Könyv

A Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevicset is beidézte a belarusz ügyészség

2020.08.26. 13:00
Ajánlom
Az írónő tagja az ellenzéki Koordinációs Tanácsnak, amelynek két tagja már börtönben ül. Nem maradnak abba a tüntetések Fehéroroszországban, a rendőrség már szelídebben lép fel, de még mindig több tucat békés civilt visznek el naponta.

Több tucat tüntetőt kerített be a belarusz rendőrség egy békés demonstráció után Minszkben, miután a hatóságok megtiltották a kormányellenes tömegfelvonulásokat, írja a civil jogi szervezetekre hivatkozva Reuters.

Szvetlana Alekszijevicset, Fehéroroszország ünnepelt íróját, a 2015. évi irodalmi Nobel-díj nyertesét tanúként hallgatja ki a belarusz ügyészség szerdán.

Az író az ellenzéki jelölt, Szvetlana Tyihanovszkaja támogatója és a Koordinációs Tanács tagja, amelynek két tagját a napokban már letartóztatták és börtönbe zárták.

Aljakszandr Lukasenka elnök ellen már két hete tüntetnek egész Fehéroroszországban – egy helyi karmester beszámolóját itt olvashatják. Habár az elnök, aki augusztus 9-én sokak által vitatott módon szerzett rendkívül magas, 80 százalékos győzelmet a választáson, patkányoknak nevezte a tüntetőket, és parancsba adta, hogy takarítsák el őket az utcáról, a rendőrség a napokban a korábbinál finomabban lép fel. A Springs jogi szervezet szerint ennek ellenére több mint harminc embert tartóztattak le kedden is, többnyire békés körülmények között. Olyan eset is történt, hogy egy férfit a felesége és a kisgyermeke mellől ragadtak el jelöletlen egyenruhájú emberek.

1024px-Putin_with_Alexander_Lukashenko_2015-125058.jpg

Vlagyimir Putyin és Aljakszandr Lukasenka 2015-ben (Fotó/Forrás: Wikimedia Commons)

A Koordinációs Tanács a kilencvenes évek óta működik, a szervezetet a Lukasenka-rezsim most nemzetbiztonság fenyegetésével vádolja. Két tagját, Szergej Dilevszkijt és Olga Kovalkovát már letartóztatták és börtönbe zárták. Ha a vádakat sikerül igazolni, akkor az elkövetőkre háromtól öt évig terjedő börtönbüntetést szabhatnak ki a hatóságok. A Koordinációs Tanács vezetője Szvetlana Tyihanovszkaja, aki a nem állami felmérések szerint győzött a választáson, de másnap Litvániába kellett menekülnie. A választások után Tyihanovszkaja bejelentette: nem fogadja el a hivatalos eredményeket, és saját magát tartja győztesnek.

Szvetlana Alekszijevics a tüntetések kirobbanása után csatlakozott a Koordinációs Tanácshoz. Az író korábban is összetűzésbe került a rezsimmel. 1948-ban született, 72 éves. Húszas éveiben újságíróként dolgozott, majd az egyetem után egy irodalmi magazin munkatársa lett Minszkben. Dolgozott tényfeltáró újságíróként, valamint olyan fontos történelmi események szemtanúinak visszaemlékezéseit jegyezte le, mint a második világháború, az afgán-szovjet háború, a Szovjetunió felbomlása és a csernobili katasztrófa.

2000-ban a Lukansenka-rezsim üldöztetése miatt kénytelen volt elhagyni szülőhazáját,

menedékkérőként Párizsban, Göteborgban és Berlinben élt. 2011-ben költözött vissza Minszkbe. 2015-ben Nobel-díjat kapott. Több könyve jelent meg magyarul is, többek között az Elhordott múltjaink, a Csernobili ima és az Utolsó tanúk. 2020-ban a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége lett volna, de a fesztivál elmaradt.

Frissítés:

Alekszijevics piros-fehér csokorral megy az ügyészségre. "Meg akarnak félemlíteni minket. Ránk akarnak ijeszteni. De nem vagyunk bűnösök. Csak szabadon, szabad országban akarunk élni" - nyilatkozta. (Twitter)

EgWEzXtWsAcl3ys-144252.jfif

Szvetlana Alekszijevics belarusz színekben pompázó csokorral megy az ügyészségre 2020. augusztus 26-án (Fotó/Forrás: Twitter)

 

(New York Times, Wiki)

Milyen zenéje van egy népfelkelésnek? – Egy fehérorosz karmester beszámolója

Kapcsolódó

Milyen zenéje van egy népfelkelésnek? – Egy fehérorosz karmester beszámolója

Vitali Alekseenok fehérorosz karmester elsőkézből számol be az országban zajló tüntetésekről, amelyek azóta zajlanak, miután kiderült, Aljakszandr Lukasenka nagy valószínűség szerint elcsalta a választásokat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Az online térbe költözött a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria is

Tárlatvezetések, virtuális kiállítások, útvonaltippek, oktatási segédanyagok, valamint a Textúra színházi program előadásai is elérhetők a járványügyi korlátozások miatt bezárt Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria honlapjain.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Könyv jelenik meg Róna Viktor táncművészről

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (PIM-OSZMI) emlékkiállítást szentelt Róna Viktor világhírű balettművésznek, ehhez kapcsolódva jelenik meg most egy, az életét bemutató kötet. A Herceg a vasfüggöny mögül online könyvbemutatóját november 20-án tartották.
Könyv hír

Kiadják Alan Rickman naplóit

Több mint 25 évig vezetett naplót Alan Rickman, ami 2022-től bárki számára elérhetővé válik, ugyanis hamarosan könyv formájában is megjelentetik. A 27 kötetnyi, kézzel írott szöveg a munkáival kapcsolatos gondolatain túl betekintést enged a Golden Globe- és BAFTA-díjas színész magánéletébe is.
Könyv hír

Alkoholista anyáról szóló első regény kapta az idei Booker-díjat

A skóciai születésű, Amerikában élő Douglas Stuart könyve érdemelte ki a legrangosabb brit irodalmi elismerést.
Könyv magazin

„Budapestnek tényleg van valamiféle közös agya” – 100 szóban Budapest

A 100 szóban Budapest pályázat szervezőcsapata november 17-én jelentette be a Facebookon, hogy a Boncsér Sára színésznő, tréner, Szabó Benedek zenész, szövegíró és Závada Péter költő, író alkotta zsűri 2020-ban mely három művet találta a legjobbnak, valamint ki a tizennyolc év alatti kategória győztese.
Könyv pim

Online irodalmi játékokat fejlesztett a Petőfi Irodalmi Múzeum

A virtuális térbe költözik a Petőfi Irodalmi Múzeum is: a kényszerű bezárás idejére a fővárosi intézmény professzionális online közvetítésekkel, virtuális tárlatokban zajló múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, valamint játékos, interaktív webes felületekkel készül.