Könyv

A Nobel-díjas Kazuo Ishiguro is esélyes a Booker-díjra

2021.07.28. 14:05
Ajánlom
Július 27-én kihirdették az egyik legjelentősebb irodalmi díj, a Booker jelöltjeit. A 13 döntős művet 158 könyv közül választotta ki a szakmai zsűri.

A hosszú listára olyan alkotások kerülhettek fel, amelyek megjelentek angolul az Egyesült Királyságban vagy Írországban.

Ilyen regény például a Nobel-díjas Kazuo Ishiguro legújabb műve is, melyet magyarul a Helikon Kiadó adott ki Klara és a Nap címmel.

Ishiguro nem először vehetné át a kitüntetést, 1989-ben egyszer már elnyerte a címet.

Legújabb története egy robotról szól, akinek feltett szándéka, hogy megértse az emberi világot. A könyvet óriási nemzetközi érdeklődés övezi, a 3000 Pictures és a Sony Pictures pedig már a megfilmesítésen dolgozik.

Nem Ishiguro az egyetlen a listán, akinek a művei az elmúlt években magyarul is megjelentek, Rachel Cusk egy korábbi könyve Körvonal, Richard Powers egyik munkája pedig Égig érő történet címmel került a boltokba.

A Booker-díj rövid listáját várhatóan szeptember 14-én hirdetik ki, az 50 ezer fontot elnyerő győztes nevét pedig november 3-án hozzák nyilvánosságra.

A 2021-es Booker-díj hosszú listája:

Anuk Arudpragasam: A Passage North (Granta Books, Granta Publications)
Rachel Cusk: Second Place (Faber)
Damon Galgut: The Promise (Chatto & Windus, Vintage, PRH)
Nathan Harris: The Sweetness of Water (Tinder Press, Headline, Hachette Book Group)
Kazuo Ishiguro: Klara és a Nap (Faber)
Karen Jennings: An Island (Holland House Books)
Mary Lawson: A Town Called Solace (Chatto & Windus, Vintage, PRH)
Patricia Lockwood: No One is Talking About This (Bloomsbury Circus, Bloomsbury Publishing)
Nadifa Mohamed: The Fortune Men (Viking, Penguin General, PRH)
Richard Powers: Bewilderment (Hutchinson Heinemann, PRH)
Sunjeev Sahota: China Room (Harvill Secker, Vintage, PRH)
Maggie Shipstead: Great Circle (Doubleday, Transworld Publishers, PRH)
Francis Spufford: Light Perpetual (Faber)

Fejléckép: Kazuo Ishiguro (fotó: Leonardo Cendamo / Getty Images Hungary)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Színház

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.
Vizuál

A terek végrendelkezése – Gergye Krisztián kiállítása Szentendrén

Akvarelljeit mutatja be Gergye Krisztián kortárs táncművész és koreográfus a szentendrei MANK Galériában, amely helyet ad továbbá egy transzformatív performansznak is szeptember 25-én, 10 és 18 óra között.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Könyves séták és ismert szerzők az idei Margó Fesztiválon

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében rendezik meg október 14. és 17. között a 10. Margó Irodalmi Fesztivált, amely a Müpával közös szervezésben valósul meg a Várkert Bazárban.
Könyv koronavírus

Elmarad a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének Elnöksége közleménye szerint a jelenleg növekvő számú megbetegedések és a járványhelyzet fokozatos romlása miatt, az Egyesülés elhalasztja a novemberre tervezett Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál megrendezését. 
Könyv oszk

Az első összefüggő magyar nyelvemlék, a Pray-kódex díszmásolatát kapja ajándékba Ferenc pápa

A Halotti beszéd és könyörgés szövegét is tartalmazó, a 12. század végén keletkezett Pray-kódex díszmásolatát készítették el az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szakemberei Magyarország Kormányának ajándékaként az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra hazánkba látogató Ferenc pápa számára.
Könyv hír

Van 100 szavad Budapestről?

Nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Mindspace a 100 szóban Budapest történetíró pályázatot, amelyre bárki beküldheti Budapestről szóló történetét – legfeljebb 100 szóban.
Könyv hír

Rekordáron kelhet el egy első kiadású Frankenstein-kötet

Mary Shelley regényének leütési ára akár 300 ezer dollár, átszámítva körülbelül 90 millió forint is lehet.