Könyv

A Nobel-díjas Kazuo Ishiguro is esélyes a Booker-díjra

2021.07.28. 14:05
Ajánlom
Július 27-én kihirdették az egyik legjelentősebb irodalmi díj, a Booker jelöltjeit. A 13 döntős művet 158 könyv közül választotta ki a szakmai zsűri.

A hosszú listára olyan alkotások kerülhettek fel, amelyek megjelentek angolul az Egyesült Királyságban vagy Írországban.

Ilyen regény például a Nobel-díjas Kazuo Ishiguro legújabb műve is, melyet magyarul a Helikon Kiadó adott ki Klara és a Nap címmel.

Ishiguro nem először vehetné át a kitüntetést, 1989-ben egyszer már elnyerte a címet.

Legújabb története egy robotról szól, akinek feltett szándéka, hogy megértse az emberi világot. A könyvet óriási nemzetközi érdeklődés övezi, a 3000 Pictures és a Sony Pictures pedig már a megfilmesítésen dolgozik.

Nem Ishiguro az egyetlen a listán, akinek a művei az elmúlt években magyarul is megjelentek, Rachel Cusk egy korábbi könyve Körvonal, Richard Powers egyik munkája pedig Égig érő történet címmel került a boltokba.

A Booker-díj rövid listáját várhatóan szeptember 14-én hirdetik ki, az 50 ezer fontot elnyerő győztes nevét pedig november 3-án hozzák nyilvánosságra.

A 2021-es Booker-díj hosszú listája:

Anuk Arudpragasam: A Passage North (Granta Books, Granta Publications)
Rachel Cusk: Second Place (Faber)
Damon Galgut: The Promise (Chatto & Windus, Vintage, PRH)
Nathan Harris: The Sweetness of Water (Tinder Press, Headline, Hachette Book Group)
Kazuo Ishiguro: Klara és a Nap (Faber)
Karen Jennings: An Island (Holland House Books)
Mary Lawson: A Town Called Solace (Chatto & Windus, Vintage, PRH)
Patricia Lockwood: No One is Talking About This (Bloomsbury Circus, Bloomsbury Publishing)
Nadifa Mohamed: The Fortune Men (Viking, Penguin General, PRH)
Richard Powers: Bewilderment (Hutchinson Heinemann, PRH)
Sunjeev Sahota: China Room (Harvill Secker, Vintage, PRH)
Maggie Shipstead: Great Circle (Doubleday, Transworld Publishers, PRH)
Francis Spufford: Light Perpetual (Faber)

Fejléckép: Kazuo Ishiguro (fotó: Leonardo Cendamo / Getty Images Hungary)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csontváry ritkán látható, 1901-ben festett szicíliai tájképét is élőben csodálhatjuk a Virág Judit Galériában

A Holdtölte Taorminában című festmény felbukkanása azért számít művészeti szenzációnak, mert a magántulajdonban lévő festményt régóta nem láthatta a szélesebb közönség. „Kevés mű maradt fenn Csontváry után, magángyűjteményben pedig nagyjából húsz darab lehet. Ezek egyike a Holdtölte Taorminában” – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.
Színház

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.
Klasszikus

A zene- és énektanári pálya népszerűsítését segíti a frissen átadott Kodály Műhely

A Városmajorban található intézmény kurzusoknak, szakmai és módszertani bemutatóknak, művészeti, zenetudományi témájú kerekasztal-beszélgetéseknek és kamarazenei hangversenyeknek ad helyet.
Plusz

Drehertől Dreherig – a kőbányai sörgyártás lenyűgöző története

Mi köze a sörnek a boszorkányokhoz? Hogyan kapcsolódnak a Dreherek a martonvásári Beethoven-szoborhoz? Mikor készült az első magyar partyhordó? Egyebek közt erre is választ kaphatunk március 1-jén Sziklainé Lengyel Zsófia előadásán.
Plusz

Elhunyt Jan Assmann egyiptológus, vallástörténész

A világhírű német tudós nevéhez fűződik egyebek közt a kulturális emlékezet fogalma, amelyet feleségével közösen dolgoztak ki. 2018-ban a Német Könyvkereskedelem Békedíjával tüntették ki.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv gyász

81 éves korában elhunyt Czakó Gábor Kossuth-díjas író

A Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze február 21-én hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében – közölte a család.
Könyv podcast

A két macska az önreflexiót jelenti – Kepes András a Lírástudók vendége

A Két macska voltam berobbant a sikerlisták élére, így nem is volt kérdés, hogy Kepes Andrást is meghívjuk podcastunkba. A 75 éves tévés, újságíró most már szinte csak regényírással foglalkozik, és már a következő könyvét tervezi.
Könyv gyász

Elhunyt Paul Olchváry műfordító

Paul Olchváry nevéhez számos magyar mű fordítása és amerikai kiadása fűződik. Az alkotót ötvennyolc éves korában, tragikus hirtelenséggel érte a halál.
Könyv hír

Az Esti mesék lázadó lányoknak című könyv miatt is megbüntették a Lírát

Francesca Cavallo és Elena Favilli könyve a hatóság indoklása szerint öncélúan népszerűsíti a születési nem megváltoztatását, ezért ötmillió forintos büntetést szabtak ki a könyvforgalmazóra, amiért kecskeméti üzletükben egy iskola kétszáz méteres körzetében árulták.
Könyv magazin

Beleolvasó – Luca Mazzucchelli: Az 1% ereje

A (rossz) szokás nagy úr, de a jó hír az, hogy a szokások tanulhatók, fejleszthetők és változtathatók. Erről szól Luca Mazzucchelli Az 1% ereje című gyakorlati útmutatója. Olvasson bele a kötetbe!