Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

2022.05.25. 09:40
Ajánlom
Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.

Vérbeli 20. századi figurának nevezi új regényének főhősét Závada Pál. Az Apfelbaum – Nagyvárad, Berlin ugyanis Az ember tragédiája című Madách-dráma újramesélése, azon keresztül pedig a bibliai bűnbeeséstörténetet is megidézi.

Závada magáról azt mondja:

„20. század mániás vagyok, aki nem tud kikecmeregni ezekből a traumákból, amelyek az emberiség legszégyenletesebb évtizedeiben sűrűsödnek.”

Előző könyveiben szintén a történelem véres fordulópontjait idézte fel: a Természetes fény a Tótkomlóson zajló világháborús eseményeket, az Egy piaci nap a kunvadasi pogromhoz vezető utat, a Hajó a ködben a Weiss Manfréd-család történetét, a Wanderer pedig budaörsi svábok kitelepítését.

Az Apfelbaum – akárcsak az Egy piaci nap – megjárta a színpadot is, sőt, eredetileg a székesfehérvári Vörösmarty Színház felkérésére készült. Annál több közös témát talál az író kérdezőjével, Grisnik Petrával, aki ezentúl Szabó T. Anna mellett a Lírástudók váltóban érkező társműsorvezetője lesz.

A beszélgetésben szóba kerül az is, hogy kihívást vagy béklyót jelent Madách Imre mintául szolgáló drámája, a verses regény műfaji kötöttsége, és hogy mennyit merített a regényíró a valóságból, és mennyiben táplálkozik az Ádám-mítoszból. A főhős a mítosz eme újramesélésében ugyanis – miként egy kritikus is megállapította – „kevésbé jellemes”. Závada célja „a történelemben botladozó kis- és nagyobb emberek sorsának, kiszolgáltatottságának, választásainak a bemutatása”. Ádám bukását egy fausti paktum okozza, de az író szemléletes korrajzából az is kiderül, a 20. század diktatúrái az átlagos vagy az átlagosnál alkalmazkodóbb emberekből is rosszabbik énjüket húzták elő.

A Závada-interjú után szokásunkhoz hűen – az adás a 34. percétől – öt új, a Líra Könyveknél megjelent kötetet ajánlunk.

lirakonyvek-125513.jpg

Lírástudók könyvajánló (Fotó/Forrás: Fidelio)

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>>

„Nagy tételben fogyasztom a szépprózát” – Grisnik Petra, a Lírástudók új műsorvezetője

Kapcsolódó

„Nagy tételben fogyasztom a szépprózát” – Grisnik Petra, a Lírástudók új műsorvezetője

Grisnik Petra személyében új műsorvezető csatlakozik a Lírástudók csapatához. Első vendége Závada Pál, akivel legújabb kötetéről, az Apfelbaum – Nagyvárad, Berlinről beszélgetnek a május 25-én jelentkező műsorban. A színésznővel könyvekről, olvasási szokásairól és irodalmi kötődéseiről beszélgettünk. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Filmek, amelyek megtisztítanak minket

CIkkünkben 5+1 filmeket ajánlunk, amelyek úgy hatnak ránk, mint egy őszinte beszélgetés, vagy mint egy hosszú aszály után érkező eső, amely megtisztítja a levegőt és teljes bensőnket.
Plusz

Látogatás a csokoládé birodalmában – a Lindt svájci múzeumában jártunk

Svájc nem csupán a síelők és a sajtrajongók paradicsoma, kiváló tejtermelési lehetőségei miatt az ország a csokoládé történetébe is beírta magát. A Lindt csokoládé gyártása Zürich mellett zajlik, az üzem mellett azonban 2020 óta egy interaktív múzeum is működik.
Zenés színház

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.
Zöldhullám

KÉP-regény: Viharos idők

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról ír, miért komolyan kell venni a Balaton jelzéseit vihar idején, és mi volt élete leghosszabb háromnegyed órája.
Vizuál

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Visszatér a Libri Irodalmi Díj – mostantól az eladási listákat vezető könyveket ismerik el

A 2023-ban megszüntetett elismerést új formában adják át idén, méghozzá a legnépszerűbb szerzőknek, a korábbinál jóval több, tizenegy kategóriában. A Libri azzal indokolta döntését, szeretnék, ha a díj odaítélésében nagyobb szerepet kaphatnának az olvasók. 
Könyv hír

Mohácsi Balázs és Puskás Panni kapta a Mastercard – Alkotótárs ösztöndíjat

Mohácsi Balázs hibrid műfajú pályaművében az élet, halál, költészet, család és írás témáiról beszél, míg Puskás Panni készülő regénye az időskori önrendelkezés témáját dolgozza fel. 
Könyv hír

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Könyv hír

Tizenketten részesülnek Babits Mihály-ösztöndíjban

A Babits Mihályról elnevezett pályázattal tehetséges fiatal műfordítók munkáját támogatják. Az ösztöndíj kuratóriuma meghozta döntését a 2024. évi díjazottakkal kapcsolatban. 
Könyv kritika

Szellem a befőttesüvegben – kritika Marcin Wicha új regényéről

A lengyel szerző, Marcin Wicha új, Hogyan szerettem ki a dizájnból című kötetében továbbviszi a korábbi regényéből ismert személyes és családi szálat. Mesterkéletlenül könnyed, ironikus, már-már csevegő hangneme mögött igazi filozófiai mélység rejlik.