Könyv

A takarítónő nyerte a dublini egyetem irodalmi díját

2018.10.27. 00:10
Ajánlom
Caitriona Lally a 10 ezer euróval járó elismerés után sem hagyja ott jelenlegi gondnoki állását, mert szerinte nagyon jól össze lehet egyeztetni az írással.

A Trinity College Dublin szeptember végén Caitriona Lally-t jutalmazta a Rooney-díjjal, ami az egyik legrangosabb irodalmi elismerés Írországban. Az odaítélő bizottság szerint az írónő Eggshells című könyve

lenyűgözően fantáziadús munka, szellemes, finom, és alkalmanként kedvesen kiszámíthatatlan.

A díjat a Trinity College ítéli oda annak a tehetséges, 40 év alatti szerzőnek, akiben kivételes lehetőséget látnak. Az elismerésre nem a szerzők jelentkeznek, hanem a bizottság választja ki a jelölteket. A korábbi évek nyertesei között a legismertebb ír írókat találjuk, többek közt Anne Enright-ot és Frank McGuinnesst.

rooney-232504.jpg

Dr Patrick Prendergast, igazgató, Caitriona Lally, a díj nyertese és Peter Rooney, a díj adományozója (Fotó/Forrás: Trinity College Dublin)

Az elmúlt három és fél évben a Trinity College gondnokaként dolgozó Lally annyira meglepődött, amikor telefonon értesítették, és olyan távoli volt számára ez a lehetőség, hogy megkérte a hívót, magyarázza el neki újra, miért is keresi. Természetesen hallott már a díjról, „de abban a pillanatban nem tudtam, hogy ki is az a Rooney” – idézte fel a 39 éves Lally a Washington Postnak nyilatkozva.

Életem legboldogabb sokkélménye.

„Elég zűrös napom volt. Korán keltem a takarítói munkám miatt, rohantam haza a gyerekhez, aki nem akart aludni és erről elég határozottan tájékoztatott is” – foglalta össze Lally a hívás napját. Az írónő civilben ugyanis az egyetemen dolgozik gondnokként. Minden reggel 4:45-kor kel, felveszi kék overálját és elindul az egyetemi kampuszra, ahol 6-tól 9-ig takarít. Ezután hazamegy 14 hónapos kislányához, Alice-hez. 

Lally a Trinity College Dublin-ra járt angol szakra, de már az egyetemi tanulmányai alatt elvállalt hasonló munkákat az iskolában, hogy fedezze a költségeit. „Néhány nyarat a Trinity-ben töltöttem és takarítottam. A tavaszi szünet alatt kitakarítottam, amikor a diákok elhagyták a szobákat, aztán szobalány voltam a nyári hónapokra érkező szállóvendégek mellett. A tavaszi takarítás igazán kemény munka – egy teljes évnyi mocsok nem tűnik el egykönnyen.”

eggshells-234816.jpg

Eggshells, Lally regénye

Összebarátkozott az iskola többi házvezetőjével, közben pedig élvezte az egyetemi életet és az irodalomtanulást. 2004-ben diplomázott, aztán egy évig angolt tanított Japánban és utazgatott. Visszatérve Írországba sokféle munkája volt, többek közt dolgozott szövegíróként, egy évet pedig New York-ban töltött mint otthoni kisegítő. 2011-ben aztán munka nélkül maradt, és ez az élmény inspirálta a könyv megírására.

„Az Eggshells egy társadalmilag elszigetelt kívülállóról szól, aki Dublin utcáin kóborol mintázatot és jelentést keresve a graffitikben, esetleg varázslatosan hangzó neveket vagy apró ajtókat, amelyek egy másik világba vezetnek”

- magyarázza Lally a regény cselekményét, ami saját élményein alapul. „2011-ben, amikor munkanélküli voltam, az év nagy részét Dublin utcáin vándorolva töltöttem. A gazdasági válság miatt elbocsátottak az állásomból, egyedül róttam az utcákat álláshirdetések után kutatva. Így született a főszereplő, Vivian karaktere, aki szeretne tartozni valahova, keresi a kapcsolatot.”

Lally végül adatrögzítőként helyezkedett el és elhatározta, hogy Vivian karakterét továbbfejleszti és könyvet ír belőle. A kész írással benevezett egy versenyre és meg is nyerte, ennek révén szerzett egy ügynököt is és kiadták a könyvét. A regény 2015-ben jelent meg, mikor ismét munka nélkül maradt. Ekkor a Trinity-ről ismert takarítótársai fogadták be, akik szóltak neki, hogy az iskola házvezetőket keres. „És visszamentem." Elmondása szerint a nagy üres terek, különösen a könyvtárak takarítása nagyon békés. "A jelenlegi helyemen nincsenek fürdőszobák – szerencsére – csak irodák, tantermek és egy könyvtár” – vázolja.

2048px-Long_Room_Interior_Trinity_College_Dublin_Ireland_-_Diliff-234221.jpg

A dublini Trinity College régi könyvtárának folyosója (Fotó/Forrás: wikipedia /Diliff )

A férje állami alkalmazott, a házaspárnak tavaly született kislánya. A család Dublinban él. Talán meglepő, hogy Lally elmondása szerint a gondnoki munkabeosztása nagyon jól megfér a gyerekkel kapcsolatos teendőkkel, sőt remekül illeszkedik az íráshoz is. Hamarosan befejezi második regényét, de nem tervezi, hogy otthagyja a reggeli állását. „Nagyon jól megfér az írással. Korábban dolgoztam szövegíróként is, de nagyon nehéz volt rávenni magam, hogy leüljek a számítógép elé és írjam a regényemet miután a munkámmal már készen voltam” – avat be napirendjébe. 

Lally azt tanácsolja mindenkinek, aki könyvet szeretne írni, hogy legyen egy nyugodt, fizető állása. „Nagyon nehéz írni, ha érzelmileg kimerít a munkád, vagy olyan munkád van, ahol rettegsz.

Tudom, hogy a takarítás egyesek szemében maga a pokol, de nekem bejött. A számlákat ki kell fizetni, és amíg egy hatszámjegyű összeg nem esik be az ajtón, mindenkinek szüksége van egy civil állásra.”

Ennek szellemében az írónő - bár színtiszta varázslatnak nevezte a 10 ezer euróval járó díjat – az összeget a számlák kifizetésére fordítja majd, szerez segítséget a kislánya mellé, és vesz egy víztartályt a padlásra. "Szívesen mondanám, hogy Dom Pérignon-ban fogok fürödni, és első osztályon repkedek Las Vegas-ba, de a gyakorlati dolgok az elsők” – nyilatkozta a Washington Postnak. 

(via tcd.ie, Washington Post)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Klasszikus

Lehet, hogy hiába gyakorolsz, minden a genetikán múlik

Sokan úgy tartják, hogy a kimagasló eredményekhez gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás kell. Nos, ez nem igaz, sokkal több múlik a genetikán.
Zenés színház

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Tánc

Nálunk vetítik először a Rudolf Nurejev-portréfilmet

Április 2-án egyetlen alkalommal - a Rudolf Nureyev Nemzetközi Balettverseny részeként - eredeti nyelven, angolul, felirat nélkül vetítik az Urániában a White Crow című portréfilmet, még a hivatalos, New York-i premiervetítés előtt.
Tánc

Magyar versenyzőknek is szurkolhatunk a New York-i Balettverseny döntőjében

Ma kezdődött a Valentina Kozlova International Ballet Competition döntője New Yorkban, amelyen egy táncos, egy koreográfus és egy zsűritag is képviseli hazánkat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv videó

Hallgassa meg a Grecsó Krisztián új regényében előforduló zenéket!

Az író Vera című regénye az 1980-as évek elején Szegeden játszódik, a kiadó egy lejátszási listával tette még átélhetőbbé a könyv atmoszféráját.
Könyv hír

Kukorelly Endre egymillió forintot ajánlott fel a Baumgarten-díj visszaállítására

Az író közösségi finanszírozásból javasolja a díj felélesztését, reagálva a nemzeti ünnepen kiosztott állami kitüntetések körüli visszásságokra.
Könyv étterem

Étterem könyvekkel a menün

Az apró connecticuti autóscsárda tulajdonosa eredetileg csak a saját elburjánzó könyvtárát szerette volna csökkenteni a kötetek elajándékozásával, a kezdeményezés azonban nagyon sikeresnek bizonyult.
Könyv költészet világnapja

Szálinger Balázs képviseli Magyarországot a költészet világnapján Rómában

Szálinger Balázs József Attila-díjas költő képviseli Magyarországot A költészet világnapja című rendezvényen március 21-én Rómában - közölte a Római Magyar Akadémia.
Könyv kvíz

Magyar regények angol címei - Kitalálja melyik könyvet rejtik?

Kötelező olvasmányok és klasszikusok a magyar irodalomból. Az angol nyelvterületen megjelent fordításaik címe néhol vicces, néhol pedig fejtörést okoz a magyar olvasónak. Kvíz!