Könyv

„A vers, az a dallam alól jön elő” – Parti Nagy Lajos a Lírástudók vendége

2023.11.01. 09:05
Ajánlom
A hetven éves költőt elődökről és utódokról, a kerek születésnapról és a frissen megjelent, összes verseket tartalmazó kötetről kérdezte Grisnik Petra. Az interjúból az is kiderül, mik azok a témák, amik egy dühös publicisztikát sem érnek meg, és miért nem ír közéleti költészetet annak ellenére, hogy minden vers a közösség része.

Monumentális kötet, majdnem nyolcszáz oldal, és több mint száz eddig nem közölt verset is tartalmaz – ez a Parti Nagy Lajos hetvenedik születésnapjára megjelent Hadd legyek hűs. A Magvető asztalhorpasztó kiadványáról a költő mégis azt mondja, nincsen benne minden, hiányzik, amiről ő maga sem tud, meg amit félbehagyott vagy nem írt meg. A Lírástudók legújabb részében Parti Nagy Lajossal beszélgetett oldott hangulatban, ráérős tempóban Grisnik Petra.

3820781-2-171904.jpg

Parti Nagy Lajos: Hadd legyek hűs (Fotó/Forrás: Magvető)

A szinte klasszikussá érett versek közül felemlítik a Létfbüfét és a zárósorokat:

„de felettem ég van / s talán még elég van”.

De szó van az idősebb, előljáró költőnemzedékről, akik közül a költő egyikről sem gondolja, hogy a köpönyegükből bújt volna elő, de megemlít néhány mintát: Tandorit, Tolnai Ottót és másokat, ahogy a fiatalabbakról is beszél, akikre meg ő hatott. Végül arról is megkérdezte őt Grisnik Petra, ír-e a közéleti verseket. Parti Nagy ezt inkább elhárította:

A vers, az mindig annak maradt, hogy a dallamból jön elő, vagy a dallam alól jön elő”

– mondta, és bár egyre inkább úgy érzi, a legtöbb közéleti téma egy dühös publicisztikára sem érdemes, azért nem hagyja abba, hogy mondja. Már csak azért sem, hogy nehogy azt gondolják, mást gondol, mint korábban.

A Hadd legyek hűs az Angyalstoptól a Szódalovagláson és a Grafitneszen át a legújabb versekig vezeti az olvasót, kirajzolódnak benne az életmű belső mozgásai, látjuk hogyan születnek meg a jellegzetes figurák, hogyan kapnak hangot és arcot a beszélő nevű és sokat is beszélő hősök. Parti Nagy Lajos írásművészete állandó párbeszédben van a hétköznapi beszélt nyelvvel és a magyar irodalom millió hagyományával; a könyvet olvasva pedig mi is részesei leszünk ennek a beszélgetésnek – írja a fülszöveg.

A beszélgetés után öt friss könyvmegjelenést ajánlunk

konyvajanlo-164547.jpg

könyvajánló (Fotó/Forrás: Líra)

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>> 

 Parti Nagy Lajosnak elhisszük, hogy a világ lehetne akár szebb is, jobb is – művésztársai köszöntik a 70 éves írót

Kapcsolódó

Parti Nagy Lajosnak elhisszük, hogy a világ lehetne akár szebb is, jobb is – művésztársai köszöntik a 70 éves írót

Október 12-én ünnepli hetvenedik születésnapját Parti Nagy Lajos író, költő, műfordító, drámaíró. A Fidelio ez alkalomból olyan alkotókat keresett meg, akik valamilyen módon inspirálódtak a Kossuth-díjas szerző műveiből.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Átadták a 20. Verzió Filmfesztivál díjait

A jubileumi szemlén idén öt kategóriában versenyeztek a filmek. A Nemzetközi versenyben két díjat is osztottak. A fesztivál a nyertes filmekkel a mozikban november 29-ig, online pedig december 10-ig folytatódik.
Színház

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Vizuál

Hayao Miyazaki új filmjével kezdődik a 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál

A hatnapos budapesti szemlén a közönség a legújabb szórakoztató, illetve művészi animációs alkotások legjavát láthatja. A szervezők emellett kisiskolásoknak és kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat.
Vizuál

Rangos németországi fesztiválon díjazták az Elfogy a levegő című magyar filmet 

Moldovai Katalin első mozifilm rendezése, az Elfogy a levegő kapta az ifjúsági zsűri díját a 72. alkalommal megrendezett Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztiválon.
Vizuál

Ismét hazánkban láthatóak a holokausztot túlélő Bokor Miklós festményei

November 30-án, a Nemes Galériában nyílik meg a Reflexiók című tárlat, ahol hosszú évtizedek után láthatjuk ismét Magyarországon a 2019-ben elhunyt művész munkáit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv gyász

Elhunyt Vajda Mihály

A Széchenyi-díjas filozófus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja 88 éves volt. Vajda Mihály munkásságát elsősorban a fenomenológia, a 20. századi német filozófia és a totalitariánus társadalmak elmélete terén fejtette ki.
Könyv ajánló

Aki eposzi magaslatokba emelt egy magyar kisközséget

Oravecz Imre idén töltötte be nyolcvanadik életévét. Több mint ötven esztendőt felölelő költői-írói pályájának egyik legfontosabb érdeme, hogy feltette szülőfaluját, Szajlát a magyar irodalom térképére. A Müpa ünnepi estje előtt négy könyvet ajánlunk tőle.
Könyv ajánló

Az operett bécsi-budapesti vonulatának legizgalmasabb alakjait mutatja be László Ferenc új könyve

A Jaffa Kiadónál megjelent Operettország című kötet átfogó képet kínál az operett hazai, illetve monarchiabéli történetéről, amelyen keresztül mintegy másfél évszázad színház-, kultúr- és politikatörténete is feltárul. 
Könyv ajánló

„Nehéz ember, de komoly művész” – új kötet jelent meg Alföldi Róbertről

Csáki Judit színházkritikus faggatja Alföldi Róbertet az Open Books gondozásában megjelent, Alföldi – Nem rajtam múlt című kötetben személyes és szakmai múltjáról és jelenéről, színészi és rendezői énjéről, műhelytitkokról, a kulturális környezetről és a világról, amelyben élünk.
Könyv hír

Még mindig szavazhatunk az idei Prima Primissima-jelöltekre

November 29-én éjfélig harminc jelölt közül választhatunk, ki nyerje 2023-ban a Prima Primissima Közönségdíját. A szavazók között nyereményt is kisorsolnak. A Prima Primissima Alapítvány nemrég közvélemény-kutatásban kereste a választ, hogyan vélekedik a magyar lakosság a sikerről és a példaképek szerepéről.