Könyv

A Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevicset is beidézte a belarusz ügyészség

2020.08.26. 13:00
Ajánlom
Az írónő tagja az ellenzéki Koordinációs Tanácsnak, amelynek két tagja már börtönben ül. Nem maradnak abba a tüntetések Fehéroroszországban, a rendőrség már szelídebben lép fel, de még mindig több tucat békés civilt visznek el naponta.

Több tucat tüntetőt kerített be a belarusz rendőrség egy békés demonstráció után Minszkben, miután a hatóságok megtiltották a kormányellenes tömegfelvonulásokat, írja a civil jogi szervezetekre hivatkozva Reuters.

Szvetlana Alekszijevicset, Fehéroroszország ünnepelt íróját, a 2015. évi irodalmi Nobel-díj nyertesét tanúként hallgatja ki a belarusz ügyészség szerdán.

Az író az ellenzéki jelölt, Szvetlana Tyihanovszkaja támogatója és a Koordinációs Tanács tagja, amelynek két tagját a napokban már letartóztatták és börtönbe zárták.

Aljakszandr Lukasenka elnök ellen már két hete tüntetnek egész Fehéroroszországban – egy helyi karmester beszámolóját itt olvashatják. Habár az elnök, aki augusztus 9-én sokak által vitatott módon szerzett rendkívül magas, 80 százalékos győzelmet a választáson, patkányoknak nevezte a tüntetőket, és parancsba adta, hogy takarítsák el őket az utcáról, a rendőrség a napokban a korábbinál finomabban lép fel. A Springs jogi szervezet szerint ennek ellenére több mint harminc embert tartóztattak le kedden is, többnyire békés körülmények között. Olyan eset is történt, hogy egy férfit a felesége és a kisgyermeke mellől ragadtak el jelöletlen egyenruhájú emberek.

1024px-Putin_with_Alexander_Lukashenko_2015-125058.jpg

Vlagyimir Putyin és Aljakszandr Lukasenka 2015-ben (Fotó/Forrás: Wikimedia Commons)

A Koordinációs Tanács a kilencvenes évek óta működik, a szervezetet a Lukasenka-rezsim most nemzetbiztonság fenyegetésével vádolja. Két tagját, Szergej Dilevszkijt és Olga Kovalkovát már letartóztatták és börtönbe zárták. Ha a vádakat sikerül igazolni, akkor az elkövetőkre háromtól öt évig terjedő börtönbüntetést szabhatnak ki a hatóságok. A Koordinációs Tanács vezetője Szvetlana Tyihanovszkaja, aki a nem állami felmérések szerint győzött a választáson, de másnap Litvániába kellett menekülnie. A választások után Tyihanovszkaja bejelentette: nem fogadja el a hivatalos eredményeket, és saját magát tartja győztesnek.

Szvetlana Alekszijevics a tüntetések kirobbanása után csatlakozott a Koordinációs Tanácshoz. Az író korábban is összetűzésbe került a rezsimmel. 1948-ban született, 72 éves. Húszas éveiben újságíróként dolgozott, majd az egyetem után egy irodalmi magazin munkatársa lett Minszkben. Dolgozott tényfeltáró újságíróként, valamint olyan fontos történelmi események szemtanúinak visszaemlékezéseit jegyezte le, mint a második világháború, az afgán-szovjet háború, a Szovjetunió felbomlása és a csernobili katasztrófa.

2000-ban a Lukansenka-rezsim üldöztetése miatt kénytelen volt elhagyni szülőhazáját,

menedékkérőként Párizsban, Göteborgban és Berlinben élt. 2011-ben költözött vissza Minszkbe. 2015-ben Nobel-díjat kapott. Több könyve jelent meg magyarul is, többek között az Elhordott múltjaink, a Csernobili ima és az Utolsó tanúk. 2020-ban a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége lett volna, de a fesztivál elmaradt.

Frissítés:

Alekszijevics piros-fehér csokorral megy az ügyészségre. "Meg akarnak félemlíteni minket. Ránk akarnak ijeszteni. De nem vagyunk bűnösök. Csak szabadon, szabad országban akarunk élni" - nyilatkozta. (Twitter)

EgWEzXtWsAcl3ys-144252.jfif

Szvetlana Alekszijevics belarusz színekben pompázó csokorral megy az ügyészségre 2020. augusztus 26-án (Fotó/Forrás: Twitter)

 

(New York Times, Wiki)

Milyen zenéje van egy népfelkelésnek? – Egy fehérorosz karmester beszámolója

Kapcsolódó

Milyen zenéje van egy népfelkelésnek? – Egy fehérorosz karmester beszámolója

Vitali Alekseenok fehérorosz karmester elsőkézből számol be az országban zajló tüntetésekről, amelyek azóta zajlanak, miután kiderült, Aljakszandr Lukasenka nagy valószínűség szerint elcsalta a választásokat.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Klasszikus

Kurtág György életműve előtt tisztelegnek a BMC-ben

A zeneszerző fia, ifjabb Kurtág György, Kiss Péter zongoraművész, valamint egy francia művészekből álló kamaraegyüttes ad koncertet a Budapest Music Centerben február 18-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv interjú

Hungarikum lehetne a versmondás

A Mondj Te Is Egy Verset Egyesületet alapítójával, Takács Bencével beszélgettünk, aki immár fél éve rendszeresen pódiumbeszélgetéseken, közösségi versmondó esteken és online zenés produkciókkal népszerűsíti a versmondást.
Könyv hír

Dragomán Györgyöt a Berlini Művészeti Akadémia tagjává választották

Harminc új taggal bővítette művészeti tagozatait a Berlini Művészeti Akadémia, amelynek irodalmi szekcióját ezentúl Dragomán György író is erősíti – adta hírül az intézmény.
Könyv magazin

A sors kövei – 140 éve született Virginia Woolf

A modern angol próza és lélektani regény egyik megteremtőjeként is ismert Virginia Woolf a 20. század egyik legnagyobb hatású irodalmi alkotója, aki bár sikeres írói karriert tudhat maga mögött, az életében elszenvedett traumákat sosem tudta feldolgozni.
Könyv gyász

Elhunyt Kabdebó Lóránt

Életének nyolcvanhatodik évében, hétfőn elhunyt Kabdebó Lóránt magyar irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár, Szabó Lőrinc monográfusa - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum hétfőn az MTI-vel.
Könyv magazin

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” - Kemény István köszöntője az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény legújabb ékessége, a mintegy 12 ezer kötetet számláló új könyvtár január 24-től látogatható előzetes regisztráció után. Az avató ünnepségen személyes hangú beszédet mondott Kemény István író is, aki elsőként a Fidelio olvasóival osztotta meg írását.