Könyv

A világ legjobb ötven illusztrációja között a gyászfeldolgozást segítő magyar gyermekverskötet rajzai

2022.09.07. 15:55
Ajánlom
Rangos szakmai elismerésben részesült a 2021-ben megjelent, a háláról és a gyászfeldolgozásról szóló Felhőpárna című kiadvány illusztrációja.

A halálról, szeretteink elvesztéséről és a gyászfeldolgozásról még a felnőtteknek sem egyszerű beszélni. Ezekben a nehéz pillanatokban van szüksége mindenkinek a legnagyobb támogatásra. Mivel mindannyian sajnos már gyermekként találkozunk a veszteség érzésével és a gyász súlyával, ezért érdemes már a kicsikkel is őszintén beszélni az elmúlásról és arról, hogy a halál az élet részre – olvasható a Petőfi Kulturális Ügynökség közleményében.

A Felhőpárna című, gyászfeldolgozást segítő verseskönyv a halált, a gyászt a nagyszüleink, szüleink, testvéreink és barátaink elvesztését dolgozza fel gyerekek számára.

A 2021-ben kiadott könyvet azok a Covid-árvák ihlették, akiknek a szülei a világjárvány áldozatai lettek.

Felhoparnaborito-155425.png

A Felhőpárna című gyermekverskötet borítója (Fotó/Forrás: Petőfi Kulturális Ügynökség)

A kötet több kortárs szerző versét tartalmazza, amiket Orosz Annabella álomszerű rajzai illusztrálnak. A versek még az illusztrátor számára is felkavaróak voltak, felidézték benne a gyerekként megélt haláleseteket. „Amikor először végigolvastam a kéziratokat, nagyon töményen hatott, mert egyszerre sok és sok féle formában jött át a hiány fogalma. Volt, amellyel tudtam azonosulni és volt, amelyen csak a megértés és a képzelet segített.

A szeretett személy emléke erősebb volt, mint a hiányában megélt magány érzete.

A gyász mélységében csak a szeretet tud a kivezető út lenni. Emellett a hála érzése is megjelent, hála azért, hogy részesei lehettünk egymás életének, bármennyi időre is. Gyerekként a veszteség az én fejemben és lelkemben csak a felnőtteket érintette, és ez akkor változott meg, amikor már fiatal felnőttként egy telefonhívásban kaptam a hírt, hogy egy velem egykorú barátom, akit már kisgyerekként is ismertem, meghalt az intenzíven. Ekkor közelebb kerültem ahhoz az elmúláshoz, amelyet addig nem ismertem” – mesélte Orosz Annabella.

A halát feldolgozó illusztrációk felkerültek a World Illustration Awards ötvenes listájára.

A magasszíntű szakmai elismerés ellenére Annabella úgy érzi, hogy számára a gyerekek a legfontosabb zsűri. „A szakmai visszaigazolás mindig jó érzés, hatalmas hála van a szívemben. Nagyon megtisztelő. Ritkán szállok versenybe, mert nem versenyre készülnek a rajzaim, számomra nem ez a legnagyobb motiváció. Önmagában is versenyképesnek kell lennie az alkotásaimnak, leginkább azért, mert a zsűrim a gyerekközönség és az ő szüleik, tanáraik” – tette hozzá az illusztrátor.

Fejléckép: A Felhőpárna illusztrációja (forrás: Petőfi Kulturális Ügynökség)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv podcast

„Teljesen abszurd az, hogy írunk” – Erdős Virág a Lírástudók vendége

Másféle versek olvashatók Erdős Virág új kötetében, mint azt olvasói megszokhatták, ám biztosan nem fognak csalódni. A József Attila-díjas költő volt a vendégünk podcastunkban, ahol Grisnik Petrának arról is mesélt, miért könnyebbség számára, ha valaki felkéri egy-egy versre.
Könyv ajánló

Kedvezményesen vásárolhatunk bérletet a Könyvhéten a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárba

Viszkok Fruzsi online tartalomkészítő, Kamarás Iván, Makranczi Zalán, Nagy Katica, Vilmányi Benett és Wunderlich József színészek is ott lesznek Budapest idén 120 éves könyvtárának meghívására a Vörösmarty téren. 
Könyv ajánló

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Könyv ajánló

Elrettentésre használható a magyar példa

Ha hihetnénk a magyar kormánypropagandának, azt gondolnánk, hogy Åsa Wikforss új könyve bizonyíték arra, hogy utalnak/lenéznek minket a svédek. De igazán nem erről van szó! Sőt…
Könyv hír

Nádasdy Ádám nyitja meg az Ünnepi Könyvhetet Budapesten

Egy hét múlva kezdődik a magyar irodalmi élet egyik legfontosabb eseménye, a 95. Ünnepi Könyvhét. A négynapos fesztivált mintegy száz színpadi program is színesíti.