Könyv

„A sorstársaimnak írtam” – Kováts Laura Rozália és Kováts Adél a Lírástudókban

2021.12.22. 14:05
Ajánlom
Célja volt az érzékenyítés, de először azért kezdett írni, hogy "felkarmolja" a fájdalmait, és enyhítse őket Kováts Laura Rozália. A Belső tenger című könyvből kiderül, hogy egy kivételesen nehéz sorsot is lehet derűvel viselni.

2790164-135138.jpg

Kováts Laura Rozália: Belső tenger - Rozi igaz története (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Huszonkét évesen megírta az első magyar akadálymentesített könyvet, pedig nem az volt az eredeti célja, hogy kötet kerüljön ki a kezéből. Tizenévesen fogott először az íráshoz, hogy „felkarmolja magában” a traumákat és a fájdalmakat. Szabó T. Anna a Lírástudók legújabb epizódjában Kováts Laura Rozáliát és édesanyját, a Kossuth-díjas színművészt, Kováts Adélt kérdezte a Belső tenger – Rozi igaz története című új megjelenés kapcsán.

„Azt gondoltam, hogy nem tudok írni azokkal az érintettségekkel, amikkel élek, eltoltam magamtól” – mondta Rozi. – „Nem könyvnek készült, de (...) a Partvonal Kiadónál úgy döntöttek, hogy kiadják.”

A podcastadásból kiderül az is, milyen egy akadálymentes könyv, mi a KÉK, azaz a „könnyen érthető kommunikáció”, és miért megrázó a KÉK-szöveg olvasni ép emberként is.

A fülszövegből idézünk: Rozi „koraszülött babaként jött a világra, és egy fertőzés utóhatásaként vízfejűséget diagnosztizáltak nála, így születése óta beültetett sönttel éli a mindennapjait. Már kicsi babaként meg kellett tanulnia, hogyan küzdjön az életéért, illetve együtt kellett élnie a tudattal, hogy a többi gyerek számára szinte észrevétlenül elsajátított képességek - mint járni, ülni, később írni vagy számolni - neki komoly kihívást jelentenek és speciális fejlesztéseket kívánnak. Az elmúlt huszonkét évben többször felmerült benne a kérdés: miért pont velem, miért így történtek a dolgok?”

Az epizód utolsó negyedórájában öt, frissen megjelent könyvet ajánlunk.

Tartalomjegyzék az adáshoz

Beszélgetés Kováts Laura Rozáliával és Kováts Adéllal

01:05 Szabó T. Anna köszönti a hallgatókat

02:40 Mit jelent az anya és lánya közötti bizalom?

03:40 Kováts Adél a lánya születéséről

05:50 Huszonkét évesen könyvet írni? Miért határozta el Rozi, hogy belefog?

08:40 Kinek szánja könyvét a szerző?

12:00 Mi az a „könnyen érthető kommunikáció” (KÉK)? Milyen egy akadálymentes könyv?

13:45 Miért rázta meg Adélt a könyv és a KÉK-fordítás?

16:30 A borítóról

17:45 A könyv szerkezetéről

20:00 Milyen volt Rozi gyerekként? Milyen anya Adél?

23:50 Kik segítettek a könyv megírásában?

adas-135139.jpg

A könyvajánlóban érintett kötetek (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Könyvajánlók

25:00 Karácsonyi könyvek

26:15 Tóth Krisztina: Várjuk a karácsonyt (Malac és Liba-sorozat, Manó Könyvek)

27:45 Corinne Gampaglia: Ella és a téli varázs (Manó Könyvek)

29:15 J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek (Magvető Kiadó)

31:50 Karácsonyi hangulat: Magyar novellák (Athenaeum Kiadó)

34:10 Takács Zsuzsa: Spirálfüzet (Magvető Kiadó)

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>>

Lírástudók Szabó T. Annával

A Líra Könyv és a Fidelio kéthetente szerdán jelentkező irodalmi podcastja változatos könyvajánlókkal és elmélyült beszélgetésekkel.

Segítünk eligazodni a könyvesboltok újdonságai között.

Legolvasottabb

Klasszikus

A megérinthető zene - Megnyílt a Magyar Zene Háza

Tíz éves tartalmi és műszaki tervezés, majd építkezés után nyílt meg szombaton a Magyar Zene Háza. A zenei beavató intézmény koncertekkel, interaktív kiállítással, zenei kreatív térrel és zenepedagógiai foglakozásokkal várja a nagyközönséget. 
Színház

Tragikusan fiatalon elhunyt Mokány Csaba színművész

Negyvenhárom éves korában elhunyt Mokány Csaba füleki származású színész, rendező adta hírül a Komáromi Jókai Színház facebook oldala. "Isten veled, Csabi! Emléked megőrizzük!" - búcsúznak tőle kollégái.
Klasszikus

Főszerepben a Barenboim-család

A világhírű zongoraművész-karmester, Daniel Barenboim és hegedűművész fia, Michael ad koncertet január 26-án a Müpában. A műsoron Mozart-szonáták szerepelnek.
Klasszikus

„Minden művészet a káoszból épül fel” – Beszélgetés a Chaos String Quartet tagjaival

Második helyezést ért el a tavaly ősszel tartott Bartók Világversenyen, és a Fidelio különdíjával is gazdagodott a bécsi központú, de különböző nemzetiségű fiatalokból álló Chaos String Quartet. A vonósnégyes két hegedűse, Susanne Schäffer és Kruchió Eszter mesélt együttesükről, a versenyen szerzett élményekről és arról, hogy milyen különleges helyszíneken léptek már fel.
Klasszikus

A kóruséneklés legnagyobbjait díjazta a KÓTA a magyar kultúra napján

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége tizennégy kategóriában díjazta azokat a karnagyokat, tanárokat és zongorakísérőket, akik munkájukkal segítik a hazai kóruséletet.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Dragomán Györgyöt a Berlini Művészeti Akadémia tagjává választották

Harminc új taggal bővítette művészeti tagozatait a Berlini Művészeti Akadémia, amelynek irodalmi szekcióját ezentúl Dragomán György író is erősíti – adta hírül az intézmény.
Könyv magazin

A sors kövei – 140 éve született Virginia Woolf

A modern angol próza és lélektani regény egyik megteremtőjeként is ismert Virginia Woolf a 20. század egyik legnagyobb hatású irodalmi alkotója, aki bár sikeres írói karriert tudhat maga mögött, az életében elszenvedett traumákat sosem tudta feldolgozni.
Könyv gyász

Elhunyt Kabdebó Lóránt

Életének nyolcvanhatodik évében, hétfőn elhunyt Kabdebó Lóránt magyar irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár, Szabó Lőrinc monográfusa - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum hétfőn az MTI-vel.
Könyv magazin

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” - Kemény István köszöntője az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény legújabb ékessége, a mintegy 12 ezer kötetet számláló új könyvtár január 24-től látogatható előzetes regisztráció után. Az avató ünnepségen személyes hangú beszédet mondott Kemény István író is, aki elsőként a Fidelio olvasóival osztotta meg írását.
Könyv hír

Bartók Imre kapta az idei Mészöly Miklós-díjat

A díjat Lovak a folyóban című, 2021-ben a Jelenkor kiadónál megjelent regényéért vehette át Szörényi László irodalomtörténésztől, a Mészöly Miklós Egyesület elnökétől – adta hírül a Litera.