Könyv

A Ricsárdgír szintise megmenti a karácsonyt, de nem úgy!

2020.12.28. 11:20
Ajánlom
A Ricsárdgír zenekar vagány mesekönyvvel jelentkezett a karácsonyi időszakban. A mű fontos személyiségfejlődési krízishelyzeteket boncolgat, de olyan aktuális eseményekre is reagál, mint a világunkat már egy éve sújtó koronavírus.

Bár Szintis Laci csak Pannóniatelepen, Pomázon, Csobánkán és Szentendrén menti meg a karácsonyt, az általa bejárt út ennél sokkal nagyobb. A Ricsárdgír új, 40 oldalnyi verses mesébe oltott út- és fejlődésregénye során főhősünk megtanul biztos pont lenni a káoszban önmaga számára. Ennek ellenére a Szintis Laci megmenti a karácsonyt nem úgy végződik, ahogy egy igazi ünnepi történettől elvárnánk. Márton Dani, a Ricsárdgír „frontembere” mesélt arról, hogyan és miért született ez a különleges alkotás.

Borito1-105907.jpg

Szintis Laci megmenti a karácsonyt (Fotó/Forrás: Ricsárdgír zenekar)

„Októberben láttuk, sok időnk nem lesz már idén koncertezni. Valamit kezdenünk kellett magunkkal a covid alatt.

Végig kellett gondolnunk, mik a lehetőségeink, hogy ne tűnjünk el fél évre, mit lehet home office-ból megoldani. Így jött a mesekönyv, aminek az ötlete már egy éve megfogalmazódott bennem.”

Ha valaki nem ismerné őket, a Ricsárdgír „a hazai trash zene megreformálója”. A zenekar műfajilag az ArtFartPop keretein belül mozog (nem baj, hanem ismered – ők találták ki). A Budapest TV stúdiójában felvett Szintis Laci című klippjükkel törtek ki az underground helyek és a hazai alternatív zenei fesztiválok ördögi köreiből, és lettek ismertek országszerte. Az előbb említett dal címszereplője – aki nem mellesleg ténylegesen a zenekar szintetizátorosa, Paál László – pedig most egy mesekönyv főhősévé nemesült.

A 15x15-ös, keményfedeles könyv minőségi gyermekirodalom benyomását kelti.

„Nagyon szép kiadvány lett – ha eldugnám a Libriben egy polcon, nem nagyon tűnne fel, hogy ez nem egy komolyabb kiadó terméke” – mondja róla Márton Dani. A kötetet Deák Edina illusztrálta, aki kisfia születése előtt a zenekar egyik énekese volt (hozzáköthető a nagy sikerű Repülőgép című sláger), azóta pedig a Ricsárdgír arculatáért felel grafikusként. A barátságos külső viszont súlyos mondanivalót és korhatáros tartalmat takar. A nyelvezet és az olykor kegyetlen jelenetek miatt a könyv 16-os karikát kapott.

A mű fontos személyiségfejlődési krízishelyzeteket boncolgat és expliciten reflektál olyan aktuális eseményekre, mint a világunkat már egy éve sújtó koronavírus. Finoman simogat olyan témákat, mint az állatkínzás, a BDSM, de a főszerepben a jó és a rossz örökös harca, a sorozatos árulások, a magány, és az önelfogadás áll.

szintis1-110226.jpg

Részlet a Szintis Laci megmenti a karácsonyt c. könyvből (Fotó/Forrás: Ricsárdgír zenekar)

„Az, aki valamennyire ismeri Lacit, tudja, hogy ő mennyire szeretni való ember, aki vicces, intelligens és jófej srác.” A szerző szerint a történet azonban nemcsak a rajongókat gazdagíthatja. „Azoknak, akik nem ismerik a Ricsárdgírt, általánosságban mesélhet a könyv arról, hogy Laci – vagy úgy általában az ember – hiába tesz meg mindent azért, hogy jobbá tegye az életét vagy a dolgokat körülötte, folyamatos akadályokba ütközik.

Az egyetlen tiszta karakter Laci, aki vagy a véletlenek, vagy mások miatt olyan pokoljáráson megy keresztül, ahol csak magát látja hibásnak, és nem feltétlenül a környezetét.”

Ezzel bizonyára sokan tudunk azonosulni.

És talán azzal is, ahogyan maga a könyv készült. „Novemberben elkezdtem írni, felhívtam a menedzserünket, hogy van egy remek ötletem. Ő azt mondta, hogy egy mesekönyvet nem tudunk olyan gyorsan legyártani” – meséli Márton Dani. „YouTube tutorialokat néztünk, hogy kell egy könyvet összerakni. Az InDesign nem tudom hányszor fagyott le, mert ahhoz sem értünk. A Ricsárdgír alapvetően így működik. A lemezt is utolsó pillanatban futottunk el felvenni. Mi kicsit ez az utolsópillanatos zenekar vagyunk.” Ezeknek az információknak a tudatában pedig az ember talán kicsit elnézőbb a rengeteg hiányzó vesszővel, meg az egy-két egyéb helyesírási hibával szemben. A menedzsernek végül nem lett igaza, a december 9-én elkészült könyv rekordidő alatt került ki a piacra. A biztonság kedvéért csak száz példányt gyártottak le, nehogy a nyakukon maradjon. Az első kört végül egy nap alatt kapkodták el. „Szóval most elkezdtük gyártani, mint az őrült” – teszi hozzá a szerző.

szintis3-110225.jpg

Részlet a Szintis Laci megmenti a karácsonyt c. könyvből (Fotó/Forrás: Ricsárdgír zenekar)

A poszt-apokaliptikus karácsonyi történet kiinduló helyzete az a fájdalmas magány, ami hatványozott erővel csap le ünnepekkor azokra, akik egyedül élnek. A szingli fiatalfelnőttek egyhangú élete, akiknek nincs sem monogám kapcsolatuk, sem pedig háziállatuk, és így, pandémia idején még a barátaik sem szívesen érintkeznek velük. „A karácsony ebben a történetben elsősorban a népmesei motívumot segíti. Egy ok, hogy Laci meglátogasson mindenkit. Elindul egy úton, ahol több emberrel is találkozik. És ezek a kitérők mind hasonló módon végződnek.

Én egyébként nagyon szeretem a karácsonyt – eszembe sem jutott ekézni!” - magyarázza Márton Dani.

„Laci egy olyan karakter, akiről szívmelengető történetet várnánk. A Ricsárdgír meg az a zenekar, amitől vicces, jó hangulatú dalokra számítanak. Szerettük volna meglepni a közönséget. Főleg ebben a helyzetben, ami körülvesz minket, mi sem vagyunk a topon érzelmileg. Én ráadásul eléggé hipochonder is vagyok. Nekem ez az egész egy folyamatos félelem. Ezért azt gondoltuk, érdekes lehet megmutatni, hogy nem érdemes mindig a csodára várni, sokszor elég tud lenni, ha bízunk magunkban annyira, hogy egyedül is képesek vagyunk átvészelni egy ilyen apokalipszist – főleg azoknak, akiknek nincs arra lehetőségük, hogy a családjukkal, a szerelmükkel vagy akár a barátaikkal tegyék ezt.” Ezt az elég nyers és keserű koncepciót enyhítik az olykor kis hercegesen őszinte rajzok, amik szépségükkel csak még tovább mélyítik Szintis Laci sorsa iránt érzett szomorúságunkat.

szintis2-110225.jpg

Részlet a Szintis Laci megmenti a karácsonyt c. könyvből (Fotó/Forrás: Ricsárdgír zenekar)

A mesekönyv a Ricsárdgír-mitológia fontos eleme. A jövőben feltehetőleg hasonló, öncélú alkotások követik majd. Tervben van egy 350 oldalas könyv, igazi komoly olvasmány. De Daniék nem állnak meg itt.

„Most például készítünk egy 24 órás dokumentumfilmet a Ricsárdgírről. Ez is egy végignézhetetlen dolog.

Nem fog érdekelni senkit a világon. De a Ricsárdgír sosem arról szólt, hogy óriási zenekar legyünk, vagy nagy zenekar – nincs is rá lehetőségünk. De nem is akarunk azok lenni! De, ha akarnánk sem jönne össze soha. De ezeket a túlzó ötleteket megvalósítani kifejezetten vicces, és sokat jelenthet azok számára, akik szeretik a zenekart. Meg hát mi is jól szórakozunk.”

Az interjú végéhez érve, szerettem volna, ha a Szintis Laci megmenti a karácsonyt szerzője feloldja lelkemben a könyv olvasása után maradt szomorúságot. „Szerintem a világ már annyira nem tud változni. Talán tudunk még olyan egyéneket találni, vagy olyan emberekké válni, mint Szintis Laci. Nagyobb esély van arra, hogy felismerjük, nem másoktól kell várnunk a megoldást. Van rá lehetőségünk – de ez egy sokkal nehezebb út –, hogy magunktól döbbenjünk rá, milyen értékesek is vagyunk” – mondta el, így kerekítve le gondolatait: „Remélhetőleg hamarosan véget ér ez az apokalipszis, és haladhat tovább a pokol felé a világ!”

Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy meglepd vele magad vagy szeretteid, a könyv a PopShop felületén megvásárolható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Szubjektív – Keleti Éva portréiból nyílik kiállítás Debrecenben

Pogány Judit, Hernádi Judit, Molnár Piroska és Béres Ilona portréjával is találkozhatunk a Kossuth-díjas fotográfus új tárlatán, a régi nagy barátok mellett azonban az új színházi generáció tagjai is láthatók lesznek a Bényi Galéria tereiben. 
Zenés színház

Csuklótörést szenvedett Jegercsik Csaba a Vámpírok bálja előadásán

Június 21-én este baleset történt a Vígszínházban tartott külsős előadáson, a PS Produkció által rendezett Vámpírok bálja egyik jelenetében a Professzort alakító Jegercsik Csaba lezuhant a díszletről.
Klasszikus

Fiatal művészek koncerteznek a fehérvárcsurgói Echo Nyári Akadémián

Július 14-től 21-ig várja a kurzus résztvevőit, valamint az érdeklődőket és a koncertlátogatókat a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyba az Echo Nyári Akadémia – melynek alapítója és művészeti vezetője Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész.
Vizuál

Taxis hiénákról forgat filmet Freund Ádám

Első egész estés filmjére készül Freund Ádám, akit korábban Földiek című alkotásáért diák-Oscarra jelöltek. A Hiénák című humoros dráma forgatása szeptemberben kezdődik meg, várhatóan 2025-re készül el. 
Színház

Hetvenötödik születésnapját ünnepli jövőre a Bábszínház

Formabontó kísérleti előadásokat és fesztiváldíjakat hozott az elmúlt évad a Budapest Bábszínháznak. A következő, 75. jubileumi évre programsorozattal és öt új bemutatóval készül a társulat.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Ismét keresik az év legjobb első prózakötetét

Tizedik alkalommal hirdetik meg a legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díjat. A győztes az elismerés mellé egymillió forintot kap, illetve tizenötmillió forint értékű médiakampánnyal segítik könyve népszerűsítését.
Könyv hír

Kihirdették az Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíj nyerteseit

Bíró Kriszta, G. István László, Kiss Tibor Noé, Péntek Orsolya és Tompa Andrea számára hat hónapon keresztül biztosít támogatást a kerület a független, szabad alkotáshoz. A különdíjat Miklya Zsolt nyerte el. 
Könyv hír

Sikerlistás szerzőket díjazott a Libri

Mások mellett Náray Tamás, Frei Tamás, Karikó Katalin és Orvos-Tóth Noémi is Libri Irodalmi Díjban részesült. Az elismerést egy év kihagyást követően, új elv szerint, tizenkét kategóriában adták át. 
Könyv hír

Tarolt a Semmelweis a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Huszonkét kategóriában hirdettek nyertest hazánk legnagyobb filmes szemléjén. Koltai Lajos Semmelweis című történelmi drámája összesen hat – köztük a legjobb film és a legjobb rendező – kategóriában diadalmaskodott.
Könyv hír

Rangos nemzetközi díjjal ismerték el Bartis Attilát

Első alkalommal érdemelte ki magyar szerző az Európai Újjáépítési Bank elismerését. A EBRD Literature Prize szűkített listáján egy másik magyar művész, Tóth Krisztina is szerepelt novelláskötetével.