Könyv

A nagyüzemi sörnek marketingje van, nem egyénisége – Bart Dániel a Lírástudókban

2022.06.22. 15:40
Ajánlom
Évekig sörblogot írt, aztán kézműves sörbárt nyitott Budapesten és Berlinben, végül könyvben is megírta, mit gondol a sörről, annak eredetéről, kultúrájáról és legutóbbi reneszánszáról. A Lírástudók podcastban Grisnik Petra Bart Dániellel beszélgetett.

 

Közhely, hogy amióta ember az ember, fogyaszt alkoholos italokat és keresi a mámoros állapotot. Bart Dániel azonban még korábban kezdi a sör életrajzát, amikor megállapítja, hogy 6 hidrogén, 2 szénatom és 1 oxigén alkotta molekula az űrben is megtalálható, a Nyilas csillagképben található Sagittarius B2 gázfelhő tulajdonképpen egy alkoholköd.

Bart Dániel több mint tizenhárom éve kezdett blogot írni a sörről – ez volt a Folyékony Kenyér –, amelynek egyre növekvő népszerűsége egybeesett a sörfőzés nemzetközi és hazai reneszánszával. Olyannyira új volt a mánia – mármint az, hogy az ipar mennyiségben, dobozba gyártott sörök mellett végre a fogyasztók a kis műhelyekben gyártott igényes főzetekre is igényt tartottak –, hogy még a craft beer kifejezés magyar megfelelője sem létezett, végül Bart Dániel alkotta meg a kézműves sör szóösszetételt. Azóta megint eltelt egy kis idő, és a „kézműves” jelző is egyre kevesebbet jelent, abban viszont

a sörrajongók között egyetértés van, hogy egy jó kisüzemi, kézműves vagy otthon főzött sör jobb lehet, mint a legtöbb konzumtermék.

Az pedig már a sörök és a podcast témáján is túlmutat, hogy végülis mit jelent valamit szívvel-lélekkel, nem hatalmas gyárakban előállítani. A sörkészítés több évezredes története arról is szól, hogy hogyan fosztja meg minőségétől, mélységétől és sokszínűségétől a fogyasztói, tömegtermelésre épülő kultúra.

A hetekben megjelent Az arany folyam – A sör életrajza című könyvből kiderül, hogy az italnak nincsen pontos definíciója, mindent nevezhetünk annak, ami nem bor és nem párlat; az is, hogy mi a vajúdó sör, miért volt sok helyen a nők feladata, és milyen nyomai vannak a mitológiában, a történelemben és a rituálékban a sörfogyasztásnak.

bartdaniel-144556.jpg

Bart Dániel: Az arany folyam c. könyve (Fotó/Forrás: Corvina Kiadó)

A Lírástudók új epizódjának utolsó negyed órájában ismét frissen megjelent könyveket ajánlunk. A könyvek listája:

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>>

„Nagy tételben fogyasztom a szépprózát” – Grisnik Petra, a Lírástudók új műsorvezetője

Kapcsolódó

„Nagy tételben fogyasztom a szépprózát” – Grisnik Petra, a Lírástudók új műsorvezetője

Grisnik Petra személyében új műsorvezető csatlakozik a Lírástudók csapatához. Első vendége Závada Pál, akivel legújabb kötetéről, az Apfelbaum – Nagyvárad, Berlinről beszélgetnek a május 25-én jelentkező műsorban. A színésznővel könyvekről, olvasási szokásairól és irodalmi kötődéseiről beszélgettünk. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Jazz/World

Kenny Garrett, a jazz-szaxofonosok élő ikonja tudja, mit kell hallgatni

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatában a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kiemelkedő alakja osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat szívesen. A sorozat legújabb részében a világhírű altszaxofonos, Kenny Garrett kedvenceibe hallgathatunk bele.
Könyv

Soha nem látott fényképek Habsburg Ottóról egy újonnan megjelent kötetben

A különleges fotókönyvvel Habsburg Ottó születésének 111. évfordulóját ünnepli az egykori trónörökös, parlamenti képviselő szellemi és tárgyi hagyatékát gondozó Habsburg Ottó Alapítvány.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Megvannak a 2023-as Déry-díj nyertesei

Ladik Katalin, Mohácsi István, Mohácsi János, Nagy Gabriella és Ilma Rakusa vehetik át a magyar irodalom egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező elismerését.
Könyv ajánló

Krasznahorkai Lászlóról szóló monográfia jelenik meg januárban

Szabó Gábor Kilátás az utolsó hajóról – Krasznahorkai László prózavilága című kötete 2024. január végén jelenik meg a Magvető Kiadó gondozásában, akik ezzel a kiadvánnyal köszöntik a kerek születésnapját ünneplő szerzőt.
Könyv ajánló

Soha nem látott fényképek Habsburg Ottóról egy újonnan megjelent kötetben

A különleges fotókönyvvel Habsburg Ottó születésének 111. évfordulóját ünnepli az egykori trónörökös, parlamenti képviselő szellemi és tárgyi hagyatékát gondozó Habsburg Ottó Alapítvány.
Könyv podcast

Nem csak egy könyv a Budapest Nagyregény – Kiss Noémi a Lírástudók vendége

Huszonkét társával együtt ő is tagja a Budapest Nagyregény szerzőgárdájának, és elmesélte, miért érdekes számára Cinkota és a XVI. kerület, amelynek történetét ő írta meg. Kiss Noémi azt is elmondta, miért tartja nagy vívmánynak, hogy a vaskos kötet szerzőinek fele nő.
Könyv gyász

Elhunyt Vajda Mihály

A Széchenyi-díjas filozófus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja 88 éves volt. Vajda Mihály munkásságát elsősorban a fenomenológia, a 20. századi német filozófia és a totalitariánus társadalmak elmélete terén fejtette ki.