Könyv

A takarítónő nyerte a dublini egyetem irodalmi díját

2018.10.27. 00:10
Ajánlom
Caitriona Lally a 10 ezer euróval járó elismerés után sem hagyja ott jelenlegi gondnoki állását, mert szerinte nagyon jól össze lehet egyeztetni az írással.

A Trinity College Dublin szeptember végén Caitriona Lally-t jutalmazta a Rooney-díjjal, ami az egyik legrangosabb irodalmi elismerés Írországban. Az odaítélő bizottság szerint az írónő Eggshells című könyve

lenyűgözően fantáziadús munka, szellemes, finom, és alkalmanként kedvesen kiszámíthatatlan.

A díjat a Trinity College ítéli oda annak a tehetséges, 40 év alatti szerzőnek, akiben kivételes lehetőséget látnak. Az elismerésre nem a szerzők jelentkeznek, hanem a bizottság választja ki a jelölteket. A korábbi évek nyertesei között a legismertebb ír írókat találjuk, többek közt Anne Enright-ot és Frank McGuinnesst.

rooney-232504.jpg

Dr Patrick Prendergast, igazgató, Caitriona Lally, a díj nyertese és Peter Rooney, a díj adományozója (Fotó/Forrás: Trinity College Dublin)

Az elmúlt három és fél évben a Trinity College gondnokaként dolgozó Lally annyira meglepődött, amikor telefonon értesítették, és olyan távoli volt számára ez a lehetőség, hogy megkérte a hívót, magyarázza el neki újra, miért is keresi. Természetesen hallott már a díjról, „de abban a pillanatban nem tudtam, hogy ki is az a Rooney” – idézte fel a 39 éves Lally a Washington Postnak nyilatkozva.

Életem legboldogabb sokkélménye.

„Elég zűrös napom volt. Korán keltem a takarítói munkám miatt, rohantam haza a gyerekhez, aki nem akart aludni és erről elég határozottan tájékoztatott is” – foglalta össze Lally a hívás napját. Az írónő civilben ugyanis az egyetemen dolgozik gondnokként. Minden reggel 4:45-kor kel, felveszi kék overálját és elindul az egyetemi kampuszra, ahol 6-tól 9-ig takarít. Ezután hazamegy 14 hónapos kislányához, Alice-hez. 

Lally a Trinity College Dublin-ra járt angol szakra, de már az egyetemi tanulmányai alatt elvállalt hasonló munkákat az iskolában, hogy fedezze a költségeit. „Néhány nyarat a Trinity-ben töltöttem és takarítottam. A tavaszi szünet alatt kitakarítottam, amikor a diákok elhagyták a szobákat, aztán szobalány voltam a nyári hónapokra érkező szállóvendégek mellett. A tavaszi takarítás igazán kemény munka – egy teljes évnyi mocsok nem tűnik el egykönnyen.”

eggshells-234816.jpg

Eggshells, Lally regénye

Összebarátkozott az iskola többi házvezetőjével, közben pedig élvezte az egyetemi életet és az irodalomtanulást. 2004-ben diplomázott, aztán egy évig angolt tanított Japánban és utazgatott. Visszatérve Írországba sokféle munkája volt, többek közt dolgozott szövegíróként, egy évet pedig New York-ban töltött mint otthoni kisegítő. 2011-ben aztán munka nélkül maradt, és ez az élmény inspirálta a könyv megírására.

„Az Eggshells egy társadalmilag elszigetelt kívülállóról szól, aki Dublin utcáin kóborol mintázatot és jelentést keresve a graffitikben, esetleg varázslatosan hangzó neveket vagy apró ajtókat, amelyek egy másik világba vezetnek”

- magyarázza Lally a regény cselekményét, ami saját élményein alapul. „2011-ben, amikor munkanélküli voltam, az év nagy részét Dublin utcáin vándorolva töltöttem. A gazdasági válság miatt elbocsátottak az állásomból, egyedül róttam az utcákat álláshirdetések után kutatva. Így született a főszereplő, Vivian karaktere, aki szeretne tartozni valahova, keresi a kapcsolatot.”

Lally végül adatrögzítőként helyezkedett el és elhatározta, hogy Vivian karakterét továbbfejleszti és könyvet ír belőle. A kész írással benevezett egy versenyre és meg is nyerte, ennek révén szerzett egy ügynököt is és kiadták a könyvét. A regény 2015-ben jelent meg, mikor ismét munka nélkül maradt. Ekkor a Trinity-ről ismert takarítótársai fogadták be, akik szóltak neki, hogy az iskola házvezetőket keres. „És visszamentem." Elmondása szerint a nagy üres terek, különösen a könyvtárak takarítása nagyon békés. "A jelenlegi helyemen nincsenek fürdőszobák – szerencsére – csak irodák, tantermek és egy könyvtár” – vázolja.

2048px-Long_Room_Interior_Trinity_College_Dublin_Ireland_-_Diliff-234221.jpg

A dublini Trinity College régi könyvtárának folyosója (Fotó/Forrás: wikipedia /Diliff )

A férje állami alkalmazott, a házaspárnak tavaly született kislánya. A család Dublinban él. Talán meglepő, hogy Lally elmondása szerint a gondnoki munkabeosztása nagyon jól megfér a gyerekkel kapcsolatos teendőkkel, sőt remekül illeszkedik az íráshoz is. Hamarosan befejezi második regényét, de nem tervezi, hogy otthagyja a reggeli állását. „Nagyon jól megfér az írással. Korábban dolgoztam szövegíróként is, de nagyon nehéz volt rávenni magam, hogy leüljek a számítógép elé és írjam a regényemet miután a munkámmal már készen voltam” – avat be napirendjébe. 

Lally azt tanácsolja mindenkinek, aki könyvet szeretne írni, hogy legyen egy nyugodt, fizető állása. „Nagyon nehéz írni, ha érzelmileg kimerít a munkád, vagy olyan munkád van, ahol rettegsz.

Tudom, hogy a takarítás egyesek szemében maga a pokol, de nekem bejött. A számlákat ki kell fizetni, és amíg egy hatszámjegyű összeg nem esik be az ajtón, mindenkinek szüksége van egy civil állásra.”

Ennek szellemében az írónő - bár színtiszta varázslatnak nevezte a 10 ezer euróval járó díjat – az összeget a számlák kifizetésére fordítja majd, szerez segítséget a kislánya mellé, és vesz egy víztartályt a padlásra. "Szívesen mondanám, hogy Dom Pérignon-ban fogok fürödni, és első osztályon repkedek Las Vegas-ba, de a gyakorlati dolgok az elsők” – nyilatkozta a Washington Postnak. 

(via tcd.ie, Washington Post)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv Film

Magyarországra jön a Szólíts a neveden szerzője

André Aciman a regény folytatásával együtt érkezik hazánkba ősszel.
Könyv ajánló

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Könyv interjú

„Az írók csak a könyvekben mondanak igazat” – interjú Háy Jánossal

Háy János legújabb könyvében a magyar irodalom legismertebb figuráit veszi számba. A Kik vagytok ti? nem tankönyv, de Háy reméli, tanárok, diákok és mindenki más is hasznosnak és élvezetesnek találják majd. Emellett az irodalomoktatásról és az írói szerepekről is kérdeztük.
Könyv Budapest ikonikus könyvesboltjai

Tűzeset, rablás és különleges vásárlói kérések az ország egykori első önkiszolgáló könyvesboltjában

Egykor az ország legnagyobb könyvesboltja volt, de ma is őrzi évtizedekkel ezelőtti hangulatát - és polcait. A Fókusz Könyváruház boltvezetője mesélt nekünk az üzlet történetéről és arról is, miért izgalmas itt dolgozni.
Könyv hír

Négynapos raktárvásárra készül a Móra

A Hatszín Teátrumba várják a vérbeli könyvmolyokat július 3-6. között, ahol nagy kedvezményekkel juthatunk több ezer könyvhöz.