Könyv

A Mikulás is a Skálában vásárol?

Gyerekkorunk karácsonya - mesekönyvben
2018.12.22. 17:20
Ajánlom
A Mosó Masa mosodája alkotói megmutatták, hogy nézett ki a karácsony a nyolcvanas években és nem rejtették el a vicces oldalát sem. A Grimm-mesék világában tett látogatás már csak ráadás a könyv második felében. Harminc éve jelent meg a Karácsony hava / Hófehérke karácsonya.

Legyek hókotró? – Inkább szemetes.

A kötet két szereplője, Répa Adri és Bence persze még óvodások, messze vannak a pályaválasztástól, a kötet eredeti olvasóinak többség azonban már felnőtt – de erre a párbeszédre valószínűleg még emlékszik. A Karácsony hava / Hófehérke karácsonya című könyv idén 30 éve, 1988-ban jelent meg az ismert írónő, Varga Katalin tollából. A Gőgös Gúnár Gedeon (1962) és a Mosó Masa könyvek (1968) mellett ő jegyzi többek közt a Barátom, Bonca (1974), a Legyél te is Bonca! (1983) és a Bonca (1997) köteteket és a belőlük készült filmek forgatókönyveit is.

A - feltehetően - budapesti Napkert utca egyik házának három emeletén összesen hat család lakik, plusz Katz Amál és macskája, Kunitzer Szonja, valamint a padláson a galambok. (A cica neve is belsős poén: Kunitzer Szonja Kun Erzsébet író, újságíró álneve volt.) A ház összesen tizenhat, korban meglehetősen vegyes leosztású gyerkőce pont annyira várja a Mikulást és a karácsonyt, mint bármelyik valódi gyerek. Velük együtt követhetik az olvasók a decemberi készülődést a takarítástól a vásárlásig olyan fordulatokkal tarkítva, mint a Mikulás érkezése az óvodába – és az egész városba. Rogán Ágnes és Rogán Miklós rajzai Tesz-vesz városszerűen zsúfoltak és akciódúsak, míg a lakók otthoni életébe Wes Andersonosan pillanthatunk be, szó szerint keresztmetszetet kapva a házról.

Az új évet még a valódi kisgyerekekkel köszönti a könyv, majd a második részében a Grimm-mesék világába vált.

Meseország lakói többségében épp nem saját meséjükben kalandoznak, hanem történeten kívül élik a hétköznapjaikat (kivéve Csipkerózsikát, aki még mindig százéves álmát alussza).

Decemberben például ők is készülődnek az ünnepekre. Télapó Jégpalotájában készülnek a játékok, de a sütés-főzés is megkezdődött. Holle anyó amint abbahagyta a párnák rázását, nekilát az ünnepi lakoma elkészítésének. Némi fennakadást csak a Mostoha ármánykodása okoz, aki kiengedi a vihart a sziklából, de mire a szánnak repülnie kell, ez is megoldódik. A Mosó Masán már Varga Katalinnal együtt dolgozó F. Győrffy Annát a legtöbben talán a Pöttyös Panni kötetekből ismernek, bár Hófehérke rajzolásban is kifejezetten profinak számít. Ő készítette a diafilm verzió illusztrációit és Donászy Magda: Hófehérke születésnapja című könyvének rajzait is.

Az ünnepi hangulat garantált eléréséhez mindenki lapozza fel a könyvet, akinek megvan és aki eddig még nem tette meg! A többieknek galériánk ad ízelítőt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Klasszikus

Jascha Heifetz ujjai lassított felvételen: ezért volt ő a 20. század Paganinije!

A filmrészlet az 1951-es Of Men and Music című portréból megmutatja, hogy a mindig tökélyre törekvő Heifetz milyen technikás játékos volt.
Klasszikus

Lehet, hogy hiába gyakorolsz, minden a genetikán múlik

Sokan úgy tartják, hogy a kimagasló eredményekhez gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás kell. Nos, ez nem igaz, sokkal több múlik a genetikán.
Zenés színház

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Tánc

Nálunk vetítik először a Rudolf Nurejev-portréfilmet

Április 2-án egyetlen alkalommal - a Rudolf Nureyev Nemzetközi Balettverseny részeként - eredeti nyelven, angolul, felirat nélkül vetítik az Urániában a White Crow című portréfilmet, még a hivatalos, New York-i premiervetítés előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv videó

Hallgassa meg a Grecsó Krisztián új regényében előforduló zenéket!

Az író Vera című regénye az 1980-as évek elején Szegeden játszódik, a kiadó egy lejátszási listával tette még átélhetőbbé a könyv atmoszféráját.
Könyv hír

Kukorelly Endre egymillió forintot ajánlott fel a Baumgarten-díj visszaállítására

Az író közösségi finanszírozásból javasolja a díj felélesztését, reagálva a nemzeti ünnepen kiosztott állami kitüntetések körüli visszásságokra.
Könyv étterem

Étterem könyvekkel a menün

Az apró connecticuti autóscsárda tulajdonosa eredetileg csak a saját elburjánzó könyvtárát szerette volna csökkenteni a kötetek elajándékozásával, a kezdeményezés azonban nagyon sikeresnek bizonyult.
Könyv költészet világnapja

Szálinger Balázs képviseli Magyarországot a költészet világnapján Rómában

Szálinger Balázs József Attila-díjas költő képviseli Magyarországot A költészet világnapja című rendezvényen március 21-én Rómában - közölte a Római Magyar Akadémia.
Könyv kvíz

Magyar regények angol címei - Kitalálja melyik könyvet rejtik?

Kötelező olvasmányok és klasszikusok a magyar irodalomból. Az angol nyelvterületen megjelent fordításaik címe néhol vicces, néhol pedig fejtörést okoz a magyar olvasónak. Kvíz!