Könyv

A takarítónő nyerte a dublini egyetem irodalmi díját

2018.10.27. 00:10
Ajánlom
Caitriona Lally a 10 ezer euróval járó elismerés után sem hagyja ott jelenlegi gondnoki állását, mert szerinte nagyon jól össze lehet egyeztetni az írással.

A Trinity College Dublin szeptember végén Caitriona Lally-t jutalmazta a Rooney-díjjal, ami az egyik legrangosabb irodalmi elismerés Írországban. Az odaítélő bizottság szerint az írónő Eggshells című könyve

lenyűgözően fantáziadús munka, szellemes, finom, és alkalmanként kedvesen kiszámíthatatlan.

A díjat a Trinity College ítéli oda annak a tehetséges, 40 év alatti szerzőnek, akiben kivételes lehetőséget látnak. Az elismerésre nem a szerzők jelentkeznek, hanem a bizottság választja ki a jelölteket. A korábbi évek nyertesei között a legismertebb ír írókat találjuk, többek közt Anne Enright-ot és Frank McGuinnesst.

rooney-232504.jpg

Dr Patrick Prendergast, igazgató, Caitriona Lally, a díj nyertese és Peter Rooney, a díj adományozója (Fotó/Forrás: Trinity College Dublin)

Az elmúlt három és fél évben a Trinity College gondnokaként dolgozó Lally annyira meglepődött, amikor telefonon értesítették, és olyan távoli volt számára ez a lehetőség, hogy megkérte a hívót, magyarázza el neki újra, miért is keresi. Természetesen hallott már a díjról, „de abban a pillanatban nem tudtam, hogy ki is az a Rooney” – idézte fel a 39 éves Lally a Washington Postnak nyilatkozva.

Életem legboldogabb sokkélménye.

„Elég zűrös napom volt. Korán keltem a takarítói munkám miatt, rohantam haza a gyerekhez, aki nem akart aludni és erről elég határozottan tájékoztatott is” – foglalta össze Lally a hívás napját. Az írónő civilben ugyanis az egyetemen dolgozik gondnokként. Minden reggel 4:45-kor kel, felveszi kék overálját és elindul az egyetemi kampuszra, ahol 6-tól 9-ig takarít. Ezután hazamegy 14 hónapos kislányához, Alice-hez. 

Lally a Trinity College Dublin-ra járt angol szakra, de már az egyetemi tanulmányai alatt elvállalt hasonló munkákat az iskolában, hogy fedezze a költségeit. „Néhány nyarat a Trinity-ben töltöttem és takarítottam. A tavaszi szünet alatt kitakarítottam, amikor a diákok elhagyták a szobákat, aztán szobalány voltam a nyári hónapokra érkező szállóvendégek mellett. A tavaszi takarítás igazán kemény munka – egy teljes évnyi mocsok nem tűnik el egykönnyen.”

eggshells-234816.jpg

Eggshells, Lally regénye

Összebarátkozott az iskola többi házvezetőjével, közben pedig élvezte az egyetemi életet és az irodalomtanulást. 2004-ben diplomázott, aztán egy évig angolt tanított Japánban és utazgatott. Visszatérve Írországba sokféle munkája volt, többek közt dolgozott szövegíróként, egy évet pedig New York-ban töltött mint otthoni kisegítő. 2011-ben aztán munka nélkül maradt, és ez az élmény inspirálta a könyv megírására.

„Az Eggshells egy társadalmilag elszigetelt kívülállóról szól, aki Dublin utcáin kóborol mintázatot és jelentést keresve a graffitikben, esetleg varázslatosan hangzó neveket vagy apró ajtókat, amelyek egy másik világba vezetnek”

- magyarázza Lally a regény cselekményét, ami saját élményein alapul. „2011-ben, amikor munkanélküli voltam, az év nagy részét Dublin utcáin vándorolva töltöttem. A gazdasági válság miatt elbocsátottak az állásomból, egyedül róttam az utcákat álláshirdetések után kutatva. Így született a főszereplő, Vivian karaktere, aki szeretne tartozni valahova, keresi a kapcsolatot.”

Lally végül adatrögzítőként helyezkedett el és elhatározta, hogy Vivian karakterét továbbfejleszti és könyvet ír belőle. A kész írással benevezett egy versenyre és meg is nyerte, ennek révén szerzett egy ügynököt is és kiadták a könyvét. A regény 2015-ben jelent meg, mikor ismét munka nélkül maradt. Ekkor a Trinity-ről ismert takarítótársai fogadták be, akik szóltak neki, hogy az iskola házvezetőket keres. „És visszamentem." Elmondása szerint a nagy üres terek, különösen a könyvtárak takarítása nagyon békés. "A jelenlegi helyemen nincsenek fürdőszobák – szerencsére – csak irodák, tantermek és egy könyvtár” – vázolja.

2048px-Long_Room_Interior_Trinity_College_Dublin_Ireland_-_Diliff-234221.jpg

A dublini Trinity College régi könyvtárának folyosója (Fotó/Forrás: wikipedia /Diliff )

A férje állami alkalmazott, a házaspárnak tavaly született kislánya. A család Dublinban él. Talán meglepő, hogy Lally elmondása szerint a gondnoki munkabeosztása nagyon jól megfér a gyerekkel kapcsolatos teendőkkel, sőt remekül illeszkedik az íráshoz is. Hamarosan befejezi második regényét, de nem tervezi, hogy otthagyja a reggeli állását. „Nagyon jól megfér az írással. Korábban dolgoztam szövegíróként is, de nagyon nehéz volt rávenni magam, hogy leüljek a számítógép elé és írjam a regényemet miután a munkámmal már készen voltam” – avat be napirendjébe. 

Lally azt tanácsolja mindenkinek, aki könyvet szeretne írni, hogy legyen egy nyugodt, fizető állása. „Nagyon nehéz írni, ha érzelmileg kimerít a munkád, vagy olyan munkád van, ahol rettegsz.

Tudom, hogy a takarítás egyesek szemében maga a pokol, de nekem bejött. A számlákat ki kell fizetni, és amíg egy hatszámjegyű összeg nem esik be az ajtón, mindenkinek szüksége van egy civil állásra.”

Ennek szellemében az írónő - bár színtiszta varázslatnak nevezte a 10 ezer euróval járó díjat – az összeget a számlák kifizetésére fordítja majd, szerez segítséget a kislánya mellé, és vesz egy víztartályt a padlásra. "Szívesen mondanám, hogy Dom Pérignon-ban fogok fürödni, és első osztályon repkedek Las Vegas-ba, de a gyakorlati dolgok az elsők” – nyilatkozta a Washington Postnak. 

(via tcd.ie, Washington Post)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Modigliani napi száz rajzot is készített, de ugyanilyen tempóban meg is semmisítette műveit

1920. január 24-én, alig 36 évesen hunyt el Amedeo Modigliani olasz festő, szobrász. A szegénységben élő művész jellegzetes elnyújtott alakjai ma már csillagászati összegekért kelnek el az árveréseken.
Vizuál

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Klasszikus

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.
Könyv

Bartis Attilának adják a Bartók Imre által visszautasított Térey-díjat

Ezzel az író lesz a 45. Térey-ösztöndíjas, miután Bartók nem kívánt élni az ösztöndíj kínálta lehetőséggel - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szerdán.
Zenés színház

Világhírű baritonunk – 80 éves Miller Lajos

A hetvenes években aratta első komoly sikereit az Operaház színpadán, és baritonszerepekben sokak szívébe belopta magát. Európa és Amerika legrangosabb operaházaiban énekelt, az utóbbi években pedig a magyar vidéken szervezett koncerteket. Miller Lajost köszöntjük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv gyerekirodalom

Astrid Lindgren mesehőse segít a háború elől menekülő gyerekeknek

A mai Harisnyás Pippi címmel indít kampányt a gyerekekért Astrid Lindgren lánya és unokái, hogy "a világ legerősebb kislánya" erejével segítsék többek között a Save the Children nevű szervezet munkáját.
Könyv fekete istván

A Tüskevár írója volt gazdatiszt, de uszálykísérő, patkányirtó és napszámos is

Bár elsősorban ifjúsági és "állatregényíróként" emlegetik, még utóbbi köteteiben is - csak úgy mellékes könnyedséggel - zseniális emberábrázoló. 1900. január 25-én született Fekete István író.
Könyv hír

Bartis Attilának adják a Bartók Imre által visszautasított Térey-díjat

Ezzel az író lesz a 45. Térey-ösztöndíjas, miután Bartók nem kívánt élni az ösztöndíj kínálta lehetőséggel - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szerdán.
Könyv hír

Íme az Aegon Művészeti Díj idei jelöltjei!

A 15. átadóra átalakul a kiválasztás menete. Mutatjuk a rövidlista húsz jelöltjét!
Könyv hír

Negyvenöten kapnak Térey-ösztöndíjat

A középgenerációs (35-65 év közti) írókat megcélzó, frissen alapított ösztöndíjat nagyvenöt alkotó kapja meg két évre.