Könyv

A Ricsárdgír szintise megmenti a karácsonyt, de nem úgy!

2020.12.28. 11:20
Ajánlom
A Ricsárdgír zenekar vagány mesekönyvvel jelentkezett a karácsonyi időszakban. A mű fontos személyiségfejlődési krízishelyzeteket boncolgat, de olyan aktuális eseményekre is reagál, mint a világunkat már egy éve sújtó koronavírus.

Bár Szintis Laci csak Pannóniatelepen, Pomázon, Csobánkán és Szentendrén menti meg a karácsonyt, az általa bejárt út ennél sokkal nagyobb. A Ricsárdgír új, 40 oldalnyi verses mesébe oltott út- és fejlődésregénye során főhősünk megtanul biztos pont lenni a káoszban önmaga számára. Ennek ellenére a Szintis Laci megmenti a karácsonyt nem úgy végződik, ahogy egy igazi ünnepi történettől elvárnánk. Márton Dani, a Ricsárdgír „frontembere” mesélt arról, hogyan és miért született ez a különleges alkotás.

Borito1-105907.jpg

Szintis Laci megmenti a karácsonyt (Fotó/Forrás: Ricsárdgír zenekar)

„Októberben láttuk, sok időnk nem lesz már idén koncertezni. Valamit kezdenünk kellett magunkkal a covid alatt.

Végig kellett gondolnunk, mik a lehetőségeink, hogy ne tűnjünk el fél évre, mit lehet home office-ból megoldani. Így jött a mesekönyv, aminek az ötlete már egy éve megfogalmazódott bennem.”

Ha valaki nem ismerné őket, a Ricsárdgír „a hazai trash zene megreformálója”. A zenekar műfajilag az ArtFartPop keretein belül mozog (nem baj, hanem ismered – ők találták ki). A Budapest TV stúdiójában felvett Szintis Laci című klippjükkel törtek ki az underground helyek és a hazai alternatív zenei fesztiválok ördögi köreiből, és lettek ismertek országszerte. Az előbb említett dal címszereplője – aki nem mellesleg ténylegesen a zenekar szintetizátorosa, Paál László – pedig most egy mesekönyv főhősévé nemesült.

A 15x15-ös, keményfedeles könyv minőségi gyermekirodalom benyomását kelti.

„Nagyon szép kiadvány lett – ha eldugnám a Libriben egy polcon, nem nagyon tűnne fel, hogy ez nem egy komolyabb kiadó terméke” – mondja róla Márton Dani. A kötetet Deák Edina illusztrálta, aki kisfia születése előtt a zenekar egyik énekese volt (hozzáköthető a nagy sikerű Repülőgép című sláger), azóta pedig a Ricsárdgír arculatáért felel grafikusként. A barátságos külső viszont súlyos mondanivalót és korhatáros tartalmat takar. A nyelvezet és az olykor kegyetlen jelenetek miatt a könyv 16-os karikát kapott.

A mű fontos személyiségfejlődési krízishelyzeteket boncolgat és expliciten reflektál olyan aktuális eseményekre, mint a világunkat már egy éve sújtó koronavírus. Finoman simogat olyan témákat, mint az állatkínzás, a BDSM, de a főszerepben a jó és a rossz örökös harca, a sorozatos árulások, a magány, és az önelfogadás áll.

szintis1-110226.jpg

Részlet a Szintis Laci megmenti a karácsonyt c. könyvből (Fotó/Forrás: Ricsárdgír zenekar)

„Az, aki valamennyire ismeri Lacit, tudja, hogy ő mennyire szeretni való ember, aki vicces, intelligens és jófej srác.” A szerző szerint a történet azonban nemcsak a rajongókat gazdagíthatja. „Azoknak, akik nem ismerik a Ricsárdgírt, általánosságban mesélhet a könyv arról, hogy Laci – vagy úgy általában az ember – hiába tesz meg mindent azért, hogy jobbá tegye az életét vagy a dolgokat körülötte, folyamatos akadályokba ütközik.

Az egyetlen tiszta karakter Laci, aki vagy a véletlenek, vagy mások miatt olyan pokoljáráson megy keresztül, ahol csak magát látja hibásnak, és nem feltétlenül a környezetét.”

Ezzel bizonyára sokan tudunk azonosulni.

És talán azzal is, ahogyan maga a könyv készült. „Novemberben elkezdtem írni, felhívtam a menedzserünket, hogy van egy remek ötletem. Ő azt mondta, hogy egy mesekönyvet nem tudunk olyan gyorsan legyártani” – meséli Márton Dani. „YouTube tutorialokat néztünk, hogy kell egy könyvet összerakni. Az InDesign nem tudom hányszor fagyott le, mert ahhoz sem értünk. A Ricsárdgír alapvetően így működik. A lemezt is utolsó pillanatban futottunk el felvenni. Mi kicsit ez az utolsópillanatos zenekar vagyunk.” Ezeknek az információknak a tudatában pedig az ember talán kicsit elnézőbb a rengeteg hiányzó vesszővel, meg az egy-két egyéb helyesírási hibával szemben. A menedzsernek végül nem lett igaza, a december 9-én elkészült könyv rekordidő alatt került ki a piacra. A biztonság kedvéért csak száz példányt gyártottak le, nehogy a nyakukon maradjon. Az első kört végül egy nap alatt kapkodták el. „Szóval most elkezdtük gyártani, mint az őrült” – teszi hozzá a szerző.

szintis3-110225.jpg

Részlet a Szintis Laci megmenti a karácsonyt c. könyvből (Fotó/Forrás: Ricsárdgír zenekar)

A poszt-apokaliptikus karácsonyi történet kiinduló helyzete az a fájdalmas magány, ami hatványozott erővel csap le ünnepekkor azokra, akik egyedül élnek. A szingli fiatalfelnőttek egyhangú élete, akiknek nincs sem monogám kapcsolatuk, sem pedig háziállatuk, és így, pandémia idején még a barátaik sem szívesen érintkeznek velük. „A karácsony ebben a történetben elsősorban a népmesei motívumot segíti. Egy ok, hogy Laci meglátogasson mindenkit. Elindul egy úton, ahol több emberrel is találkozik. És ezek a kitérők mind hasonló módon végződnek.

Én egyébként nagyon szeretem a karácsonyt – eszembe sem jutott ekézni!” - magyarázza Márton Dani.

„Laci egy olyan karakter, akiről szívmelengető történetet várnánk. A Ricsárdgír meg az a zenekar, amitől vicces, jó hangulatú dalokra számítanak. Szerettük volna meglepni a közönséget. Főleg ebben a helyzetben, ami körülvesz minket, mi sem vagyunk a topon érzelmileg. Én ráadásul eléggé hipochonder is vagyok. Nekem ez az egész egy folyamatos félelem. Ezért azt gondoltuk, érdekes lehet megmutatni, hogy nem érdemes mindig a csodára várni, sokszor elég tud lenni, ha bízunk magunkban annyira, hogy egyedül is képesek vagyunk átvészelni egy ilyen apokalipszist – főleg azoknak, akiknek nincs arra lehetőségük, hogy a családjukkal, a szerelmükkel vagy akár a barátaikkal tegyék ezt.” Ezt az elég nyers és keserű koncepciót enyhítik az olykor kis hercegesen őszinte rajzok, amik szépségükkel csak még tovább mélyítik Szintis Laci sorsa iránt érzett szomorúságunkat.

szintis2-110225.jpg

Részlet a Szintis Laci megmenti a karácsonyt c. könyvből (Fotó/Forrás: Ricsárdgír zenekar)

A mesekönyv a Ricsárdgír-mitológia fontos eleme. A jövőben feltehetőleg hasonló, öncélú alkotások követik majd. Tervben van egy 350 oldalas könyv, igazi komoly olvasmány. De Daniék nem állnak meg itt.

„Most például készítünk egy 24 órás dokumentumfilmet a Ricsárdgírről. Ez is egy végignézhetetlen dolog.

Nem fog érdekelni senkit a világon. De a Ricsárdgír sosem arról szólt, hogy óriási zenekar legyünk, vagy nagy zenekar – nincs is rá lehetőségünk. De nem is akarunk azok lenni! De, ha akarnánk sem jönne össze soha. De ezeket a túlzó ötleteket megvalósítani kifejezetten vicces, és sokat jelenthet azok számára, akik szeretik a zenekart. Meg hát mi is jól szórakozunk.”

Az interjú végéhez érve, szerettem volna, ha a Szintis Laci megmenti a karácsonyt szerzője feloldja lelkemben a könyv olvasása után maradt szomorúságot. „Szerintem a világ már annyira nem tud változni. Talán tudunk még olyan egyéneket találni, vagy olyan emberekké válni, mint Szintis Laci. Nagyobb esély van arra, hogy felismerjük, nem másoktól kell várnunk a megoldást. Van rá lehetőségünk – de ez egy sokkal nehezebb út –, hogy magunktól döbbenjünk rá, milyen értékesek is vagyunk” – mondta el, így kerekítve le gondolatait: „Remélhetőleg hamarosan véget ér ez az apokalipszis, és haladhat tovább a pokol felé a világ!”

Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy meglepd vele magad vagy szeretteid, a könyv a PopShop felületén megvásárolható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

KVÍZ: Felismered a musicaleket az első mondatuk alapján?

Talán nem is gondolnánk, hogy az első jelenet mennyire meghatározhatja egy darab egészét: megadja a hangulatát, előrevetíti a cselekményt, még talán a végkifejletre is utal.
Zenés színház

Új Örökös Tagokat avattak a Budapesti Operettszínházban

Négy új tagot választott Örökös Tagjai közé a Budapesti Operettszínház január 22-én, a Magyar Kultúra Napján. Az ünnepségen, amely ezúttal a járványügyi szabályok betartásával, szűk körben zajlott, Kiss-B. Atilla, a színház főigazgatója méltatta a kitüntetetteket.
Klasszikus

Sosem hallott Mozart-mű csendül fel a zeneszerző születésének évfordulóján

A salzburgi mester születése után 265 évvel nem mindennapi alkalom egy ősbemutató. Egy újonnan előkerült zenemű csendül fel Mozart születésnapján.
Színház

Íme az adakozók névsora, akik Gergye Krisztián-festménnyel gazdagodtak

10 független színházi dolgozót segít Gergye Krisztián nagyköveti kampánya.
Vizuál

Politikailag független társaságot alapított 42 magyar operatőr

Megalakult a Magyar Filmoperatőrök Egyesülete, amely a a magyar filmművészet legkiemelkedőbb operatőreit hivatott magába tömöríteni. Tiszteletbeli elnöke Ragályi Elemér, elnöke Szabó Gábor lett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

75. születésnapjára jelent meg Bereményi Géza új novelláskötete

Az íróval életművéről és pályájáról beszélgetnek január 25-én 18.00 órától a Líra Könyv Facebook-oldalán.
Könyv hír

Mészöly-centenáriummal indul a Várkert Irodalom sorozata

Streamelt esttel jelentkezik a Várkert Bazár január 21-én. A Mészöly Miklós személye köré szerveződő esten szóba kerülnek az író alkotásai, a rá ható és általa teremtett stílusirányzatok, valamint iskolák, de megelevenedik a Polcz Alaine-nel kötött házassága is, melynek 53 évét irodalmi művek és levelek őrzik.
Könyv magazin

„Egy tájba lépek ki, ahová a másik nem követhet” – 100 éve született Mészöly Miklós

1921. január 19-én született a 20. századi magyar irodalom egyik legnagyobb hatású írója, Mészöly Miklós. Életműve gerincét elbeszélések, novellák, kisregények alkotják, de több esszé-, publicisztika-, dráma- és mesekötet is fűződik a nevéhez.
Könyv magazin

Vámos Miklós: Prűd lelkűek legyenek óvatosak ezzel a könyvvel

Az új évben is folytatódik a Fidelio.hu-n Vámos Miklós sorozata, amelyben a népszerű író megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Bakos Gyöngyi Nyolcszáz utca gyalog című első kötetét ajánlja. Gondolataira a könyv szerzője reagál.
Könyv magazin

Mindent a mi Budapestünkről – Így éled újjá a Városháza Kiadó

Ha hiányozna Budapest, ideje könyvekbe menekülni. Schiffer Jánossal, a Városháza Kiadó vezetőjével a főváros saját könyvkiadójáról beszélgettünk.