Könyv

A Ricsárdgír szintise megmenti a karácsonyt, de nem úgy!

2020.12.28. 11:20
Ajánlom
A Ricsárdgír zenekar vagány mesekönyvvel jelentkezett a karácsonyi időszakban. A mű fontos személyiségfejlődési krízishelyzeteket boncolgat, de olyan aktuális eseményekre is reagál, mint a világunkat már egy éve sújtó koronavírus.

Bár Szintis Laci csak Pannóniatelepen, Pomázon, Csobánkán és Szentendrén menti meg a karácsonyt, az általa bejárt út ennél sokkal nagyobb. A Ricsárdgír új, 40 oldalnyi verses mesébe oltott út- és fejlődésregénye során főhősünk megtanul biztos pont lenni a káoszban önmaga számára. Ennek ellenére a Szintis Laci megmenti a karácsonyt nem úgy végződik, ahogy egy igazi ünnepi történettől elvárnánk. Márton Dani, a Ricsárdgír „frontembere” mesélt arról, hogyan és miért született ez a különleges alkotás.

Borito1-105907.jpg

Szintis Laci megmenti a karácsonyt (Fotó/Forrás: Ricsárdgír zenekar)

„Októberben láttuk, sok időnk nem lesz már idén koncertezni. Valamit kezdenünk kellett magunkkal a covid alatt.

Végig kellett gondolnunk, mik a lehetőségeink, hogy ne tűnjünk el fél évre, mit lehet home office-ból megoldani. Így jött a mesekönyv, aminek az ötlete már egy éve megfogalmazódott bennem.”

Ha valaki nem ismerné őket, a Ricsárdgír „a hazai trash zene megreformálója”. A zenekar műfajilag az ArtFartPop keretein belül mozog (nem baj, hanem ismered – ők találták ki). A Budapest TV stúdiójában felvett Szintis Laci című klippjükkel törtek ki az underground helyek és a hazai alternatív zenei fesztiválok ördögi köreiből, és lettek ismertek országszerte. Az előbb említett dal címszereplője – aki nem mellesleg ténylegesen a zenekar szintetizátorosa, Paál László – pedig most egy mesekönyv főhősévé nemesült.

A 15x15-ös, keményfedeles könyv minőségi gyermekirodalom benyomását kelti.

„Nagyon szép kiadvány lett – ha eldugnám a Libriben egy polcon, nem nagyon tűnne fel, hogy ez nem egy komolyabb kiadó terméke” – mondja róla Márton Dani. A kötetet Deák Edina illusztrálta, aki kisfia születése előtt a zenekar egyik énekese volt (hozzáköthető a nagy sikerű Repülőgép című sláger), azóta pedig a Ricsárdgír arculatáért felel grafikusként. A barátságos külső viszont súlyos mondanivalót és korhatáros tartalmat takar. A nyelvezet és az olykor kegyetlen jelenetek miatt a könyv 16-os karikát kapott.

A mű fontos személyiségfejlődési krízishelyzeteket boncolgat és expliciten reflektál olyan aktuális eseményekre, mint a világunkat már egy éve sújtó koronavírus. Finoman simogat olyan témákat, mint az állatkínzás, a BDSM, de a főszerepben a jó és a rossz örökös harca, a sorozatos árulások, a magány, és az önelfogadás áll.

szintis1-110226.jpg

Részlet a Szintis Laci megmenti a karácsonyt c. könyvből (Fotó/Forrás: Ricsárdgír zenekar)

„Az, aki valamennyire ismeri Lacit, tudja, hogy ő mennyire szeretni való ember, aki vicces, intelligens és jófej srác.” A szerző szerint a történet azonban nemcsak a rajongókat gazdagíthatja. „Azoknak, akik nem ismerik a Ricsárdgírt, általánosságban mesélhet a könyv arról, hogy Laci – vagy úgy általában az ember – hiába tesz meg mindent azért, hogy jobbá tegye az életét vagy a dolgokat körülötte, folyamatos akadályokba ütközik.

Az egyetlen tiszta karakter Laci, aki vagy a véletlenek, vagy mások miatt olyan pokoljáráson megy keresztül, ahol csak magát látja hibásnak, és nem feltétlenül a környezetét.”

Ezzel bizonyára sokan tudunk azonosulni.

És talán azzal is, ahogyan maga a könyv készült. „Novemberben elkezdtem írni, felhívtam a menedzserünket, hogy van egy remek ötletem. Ő azt mondta, hogy egy mesekönyvet nem tudunk olyan gyorsan legyártani” – meséli Márton Dani. „YouTube tutorialokat néztünk, hogy kell egy könyvet összerakni. Az InDesign nem tudom hányszor fagyott le, mert ahhoz sem értünk. A Ricsárdgír alapvetően így működik. A lemezt is utolsó pillanatban futottunk el felvenni. Mi kicsit ez az utolsópillanatos zenekar vagyunk.” Ezeknek az információknak a tudatában pedig az ember talán kicsit elnézőbb a rengeteg hiányzó vesszővel, meg az egy-két egyéb helyesírási hibával szemben. A menedzsernek végül nem lett igaza, a december 9-én elkészült könyv rekordidő alatt került ki a piacra. A biztonság kedvéért csak száz példányt gyártottak le, nehogy a nyakukon maradjon. Az első kört végül egy nap alatt kapkodták el. „Szóval most elkezdtük gyártani, mint az őrült” – teszi hozzá a szerző.

szintis3-110225.jpg

Részlet a Szintis Laci megmenti a karácsonyt c. könyvből (Fotó/Forrás: Ricsárdgír zenekar)

A poszt-apokaliptikus karácsonyi történet kiinduló helyzete az a fájdalmas magány, ami hatványozott erővel csap le ünnepekkor azokra, akik egyedül élnek. A szingli fiatalfelnőttek egyhangú élete, akiknek nincs sem monogám kapcsolatuk, sem pedig háziállatuk, és így, pandémia idején még a barátaik sem szívesen érintkeznek velük. „A karácsony ebben a történetben elsősorban a népmesei motívumot segíti. Egy ok, hogy Laci meglátogasson mindenkit. Elindul egy úton, ahol több emberrel is találkozik. És ezek a kitérők mind hasonló módon végződnek.

Én egyébként nagyon szeretem a karácsonyt – eszembe sem jutott ekézni!” - magyarázza Márton Dani.

„Laci egy olyan karakter, akiről szívmelengető történetet várnánk. A Ricsárdgír meg az a zenekar, amitől vicces, jó hangulatú dalokra számítanak. Szerettük volna meglepni a közönséget. Főleg ebben a helyzetben, ami körülvesz minket, mi sem vagyunk a topon érzelmileg. Én ráadásul eléggé hipochonder is vagyok. Nekem ez az egész egy folyamatos félelem. Ezért azt gondoltuk, érdekes lehet megmutatni, hogy nem érdemes mindig a csodára várni, sokszor elég tud lenni, ha bízunk magunkban annyira, hogy egyedül is képesek vagyunk átvészelni egy ilyen apokalipszist – főleg azoknak, akiknek nincs arra lehetőségük, hogy a családjukkal, a szerelmükkel vagy akár a barátaikkal tegyék ezt.” Ezt az elég nyers és keserű koncepciót enyhítik az olykor kis hercegesen őszinte rajzok, amik szépségükkel csak még tovább mélyítik Szintis Laci sorsa iránt érzett szomorúságunkat.

szintis2-110225.jpg

Részlet a Szintis Laci megmenti a karácsonyt c. könyvből (Fotó/Forrás: Ricsárdgír zenekar)

A mesekönyv a Ricsárdgír-mitológia fontos eleme. A jövőben feltehetőleg hasonló, öncélú alkotások követik majd. Tervben van egy 350 oldalas könyv, igazi komoly olvasmány. De Daniék nem állnak meg itt.

„Most például készítünk egy 24 órás dokumentumfilmet a Ricsárdgírről. Ez is egy végignézhetetlen dolog.

Nem fog érdekelni senkit a világon. De a Ricsárdgír sosem arról szólt, hogy óriási zenekar legyünk, vagy nagy zenekar – nincs is rá lehetőségünk. De nem is akarunk azok lenni! De, ha akarnánk sem jönne össze soha. De ezeket a túlzó ötleteket megvalósítani kifejezetten vicces, és sokat jelenthet azok számára, akik szeretik a zenekart. Meg hát mi is jól szórakozunk.”

Az interjú végéhez érve, szerettem volna, ha a Szintis Laci megmenti a karácsonyt szerzője feloldja lelkemben a könyv olvasása után maradt szomorúságot. „Szerintem a világ már annyira nem tud változni. Talán tudunk még olyan egyéneket találni, vagy olyan emberekké válni, mint Szintis Laci. Nagyobb esély van arra, hogy felismerjük, nem másoktól kell várnunk a megoldást. Van rá lehetőségünk – de ez egy sokkal nehezebb út –, hogy magunktól döbbenjünk rá, milyen értékesek is vagyunk” – mondta el, így kerekítve le gondolatait: „Remélhetőleg hamarosan véget ér ez az apokalipszis, és haladhat tovább a pokol felé a világ!”

Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy meglepd vele magad vagy szeretteid, a könyv a PopShop felületén megvásárolható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Könyv vélemény

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Könyv gyász

Elhunyt Lawrence Ferlinghetti, aki a hátát tartotta Ginsberg Üvöltéséért

Épp ellenkezője volt a beatkorszak feltűnősködő rosszfiúinak, akik az ötvenes években a szárnyai alatt nőttek. Jack Kerouackal és Allen Ginsberggel ellentétben Lawrence Ferlinghetti nem okozott botrányokat. Minden nap kerékpárral indult abba a könyvesboltba, amelyet társával közösen alapított, és amely beatnemzedék íróinak és költőinek törzshelyévé vált.
Könyv szemle

Dragomán György Máglya című regényét méltatja a New York Times

Elbűvölőnek nevezi a rangos amerikai napilap kritikusa Dragomán György regényét. Ottilie Mulzet fordításában angolul is megjelent a Máglya, és máris dicsérő recenziót kapott.
Könyv hír

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.