Könyv

A Nobel-díjas Kazuo Ishiguro is esélyes a Booker-díjra

2021.07.28. 14:05
Ajánlom
Július 27-én kihirdették az egyik legjelentősebb irodalmi díj, a Booker jelöltjeit. A 13 döntős művet 158 könyv közül választotta ki a szakmai zsűri.

A hosszú listára olyan alkotások kerülhettek fel, amelyek megjelentek angolul az Egyesült Királyságban vagy Írországban.

Ilyen regény például a Nobel-díjas Kazuo Ishiguro legújabb műve is, melyet magyarul a Helikon Kiadó adott ki Klara és a Nap címmel.

Ishiguro nem először vehetné át a kitüntetést, 1989-ben egyszer már elnyerte a címet.

Legújabb története egy robotról szól, akinek feltett szándéka, hogy megértse az emberi világot. A könyvet óriási nemzetközi érdeklődés övezi, a 3000 Pictures és a Sony Pictures pedig már a megfilmesítésen dolgozik.

Nem Ishiguro az egyetlen a listán, akinek a művei az elmúlt években magyarul is megjelentek, Rachel Cusk egy korábbi könyve Körvonal, Richard Powers egyik munkája pedig Égig érő történet címmel került a boltokba.

A Booker-díj rövid listáját várhatóan szeptember 14-én hirdetik ki, az 50 ezer fontot elnyerő győztes nevét pedig november 3-án hozzák nyilvánosságra.

A 2021-es Booker-díj hosszú listája:

Anuk Arudpragasam: A Passage North (Granta Books, Granta Publications)
Rachel Cusk: Second Place (Faber)
Damon Galgut: The Promise (Chatto & Windus, Vintage, PRH)
Nathan Harris: The Sweetness of Water (Tinder Press, Headline, Hachette Book Group)
Kazuo Ishiguro: Klara és a Nap (Faber)
Karen Jennings: An Island (Holland House Books)
Mary Lawson: A Town Called Solace (Chatto & Windus, Vintage, PRH)
Patricia Lockwood: No One is Talking About This (Bloomsbury Circus, Bloomsbury Publishing)
Nadifa Mohamed: The Fortune Men (Viking, Penguin General, PRH)
Richard Powers: Bewilderment (Hutchinson Heinemann, PRH)
Sunjeev Sahota: China Room (Harvill Secker, Vintage, PRH)
Maggie Shipstead: Great Circle (Doubleday, Transworld Publishers, PRH)
Francis Spufford: Light Perpetual (Faber)

Fejléckép: Kazuo Ishiguro (fotó: Leonardo Cendamo / Getty Images Hungary)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Soha nem látott képek kerültek elő a The Beatlesről

Bőrnadrág és fehér ing – egy szett, amiről valószínűleg senkinek sem jutna eszébe a legendás együttes, a The Beatles. A zenekarról nemrég felfedezett fényképek azonban újabb képet festenek a banda korai éveiről.
Könyv

Kihirdették az idei Margó-díj jelöltjeit

Ötvenhat könyvet jelöltek idén a kiadók és/vagy a szerzők a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Ez a szám minden eddiginél több: tavaly negyven, 2020-ban pedig tizenkilenc jelölt volt. A díj célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása – írja a Könyves Magazin.
Plusz

„Élni gyönyörű” – Szabó Magdára emlékeznek a Várkert Bazárban

A 105 éve született és tizenöt éve eltávozott írónő életművét idézi meg az egész napos rendezvénysorozat október 15-én. Gyerekelőadás, színházi produkciók, filmvetítés és irodalmi beszélgetés is szerepel a programok között, az Ökumenikus Segélyszervezet révén pedig Szabó Magda-köteteket is felajánlhatunk a rászorulóknak.
Plusz

Pogány Judit, Keller András és Popova Aleszja is Prima Primissima-jelölt

A Prima Primissima Díj több kategóriáját is kibővítették idén, így a jelöltek a korábbinál is szélesebb körből kerülhettek ki. Az elismeréseket decemberben vehetik át a díjazottak.
Klasszikus

Gramophone-díj: a Fesztiválzenekar lett Az év zenekara

A Budapesti Fesztiválzenekart választották Az év zenekarának – jelentették be október 4-én este a Gramophone-díj gálarendezvényén Londonban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Annie Ernaux kapja az irodalmi Nobel-díjat

A személyes emlékek gyökereinek, elidegenedéseinek és kollektív korlátainak bátor és éles feltárásáért francia író veheti át idén a legrangosabb irodalmi elismerést. Annie Ernaux-nak legutóbb 2021-ben jelent meg könyve magyarul, Évek címmel a Magvető Kiadónál.
Könyv podcast

„A Balzac utca sarkán elhatároztam, hogy menő leszek” – Balázsy Panna a Lírástudók vendége

Az Ökobanda második részében négy jóbarát minden követ megmozgat, hogy felhívják az emberek figyelmét a jó levegő fontosságára. A mesekönyvek írójával, Balázsy Pannával környezettudatosságról, gyerekkori élményekről és a mai fiatal generációról beszélgetett a Lírástudók műsorvezetője, Grisnik Petra.
Könyv hír

Kihirdették az idei Margó-díj jelöltjeit

Ötvenhat könyvet jelöltek idén a kiadók és/vagy a szerzők a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Ez a szám minden eddiginél több: tavaly negyven, 2020-ban pedig tizenkilenc jelölt volt. A díj célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása – írja a Könyves Magazin.
Könyv beszámoló

Nádas Péter: Ami ma Ukrajnában történik, azt Európa tovább fogja cipelni

„Az idővel a munka lett az otthonom. Más otthonom nincs, és nem is lesz" – jelentette ki Nádas Péter a születésnapja alkalmából rendezett háromnapos programsorozat záróeseményén. Az íróval egyebek közt Budapest dinamikájáról, írásról és emlékezésről beszélgettek.
Könyv hír

Tóth Krisztina: Ne húzzuk be a nyakunkat!

Az írók szerepéről, a múlt borzalmainak lejegyzéséről, a populizmus terjedéséről, valamint a társadalmak szélsőséges megosztottságáról beszélt Tóth Krisztina a Könyvfesztivál megnyitóeseményén. Az idei díszvendéget, Szvetlana Alekszijevicset Háy Hános laudálta.