Könyv

A takarítónő nyerte a dublini egyetem irodalmi díját

2018.10.27. 00:10
Ajánlom
Caitriona Lally a 10 ezer euróval járó elismerés után sem hagyja ott jelenlegi gondnoki állását, mert szerinte nagyon jól össze lehet egyeztetni az írással.

A Trinity College Dublin szeptember végén Caitriona Lally-t jutalmazta a Rooney-díjjal, ami az egyik legrangosabb irodalmi elismerés Írországban. Az odaítélő bizottság szerint az írónő Eggshells című könyve

lenyűgözően fantáziadús munka, szellemes, finom, és alkalmanként kedvesen kiszámíthatatlan.

A díjat a Trinity College ítéli oda annak a tehetséges, 40 év alatti szerzőnek, akiben kivételes lehetőséget látnak. Az elismerésre nem a szerzők jelentkeznek, hanem a bizottság választja ki a jelölteket. A korábbi évek nyertesei között a legismertebb ír írókat találjuk, többek közt Anne Enright-ot és Frank McGuinnesst.

rooney-232504.jpg

Dr Patrick Prendergast, igazgató, Caitriona Lally, a díj nyertese és Peter Rooney, a díj adományozója (Fotó/Forrás: Trinity College Dublin)

Az elmúlt három és fél évben a Trinity College gondnokaként dolgozó Lally annyira meglepődött, amikor telefonon értesítették, és olyan távoli volt számára ez a lehetőség, hogy megkérte a hívót, magyarázza el neki újra, miért is keresi. Természetesen hallott már a díjról, „de abban a pillanatban nem tudtam, hogy ki is az a Rooney” – idézte fel a 39 éves Lally a Washington Postnak nyilatkozva.

Életem legboldogabb sokkélménye.

„Elég zűrös napom volt. Korán keltem a takarítói munkám miatt, rohantam haza a gyerekhez, aki nem akart aludni és erről elég határozottan tájékoztatott is” – foglalta össze Lally a hívás napját. Az írónő civilben ugyanis az egyetemen dolgozik gondnokként. Minden reggel 4:45-kor kel, felveszi kék overálját és elindul az egyetemi kampuszra, ahol 6-tól 9-ig takarít. Ezután hazamegy 14 hónapos kislányához, Alice-hez. 

Lally a Trinity College Dublin-ra járt angol szakra, de már az egyetemi tanulmányai alatt elvállalt hasonló munkákat az iskolában, hogy fedezze a költségeit. „Néhány nyarat a Trinity-ben töltöttem és takarítottam. A tavaszi szünet alatt kitakarítottam, amikor a diákok elhagyták a szobákat, aztán szobalány voltam a nyári hónapokra érkező szállóvendégek mellett. A tavaszi takarítás igazán kemény munka – egy teljes évnyi mocsok nem tűnik el egykönnyen.”

eggshells-234816.jpg

Eggshells, Lally regénye

Összebarátkozott az iskola többi házvezetőjével, közben pedig élvezte az egyetemi életet és az irodalomtanulást. 2004-ben diplomázott, aztán egy évig angolt tanított Japánban és utazgatott. Visszatérve Írországba sokféle munkája volt, többek közt dolgozott szövegíróként, egy évet pedig New York-ban töltött mint otthoni kisegítő. 2011-ben aztán munka nélkül maradt, és ez az élmény inspirálta a könyv megírására.

„Az Eggshells egy társadalmilag elszigetelt kívülállóról szól, aki Dublin utcáin kóborol mintázatot és jelentést keresve a graffitikben, esetleg varázslatosan hangzó neveket vagy apró ajtókat, amelyek egy másik világba vezetnek”

- magyarázza Lally a regény cselekményét, ami saját élményein alapul. „2011-ben, amikor munkanélküli voltam, az év nagy részét Dublin utcáin vándorolva töltöttem. A gazdasági válság miatt elbocsátottak az állásomból, egyedül róttam az utcákat álláshirdetések után kutatva. Így született a főszereplő, Vivian karaktere, aki szeretne tartozni valahova, keresi a kapcsolatot.”

Lally végül adatrögzítőként helyezkedett el és elhatározta, hogy Vivian karakterét továbbfejleszti és könyvet ír belőle. A kész írással benevezett egy versenyre és meg is nyerte, ennek révén szerzett egy ügynököt is és kiadták a könyvét. A regény 2015-ben jelent meg, mikor ismét munka nélkül maradt. Ekkor a Trinity-ről ismert takarítótársai fogadták be, akik szóltak neki, hogy az iskola házvezetőket keres. „És visszamentem." Elmondása szerint a nagy üres terek, különösen a könyvtárak takarítása nagyon békés. "A jelenlegi helyemen nincsenek fürdőszobák – szerencsére – csak irodák, tantermek és egy könyvtár” – vázolja.

2048px-Long_Room_Interior_Trinity_College_Dublin_Ireland_-_Diliff-234221.jpg

A dublini Trinity College régi könyvtárának folyosója (Fotó/Forrás: wikipedia /Diliff )

A férje állami alkalmazott, a házaspárnak tavaly született kislánya. A család Dublinban él. Talán meglepő, hogy Lally elmondása szerint a gondnoki munkabeosztása nagyon jól megfér a gyerekkel kapcsolatos teendőkkel, sőt remekül illeszkedik az íráshoz is. Hamarosan befejezi második regényét, de nem tervezi, hogy otthagyja a reggeli állását. „Nagyon jól megfér az írással. Korábban dolgoztam szövegíróként is, de nagyon nehéz volt rávenni magam, hogy leüljek a számítógép elé és írjam a regényemet miután a munkámmal már készen voltam” – avat be napirendjébe. 

Lally azt tanácsolja mindenkinek, aki könyvet szeretne írni, hogy legyen egy nyugodt, fizető állása. „Nagyon nehéz írni, ha érzelmileg kimerít a munkád, vagy olyan munkád van, ahol rettegsz.

Tudom, hogy a takarítás egyesek szemében maga a pokol, de nekem bejött. A számlákat ki kell fizetni, és amíg egy hatszámjegyű összeg nem esik be az ajtón, mindenkinek szüksége van egy civil állásra.”

Ennek szellemében az írónő - bár színtiszta varázslatnak nevezte a 10 ezer euróval járó díjat – az összeget a számlák kifizetésére fordítja majd, szerez segítséget a kislánya mellé, és vesz egy víztartályt a padlásra. "Szívesen mondanám, hogy Dom Pérignon-ban fogok fürödni, és első osztályon repkedek Las Vegas-ba, de a gyakorlati dolgok az elsők” – nyilatkozta a Washington Postnak. 

(via tcd.ie, Washington Post)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Szvoren Edina kapta az idei Mészöly Miklós-díjat

A Mészöly Miklós Egyesület a szerző 2018-ban, a Magvető Kiadónál megjelent Verseim című novelláskötetéért ítélte oda a díjat, amelyet Szörényi László irodalomtörténész, az egyesület elnöke adott át a szekszárdi Művészetek Házában 16. alkalommal rendezett Mészöly-emléknapon.
Könyv vers

Az összkiadásból kimaradt Karinthy-vers került elő

Egy 1907-es magazinban tévesen Kanuthy Frigyesként tüntették fel a humoráról ismert írót, így kerülhette el a vers a Karinthy-összkiadás szerkesztőinek figyelmét.
Könyv oszk

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.
Könyv toplista

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Könyv magazin

Az író, aki egy meccsen jött rá, hogy tud regényt írni – Murakami Haruki 70 éves

Január 12-én tölti be a hetvenet Murakami Haruki japán író, műfordító, a kortárs posztmodern próza egyik nagymestere.