Könyv

A Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevicset is beidézte a belarusz ügyészség

2020.08.26. 13:00
Ajánlom
Az írónő tagja az ellenzéki Koordinációs Tanácsnak, amelynek két tagja már börtönben ül. Nem maradnak abba a tüntetések Fehéroroszországban, a rendőrség már szelídebben lép fel, de még mindig több tucat békés civilt visznek el naponta.

Több tucat tüntetőt kerített be a belarusz rendőrség egy békés demonstráció után Minszkben, miután a hatóságok megtiltották a kormányellenes tömegfelvonulásokat, írja a civil jogi szervezetekre hivatkozva Reuters.

Szvetlana Alekszijevicset, Fehéroroszország ünnepelt íróját, a 2015. évi irodalmi Nobel-díj nyertesét tanúként hallgatja ki a belarusz ügyészség szerdán.

Az író az ellenzéki jelölt, Szvetlana Tyihanovszkaja támogatója és a Koordinációs Tanács tagja, amelynek két tagját a napokban már letartóztatták és börtönbe zárták.

Aljakszandr Lukasenka elnök ellen már két hete tüntetnek egész Fehéroroszországban – egy helyi karmester beszámolóját itt olvashatják. Habár az elnök, aki augusztus 9-én sokak által vitatott módon szerzett rendkívül magas, 80 százalékos győzelmet a választáson, patkányoknak nevezte a tüntetőket, és parancsba adta, hogy takarítsák el őket az utcáról, a rendőrség a napokban a korábbinál finomabban lép fel. A Springs jogi szervezet szerint ennek ellenére több mint harminc embert tartóztattak le kedden is, többnyire békés körülmények között. Olyan eset is történt, hogy egy férfit a felesége és a kisgyermeke mellől ragadtak el jelöletlen egyenruhájú emberek.

1024px-Putin_with_Alexander_Lukashenko_2015-125058.jpg

Vlagyimir Putyin és Aljakszandr Lukasenka 2015-ben (Fotó/Forrás: Wikimedia Commons)

A Koordinációs Tanács a kilencvenes évek óta működik, a szervezetet a Lukasenka-rezsim most nemzetbiztonság fenyegetésével vádolja. Két tagját, Szergej Dilevszkijt és Olga Kovalkovát már letartóztatták és börtönbe zárták. Ha a vádakat sikerül igazolni, akkor az elkövetőkre háromtól öt évig terjedő börtönbüntetést szabhatnak ki a hatóságok. A Koordinációs Tanács vezetője Szvetlana Tyihanovszkaja, aki a nem állami felmérések szerint győzött a választáson, de másnap Litvániába kellett menekülnie. A választások után Tyihanovszkaja bejelentette: nem fogadja el a hivatalos eredményeket, és saját magát tartja győztesnek.

Szvetlana Alekszijevics a tüntetések kirobbanása után csatlakozott a Koordinációs Tanácshoz. Az író korábban is összetűzésbe került a rezsimmel. 1948-ban született, 72 éves. Húszas éveiben újságíróként dolgozott, majd az egyetem után egy irodalmi magazin munkatársa lett Minszkben. Dolgozott tényfeltáró újságíróként, valamint olyan fontos történelmi események szemtanúinak visszaemlékezéseit jegyezte le, mint a második világháború, az afgán-szovjet háború, a Szovjetunió felbomlása és a csernobili katasztrófa.

2000-ban a Lukansenka-rezsim üldöztetése miatt kénytelen volt elhagyni szülőhazáját,

menedékkérőként Párizsban, Göteborgban és Berlinben élt. 2011-ben költözött vissza Minszkbe. 2015-ben Nobel-díjat kapott. Több könyve jelent meg magyarul is, többek között az Elhordott múltjaink, a Csernobili ima és az Utolsó tanúk. 2020-ban a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége lett volna, de a fesztivál elmaradt.

Frissítés:

Alekszijevics piros-fehér csokorral megy az ügyészségre. "Meg akarnak félemlíteni minket. Ránk akarnak ijeszteni. De nem vagyunk bűnösök. Csak szabadon, szabad országban akarunk élni" - nyilatkozta. (Twitter)

EgWEzXtWsAcl3ys-144252.jfif

Szvetlana Alekszijevics belarusz színekben pompázó csokorral megy az ügyészségre 2020. augusztus 26-án (Fotó/Forrás: Twitter)

 

(New York Times, Wiki)

Milyen zenéje van egy népfelkelésnek? – Egy fehérorosz karmester beszámolója

Kapcsolódó

Milyen zenéje van egy népfelkelésnek? – Egy fehérorosz karmester beszámolója

Vitali Alekseenok fehérorosz karmester elsőkézből számol be az országban zajló tüntetésekről, amelyek azóta zajlanak, miután kiderült, Aljakszandr Lukasenka nagy valószínűség szerint elcsalta a választásokat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megújult műsorral érkezik a Szegedi Szabadtéri Játékok

A pandémia és a bizonytalan pályázati támogatások miatt módosul a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évada – tudatta Barnák László, a fesztivál ügyvezető igazgatója.
Színház

Napokon belül eldőlhet, hogy ki kapja a Nemzet Színésze címet

Törőcsik Mari halálával nem csupán egy kivételes művész távozott, a Nemzet Színészei is kevesebben lettek. Az új tag személyéről várhatóan május 11-én döntenek majd.
Vizuál

A mentális egészség megőrzéséről szól az újranyíló Capa Központ csoportos kiállítása

Hat hónap után új kiállításokkal nyitja meg kiállítótereit a Capa Központ, ahol május 4-től látható Halász Dániel Budapest Ösztöndíjas sorozata, a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjasok fotográfiái és természetesen Robert Capa képei.
Színház

Kulka Jánossal látható online A nép ellensége

A Katona József Színház 2013-ban bemutatott Ibsen-darabját Zsámbéki Gábor rendezte, az előadás felvétele megtekinthető május 6. 19 órától május 8. 23 óráig az eszinhaz.hu-n.
Zenés színház

Sába a mikrofon előtt

Lemezfelvétel készült Goldmark Károly legismertebb operájából, a Sába királynőjéből, az Eiffel Műhelyház Fricsay stúdiójában. A munkáról és az új helyszínről Csurgó Tamás zenei rendezőt, Kondás Ferenc hangmérnököt, valamint Gál Erika operaénekest, Sába megformálóját kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Pótnagyi kölcsönző - Megható akció a tapolcai könyvtárban

Szívet melengető kezdeményezést indított a tapolcai Wass Albert Könyvtár és Múzeum, a Tapolcai Nőklubbal együttműködésben: azokat a gyerekeket, akiket a szüleik védettségi igazolvány hiányában nem kísérhetnek el a könyvtárba, rábízhatják a nőklub lelkes tagjaira.
Könyv hír

Elhalasztják az Ünnepi Könyvhetet

A 92. Ünnepi Könyvhetet a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése döntése alapján 2021. szeptember 2. és 5. között rendezik meg - a tervek szerint a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén.
Könyv hír

Kortárs versek a peronon

A Milleniumi Földalatti Vasút rendhagyó módon ünnepli fennállásának 125. évfordulóját. A BKV és az Aranyhíd Polgári Egyesület együttműködésében egy héten át kortárs költők versei szólnak az állomásokon.
Könyv videó

Heti groteszk: Hirtelen sötét lett

A Fidelio videósorozatában vasárnaponként Koltai Róbert olvas fel egyet Gellért András napjaink problémáit optimista derűvel és tűpontosan megragadó, groteszk novellái közül.
Könyv magazin

„Bébivel az ivóban. Havas lépcső. Villa.” – Előkerültek Pilinszky álmai

A Pilinszky100 jubileumi irodalmi sorozat felvétele kapcsán egy negyven éve lappangó keményfedeles füzet került elő Székesfehérváron. A kéziraton szereplő jegyzeteket és Pilinszky János többoldalas álomleírásait Juhász Anna irodalmár olvashatta először.