és a Bonca (1997) köteteket és a belőlük készült filmek forgatókönyveit is.

A - feltehetően - budapesti Napkert utca egyik házának három emeletén összesen hat család lakik, plusz Katz Amál és macskája, Kunitzer Szonja, valamint a padláson a galambok. (A cica neve is belsős poén: Kunitzer Szonja Kun Erzsébet író, újságíró álneve volt.) A ház összesen tizenhat, korban meglehetősen vegyes leosztású gyerkőce pont annyira várja a Mikulást és a karácsonyt, mint bármelyik valódi gyerek. Velük együtt követhetik az olvasók a decemberi készülődést a takarítástól a vásárlásig olyan fordulatokkal tarkítva, mint a Mikulás érkezése az óvodába – és az egész városba. Rogán Ágnes és Rogán Miklós rajzai Tesz-vesz városszerűen zsúfoltak és akciódúsak, míg a lakók otthoni életébe Wes Andersonosan pillanthatunk be, szó szerint keresztmetszetet kapva a házról.

Az új évet még a valódi kisgyerekekkel köszönti a könyv, majd a második részében a Grimm-mesék világába vált.

Meseország lakói többségében épp nem saját meséjükben kalandoznak, hanem történeten kívül élik a hétköznapjaikat (kivéve Csipkerózsikát, aki még mindig százéves álmát alussza).

Decemberben például ők is készülődnek az ünnepekre. Télapó Jégpalotájában készülnek a játékok, de a sütés-főzés is megkezdődött. Holle anyó amint abbahagyta a párnák rázását, nekilát az ünnepi lakoma elkészítésének. Némi fennakadást csak a Mostoha ármánykodása okoz, aki kiengedi a vihart a sziklából, de mire a szánnak repülnie kell, ez is megoldódik. A Mosó Masán már Varga Katalinnal együtt dolgozó F. Győrffy Annát a legtöbben talán a Pöttyös Panni kötetekből ismernek, bár Hófehérke rajzolásban is kifejezetten profinak számít. Ő készítette a diafilm verzió illusztrációit és Donászy Magda: Hófehérke születésnapja című könyvének rajzait is.

Az ünnepi hangulat garantált eléréséhez mindenki lapozza fel a könyvet, akinek megvan és aki eddig még nem tette meg! A többieknek galériánk ad ízelítőt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv oszk

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.
Könyv toplista

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Könyv magazin

Az író, aki egy meccsen jött rá, hogy tud regényt írni – Murakami Haruki 70 éves

Január 12-én tölti be a hetvenet Murakami Haruki japán író, műfordító, a kortárs posztmodern próza egyik nagymestere. 
Könyv instagram

Patti Smith mostanában Krasznahorkai könyvével tölti az estéit

A punk keresztanyja az Instagramon posztolt fotót arról, hogy a Sátántangót olvassa.
Könyv tokió

Iktasson apró sikátorokat a könyvespolcába!

Egy japán művész a szűk tokiói utcácskákat könyvtámaszok formájában varázsolja a könyvek közé.