Könyv

A Ricsárdgír szintise megmenti a karácsonyt, de nem úgy!

2020.12.28. 11:20
Ajánlom
A Ricsárdgír zenekar vagány mesekönyvvel jelentkezett a karácsonyi időszakban. A mű fontos személyiségfejlődési krízishelyzeteket boncolgat, de olyan aktuális eseményekre is reagál, mint a világunkat már egy éve sújtó koronavírus.

Bár Szintis Laci csak Pannóniatelepen, Pomázon, Csobánkán és Szentendrén menti meg a karácsonyt, az általa bejárt út ennél sokkal nagyobb. A Ricsárdgír új, 40 oldalnyi verses mesébe oltott út- és fejlődésregénye során főhősünk megtanul biztos pont lenni a káoszban önmaga számára. Ennek ellenére a Szintis Laci megmenti a karácsonyt nem úgy végződik, ahogy egy igazi ünnepi történettől elvárnánk. Márton Dani, a Ricsárdgír „frontembere” mesélt arról, hogyan és miért született ez a különleges alkotás.

Borito1-105907.jpg

Szintis Laci megmenti a karácsonyt (Fotó/Forrás: Ricsárdgír zenekar)

„Októberben láttuk, sok időnk nem lesz már idén koncertezni. Valamit kezdenünk kellett magunkkal a covid alatt.

Végig kellett gondolnunk, mik a lehetőségeink, hogy ne tűnjünk el fél évre, mit lehet home office-ból megoldani. Így jött a mesekönyv, aminek az ötlete már egy éve megfogalmazódott bennem.”

Ha valaki nem ismerné őket, a Ricsárdgír „a hazai trash zene megreformálója”. A zenekar műfajilag az ArtFartPop keretein belül mozog (nem baj, hanem ismered – ők találták ki). A Budapest TV stúdiójában felvett Szintis Laci című klippjükkel törtek ki az underground helyek és a hazai alternatív zenei fesztiválok ördögi köreiből, és lettek ismertek országszerte. Az előbb említett dal címszereplője – aki nem mellesleg ténylegesen a zenekar szintetizátorosa, Paál László – pedig most egy mesekönyv főhősévé nemesült.

A 15x15-ös, keményfedeles könyv minőségi gyermekirodalom benyomását kelti.

„Nagyon szép kiadvány lett – ha eldugnám a Libriben egy polcon, nem nagyon tűnne fel, hogy ez nem egy komolyabb kiadó terméke” – mondja róla Márton Dani. A kötetet Deák Edina illusztrálta, aki kisfia születése előtt a zenekar egyik énekese volt (hozzáköthető a nagy sikerű Repülőgép című sláger), azóta pedig a Ricsárdgír arculatáért felel grafikusként. A barátságos külső viszont súlyos mondanivalót és korhatáros tartalmat takar. A nyelvezet és az olykor kegyetlen jelenetek miatt a könyv 16-os karikát kapott.

A mű fontos személyiségfejlődési krízishelyzeteket boncolgat és expliciten reflektál olyan aktuális eseményekre, mint a világunkat már egy éve sújtó koronavírus. Finoman simogat olyan témákat, mint az állatkínzás, a BDSM, de a főszerepben a jó és a rossz örökös harca, a sorozatos árulások, a magány, és az önelfogadás áll.

szintis1-110226.jpg

Részlet a Szintis Laci megmenti a karácsonyt c. könyvből (Fotó/Forrás: Ricsárdgír zenekar)

„Az, aki valamennyire ismeri Lacit, tudja, hogy ő mennyire szeretni való ember, aki vicces, intelligens és jófej srác.” A szerző szerint a történet azonban nemcsak a rajongókat gazdagíthatja. „Azoknak, akik nem ismerik a Ricsárdgírt, általánosságban mesélhet a könyv arról, hogy Laci – vagy úgy általában az ember – hiába tesz meg mindent azért, hogy jobbá tegye az életét vagy a dolgokat körülötte, folyamatos akadályokba ütközik.

Az egyetlen tiszta karakter Laci, aki vagy a véletlenek, vagy mások miatt olyan pokoljáráson megy keresztül, ahol csak magát látja hibásnak, és nem feltétlenül a környezetét.”

Ezzel bizonyára sokan tudunk azonosulni.

És talán azzal is, ahogyan maga a könyv készült. „Novemberben elkezdtem írni, felhívtam a menedzserünket, hogy van egy remek ötletem. Ő azt mondta, hogy egy mesekönyvet nem tudunk olyan gyorsan legyártani” – meséli Márton Dani. „YouTube tutorialokat néztünk, hogy kell egy könyvet összerakni. Az InDesign nem tudom hányszor fagyott le, mert ahhoz sem értünk. A Ricsárdgír alapvetően így működik. A lemezt is utolsó pillanatban futottunk el felvenni. Mi kicsit ez az utolsópillanatos zenekar vagyunk.” Ezeknek az információknak a tudatában pedig az ember talán kicsit elnézőbb a rengeteg hiányzó vesszővel, meg az egy-két egyéb helyesírási hibával szemben. A menedzsernek végül nem lett igaza, a december 9-én elkészült könyv rekordidő alatt került ki a piacra. A biztonság kedvéért csak száz példányt gyártottak le, nehogy a nyakukon maradjon. Az első kört végül egy nap alatt kapkodták el. „Szóval most elkezdtük gyártani, mint az őrült” – teszi hozzá a szerző.

szintis3-110225.jpg

Részlet a Szintis Laci megmenti a karácsonyt c. könyvből (Fotó/Forrás: Ricsárdgír zenekar)

A poszt-apokaliptikus karácsonyi történet kiinduló helyzete az a fájdalmas magány, ami hatványozott erővel csap le ünnepekkor azokra, akik egyedül élnek. A szingli fiatalfelnőttek egyhangú élete, akiknek nincs sem monogám kapcsolatuk, sem pedig háziállatuk, és így, pandémia idején még a barátaik sem szívesen érintkeznek velük. „A karácsony ebben a történetben elsősorban a népmesei motívumot segíti. Egy ok, hogy Laci meglátogasson mindenkit. Elindul egy úton, ahol több emberrel is találkozik. És ezek a kitérők mind hasonló módon végződnek.

Én egyébként nagyon szeretem a karácsonyt – eszembe sem jutott ekézni!” - magyarázza Márton Dani.

„Laci egy olyan karakter, akiről szívmelengető történetet várnánk. A Ricsárdgír meg az a zenekar, amitől vicces, jó hangulatú dalokra számítanak. Szerettük volna meglepni a közönséget. Főleg ebben a helyzetben, ami körülvesz minket, mi sem vagyunk a topon érzelmileg. Én ráadásul eléggé hipochonder is vagyok. Nekem ez az egész egy folyamatos félelem. Ezért azt gondoltuk, érdekes lehet megmutatni, hogy nem érdemes mindig a csodára várni, sokszor elég tud lenni, ha bízunk magunkban annyira, hogy egyedül is képesek vagyunk átvészelni egy ilyen apokalipszist – főleg azoknak, akiknek nincs arra lehetőségük, hogy a családjukkal, a szerelmükkel vagy akár a barátaikkal tegyék ezt.” Ezt az elég nyers és keserű koncepciót enyhítik az olykor kis hercegesen őszinte rajzok, amik szépségükkel csak még tovább mélyítik Szintis Laci sorsa iránt érzett szomorúságunkat.

szintis2-110225.jpg

Részlet a Szintis Laci megmenti a karácsonyt c. könyvből (Fotó/Forrás: Ricsárdgír zenekar)

A mesekönyv a Ricsárdgír-mitológia fontos eleme. A jövőben feltehetőleg hasonló, öncélú alkotások követik majd. Tervben van egy 350 oldalas könyv, igazi komoly olvasmány. De Daniék nem állnak meg itt.

„Most például készítünk egy 24 órás dokumentumfilmet a Ricsárdgírről. Ez is egy végignézhetetlen dolog.

Nem fog érdekelni senkit a világon. De a Ricsárdgír sosem arról szólt, hogy óriási zenekar legyünk, vagy nagy zenekar – nincs is rá lehetőségünk. De nem is akarunk azok lenni! De, ha akarnánk sem jönne össze soha. De ezeket a túlzó ötleteket megvalósítani kifejezetten vicces, és sokat jelenthet azok számára, akik szeretik a zenekart. Meg hát mi is jól szórakozunk.”

Az interjú végéhez érve, szerettem volna, ha a Szintis Laci megmenti a karácsonyt szerzője feloldja lelkemben a könyv olvasása után maradt szomorúságot. „Szerintem a világ már annyira nem tud változni. Talán tudunk még olyan egyéneket találni, vagy olyan emberekké válni, mint Szintis Laci. Nagyobb esély van arra, hogy felismerjük, nem másoktól kell várnunk a megoldást. Van rá lehetőségünk – de ez egy sokkal nehezebb út –, hogy magunktól döbbenjünk rá, milyen értékesek is vagyunk” – mondta el, így kerekítve le gondolatait: „Remélhetőleg hamarosan véget ér ez az apokalipszis, és haladhat tovább a pokol felé a világ!”

Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy meglepd vele magad vagy szeretteid, a könyv a PopShop felületén megvásárolható.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Feljelentés áldozata lett az Anyáim története

Elmaradt az Ars Sacra Filmfesztivál versenyprogramjába meghívott film vetítése szombat este a Tabán moziban. A rendezők egy nappal a vetítés előtt tudták meg, hogy többen feljelentették a fesztivál szervezőit, és petíciót indítottak a szivárványcsaládok örökbefogadásáról szóló film vetítése ellen. 
Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

„Csodálatos ez a bohóc-létezés” – Beszélgetés Mertz Tiborral

Szeptember 18-án mutatta be Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját a Budaörsi Latinovits Színház, Alföldi Róbert rendezésében. Mertz Tiborral, az előadás egyik szereplőjével beszélgettünk kíváncsiságról, társulati létezésről és véleménynyilvánításról.
Vizuál

Küldetés teljesítve – Lenyűgöző filmek sorát kínálta az idei CineFest 

Kilenc film. Ennyi fért abba a három napba, amelyet Miskolcon tölthettünk a CineFest Filmfesztivál vendégeként. Bár a versenyprogramnak csupán a töredékét láttuk, mégis varázslatos filmek emlékeit őrizzük magunkban - köztük a fődíjas és a közönségdíjas alkotásokét is. Fesztiválbeszámoló.
Vizuál

Szabó Eszter nyerte el a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat 

Hatodik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amit az alapító ír házaspár azzal a céllal hozott létre, hogy támogassa a kortárs magyar képzőművészeket, és jelenlétüket erősítse a nemzetközi művészeti világban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Könyves séták és ismert szerzők az idei Margó Fesztiválon

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében rendezik meg október 14. és 17. között a 10. Margó Irodalmi Fesztivált, amely a Müpával közös szervezésben valósul meg a Várkert Bazárban.
Könyv koronavírus

Elmarad a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének Elnöksége közleménye szerint a jelenleg növekvő számú megbetegedések és a járványhelyzet fokozatos romlása miatt, az Egyesülés elhalasztja a novemberre tervezett Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál megrendezését. 
Könyv oszk

Az első összefüggő magyar nyelvemlék, a Pray-kódex díszmásolatát kapja ajándékba Ferenc pápa

A Halotti beszéd és könyörgés szövegét is tartalmazó, a 12. század végén keletkezett Pray-kódex díszmásolatát készítették el az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szakemberei Magyarország Kormányának ajándékaként az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra hazánkba látogató Ferenc pápa számára.
Könyv hír

Van 100 szavad Budapestről?

Nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Mindspace a 100 szóban Budapest történetíró pályázatot, amelyre bárki beküldheti Budapestről szóló történetét – legfeljebb 100 szóban.
Könyv hír

Rekordáron kelhet el egy első kiadású Frankenstein-kötet

Mary Shelley regényének leütési ára akár 300 ezer dollár, átszámítva körülbelül 90 millió forint is lehet.