Könyv

A Ricsárdgír szintise megmenti a karácsonyt, de nem úgy!

2020.12.28. 11:20
Ajánlom
A Ricsárdgír zenekar vagány mesekönyvvel jelentkezett a karácsonyi időszakban. A mű fontos személyiségfejlődési krízishelyzeteket boncolgat, de olyan aktuális eseményekre is reagál, mint a világunkat már egy éve sújtó koronavírus.

Bár Szintis Laci csak Pannóniatelepen, Pomázon, Csobánkán és Szentendrén menti meg a karácsonyt, az általa bejárt út ennél sokkal nagyobb. A Ricsárdgír új, 40 oldalnyi verses mesébe oltott út- és fejlődésregénye során főhősünk megtanul biztos pont lenni a káoszban önmaga számára. Ennek ellenére a Szintis Laci megmenti a karácsonyt nem úgy végződik, ahogy egy igazi ünnepi történettől elvárnánk. Márton Dani, a Ricsárdgír „frontembere” mesélt arról, hogyan és miért született ez a különleges alkotás.

Borito1-105907.jpg

Szintis Laci megmenti a karácsonyt (Fotó/Forrás: Ricsárdgír zenekar)

„Októberben láttuk, sok időnk nem lesz már idén koncertezni. Valamit kezdenünk kellett magunkkal a covid alatt.

Végig kellett gondolnunk, mik a lehetőségeink, hogy ne tűnjünk el fél évre, mit lehet home office-ból megoldani. Így jött a mesekönyv, aminek az ötlete már egy éve megfogalmazódott bennem.”

Ha valaki nem ismerné őket, a Ricsárdgír „a hazai trash zene megreformálója”. A zenekar műfajilag az ArtFartPop keretein belül mozog (nem baj, hanem ismered – ők találták ki). A Budapest TV stúdiójában felvett Szintis Laci című klippjükkel törtek ki az underground helyek és a hazai alternatív zenei fesztiválok ördögi köreiből, és lettek ismertek országszerte. Az előbb említett dal címszereplője – aki nem mellesleg ténylegesen a zenekar szintetizátorosa, Paál László – pedig most egy mesekönyv főhősévé nemesült.

A 15x15-ös, keményfedeles könyv minőségi gyermekirodalom benyomását kelti.

„Nagyon szép kiadvány lett – ha eldugnám a Libriben egy polcon, nem nagyon tűnne fel, hogy ez nem egy komolyabb kiadó terméke” – mondja róla Márton Dani. A kötetet Deák Edina illusztrálta, aki kisfia születése előtt a zenekar egyik énekese volt (hozzáköthető a nagy sikerű Repülőgép című sláger), azóta pedig a Ricsárdgír arculatáért felel grafikusként. A barátságos külső viszont súlyos mondanivalót és korhatáros tartalmat takar. A nyelvezet és az olykor kegyetlen jelenetek miatt a könyv 16-os karikát kapott.

A mű fontos személyiségfejlődési krízishelyzeteket boncolgat és expliciten reflektál olyan aktuális eseményekre, mint a világunkat már egy éve sújtó koronavírus. Finoman simogat olyan témákat, mint az állatkínzás, a BDSM, de a főszerepben a jó és a rossz örökös harca, a sorozatos árulások, a magány, és az önelfogadás áll.

szintis1-110226.jpg

Részlet a Szintis Laci megmenti a karácsonyt c. könyvből (Fotó/Forrás: Ricsárdgír zenekar)

„Az, aki valamennyire ismeri Lacit, tudja, hogy ő mennyire szeretni való ember, aki vicces, intelligens és jófej srác.” A szerző szerint a történet azonban nemcsak a rajongókat gazdagíthatja. „Azoknak, akik nem ismerik a Ricsárdgírt, általánosságban mesélhet a könyv arról, hogy Laci – vagy úgy általában az ember – hiába tesz meg mindent azért, hogy jobbá tegye az életét vagy a dolgokat körülötte, folyamatos akadályokba ütközik.

Az egyetlen tiszta karakter Laci, aki vagy a véletlenek, vagy mások miatt olyan pokoljáráson megy keresztül, ahol csak magát látja hibásnak, és nem feltétlenül a környezetét.”

Ezzel bizonyára sokan tudunk azonosulni.

És talán azzal is, ahogyan maga a könyv készült. „Novemberben elkezdtem írni, felhívtam a menedzserünket, hogy van egy remek ötletem. Ő azt mondta, hogy egy mesekönyvet nem tudunk olyan gyorsan legyártani” – meséli Márton Dani. „YouTube tutorialokat néztünk, hogy kell egy könyvet összerakni. Az InDesign nem tudom hányszor fagyott le, mert ahhoz sem értünk. A Ricsárdgír alapvetően így működik. A lemezt is utolsó pillanatban futottunk el felvenni. Mi kicsit ez az utolsópillanatos zenekar vagyunk.” Ezeknek az információknak a tudatában pedig az ember talán kicsit elnézőbb a rengeteg hiányzó vesszővel, meg az egy-két egyéb helyesírási hibával szemben. A menedzsernek végül nem lett igaza, a december 9-én elkészült könyv rekordidő alatt került ki a piacra. A biztonság kedvéért csak száz példányt gyártottak le, nehogy a nyakukon maradjon. Az első kört végül egy nap alatt kapkodták el. „Szóval most elkezdtük gyártani, mint az őrült” – teszi hozzá a szerző.

szintis3-110225.jpg

Részlet a Szintis Laci megmenti a karácsonyt c. könyvből (Fotó/Forrás: Ricsárdgír zenekar)

A poszt-apokaliptikus karácsonyi történet kiinduló helyzete az a fájdalmas magány, ami hatványozott erővel csap le ünnepekkor azokra, akik egyedül élnek. A szingli fiatalfelnőttek egyhangú élete, akiknek nincs sem monogám kapcsolatuk, sem pedig háziállatuk, és így, pandémia idején még a barátaik sem szívesen érintkeznek velük. „A karácsony ebben a történetben elsősorban a népmesei motívumot segíti. Egy ok, hogy Laci meglátogasson mindenkit. Elindul egy úton, ahol több emberrel is találkozik. És ezek a kitérők mind hasonló módon végződnek.

Én egyébként nagyon szeretem a karácsonyt – eszembe sem jutott ekézni!” - magyarázza Márton Dani.

„Laci egy olyan karakter, akiről szívmelengető történetet várnánk. A Ricsárdgír meg az a zenekar, amitől vicces, jó hangulatú dalokra számítanak. Szerettük volna meglepni a közönséget. Főleg ebben a helyzetben, ami körülvesz minket, mi sem vagyunk a topon érzelmileg. Én ráadásul eléggé hipochonder is vagyok. Nekem ez az egész egy folyamatos félelem. Ezért azt gondoltuk, érdekes lehet megmutatni, hogy nem érdemes mindig a csodára várni, sokszor elég tud lenni, ha bízunk magunkban annyira, hogy egyedül is képesek vagyunk átvészelni egy ilyen apokalipszist – főleg azoknak, akiknek nincs arra lehetőségük, hogy a családjukkal, a szerelmükkel vagy akár a barátaikkal tegyék ezt.” Ezt az elég nyers és keserű koncepciót enyhítik az olykor kis hercegesen őszinte rajzok, amik szépségükkel csak még tovább mélyítik Szintis Laci sorsa iránt érzett szomorúságunkat.

szintis2-110225.jpg

Részlet a Szintis Laci megmenti a karácsonyt c. könyvből (Fotó/Forrás: Ricsárdgír zenekar)

A mesekönyv a Ricsárdgír-mitológia fontos eleme. A jövőben feltehetőleg hasonló, öncélú alkotások követik majd. Tervben van egy 350 oldalas könyv, igazi komoly olvasmány. De Daniék nem állnak meg itt.

„Most például készítünk egy 24 órás dokumentumfilmet a Ricsárdgírről. Ez is egy végignézhetetlen dolog.

Nem fog érdekelni senkit a világon. De a Ricsárdgír sosem arról szólt, hogy óriási zenekar legyünk, vagy nagy zenekar – nincs is rá lehetőségünk. De nem is akarunk azok lenni! De, ha akarnánk sem jönne össze soha. De ezeket a túlzó ötleteket megvalósítani kifejezetten vicces, és sokat jelenthet azok számára, akik szeretik a zenekart. Meg hát mi is jól szórakozunk.”

Az interjú végéhez érve, szerettem volna, ha a Szintis Laci megmenti a karácsonyt szerzője feloldja lelkemben a könyv olvasása után maradt szomorúságot. „Szerintem a világ már annyira nem tud változni. Talán tudunk még olyan egyéneket találni, vagy olyan emberekké válni, mint Szintis Laci. Nagyobb esély van arra, hogy felismerjük, nem másoktól kell várnunk a megoldást. Van rá lehetőségünk – de ez egy sokkal nehezebb út –, hogy magunktól döbbenjünk rá, milyen értékesek is vagyunk” – mondta el, így kerekítve le gondolatait: „Remélhetőleg hamarosan véget ér ez az apokalipszis, és haladhat tovább a pokol felé a világ!”

Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy meglepd vele magad vagy szeretteid, a könyv a PopShop felületén megvásárolható.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Judith Halász Bécsben élő operaénekes

A művész tragikus hirtelenséggel hunyt el, halálhírét férje, Papocsi Róbert karmester adta hírül közösségi oldalán.
Vizuál

Ez után a magyar film után egy ideig nem lesz kedvünk „jóemberkedni”

Császi Ádám filmje egy tipikusan magyar társadalmi ügyről mesél úgy, hogy közben az egész nyugati világnak tart nem is annyira görbe tükröt.
Klasszikus

Dubóczky Gergely: Rajongok Ives elképesztően ötletgazdag szemléletéért

A kísérletező zeneszerző, Charles Ives két karmestert is foglalkoztató IV. szimfóniája először hangzik fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A mű második karmesterével, Dubóczky Gergellyel beszélgettünk.
Színház

Színházi esttel emlékeznek meg Morcsányi Gézáról a Radnótiban

Személyes vallomásokkal, legendás előadások és közös emlékek felidézésével elevenedik meg a januárban elhunyt Morcsányi Géza alakja március 26-án. Az emlékesten való részvétel díjtalan, de regisztrációköteles.
Vizuál

„Mindegyik képen megjelennek a hőseim” – Korniss Péter 55 éve tartó széki meséi

Korniss Péter Várfok Galériában látható legújabb, Hosszú úton című kiállítása az erdélyi községbe, Székre vezet, ahová a fotóművész ötvenöt éve hazajár. Nemcsak fényképezni, hanem együtt lenni a község lakóival, akik időközben a barátai lettek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Beleolvasó – Prieger Zsolt: Kedves Teréz!

„Szentek leszünk, makulátlanok, szeplőtelenek, mint az állatok” – írja az Anima Sound System vezetője, aki új könyvében Martonvásárhely leghíresebb grófnőjéhez címzett leveleiben írja meg a gondolatait. Olvasson bele ön is a kötetbe!
Könyv hír

Jane Goodall Magyarországon népszerűsíti új könyvét

A világhírű főemlőskutató és környezetvédő május 9-én mutatja be A remény könyve című új kötetét, és előadást is tart az ELTE Lágymányosi Campusán.
Könyv világirodalom

Megvan, kik közül kerül ki 2023-ban a Nemzetközi Booker-díj győztese

Ukrajna egyik legnépszerűbb szerzője, egy halálból visszatért író, illetve olyan művész is szerepel a 2023-as Nemzetközi Booker-díj jelöltjei között, aki lediktálta a regényét – adta hírül a The Guardian online felületén.
Könyv podcast

„Szerelmes vagyok Martonvásárba” - Prieger Zsolt a Lírástudók vendége

Az Anima Sound System tagját első könyvéről, lokálpatrióta lelkesedésről, a férfilélek női oldaláról és jövőbeli terveiről kérdezte a Lírástudók műsorvezetője, Grisnik Petra.
Könyv magazin

Beleolvasó – Boldizsár Ildikó: „Hogyan segítsek én terajtad?”  

„A világmindenség globális kérdései helyére a szűkebb közösségek, családok problémái kerültek, így váltották fel a mítoszokat a mesék” – írja a meseterápia meghonosítója legújabb könyvében. Olvasson bele ön is a kötetbe!