Könyv

A pszichológus, aki felfedezte, hogy a szeretet művészet – Erich Fromm

2020.03.18. 18:05
Ajánlom
Negyven éve, 1980. március 18-án halt meg Erich Fromm német-amerikai pszichoanalitikus és társadalomfilozófus, a Szeretet művészete című könyv szerzője. 

Frankfurtban született 1900. március 23-án, egy ortodox zsidó borkereskedő fiaként. Fromm is erősen vallásos volt, 1919-ben részt vett a Szabad Zsidó Iskola alapításában és intenzív talmud tanulmányokat is folytatott. Frankfurtban tanult jogot, majd Heidelbergben szociológiát, pszichológiát és filozófiát, később Alfred Webernél nemzetgazdaságtant hallgatott, 1922-ben doktorált. A Müncheni Egyetemen és a Berlini Pszichoanalitikai Intézetben sajátította el a pszichoanalízis módszereit, később ugyanitt kezdett praktizálni.

Erich_Fromm_1974-173136.jpg

Erich Fromm 1974-ben (Fotó/Forrás: Müller-May / Rainer Funk/wikipedia)

Freud tanítványaként kezdte el a pszichoanalízist, de hamarosan szembekerült mesterével,

Fromm ugyanis azt hirdette, hogy az egyén személyiségére a tudattalan erőkön kívül a társadalmi, kulturális tényezők is jelentősen hatnak.

Hitler hatalomra jutása után helyzete egyre nehezebbé vált, és 1934 májusában az Egyesült Államokba emigrált. New Yorkban nyitott praxist, 1934 és 1939 között a Columbia Egyetemen tanított. 1940-ben megkapta az amerikai állampolgárságot, ettől kezdve jelentek meg művei angol nyelven.

Az 1941-es Menekülés a szabadság elől középpontjába az addig közkeletű pszichoanalitikus szükséglet- és libidóelmélettel szemben Fromm a szabadság egzisztenciális problémáját állította. 1941-től a vermonti Bennington College oktatója volt, 1950-ben Mexikóvárosba költözött, a Mexikói Egyetem orvosi karának különleges professzora lett, 1956-ban megalapította a Mexikói Pszichoanalitikai Társaságot. Ebben az évben jelent meg világsikert aratott műve, A szeretet művészete, amelyben

azt kutatja, a szeretés - megtanulható - művészete által hogyan lehet megőrizni az emberi tudat, az emberi szubjektum integritását.

Az ötvenes évek közepétől a politikai közéletbe is bekapcsolódott, tevékenyen részt vett az amerikai békemozgalomban, tiltakozott az Egyesült Államok atomfegyver-politikája és a vietnami háború ellen. 1965-ben nyugdíjazták, 1968-ban egy szívinfarktust követően visszavonult a politikától is. Az emberi természettel, az erkölccsel kapcsolatos írásai felkeltették a társadalomtudósok és a széles olvasóközönség érdeklődését is.

Írt elemző művet Freud életéről és munkásságáról, a marxi emberkép alakulásáról, a szocializmusról, tanulmányban elemezte az Ótestamentumot.

1974-ben visszaköltözött Európába, a svájci Muraltóban telepedett le. Több szívinfarktuson esett át, az 1980. március 18-án bekövetkezett negyedik már halálos volt.

Végrendeletében könyvtárának és irodalmi hagyatékának gondozását utolsó asszisztensére, Rainer Funkra hagyta, aki Tübingenben létrehozta az Erich Fromm Archívumot.

A Nemzetközi Erich Fromm Társaság 1995-ben alapította meg a róla elnevezett díjat, amelyet minden évben annak a tudósnak, politikusnak vagy írónak ítélnek oda, aki a humanista eszmék elkötelezett híve, és tevékenységében megnyilvánul Erich Fromm szellemisége. 1996-ban a Pécsi Tudományegyetem Germanisztika Tanszéke is megkapta az elismerést, amelyet többek közt Noam Chomsky amerikai nyelvésznek és Anne-Sophie Mutter német hegedűművésznek is odaítéltek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Fel kell találni magunkat” – Interjú Bretz Gáborral

Bretz Gábor az Opera állandó művésze, aki az elsők között kapta meg a Kamaraénekesi címet, egy-egy évad során több szerepet is alakít. Legutóbb a – címlapfotót is inspiráló – Don Carlos online premierjén láthattuk. A világhírű basszbaritonnal a pandémia teremtette kihívásokról, az énektanítás rejtelmeiről és arról is beszélgettünk, mit kívánna egy jótündértől.
Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Klasszikus

„Újraéled a karanténba zárt kultúra”- kihirdette a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadát

Fischer Iván rendezte új operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadjában.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.
Színház

Új bemutatókkal kezdi jubileumi évadát a Vígszínház

Több mint 90 éves hagyományát követve a Vígszínház május 1-jén megkezdte a következő évad bérleteinek értékesítését. Bár egyelőre csak decemberig hirdettek műsort, az elmúlt időszak közönség előtt be nem mutatott előadásai mellett újdonságokat is tartogat a 2021/2022-es szezon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv podcast

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Könyv ajánló

Alföldi Róbert dedikálja közelmúltban megjelent hangoskönyveit

Személyre szóló üzenettel viszi házhoz a Wolt május 14-én, péntek délután azokat Hungaroton gondozásában megjelent lemezeket, amelyeken Alföldi Róbert olvassa fel a magyar és világirodalom három klasszikusát.
Könyv hír

Bereményi Gézáé és Grecsó Krisztiáné a Libri irodalmi díj

A díjátadó a Libri Könyvesboltok Facebook-oldalán zajlott le, a Libri irodalmi díj nyertese 2021-ben Bereményi Géza Magyar Copperfield című regénye, a közönségdíjat Grecsó Krisztián Magamról többet című verseskötete kapta.
Könyv hír

Összművészeti albummal jelentkezik drMáriás

A festő-író-zenész idén ünnepli 55. születésnapját, zenekara, a Tudósok pedig 35 éve van jelen a magyar zenei életben. A dupla évforduló alkalmából Művészeti konzultáció címmel album jelenik a Magyar Műhely Kiadó gondozásában.
Könyv hír

Irodalmi kvízkötetet jelentetett meg a POKET

A Zsebkvízzel a szerkesztők az offline, kézzel fogható játék élményét szeretnék elősegíteni a hosszú, korlátozásokkal és online jelenléttel teli időszak után.